Aseet ja ammunta

Suunnittelu virhe (kierre pettää) ja takana ampujan suojana olevat ”korvat” pettävät.

Aseen pitäisi hajota niin ettei sirpaleet suuntaudu ampujaan kun huono tuuri käy. :solthum:
reloading-basics-pressure-signs_1_696_388_84_int_c1.jpg
ATT8151373.jpg
1619932343849.jpeg
images
6920boltcarriersplitf-tfb.jpg
arkb1702.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Tässä pitää ottaa huomioon, että tuo kyseinen SLAP patruuna oli ilmeisesti 2x kuumempi lataus kuin, mitä .50 BMG on normaalisti.

Teoriassahan sama voisi käydä minkä tahansa pulttilukkoisen kanssa, jos panoksessa on voimaa repiä sulkunokat irti tai ne muuten pettävät.

Toki erilaiset taittomekanismit ovat ampujan kannalta vaarallisempia, kuin itselataavat noin keskimäärin. Esim. AR15ssa paine pääsee purkautumaan monesta eri suunnasta (varsinkin jos lukon lukituksen kanssa on vikaa, eli ns. out of battery) kun taas break-actioneissa on lähinnä piippu ja sulkumekanismi, joista paine pääsee pakenemaan.

Suunnittelu virhe (kierre pettää) ja takana ampujan suojana olevat ”korvat” pettävät.

Aseen pitäisi hajota niin ettei sirpaleet suuntaudu ampujaan kun huono tuuri käy. :solthum:
images

Ja esimerkiksi tässä tapauksessa ampujalta lähti osa peukalosta, ja tukikäsi otti myös huomattavan määrän vahinkoa.
Klikkaaa tätä jos haluat kurkata miten kävi.

Summa summarun: Aseet ovat vaarallisia, ja joskus paska losahtaa tuulettimeen. Sellaista asetta, joka olisi turvallinen käyttäjälleen, kun jokin menee tuolla tavalla vikaa ei vielä ole keksitty.
 
Teoriassahan sama voisi käydä minkä tahansa pulttilukkoisen kanssa, jos panoksessa on voimaa repiä sulkunokat irti tai ne muuten pettävät.
Niin mutta suunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen, mistä se ase hajoaa.
Se että ”lukko tulee otsaan” ei ole hyvä asia.

Jos esim. piippu irtoaa/hajoaa niin, vahingot ovat raajoissa ja selviytymismahdollisuudet ovat paremmat.
Kuten on noissa sinun kuvissa.



Niiden ”korvien” tuli suojata ampujaa, mutta ne leikkautuvat irti.
Olivat suunniteltu ja mitoitettu väärin.
Vahvemmat korvat ja syvyys suunnassa eri tasoon, niin peräkappale lentääkin sivulle. :unsure:
Eikä ampujan otsaan. :solthum:
 
Jos pulttilukossa on niin ylipaineinen lataus, että lukitusolakkeet / sulkunokat pettävät, olisi lopputulos aika pitkälti sama.
Eihän se korkki aiheuttanut mitään hengenvaarallista, vaan se irti lähtenyt stopperi aiheutti sen pahimman hengenvaarallisen vamman.

Tässä sama, mutta pulttilukolla:

Ja toinen vastaava keissi:

Arfcom kirjoitti:
My co worker bought a Vulcan 50 cal and it blew up on him on his 1st shot! Fucked him up really bad. Bolt when half way through his right shoulder, blew off 3 fingers on his left hand and he might be blind in both eyes(lost the left and they might be able to save the right)

Eli ensimmäisellä laukauksella* (ei ehtinyt edes ampua, oli lataamassa!) losahti uloste tuulettimeen ja lukko meni puoliksi läpi oikeasta olkapäästä, irrotti kolme sormea ja tilapäisesti sokeutti vasemman silmän.


Käytännössä siis "normaaleilla" kiväärin patruunoilla saa lähinnä tehtyä tuhoa sormiin ja kasvoihin, mutta .50sellä saa jo ihan hengenvaarallisia vammoja.

Sen kummemmin asiaa tutkimatta heitän puhtaalla mutulla, että nuo muutkin kuvat johtuvat ns. "barrel obstruction" eli siitä että piipussa on jotain sinne kuulumatonta, yleensä luoti joka ei jaksanut poistua piipusta koska liian vähän ruutia / pelkkä nalli syttyi tms. Alin noista näyttää aika vahvasti .300 blackoutilta .223 AR15sta.

Muistaakseni tuossakin Savage-keississä (sattumalta tunnistin tuon yhden esimerkin) oli kyseessä tuplalataus: eli "ruuti + sabotti + luoti + sabotti + luoti" tai piippuun jäänyt luoti, en muista varmaksi, että kumpi. Eli käytännössä aseesta tulee huono putkipommi.
 
Muistaakseni tuossakin Savage-keississä (sattumalta tunnistin tuon yhden esimerkin) oli kyseessä tuplalataus: eli "ruuti + sabotti + luoti + sabotti + luoti" tai piippuun jäänyt luoti, en muista varmaksi, että kumpi. Eli käytännössä aseesta tulee huono putkipommi.

Miten tuo saadaan mahtumaan hylsyyn?
 
Ei yleensä mitenkään, mutta tuossa kyseisessä tapauksessa ase oli suustaladattava kivääri (eli kansankielellä muzzleloader.)

Tosin voi olla, että sekoitan nuo tapaukset, ei vissiin ollut ihan pelkkä yksittäistapaus tuo Savagen puolituumaisen 10ML-II kuulanheittimen räjähtäminen.
 
Jos hypätään takaisin räjähtelevien .50 kaliiberisten maailaan, niin sen räjähtäneen RN 50:ntä aseen suunnittelijalta tuli ulos video:


Video on vain nopea ensianalyysii tämän hetkisten tietojen valossa, itse aseen pitäisi saapua Serbulle ensi viikolla. Eli varmaan parin viikon päästä saamme kuulla lisää.
Poiminta videosta:
Lataus ei ollutkaan 2x yli speksin, vaan minimissääm reilusti yli 4x.
 
Viimeksi muokattu:

Kierteiden leikkautuneet/murtuneet ja peräkappale on irronnut.
Suunnitteluvirhe, lukon (peräkappaleen) kierre on mitoitettu väärin. :facepalm:


Myös ”suojakorvat” mitoitus väärä, koska niiden tehtävä on suojata ampujaa.:facepalm:
Kuitenkin nekin ovat pettäneet → suunnitteluvirhe mitoitettu väärin kuormitukseen nähden.

Mainitut suojakorvat eivät nyt varsinaisia suojakorvia ko. konstruktiossa ole vaan toimivat sulkuvarmistimina. Eli jos sulkukappaletta ei ole kierretty loppuun asti, asetta ei voi sulkea ja eipä tietystikään voi laukaista silloin.

Peräkappaleessa, tai koko aseessa on kyllä sellainen pieni suunnitteluvirhe, että ei ole ajateltu mitä tapahtuu reilusti ylipaineisen patruunan sattuessa kohdalle. Peräkappaleessa olisi hyvä olla jokin paineenpurkausreikä em. tapauksien varalta. Peräkappaleessa on sen verran kokoa, eli poikkipinta-alaa että ylipaineella ei ole reittiä mihin purkaantua niin jonkinhan sitä on lopulta annettava periksi. Kun koko ylipaine kohdistuu peräkappaleeseen ja ei sieltä mihinkään pääse niin lopputulos taitaa olla edellämainittu.

Muistakaa nyt kuitenkin, että ko. tapauksessa oli varsin reilusti ylipaineinen patruuna minkä johdosta ko. ase meni ns. tuhannen päreiksi. Normaalipaineiset patruunathan tämä asekonstrukstio on selvittänyt ongelmitta. Hyvä olisi kuitenkin suunnittelijan taholta olla suotuna ajatuksia(=lue suojauksia) ampujankin varalle jos ja kun ase tulee ns. silmille.
 
Back
Top