Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Aseenkantolupamallista luopuminen tilanteen kiristyessä

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja lkds_kfsie38_3, 13.04.2015.

 1. lkds_kfsie38_3

  lkds_kfsie38_3 Alokas

  Liittynyt:
  12.04.2015
  Viestejä:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  0
  Pitkäaikainen salakatselija aktivoituu. Leikittelin tässä iltani ratoksi ajatuksella: Venäjän äänensävy muuttuu entistä agressiivisemmaksi niin oisko Suomen fiksua poistaa pikaisella päätöksellä aseenkantolupapakko. Ihmiset saisivat mielin määrin ostella tussareita Ebaystä "kotitarpeeksi". Tällä keinolla saataisiin lähtövalmius nostettua ihan uudelle tasolle.

  Irvileuat puuttuvat toki heti niihin ei-niin-toivottuihin lieveilmiöihin, mutta jätetään rikollisuusspekulaatiot ulos.
   
 2. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Jäisivät ilman papereita johonkin tulliin Euroopassa tai jo Jenkeissä.

  Valveutuneet kansalaiset toki ovat aseistautuneet jo syvinä rauhan vuosina, joten seuraavat askeleet ovatkin sitten materiaalitäydennykset sekä hajauttaminen. Ja nuo alkavat mielestäni olla nyt ajankohtaisia jos vainu ei petä. Sitten vain odotellaan.
   
 3. Mainos 4. Samovarius

  Samovarius Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  06.06.2014
  Viestejä:
  541
  Tykkäykset:
  762
  Pisteet:
  76
  Kriisivaiheessa se aseenkantolupa voisi hyvinkin olla hallussapitolupaa käyttökelpoisempi.
   
  23SNTJ ja Cold Will tykkäsivät tästä.
 5. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,077
  Tykkäykset:
  1,332
  Pisteet:
  156
  Ei. Pelkät aseet ilman organisoitumista ei oikeastaan johda mihinkään. Yksittäisellä suomalaisella siviilillä on kuitenkin aina alivoima. Ja kuka käyttää asetta silloin jos on siviili ja selvästi alivoimainen? Pitäs olla sitten ainakin kolmen hengen siviilipartio jotta niistä aseista olisi kylillä hyötyä. Kotiaan pystyy kyllä yksinkin paremmin puolustamaan.

  Sellainen muutos voisi olla ehken paikallaan, että ne kellä aselupa on saisivat vapaammin kuljettaa asetta mukana esim. autossa ja takin alla. Nythän nekin on kielletty. Vasta sitten jos meillä ei ole armeijaa on suositeltavaa siviilien julkinen ja näkyvä aseistautuminen.

  Siitä on maanpuolustusaktiiveilla varmaan melko yhtenevä käsitys, että aselupia pitäisi taas myöntää ns. reserviläisperusteella. Armeijalla ei ole aseita varastossa miljoonalle reserviläiselle.

  Ja sellainen vaihtoehto tuli myös mieleen, että valmiutta nostettaessa osalle reserviläisistä voidaan jaella aseita ja a-tarvikkeita kotiin.
   
  23SNTJ, hessukessu, Samses ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. Karvajalka

  Karvajalka Kersantti

  Liittynyt:
  13.07.2014
  Viestejä:
  276
  Tykkäykset:
  478
  Pisteet:
  16
  En oikein usko että siinä tilanteessa lupakäytäntöön tulisi muutoksia. Muuten lupapolitiikkaa voisi kyllä helpottaa hieman mm. juuri reserviläisperusteella. Mutta nytkin aseen saa ja maanpuolustuksesta kiinnostuneiden soisi niitä hankkivan ja harjoittelevan.
   
 7. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,106
  Tykkäykset:
  1,579
  Pisteet:
  636
  Tässä se tuii. Ongelmana ei ole aseiden puute, niitä Suomessa on kotitarpeiksi ja kiinnostuneet saavat lupia myös reserviläistoimintaan. Kriisissä aseistettu siviili ilman organisaatiota on hyödytön ja erilaiset itsenäiset puolisotilaalliset lössit suorastaan vaarallisia.
   
  s91 tykkäsi tästä.
 8. Samovarius

  Samovarius Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  06.06.2014
  Viestejä:
  541
  Tykkäykset:
  762
  Pisteet:
  76
  Herää vähän sellainenkin kysymys, että onko kilpakäyttöön pimpatusta sekalaisesta itselataavien kertatulikiväärien joukosta paikkaamaan PV:n kalustopuutteita? Onhan siinä tulivoimaa ja väittäsin keskimäärin perusrynkkyjä paremmiksi, mutta tvällärille tulee paskahalvaus ja nivussilsa pelkästä ajatuksesta.

  Ampumataidon ylläpitämisen ja kehittämisen kannalta sen sijaan ressukiväärit ovat suorastaan välttämättömyys.
   
  Samses ja Ikarus tykkäsivät tästä.
 9. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,431
  Tykkäykset:
  6,577
  Pisteet:
  1,286
  En oikein usko, että meillä on puutteita tuolla alueella. Mahdollisesti TA-kalustoa voisi täydentää siviilistä saatavalla kamalla, ja siinäkin voitaisiin alkuun valkata TRG:t ja T3:t ja sitten lopuista katsotaan parhaiten soveltuvat tähtäimet. Mutta en oikein usko, että sielläkään on suuria puutteita.
   
 10. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,409
  Tykkäykset:
  7,710
  Pisteet:
  1,286
  Monilla aktiivisilla reserviläisillä on jo kalustoa hallussaan. Ja, mikä vielä tärkeämpää, osaamista niiden käyttöön. Samoin esim. metsästäjät ja urheiluampujat ovat harrastuksensa puitteissa harjoitelleet ja ylläpitäneet ampumataitoaan.

  Jos joku on halukas hankkimaan itselleen aseen, sen saa varsin helposti lähtemällä mukaan reserviläisten seuratoimintaan. Siellä saa opetusta aseenkäyttöön, neuvoja sekä ohjeita sen hankintaan sekä harjoittelun myötä perusteet aseen hankintaluvalle.

  Kokonaisuuden kannalta on hyvä että aseiden hankintaan sekä niiden käyttöön liittyy em. kaltainen toimintakäytäntö. Se on tarpeellinen ja hyödyllinen myös aseenhaltijalle itselleen.
   
 11. jpl

  jpl Korpraali

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  24
  Tykkäykset:
  10
  Pisteet:
  1
  Tuo aserekisteri kun joutuu vihollisern käsiin, niin on vastarinta pesäkkeet oikein osoittella paikallistettu ja aseet voidaan tulla keräämään pois ilman sen suurempaa ponnistusta. Tai pistetään perhe leirille, josta pääsevät pois luovutettua asetta vastaan.

  Toisen maailman sodan aikaan saksalaisilla oli Alankomaissa helppo etsiä juutalaiset, kun väestörekisterissä oli asiasta maininta.
   
  23SNTJ ja STI_Tactical9mm tykkäsivät tästä.
 12. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,409
  Tykkäykset:
  7,710
  Pisteet:
  1,286
  Tietäen Suomen viranomaisten tietojärjestelmien turvallisuustason niin voimme olla 100%:in varmoja että ainakin venäläiset tietävät keillä suomalaisilla yksityishenkilöillä on luvallisia ampuma-aseita. Muutamista kuolinpesistä saadun kokemuksen pohjalta tiedän että melkoinen osa vanhemmista ns. nimismiesten pahvilappuluvilla olevista aseista ei ole enää viranomaistenkaan järjestelmissä.

  Mutta ei näistä aserekistereistä mitään erityisempää turvallisuushaittaa synny. Päinvastoin, on vain hyvä että viholliset (=venäjä) tietää jo etukäteen että suomalaisilla on melko paljon ampuma-aseita. Ja, vielä parempi on se että ampumaharrastuksien ja yleisen asevelvollisuuden johdosta meillä osataan myös käyttää niitä.

  Jos Venäjän hyökkäys johtaisi sellaiseen tilanteeseen että venäläiset ryhtyvät tekemään kotietsintöjä niin silloin olemme menettäneet paljon muutakin..aserekisteri ei ehkä ole siinä vaiheessa suurimpana murheena.
   
 13. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,985
  Tykkäykset:
  7,884
  Pisteet:
  1,286
  Olikos se niin että Suomessa aseluvanhaltijoita on noin 650.000?
  Onko siitä tietoa että kuinka paljon noista on metsästäjiä eli kiväärimiehiä? Ja paljonko niistä on yli 50 vuotiaita ukkoja? Jostain muistan kuulleeni, että metsästysseurat ovat huolissaan alan ukkoutumisesta.
  Ymmärrän kokonaisuuden siten että vaikka ukoilla niitä kiväärejä nykyisin olisikin, ovat ukot jo siinä jamassa että maanpuolustuksellisesti siitä porukasta ei olisi merkittävää käyttöä.
  En tiedä, siksi kysyn.... voiko joku valaista?
   
 14. Mainos 15. Cold Will

  Cold Will Kapteeni

  Liittynyt:
  10.04.2014
  Viestejä:
  629
  Tykkäykset:
  619
  Pisteet:
  76
  Tähän liittyen muistuttaisin toisestakin asiasta josta on ollut ennenkin puhetta. Aseista ei ole mitään hyötyä jos ennakolta ei ole ohjeita (ja mielellään myös harjoittelua) niiden käytöstä. Hybridisodan ollessa päällä ja vihreän miehen ilmestyessä seisoskelemaan paikallisen viraston edustalle, vaatii helvetinmoista pokkaa ampua hänet jos ei 100% varmasti tiedä miten virallinen Suomi siihen suhtautuu. Venäläisten suhtautumista ei tarvitse miettiä koska se tiedetään: he suuttuvat. Mutta mikä on Suomen kanta. Onko ampuminen toivottavaa, missä vaiheessa se on toivottavaa, häiritseekö siviilien vastarinta PV'n omaa toimintaa, saako vastarintamies mahdollisesti murhasyytteen tai pahentaa Suomen käynnissäolevia neuvotteluja Venäläisten kanssa jne jne? Eli siis: itse en koe metsästyseurojen ukkoontumista pahimmaksi ongelmaksi vaan sitä että isostakaan asemäärästä ei ole mitään hyötyä jos siviili kiväärin kanssa ei tiedä mitä tekee ja toimii täysin yksin.
   
  Laamanator ja Rauhantekijä tykkäsivät tästä.
 16. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,077
  Tykkäykset:
  1,332
  Pisteet:
  156
  Näinhän se on.
  Toisaalta tällaisilla vanhoilla ukoilla ei ole niin väliä miten suomi suhtautuu ja meneekö itseltä henki. Minä ammun jos tunnistan ryssäksi. Se varma tunnistaminenkin on oikeastaan mahdotonta altistamatta itseään tapettavaksi. Pitääkö siis aina ampua kun näkee asemiehen kylillä? Sittenhän minutkin ammuttaisiin. Tällaisia ei tarvitsisi miettiä jos meillä olisi sodan ajan sijoitus yli puolelle miljoonalla ja pitäjissä 2 tunnin vasteajalla olevat komppaniat.
   
  hessukessu tykkäsi tästä.
 17. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,439
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Norjassa nämä on mietitty valmiiksi:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Direct...d_Ministry_Officials_upon_an_Attack_of_Norway
   
 18. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,661
  Tykkäykset:
  5,099
  Pisteet:
  636
  Keikutan jälleen venettä...Kuten tuolla PERK ja aikaisemmissa aselupa-asiat kriisiaikana jutuissa.

  Olen edelleenkin sitä mieltä, että sotilalakien tai valmiuden kohottamisen yhteydessä yleiseen turvallisuuteen vedoten aseet kerätään pois. Miten ja millätavalla se tapahtuu on taas eriasia.

  Itse en kannata sitä ajatusta, mutta "kutina" tässä asiassa on vahva...
   
 19. Cold Will

  Cold Will Kapteeni

  Liittynyt:
  10.04.2014
  Viestejä:
  629
  Tykkäykset:
  619
  Pisteet:
  76
  Hienoa. Suomalaisessa hyssyttelykulttuurissa ei saada mitään ohjeistusta aikaiseksi. Olen ennenkin sanonut että viimepelissä ja minimissään ei tarvita edes harjoittelua, Suojeluskuntia tms. Tarvitaan vähintään valmiit ja selkeät ohjeet kuinka saa toimia, kuinka toivotaan toimittavan ja mitä ei missään tapauksessa saa mennä ominpäin tekemään. Vihreän miehen ilmestyessä siihen kunnantalon edustalle, helpottaisi ihan helevetisti jos tietäisi mitä saa tehdä.Toiminnallasi olisi valtion siunaus ja samalla tietäisit että et ole yksin vaan sadattuhannet kansalaiset parhaillaan on tekemässä sitä samaa kitkaa hyökkääjälle kuin sinäkin.
   
 20. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,985
  Tykkäykset:
  7,884
  Pisteet:
  1,286
  Otinkin tämän metsästäjä-esimerkin esille vain siksi, koska niin usein suuri määrä ampuma-aseita otetaan keskusteluissa esille perustellen "jonkinlaista turvallista valmiutta". Mutta oikeesti, onko sellaista noiden metsästysseurojen taholta? ....koska ovat ukkoutumassa ? ... ja loput aseet ovat kilpa-ammuntaa tai muuta practicalia, jolla ei tee maanpuolustuksellisesti mitään.
  Tätä seikka hieman halusin kaivella että paljonko määrällisesti todella metsästäjissä on käyttöpotentiaalia?
   
 21. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,985
  Tykkäykset:
  7,884
  Pisteet:
  1,286

  Jees, tämä onkin sitten eri asia kuin ukkoutuminen. Olen kyllä samaa mieltä siitä että meillä ollaan valovuosi jäljessä muita itsestään huolehtivia valtioita nimenomaan tässä maanpuolustus-asiassa (vert. Norja, Sveitsi...ja muita pikkumaita jne...)
   
 22. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,637
  Tykkäykset:
  26,228
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä minua ainakin pelottaa aseistetut harmaapääukot joka liiterissä. Tosin vielä suurempi pelote on, kun lähtevät autoilemaan :D

  [​IMG]
   

Jaa tämä sivu