Aseen (rk) pudistus

Olen laiska putsaamaan aseita. Kalliimpia kivääreitä ja pistooleja putsaan piipun ja lukon osalta joka ammunnan jälkeen. Muutaman satasen haulikoissa ja piekkareissa putsaus on tarpeetonta niin kauan kun piipusta näkee läpi ja ase toimii. Minun käyttöhaulikkoani (pumppu) ei ole putsattu koskaan. Sadekelin jälkeen kuivatan ja saatan joskus laittaa öljyä pintaan.

Intin rynkyn putsauksen teen muista poiketen siten, että laitan ihan ensimmäisenä piippuun öljyä ja sitten vasta avaan aseen. Toisethan hinkkaavat ensin asetta puoli tuntia ja lopuksi laittavat öljyä. Teoriassa minulla on boresnake ja oma aseöljy mukana, mutta käytännössä ne unohtuu aina kotiin. Piipusta työnnän puolilla sillaa kunnes silla tulee puhtaana läpi. Jos on öljyä maisemissa (yleensä se ainoa torniöljy on sen 38:n miehen sillamytyn alla) niin laitan sitä uudestaan ja taas sillaa läpi. Lopuksi piippuun öljyt. Lukon putsaan huolella ja sipaisen pintaan aavistuksen öljyä. Kaasumäntää ja sen suojaputkea putsaan jos on öljyä. Kuiviltaan en jaksa niitä hinkata. En edes ymmärrä miksi niitä pitäisi putsata. Laatikkoa yritän putsata, mutta eihän siitä tule intin vehkeillä mitään joten aina jää kesken. Siihen olisi varmaan se kuuma käsisuihku ainoa toimiva konsti. Sen veden pitää sitte varmaan olla kuumaa ja sitä pitää käyttää niin paljon, että ase kuumenee. Kylmä ja märkä ase ei kuivu ellei ole paineilmaa.
 
Laatikkoa yritän putsata, mutta eihän siitä tule intin vehkeillä mitään joten aina jää kesken.

Liuottavaa öljyä, vaikkapa WD40 ja paineilmaa, roiskii töhnät pois sieltä tehokkaasti. On aseelle parempi metodi kuin vesi.
En minäkään käyttöhaulikkoa jatkuvasti ole hinkkaamassa. Kun mekanismi jumii, ettei latausliikettä saa enää tehdyksi (pumppu), sitten on pakko puhdistaa ja öljytä.:)
 
Hmm. Täällä on hinkattu paljon.

MAkkAranpaistoKaveriKerhossamme "pertaanit" (Rk62) ja muut aseet on puhdistettu ja yleensä öljytty (piippu kätevällä polkurassilla, muuten kevyt silaus päälle). Tarkastuksia ei ole yleensä tehty, oletuksena lienee se, että tästä(kin) hommasta suoriudutaan vastuullisesti.

Niin, joskus putsaushommissa olisi kätevää, jos olisi vaikkapa sopiva pieni harja roskien poistamiseksi. Laatikon sisänurkat ja härpäkkeiden ahtaat paikat ovat niitä, joissa rättien ulottuvuus loppuu nakkisormien kanssa kesken. Lukon putsaaminen on tähdellinen toimitus kun kyseessä on toiminnan kannalta keskeinen osa.

Harjat, pienet työkalut, erilaiset kemikaalit, liuottimet ja omat aseöljyt ovat varmasti käteviä ja hyvä apu, mutta kuinka usein niitä on mukana? Tunnustan, että useimmiten ne ovat unohtuneet pois matkasta. Kotioloissa nämä puhdistushommat voivat tietysti sujua hieman eri tavalla kuin palveluksessa. Kurkkusalaattihommissa putsataan usein sillä, mitä on paikallisesti ja juuri sillä kertaa saatavissa.
 
SIG:llä ei ole kyllä ollut iloa päästä ampumaan tarpeeksi. Yhteen aikaan suomen eteläisimmässä varuskunnassa oli kuula sen verran kortilla, että tarpeekseen sai ainoastaan tvällärin käsien levittelystä. SIG kyllä suoriutui moitteetta molemmista laukauksista ja huolloksi riitti pölyn puhaltaminen pinnasta huoltopäivänä. Tarkastus kävi kätevästi kun vain näytti pistoolia ikkunasta, että on se tallessa vieläkin. Ja jos ei ollu tallessa, niin näytti edes koteloa...

Mutta mielelläänhän sitä SIG:iä puhdisteli rauhakseen tunnin pari grillikatoksen varjossa auringon paistaessa, jos silleen kivasti pääsi luistamaan vaikkapa itkon huollosta. Rk:n huoltamisen pystyi ulkoistamaan esim oluttölkkiä vastaan, niin siinäkään ei mennyt omat hermot, eikä kallista joutoaikaakaan. Toisaalta jos oikein suuta kuivi likviditeetin ollessa dieetillä, niin homma hoitui kun putsasi pari rk:ta. Hirvittävän kätevää...

Saiskohan sodeen avattua piikin, että aseen puhdistanut varusveijari vois käydä hakemassa työn tehtyään piletillä pullakaffeet itselleen... napsauttais vai leiman allekirjoituksen päälle ja repäisis kuittivihosta litteran ulkoistetun suorituksen varmenteeksi. Jos ei menny läpi ekalla tarkastuksella, niin antais kaksi pilettiä. Saappaiden kiillottamisesta vois palkita suffelilla, ehkä...

Jaa-a täytykin mennä katsomaan löytyskös aseentarkastaja 1 kurssia tuolta tarjonnasta.... siis senhän ei tod tarvitse olla helppoa, hauskaa tai mitenkään mukavaakaan, eikä sinne kotia ole välttämättä niin kova kiire... tällaiset työtä välttelevän toimisto-olmin pehmeät, pitkät ja puikkomaiset kelmeät sormet ulottuvat kaasunportin aukkoon piipun sisäpuoleltakin ja pilkutarkkana sekä pitkävihaisena arroganttina intellektuellina saanen suurta tyydytystä toisten tekemisten arvostelusta... monokkelikin löytyy valmiiksi pianon päältä ylioppilaslakin vierestä.

Ei siitä ehkä rakettitiedettä tule, mutta pitkästä kemiasta sekä fysiikasta ei välttämättä olisi haittaa asetarkastuksen läpäisemisessä. Jollain fotonistereoidi-ionimetamorfoosispektometrillä kiikaroisi, että on noita elektroideja vähän jäänyt tuonne rihlojen väliin, eli Urho Matti...

Ai perhana kun lentäävät matalalla ACE:een... meinas lähtee torpasta harja mukaan...
 
Kurkkusalaattihommissa putsataan usein sillä, mitä on paikallisesti ja juuri sillä kertaa saatavissa.

... allekirjoitan...

Vain luovuus on rajana... pieni observointi tiloissa ja siviilirohkeus, korjaan reseviläisröyhkeys, nopeuttaa prosessia. Vanhan kansan keinot ovat ällistyttävän tehokkaita. Esim tuhka, kuivaneet kahvinpurut ja hammastahna ovat osoittautuneet tehokkaiksi kiillottamisessa. Huonosti toimivia ovat olleet käsidesi, lattianpesuaine, komppaniasaippua. Vesi vanhin voitehista ja omasta pullosta voi hitusen lorauttaa jarrylevyjen puhdistusnestettä tai VD40:stä, josta muuten... aikuisten oikeesti... tuli hätääntynyttä parkua, että laitatko jotain kiellettyä ainetta sinne aseeseen.

Meinasin vastata, että joo käärmeöljyä, mutta tyydyin taas vain pyörittelemään silmämuniani. Tälläkertaa erisuuntiin yhtäaikaa, jotta viesti menisi paremmin perille...
 
Back
Top