Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Arrow 16-harjoitus

Viestiketju osiossa 'Kansainvälinen toiminta' , aloittaja Panssari Salama, 02.05.2016.

 1. Lepard

  Lepard Kapteeni

  Liittynyt:
  10.05.2014
  Viestejä:
  602
  Tykkäykset:
  1,854
  Pisteet:
  76
  Sitähän tässä esitetäänkin. 3-5 vuotta reservissä marinoitunut taistelija on parhaimmillaan. Muistaa vielä hommat pienen kertaamisen jälkeen hyvin ja itsevarmuus on kasvanut niin, ettei kokoajan odota kapiaisen komentoa.
   
  Fremen, Stagideus, Lone Soldier ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Tuo on kyllä NIIN totta.
   
 3. Mainos 4. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Yksi lisäongelma on sit vielä se, että jenkkisysteemissä johtajalta/radioukolta menee välillä aivan hitokseen aikaa eri kanavien tapahtumien seuraamiseen ja sen olennaisen tiedonjyvän poimimiseen sieltä, sekä sitten tosiaan sen oman porukan käskyttämiseen. Kaikki tämä on poissa muusta aivotyöstä tai ympäristön havainnoinnista. Ja oon joskus ollut tästä juontuneen kuuluisan rikkinäisen puhelimen väärässä päässä, Mikä Ei Ole Hyvä Juttu.

  Nykyään varmaan on tekniikka kehittynyt, mutta silloin joskus tää vieläpä tarkoitti sitä, että piti olla völjyssä kaksi radiota jos halusi kahta kanavaa kuunnella yhtä aikaa. LV217 sanoo "moi."

  Mulla ei noita nappuloita ole koskaan enemmin ollut, mutta pidin yhtä komppaverkkoa ja tiukkaa kuria turhien pulinoiden suhteen siltikin fiksumpana ratkaisuna.
   
  Fremen, Stagideus ja CV9030FIN tykkäsivät tästä.
 5. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  383
  Tykkäykset:
  236
  Pisteet:
  36
  Kolumni 08.05.2016 03:00
  Kansainvälisistä harjoituksista kustannustehokkaasti torjuntakykyä  Jarmo Lindberg

  Suomen puolustusvoimilla ei ollut kylmän sodan aikana juuri mitään yhteistyötä muiden maiden puolustusvoimien kanssa. Olimme tyhjiössä. Ainoat yhteydenpidot olivat käytännössä materiaalihankintoihin liittyvät koulutustilaisuudet valmistajamaissa. Muissa maissa kansainväliset harjoitukset olivat jokapäiväistä rutiinia. Ennen toista maailmansotaa kansainvälinen yhteistyö oli luontevaa. Muistan nähneeni kuvan, jossa 1930-luvulla Suomen ilmavoimien majurilla oli kuuden maan ohjaajan lentomerkki. Olimme puolustusvoimissa todennäköisesti 1930-luvulla kansainvälisempiä kuin koko kylmän sodan aikana.

  Neuvostoliiton ja Varsovan liiton romahtamisen jälkeen tilanne alkoi muuttua myös Suomen osalta. Suomi liittyi Naton rauhankumppanuusohjelmaan heti avausvuonna 1994 ja aktivoimme myös Partnership Activity and Review Program (PARP) ohjelman yhteistoimintakykyjemme kehittämiseksi. 1990-luvulla puolustusvoimien kansainvälinen yhteistyö oli käytännössä yksittäisten henkilöiden ja pienryhmien osallistumista seminaareihin, yhteistyötilaisuuksiin ja esikuntaharjoituksiin. Mutta sekin oli uutta verrattuna edellisiin vuosikymmeniin. Merivoimat oli liikkeellä jo 1990-luvulla aktivoiden osallistumisen BALTOPS-harjoituksiin vuosikymmenen puolivälissä. Samaan aikaan taktisen koulutuksen ”piikkinä” voidaan todeta ilmavoimien eri Hornet-ohjaajaryhmien yhteensä kolme vuotta kestänyt tyyppikoulutus ja perusteellinen taktinen koulutus Kaliforniassa ja Nevadassa Yhdysvaltain merivoimien hävittäjälaivueessa.

  Vuosituhannen vaihteen jälkeen kansainvälinen harjoitusyhteistyö alkoi nopeasti muuttua. Kaikkien puolustushaarojen eli maa-, meri- ja ilmavoimien esikuntaupseereiden lisäksi alettiin lähettää yksiköitä Suomen ulkopuolelle harjoituksiin. Ilmavoimien operaatiopäällikkönä seurasin ruotsalaisen lento-osaston tuloa Rovaniemelle ja sen jälkeen ensimmäisen Hornet-osaston lähettämistä 2001 Ronnebyn tukikohtaan Etelä-Ruotsiin. Siitä se lähti eikä paluuta kylmän sodan tyhjiöön ole kaivattu. Tuntuu lähes hämmentävältä ajatella, että kiehuimme omissa rasvoissamme noin puoli vuosisataa. Suomessahan on kaikilla yhteiskunnan aloilla aina korostettu avoimuuden ja kansainvälisen yhteistyön merkitystä - mutta jostain syystä ei puolustusvoimien osalta.

  Termodynamiikan toisen lain mukaan suljetussa järjestelmässä epäjärjestys kasvaa kunnes järjestelmä romahtaa. Me elimme suljetussa järjestelmässä kansainvälisen vertailtavuuden suhteen, mutta järjestelmä ei romahtanut. Kehityksen edellytyksenä on avoimuus ja vertailtavuus. Sitä me emme tehneet, koska siihen ei ollut edellytyksiä. Vuosituhannen vaiheen jälkeen tilanne muuttui. Yllättäen puolustusvoimien yksiköt pääsivät vertaamaan (benchmarking) taitotasoaan Euroopan eri joukkojen kanssa. Ammattilaisille oli erittäin mielenkiintoista päästä lopultakin näkemään missä mennään ja miten pärjätään eri maiden yksiköiden kanssa.

  Oma näkemykseni uudessa tilanteessa vuosituhannen vaihteessa oli se, että meidän tulee etsiä Euroopasta eri asevoimien parhaat yksiköt ja mennä heidän kanssaan pienillä kustannustehokkailla joukoilla taktisesti vaativiin harjoituksiin, joista kotiutamme saamamme opit kotimaan torjuntakyvyn kehittämiseen. Tätä kantaani en ole muuttanut myöhemmin. Harjoituskokemukset karttuivatkin nopeasti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Suomalaiset yksiköt otettiin hyvin vastaan kansainvälisissä harjoituksissa. Meidät todettiin yhteistyökykyisiksi ammattilaisiksi, minkä seurauksena kutsuja uusiin harjoituksiin alkoi sataa tahdilla, johon ei kyetty vastaamaan. Tärkeää oli se, että ammattitaitoisella toiminnalla joukkomme lisäsivät puolustusvoimien torjuntakyvyn uskottavuutta eri puolilla Eurooppaa. Sanoma kiirii nopeasti ammattilaispiireissä.

  Euroopassa kansainvälisissä harjoituksissa käytetään vain Nato-standardeja, koska lähes kaikki maat kuuluvat liittoon eikä muita standardeja ole olemassa. Tämän seurauksena myös liittokunnan ulkopuolisten maiden välisissä harjoituksissa esim Suomen ja Ruotsin välillä käytetään samoja standardeja. Harjoitus harjoitukselta maiden välinen yhteensopivuus ja –toimivuus lisääntyvät ollen tällä hetkellä erinomaisella tasolla.

  Puolustusvoimilla on ollut viime vuosina hieman yli 60 kansainvälistä harjoitusta vuosittain. Rahaa harjoituksiin on käytetty noin 5,5 M€ vuodessa. Tänä vuonna harjoituksia on 87, koska kahdenvälisten harjoitusten määrä on kasvanut. Kauas on tultu kylmän sodan vuosista eikä sinne haluta takaisin. Suomi on maa, joka elää kansainvälisestä yhteistoiminnasta. Tämä pätee myös puolustusvoimiin. Meidän pitää olla avoimia, läpinäkyviä ja yhteistoimintakykyisiä. Meidän on hanakasti haettava vertailtavuutta ja oppia kansainvälisistä harjoituksista, jonka jälkeen hyväksi havaitut opit on häpeilemättä kopioitava kotimaan puolustusta tehostamaan. Kaikkein kustannustehokkain tapa tähän on se, että kansainvälisiä harjoituksia järjestetään Suomessa, jolloin vieraat maksavat kaikki osallistumiskustannukset halutessaan tulla kanssamme harjoittelemaan. Me voimme toimia kotitukikohdistamme ilman lisäkustannuksia. Itsekästä, mutta tehokasta.

  Kirjoittaja on kenraali ja Suomen Puolustusvoimain komentaja.
   
  Fremen, Mustaruuti, Nuijamies ja 10 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. John Hilly

  John Hilly Kenraali

  Liittynyt:
  24.11.2014
  Viestejä:
  2,127
  Tykkäykset:
  2,275
  Pisteet:
  636
  @Perde. On aina järkevää mainita tai kopioida lähde, jotta tietäisimme, missä yhteydessä juttu, tai tässä tapauksessa kirjoitus on julkaistu. Sillä on, yllättävää kyllä merkitystä. :rolleyes:

  Erinomainen kirjoitus Charlesilta.:salut:
   
  Mustaruuti, Fremen ja CV9030FIN tykkäsivät tästä.
 7. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,945
  Tykkäykset:
  7,671
  Pisteet:
  1,286
   
  John Hilly tykkäsi tästä.
 8. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  383
  Tykkäykset:
  236
  Pisteet:
  36
  Uuuppss! Vahinko multa, oli siis Keskisuomalaisen verkkosivujen kolumni...
   
  John Hilly tykkäsi tästä.
 9. Mikoyan

  Mikoyan Kenraali

  Liittynyt:
  03.07.2014
  Viestejä:
  2,857
  Tykkäykset:
  4,630
  Pisteet:
  636
  Ollaankos me nyt liittolaisia? :rolleyes:
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 10. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,482
  Tykkäykset:
  7,537
  Pisteet:
  1,286
  Mainio kirjoitus Charlesilta, mutta @fyysikko saattaisi olla jotain huomautettavaa tuohon ;)
   
  Fremen ja Tetra tykkäsivät tästä.
 11. John Hilly

  John Hilly Kenraali

  Liittynyt:
  24.11.2014
  Viestejä:
  2,127
  Tykkäykset:
  2,275
  Pisteet:
  636
  En muista onko tämä klippi ollut täällä jo, mutta laitetaan nyt kumminkin.

   
 12. John Hilly

  John Hilly Kenraali

  Liittynyt:
  24.11.2014
  Viestejä:
  2,127
  Tykkäykset:
  2,275
  Pisteet:
  636
  Hyvä juttu maavoimien sivuilta: http://maavoimat.fi/artikkeli/-/ass...a?_101_INSTANCE_7uajwmrjv01B_languageId=fi_FI

   
  Deeiii ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 13. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,945
  Tykkäykset:
  7,671
  Pisteet:
  1,286
  Ilman saunomista ei tästä maasta poistuta, saatana!
   
  VanhaPate, Deeiii ja juuja tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Ei. Tässä valmistellaan Yhdysvaltojen siirtymistä Suomen vasallivaltioksi. Vähän niinkuin uusinta ajasta kun Ruotsi oli osa Suomea. :rolleyes:
   
  Karvajalka tykkäsi tästä.
 16. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,187
  Pisteet:
  1,286
  RK näyttää heti tacticoolimmalta kun se on jenkkisotilaan käsissä. Mutta onhan se oikeastaan aika kivan näköinen rauta.
   
  Rajajääkäri tykkäsi tästä.
 17. Mikoyan

  Mikoyan Kenraali

  Liittynyt:
  03.07.2014
  Viestejä:
  2,857
  Tykkäykset:
  4,630
  Pisteet:
  636
  Kuopiolaiset vasurit ovat lähteneet joukolla protestoimaan lentoharjoituksia:D;
   
  Viimeksi muokattu: 13.05.2016
  Fremen ja sotaylijumala tykkäsivät tästä.
 18. Kalastaja

  Kalastaja Kapteeni

  Liittynyt:
  14.12.2014
  Viestejä:
  926
  Tykkäykset:
  1,986
  Pisteet:
  76
  Näyttääpä olevan paljon porukkaa...
   
 19. Kalastaja

  Kalastaja Kapteeni

  Liittynyt:
  14.12.2014
  Viestejä:
  926
  Tykkäykset:
  1,986
  Pisteet:
  76
  :solthum:
   
  John Hilly, JR49, Bushmaster ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,226
  Tykkäykset:
  3,651
  Pisteet:
  636

  Vaikuttava filmi. Hienoa yhteistyötä Suomi-pojilta jenkkien kanssa. Minuun teki vaikutuksen mm. KRH:mien yhteislaukaus ja kuinka mukavasti se peitti pienen alan. Mikä lie etäisyys ollut...?
   
  Bushmaster, Umkhonto ja sotaylijumala tykkäsivät tästä.
 21. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,354
  Tykkäykset:
  2,233
  Pisteet:
  636
  Hodges: – Haluan treenata suomalaisten sotilaiden kanssa missä ja milloin tahansa, kenraali painotti.
  Suomalainenhan voisi tulkita tuon tietysti niinkin, että oltiin niin surkeita, että tahtoo helpon treenin ;)
  http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/867331/Amerikkalaiskenraali+Hodges+kiitteli+Niinisalon+harjoitusta
   
  John Hilly tykkäsi tästä.
 22. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,800
  Tykkäykset:
  1,992
  Pisteet:
  1,286
  Eihän helpossa treenissä oo mitään järkee varsinkaan esimiehelle.


  Jotenkin toi komppanian päällikkö tossa viimesimmässä tuntu vähän edes uskottavalta. Toki sanoma oli että hänen 8 vuoden sotilasuran paras harjoitus. Vaikee noista ottaa selkoa
   
  Umkhonto tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu