Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Armeijan kuorma-autoja ei voida ostaa suoraan Sisulta

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 18.02.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 18.2.2013 klo 15:42
  Puolustusministeriö: Armeijan kuorma-autoja ei voida ostaa suoraan Sisulta

  Puolustusvoimien kuorma-autokauppa on synnyttänyt kiistan suorahankinnasta. Ammattiliitot ja SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta vaativat, että puolustusvoimien on ostettava autot suoraan kotimaiselta Sisulta työllisyyden vuoksi. Puolustusministeriön mukaan laki ei sitä salli.

  Puolustusvoimat on tekemässä tänä vuonna ison autokaupan. Armeijalle hankitaan 150 raskasta kuorma-autoa. Autosta puhutaan puolustushallinnossa epävirallisesti tukkirekkana.

  - Puolustusvoimat on hankkimassa raskaita maantiekuorma-autoja huollon peruskäyttöön kuljettamaan kontteja, kertoo vanhempi hallitussihteeri Iikka Marttila puolustusministeriöstä.

  Tukkirekan ominaisuuksia

  Autojen konteissa voidaan kuljettaa kaikkea, mitä joukot tarvitsevat ammuksista hernekeittoon. Uuden auton on kyettävä viemään kontit kapeitakin metsäteitä pitkälle Suomen korpiin kaikissa sääoloissa. Siinä pitääkin olla tukkirekan ominaisuuksia.

  A-studion tietojen mukaan kyse on 30 miljoonan euron kaupasta. Isoa kauppaa havittelevat niin suuret kuorma-autojen valmistajat kuten ruotsalaiset Scania ja Volvo, saksalainen Mercedes kuin suomalainen Sisukin.

  - Se on Suomen oloissa merkittävä hankinta. Isot tehtaat tekevät sellaisen määrän autoja ennen kahvituntia. Sisulle se on lähes koko vuosituotanto, kuvaa Auto, tekniikka ja kuljetus -lehden julkaisujohtaja Heikki Laurell.

  Työllisyysperuste ei kelpaa

  Iso kauppa herättää intohimoja autonvalmistajien lisäksi ammattiliitoissa ja eduskunnassa. Metalliliitto ja Ammattiliitto Pro vaativat, että kuorma-autot on ostettava suoraan kotimaiselta Sisulta. Samaa asiaa tivaa SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta hallitukselta.

  Puolustusministeriössä vaatimukset suorahankinnasta tyrmätään suorasukaisesti.

  - Tällainen ajatus, että suositaan kotimaista tässä hankintalain ympäristössä on räikeästi lain vastaista, vanhempi hallitussihteeri Iikka Marttila linjaa.

  Feldt-Ranta katsoo Suomen poikkeavan tässä suhteessa monista muista EU-maista.

  - Kun olen katsonut, miten muut EU-maat toimivat, niin aika monet kyllä suosivat oman maansa teollisuutta.

  Ministeriö: Kyse siviiliautosta

  Ministeriön mukaan hankittava kuorma-auto on siviiliauto, jolloin se kuuluu hankintalain piiriin. Sieltä ei ole löytynyt perustetta suorahankinnalle. Ministeriö torjuu sen, että auto voitaisiin määritellä puolustustarvikkeeksi eli sotilasajoneuvoksi.

  - Tämän tuotteen kohdalla asia on päivänselvä. Jos ajattelee tuollaista raskasta maantiekuorma-autoa, mitä liikenteessä näkee joka päivä, ja sitten jokainen voi lukea puolustus- ja turvallisuushankintalain 5. pykälästä puolustustarvikkeen määritelmän ja peilata sitä ajoneuvoa siihen määritelmään, niin ymmärtää kyllä välittömästi, että kysymys ei ole puolustustarvikkeesta, Iikka Marttila sanoo.
   
 2. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,448
  Tykkäykset:
  6,582
  Pisteet:
  1,286
  Vihje poliitikoille: Enemmän rahaa tiskiin ja sitten on auto, joka täyttää puolustustarvikkeen määritelmän.
   
 3. Mainos 4. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  423
  Tykkäykset:
  404
  Pisteet:
  36
  Eikös niitä Sisuja juuri hommattu ja sittenhän alkoi hirveä itku ja parku kun PV:n mielestä niiden laatu ei ollutkaan mieleistä. :a-rolleyes:
  http://yle.fi/uutiset/hakamies_armeijan_kuorma-autojen_laatuviat_selvitetaan/5357378
   
 5. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,118
  Tykkäykset:
  1,523
  Pisteet:
  636
  Eli hankitaan vaihtolavavehkeillä oleva todennäköisesti 4-akselinen auto.
  Ilma-alustainen ja telivetonen. Mikäli tulee 2+2 akselijärjestelyllä,niin Sisun etu on et saa toisen etuakselin nousemaan, mut mitään muuta etua siinä ei sitten olekaan.
  Mut jos taas otetaan puimuriohjattu tai trippeli on Scania/Volvo jo hinnankin puolesta edullisempi.
  Scania on myyny paljon jo noita vähän paremmin maastoon sopivia konttialustoja pv:lle,joten en näkis et miksei niitä vois ostaa lisääki.
   
 6. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Olennainen kysymys taitaa olla siinä, että tuleeko autoista "tukkirekkoja" vaiko maastokuorma-autoja. Nappularenkaisia ykköspyörillä varustettuja maastokuorma-autoja en ole nähnyt muuta kuin 2+2 -akselisina 8x8 -vetoisina. Jos taas päädytään paripyörällisiin "tukkirekkoihin", niin silloin on nuo kaikki akselikombinaatiot tarjolla.

  Jos oikeasti maastoliikkuvuutta tavoitellaan, niin toivoa sopii päädyttävän maastokuorma-autoihin. Siviiliautoista löytyy otettavaksi koukkulaitteella varustettuja "tukkirekkoja", mutta maastokuorma-autot on syytä hankkia sotavaltion takaa, sillä sellaisia ei siviilissä ole tarjolla.
   
 7. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,118
  Tykkäykset:
  1,523
  Pisteet:
  636
  Aivan totta,epäilen tuossa yritettäneen sanoa tuota samaa mutta enemmän kansanomaisesti. Kansanedustajilla oli varmaan kuvitelmissa ihan tavanomainen kuorma-auto yhellä vetävällä akselilla.
   
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Armeijan kuorma-autoja ei voida ostaa Venäjältä eikä Sisulta. Keneltä ja mistä ne "voidaan"
  llopulta ostaa? Onko jo tosiasiassa kiinnitytty johonkin ratkaisuun ja nyt vaan käydään
  pientä polemiikkia, lähinnä näennäisesti? Arvauksia?
   
 9. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,662
  Tykkäykset:
  5,105
  Pisteet:
  636
  SAKSA/VEHO/MERSU?
   
 10. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Scaniahan se sotaherrojen silmissä siintelee..

  Ei sillä, Scania on suomalaisille veronmaksajille varsin hyvä valinta, sillä Suomessa on merkittävässä määrin Scanian alihankintaa. Jopa suuria komponentteja, kuten vetävät akselit tulevat Hämeenlinnasta Sisun (!) entiseltä akselitehtaalta, nyk. Sisu Axles Oy:ltä. http://www.sisuaxles.com/products

  Jos taas päädytään Karjaalla koottavaan aitoon Sisuun, niin vain työ + runko ja akselit ovat suomalaista työtä. Ohjaamot, moottorit, vaihteistot ym. tulevat pääosin Mersulta Saksasta.
   
 11. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Taannoin, kun Sisun kanssa oli kähionää mm. laadusta, lausui maavoimien materiaalilaitoksen esikunta muistiossaan seuraavaa:

  "Puolustusvoimien kokemuksen mukaisesti liikkuvuuden paras kustannustehokkuus, huoltovarmuus ja käyttövarmuus voidaan saavuttaa SCANIA ja MERCEDES-BENZ- merkkien tuotteilla, koska niiden komponentit ovat yhteensopivia Suomessa yleisesti käytössä olevien siviilituotteiden kanssa."

  Ei kai asiaa enää yhtään tuon selkeämmin voi sanoa. Herrat Skärdis ja AKE-Ukki ovat asian ytimessä.
   
 12. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,541
  Pisteet:
  636
  Saattaa olla vielä jollakulla muistissa sekin, että taannoin kun Sisulta ostettiin "oikeita" maastokuorma-autoja, niin intti oli kauniisti sanottuna tyytymätön laatuun (vaikka saattoi hyvinkin olla itse ainakin osasyyllinen laatuongelmiin kun ajoneuvot olivat luovutuksen jälkeen seisseet ulkona Hämeenlinnassa ties kuinka kauan). Mutta joka tapauksessa jupakka ei parantane Sisun asemia kilpailussa.
   
 13. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Ohessa tuo vuonna 2011 julkisuuteen tupsahtanut muistio muistin virkistykseksi. Eihän Sisua ja sen tuotteita varsinaisesti suitsuteta tai jatkohankintoja hinguta...
   

  Liitetyt tiedostot:

 14. Mainos 15. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Ei suitsuteta, ei.. Jotain hämäriä kohtia tuossa vuodatuksessa kuitenkin on, kuten käyttämättömänä talven yli seisseiden autojen akkujen ihmettely tai päällirakenteiden (=lavojen?) vetäminen autojen viaksi. Sopii epäillä, että useimmissa nykyautoissa on akkuongelmia, jos jätetään talveksi hankeen seisomaan.

  Sisua A2045 eli uuden proton kohdalla nillitetään piensarjasta ja tottahan se on, että ko. malli on rakennettu Sisulla räätälintyönä saksalaisille MAN-alustoille. Erikoista nillittämisessä on vain se, että kauppa perustui sellaisille spekseille, siis PV:N asettamille vaatimuksille, joita yksikään suuri ulkomaalainen valmistaja ei kyennyt tai halunnut täyttää. Jäljelle jäi siis Sisu, joka osti alustat MANnilta ja rakensi niihin PV:n edellyttämät ohjaamot ja lavat. Pieni tehdas taipuu tuollaiseen piensarjaan. Nyt sitten PV itkee, kun on saanut juuri sellaiseksi räätälöidyn tuotteen kuin on vaatimalla vaatinut.

  Sisun tilanne on myös muuttunut siltä osin, että valmistus on otettu KOMASilta takaisin omiin käsiin ja huoltoverkostokin on eriytetty Vehosta valtion omaan Raskoneeseen.

  Eipä silti, kyllähän tuossa asiakirjassa varmasti tottakin on.
   
 16. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Kyllä, sellainen vaikutelma jää, että muistion kirjoittajalla on ollut runsaasti myös tunnetta mukana. Jossain vaiheessa prosessia on osapuolilla ilmeisesti menneet sukset ristiin.

  Noin periaatteellisella tasolla mahdollisimman lähellä standardiaratkaisuja olevien ajoneuvojen hankinnassa on varmasti oma viisautensa.
   
 17. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,448
  Tykkäykset:
  6,582
  Pisteet:
  1,286
  No, kritiikki toimii toisinaan. Hyvä näin.
   
 18. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,118
  Tykkäykset:
  1,523
  Pisteet:
  636
  Volvohan tekee myös kelpoautoja jotka takuulla täyttää speksit

  Scania 8x8 hollannista


  Löytyyhän noita. Laatua ja hintaa vaan vertaamalla, toki ruotsalaismerkeistä ja kotimaisesta+mersu löytyy parhaat huoltoverkostot

  EDIT: ja kyllä ainakin Scanialta löytyy halua tehä erikoisempaa mallisarjaakin. Laxå special vehicles on tytäryhtiö, joka rakentaa sellaisen minkä asiakas haluaa.
   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013
 19. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,448
  Tykkäykset:
  6,582
  Pisteet:
  1,286
  Apropoo. http://www.army-uk.info/usedvehicles.php?sort=&entry=20&SID=&display=100 Löytyisikö tuolta sivulta mitään kelvollista vaikka sellaiseen tilanteeseen, että kuorma-autoja pitäisi saada äkkiä muutama sata ja ilman, että pakko-otetaan ne siviilistä, koska se sotkisi maan taloutta ennenaikaisesti?

  Esim. tuossa huomaan muutaman merkin, joita saisi heti kolminumeroisen määrän, mutta ovat brittivalmisteisia, eli täällä harvinaisia. Mutta sitten on nuo MB 1017:t jotka ovat hieman tunnetumpaa merkkiä. Vanhojahan ne ovat, mutta kilometrejä näyttää olevan aika vähän.
   
 20. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  ^ Tuoltahan löytyisi vaikka mitä tarpeellista (tai ainakin mielenkiintoista). Sisäänajettuja MB Unimoggeja on tarjolla lukemattomia. G-mallin Mersuja, Defendereitä jne ;)
   
 21. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,736
  Tykkäykset:
  4,236
  Pisteet:
  1,286
  Aika hyvin volvo anto mennä. Tuollasessa vellissä on joskus ollut jo vaikeuksia ajoneuvolla joka on tollasta varten alun perin tehtykin. Tietysti kuljettajallakin on väliä ;)
   
 22. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  crane taitaa olla alan miehiä. Millä ka-merkillä on mielestäsi paras huolto-orkesteri Suomessa?
  Miten vertautuvat hinnat esim. Volvo-Scania-Mersu-Man- akselilla? Hankintahintoja tarkoitan.

  Jos peliin rientäisi joku amerikanihme niin tarkoittaisiko se käytännössä myös oman huoltoverkon
  valmistamista? Olisiko sama tilanne venäläisvaihtoehdossa?
   

Jaa tämä sivu