Aseet metsästyskäytössä.

commando

Kenraali
Kertalaukaushaulikkoa ei voi suositella mihinkään käyttötarkoitukseen, ei edes metsästykseen. Miksi? No siksi että useampia laukauksia ei voi ampua, lataaminen on hidasta ja rekyyli suhteessa kompaktiin ja kevyeen aseeseen on kamala. Haulikon tappotehoa ml. buckshoteilla liioitellaan turhan paljon, kun on ampunut nelijalkaisia buckshoteilla tarpeeksi paljon (satoja) ymmärtää että lävistys ja osuminen (ei tarpeeksi mahdu kuulia hylsyyn) sekä haavakanavan tuotto on niin surkea ettei sitä voi suositella kuin huviaseeksi. Kyllä kaksi- ja nelijalkaiset täytyy ampua kiväärillä. Oikeastaan pomppusorsat ovat ainoat mitä voi ajatellakkaan ampuvansa haulikolla. Perinteisellä jänis- ja rusakkometsälläkin pistooli osaavan ampujan käsissä olisi parempi metsästysase.

(MUOKS! Keskustelu aloitettu tästä ketjusta (http://maanpuolustus.net/threads/pistooli-jokamiehen-aseeksi.942/) siirretyistä viesteistä. -Setämies-)
 
Last edited by a moderator:
Kertalaukaushaulikkoa ei voi suositella mihinkään käyttötarkoitukseen, ei edes metsästykseen. Miksi? No siksi että useampia laukauksia ei voi ampua, lataaminen on hidasta ja rekyyli suhteessa kompaktiin ja kevyeen aseeseen on kamala. Haulikon tappotehoa ml. buckshoteilla liioitellaan turhan paljon, kun on ampunut nelijalkaisia buckshoteilla tarpeeksi paljon (satoja) ymmärtää että lävistys ja osuminen (ei tarpeeksi mahdu kuulia hylsyyn) sekä haavakanavan tuotto on niin surkea ettei sitä voi suositella kuin huviaseeksi. Kyllä kaksi- ja nelijalkaiset täytyy ampua kiväärillä. Oikeastaan pomppusorsat ovat ainoat mitä voi ajatellakkaan ampuvansa haulikolla. Perinteisellä jänis- ja rusakkometsälläkin pistooli osaavan ampujan käsissä olisi parempi metsästysase.

Osaavissa käsissä jänisjahtiin pistoolilla ööööhhh....satojen nelijalkaisten ampumiskokemuksella. Mikähän älynlävähdys on ollut alunalkaenkaan keksiä koko hauliruutta, kun toi pistooli on niin oiva kapistus kaikkeen paitsi nyt ehkä pomppiviin sorsiin?? Ja miksei sitten pistooli sovellu sorsastukseen jos se oikeastaan on ihan paras kaikkeen muuhunkin metsästykseen. Uskoisin näin ollen savikiekkohommienkin sujuvan osaavalta pistoolilla paremmin. No kiväärillä nyt ainakin. :pEn voi väittää omaavani satojen nelijalkaisten ampumiskokemuksia buckshoteilla, joten ei synny depattia tästä, mutta "kertalaukaushaulikon" soveltuvuudesta metsästykseen olen melkoisen eri mieltä varsinkin jos siinä käytetään shokkivaikutusta tavoittelevaa haulipanosta. En ole oikein varma minkä otuksen metsästyksessä haulipanoksella nimenomaan läpäisy ja haavakanavat olisivat ykkösprioriteetti.Ohvitopikkianekdootti; Maassa nimeltä Zimbabwe saa metsästää luvalla leopardia päivänvalolla myös käsiaseella. Kumma juttu vaan on, sitten kun haavakko tulee ja se ei ole mitenkään harvinaista näiden kissapetojen kanssa, niin silloin vaihdetaan haulikkoon. Haavoittunut leopardi on kiukkunen kaveri joten miksiköhän ei jatketa käsiaseella varsinkin kun siinä on huomattavasti parempi läpäisy, iso patruunakapasiteetti jne. jne. Arvauksia? :rolleyes:
 
Osaavissa käsissä jänisjahtiin pistoolilla ööööhhh....satojen nelijalkaisten ampumiskokemuksella. Mikähän älynlävähdys on ollut alunalkaenkaan keksiä koko hauliruutta, kun toi pistooli on niin oiva kapistus kaikkeen paitsi nyt ehkä pomppiviin sorsiin?? Ja miksei sitten pistooli sovellu sorsastukseen jos se oikeastaan on ihan paras kaikkeen muuhunkin metsästykseen. Uskoisin näin ollen savikiekkohommienkin sujuvan osaavalta pistoolilla paremmin. No kiväärillä nyt ainakin. :p

No haulikon historiahan on yläluokan metsästyksestä lähtöisin, päätettiin muskettiin ladata ison kuulan sijaan useita pieniä. No kyllähän tätä aiemminkin tietysti oli käytetty jo taistelukentillä mutta useammin siten että kuulia oli piipussa peräkkäin eikä pienempiä klimpissä. Haulikon etu perustuu siihen että käytettäessä pieniä hauleja, niitä mahtuu paljon ammukseen ja osumatod. näk. kasvaa verrattuna ammuttaessa yksi tai vähempi määrä isompia kuulia. Sorsat eivät hyökkää päälle eli ne eivät ole vaarallista riistaa ja niiden maastalähtö tapahtuu sillä etäisyydellä että niihin pystyy yleensä vielä vaikuttamaan vaikka lyijyhaulikielto on tätä matkaa lyhentänytkin. Turvallisempaa lentävään maaliin ampua haulikolla, koska haulit eivät lennä kauas ja hyvällä patruuna- ja supistajavalinnalla saadaan osuma-alue hyväksi. Jänisten metsästyksessä avainsana on avainsana, jolla pysäytetään kuuntelemaan paikalleen pupu ennen laukausta. Pistoolilla pystyy ampumaan kauemmas ja tarkemmin kuin haulikolla, siis osaava ampuja, varsinkin jos ase varustetaan optiikalla. Käsiasemetsätys on Suomessa kiellettyä, koska meillä on samanlainen suhtautuminen siihen kuin homojen naimisiin ja adoptoimiseen sekä aseelliseen itsepuolustukseen. Ahdasmielinen, joka perustuu pelkoihin ja irrationaalisiin fantasioihin.

En ole oikein varma minkä otuksen metsästyksessä haulipanoksella nimenomaan läpäisy ja haavakanavat olisivat ykkösprioriteetti.

Sellaisella joka puree.

Ohvitopikkianekdootti; Maassa nimeltä Zimbabwe saa metsästää luvalla leopardia päivänvalolla myös käsiaseella. Kumma juttu vaan on, sitten kun haavakko tulee ja se ei ole mitenkään harvinaista näiden kissapetojen kanssa, niin silloin vaihdetaan haulikkoon. Haavoittunut leopardi on kiukkunen kaveri joten miksiköhän ei jatketa käsiaseella varsinkin kun siinä on huomattavasti parempi läpäisy, iso patruunakapasiteetti jne. jne. Arvauksia? :rolleyes:

Haavakkoja tulee turistijahdeissa aina, oli käsiaseet, kiväärit, haulikot tai jousiaseet käytössä. Haavakko on yhtä kuin ampumataito ja muita muuttujia. Pistooli ja jousi vaativat enemmän harjoittelua ja osaamista kuin kivääri ja haulikko. Käsiasemetsästys ei siis ole tosiaankaan mitään amatöörihommaa vaan siinä täytyy vahva tausta esim. siluetin puolelta. Jos ei halua haastetta niin samahan se olisi ampua Big five esim. helikopterista minigunilla. Nyt kiväärimetsästäjä joutuu sentään kävelemään jonkun matkaa Land Roverilta ammattijäljestäjien ja -metsästäjien seurassa ennen ampumatapahtumaa kiväärillä käyttäen ampumatukikeppejä... Noissa turistimetsästyksessä on aina maksavaa asiakasta suojaamassa väh. yksi ja useimmiten monia ammattimetsästäjiä ja -jäljestäjiä niin suurriistakivääreiden kuin haulikoiden kanssa. Joskus jopa itselataavien tai sarjatulta ampuvien aseiden kanssa. Käsiaseella ei yleensä jatketa metsästystä koska metsästyksessä käytettävät käsiaseet niin suurella riistalle kuin leopardi ovat erittäin järeäkaliiberisia kertalaukauspistooleita tai revolvereita optiikalla joten tarvittavaa määrää kuulaa on helpompi järjestää muulla tavoin ilmaan. Tulevaisuudessa esim. Glock 20 (10 mm AUTO) tulee varmasti saavuttamaan yhä laajempaa suosiota käsiasemetsästyksessä varsinkin varustettuna luistiin asennettavalla pp-tähtäimellä. Jäljestettäessä haavoittunutta riistaa on hyvä käyttää asetta jolla pystyy ampumaan nopeasti useammankin laukauksen. Parashan tälläiseen tarkoitukseen olisi tietysti rynnäkkökivääri mutta niiden lupakäytäntö on useimmissa perseenreikämaissa vaikea. Suomessakin SRVA:ta suorittaessa näkyy itselataavia muumuupyssyjä.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt commando kyllä menee ohi. Onnea afrikkalaisiin jahteihin Clock 20 10 mm autolla. Ei, ei, eiiiiii.....
 
No se on Glock, ei Clock. 10 mm auto on mm. .357 mag.:a tehokkaampi soveltuen hyvin jokaisen mantereen riistalle, joskin ei suurikokoisimmilla riistalle. Glock 20:een on käsiasemetsästyksessä tavattu asentaa pitempi ja tarkempi piippu, joka tekee aseesta todellisen käsiasemetsästäjän unelman.
 
Mä pyysin arvauksia ja niitähän tuli. Kyllähän nää commandon arvaukset on aikas höpinää, paitsi siltä osin että; haavakko on yhtä kuin ampumataito ja muita muuttujia. Näihin muihin muuttujiin laskettakoon sitten oikea ase oikeilla ammuksilla kuhunkin hommaan.

Mutta tätä se satojen ammuttujen nelijalkaisten kokemus sitten saa aikaan. Me muut asiaan vähemmän paneutuneet joudumme tyytymään mainitsemassasi jäniksen metsästyksessä nopeisiin tilanteisiin jossa pupu loikkaa ajokoiran painostamana sekunnissa polun, ajouran tms passilinjan yli. Maagista avainsanaa ei ole ihan vielä löytynyt. Rusakko, kettu, ilves jne vielä tätäkin tottelemattomampia. Jotenkin vaan pyyhkäisty haulisuihku tuntuu luontevammalta kuin pistooli 30-40 metrin ameteille. Jos osuu niin siinä se pupu on hengetön ilman mitään haavakanavaläpäisyjä. Tyrmäävä shokki. Ja sama touhu muillakin nelijalkaisilla joita haulikolla saa metsästellä.

Ohvitopikkianekdootti nro 2;

Mustalle mantereelle rientää vuosi vuodelta suurempia haasteita hakevia metsän urhoja. Yksi porukka on tämä alitehoisella välineellä kiksinsä hakevat. Jos nyt ei puhuta tarhatuista eläimistä vaan ihan vapaista ja villeistä, niin monella on mennyt naama jatsarinvarrelle kun ammattimetsästäjä sanoo ottavansa back up aseeksi samanlaisen välineen kuin asiakkaalla.

Mikäli olet nähnyt sarjatuliaseita "turistimetsästyksen" yhteydessä niin ainakin Afrikassa kyseessä on pakollinen riistapoliisi joka valvoo valtion etua eli että kaikki kaadetut elukat myös päätyvät jahdin lopuksi tillitykseen kaatomaksujen muodossa. Mustalla" poliisilla" täytyy olla väkevämpi taikakalu kuin valkoisella miehellä. Siksi yleensä rk tms. Oikea, mutta hiukan harvinaisempi tilanne jossa ryntöpyssyä tuolla voi tarvita ihan oikeasti on nokka pokka salametsästäjien kanssa. Siinä touhussa ei armoa anneta. Puolin eikä toisin. Ma tieta.

No joo. Mun mielestä käsiase on ase muiden joukossa ja sillä metsästäminen tulisi olla sallittua ja on toki haasteellisempaa, mutta juuri sen takia koska käsiase tekee hommasta niin tavattoman vaikeaa verrattuna haulikkoon tai kivääriin. Eli on siis hommaan huonompi. Paitsi luolakoirametsästyksessä.
 
Mutta tätä se satojen ammuttujen nelijalkaisten kokemus sitten saa aikaan. Me muut asiaan vähemmän paneutuneet joudumme tyytymään mainitsemassasi jäniksen metsästyksessä nopeisiin tilanteisiin jossa pupu loikkaa ajokoiran painostamana sekunnissa polun, ajouran tms passilinjan yli. Maagista avainsanaa ei ole ihan vielä löytynyt. Rusakko, kettu, ilves jne vielä tätäkin tottelemattomampia. Jotenkin vaan pyyhkäisty haulisuihku tuntuu luontevammalta kuin pistooli 30-40 metrin ameteille. Jos osuu niin siinä se pupu on hengetön ilman mitään haavakanavaläpäisyjä. Tyrmäävä shokki. Ja sama touhu muillakin nelijalkaisilla joita haulikolla saa metsästellä.

Niin, jos ampuu vaarattomia eläimiä, jänis on harvoin raadellut metsästäjää haavoituttuaan. Väiskiä voi ampua toki patruunalla, jossa haulikoko on pieni, projektiileja paljon ja täten shokkivaikutus suurempi osuttaessa. Pupu on niin pehmeä ja pieni otus että siitä nyt tökkii etusormellakin lävitse. :) Homma vaatii vähän järeämpää kalustoa kun siirrytään isompaan ja vaarallisempaan riistaan. Mitä isommaksi haulikoko kasvaa sitä vähemmän on mahdollisuutta shokkivaikutukseen kun osumamäärä pienenee. Tämän vuoksi suurikokoista tai vaarallista riistaa ei saa metsästää haulikolla monessakaan maassa. Myönnettäköön että kaniinimetsälle haulikko on ihan hyvä ase, provosoin vähän aiemmin mutta itse ko. hommassa olen usein ollut tilanteissa miten mukava olisikaan vetää esiin pistooli, huudahtaa "seis" ja ampua uimahallin altaan (ei olympia-altaan) matkalta 9-rinkiin osuma jänikseen. :)
 
Viimeksi muokattu:
Niin, jos ampuu vaarattomia eläimiä, jänis on harvoin raadellut metsästäjää haavoituttuaan. Väiskiä voi ampua toki patruunalla, jossa haulikoko on pieni, projektiileja paljon ja täten shokkivaikutus suurempi osuttaessa. Pupu on niin pehmeä ja pieni otus että siitä nyt tökkii etusormellakin lävitse. :) Homma vaatii vähän järeämpää kalustoa kun siirrytään isompaan ja vaarallisempaan riistaan. Mitä isommaksi haulikoko kasvaa sitä vähemmän on mahdollisuutta shokkivaikutukseen kun osumamäärä pienenee. Tämän vuoksi suurikokoista tai vaarallista riistaa ei saa metsästää haulikolla monessakaan maassa. Myönnettäköön että kaniinimetsälle haulikko on ihan hyvä ase, provosoin vähän aiemmin mutta itse ko. hommassa olen usein ollut tilanteissa miten mukava olisikaan vetää esiin pistooli, huudahtaa "seis" ja ampua uimahallin altaan (ei olympia-altaan) matkalta 9-rinkiin osuma jänikseen. :)

Ei vieläkään oikein joten lienee paikallaan purkaa tämä arvausteema.

Oikeasti vaarallinen elukka joka suurimmalla todennäköisyydellä haavoittuneena tulee iholle on "spotted short fuse" eli leopardi. Osuma-ala muistuttaa jossain määrin ihmistä joten siksi tämän metsästys esimerkin voidaan kuvitella sopivan tänne veren tahrimille sotafoorumeillekin. Leopardi muistuttaa meitä sotajermuja siinäkin seikassa, että se pyrkii kostamaan vaikka pakoreitti olisi auki. Eli jos olet ampunut vaikkapa kihelmöivän reunaosuman eläimet yleensä hakeutuu parhaaseen mahdolliseen piiloon tai hyvään jatkopakenemisasemaan. Kissa pedot taasen hakeutuu hyvään hyökkäys asemaan ja leopardi pyrkii jopa koukkaamaan. Tässä nämä otukset poikkeavat meidän kissoista, karhuista ja miksi ei susitakin. Mutta koska Suomessa haavakkojahdissa pyritään käyttämään koiria menee pasmat sekaisin eikä piiloutuminen onnistu. Ja sitten sattuu, koiraa, ukkoa, useimmin kuitenkin haavakkoeläintä.


Ma kertoa teile.

Kun yhteisiä elämänkokemuksia ei ole eikä yhteiskunnallisista asioita ole sopivaa puhua leirinuotiolla kääntyy keskustelu ammattimetsästäjien kanssa usein aseisiin keskinäistä vuorovaikutteisuutta haettaessa. Tämä henkilökohtainen sidearm:in kantaminen on tullut puheeksi monesti siitäkin syystä, että tällaista skandinaavista sosialidemokraattia vähän tuppaa pölöttämään muutkin kuin vain eläimet ja kasvit. Olen yrittänyt perustella lisäpainon kuljettamista juuri haavakko ongelman viimeisenä oljenkortena. Hymy on ollut herkässä.


Kun sitten itse aiheutin/jouduin/pääsin tähän tilanteeseen oli tietysti pilkkopimeää, heinikko on miestä korkeampaa ja maasto epätasaista täynnä pahkasian koloja. Ihan tyypillistä leopardi jahdissa. Minulla kourassa pulttilukkokivääri avotähtäimillä ja PH:lla (professional hunter) haulikko jossa paukkuna aught eli 15 kpl 8 mm hauleja. Meidän välissä kaksi paikallista opasta lamppujen kanssa valaisemassa. PH sanoi minulle että katti hyökkää sitten sen kimppuun joka lähtee karkuun tai on jonossa ensimmäisenä. Tästä syystä edettiin kuin Sommessa aseet tanassa ja tiukassa ketjussa. Keltainen kaislaa muistuttava parimetrinen heinäseinä heittää kaiken valon takaisin joten laukauksen täytyy lähteä äänen suuntaan vaistona. Etenemisnopeus meillä oli korkeintaan 10 cm/s. Nopeus jolla leopardi syöksyy heinän seasta antaa kovan haasteen mille hyvänsä pistoleerolle varsinkin kun haavoittumisadrenaliini tekee näistä melkein immuuneja kuulille. Keuhko-osuma ei pelasta vain se ydinjatke osuma lopettaa homman riittävän nopeasti jotta katin kynnet ja hampaat ei tavoita vartalon ulokkeita. Tästä syystä on jopa järkevää kääntää otukselle selkänsä sillä isku tulee silloin takaapäin, mutta toisaalta varmistetaan se että sieltä se myös tulee. Siinä kohtaa haulikkomiehen pitäisi olla hommansa tehnyt, ja jos ei, niin kiväärimies astuu areenalle. Ja tätä ajatellen sain seuraavanlaisen ohjeistuksen. Kun neeke... opas makaa maassa kirkuen lamppunsa pois viskanneena asetu polviasentoon, työnnä kiväärin piippu katin kylkeen ja poks. Muista ampua välittömästi kun piippu koskettaa karvaa, sillä kuten laulussa sanotaan " you'll be next". Eikö olisi mukavaa nyt jos sinulla olisi kolmen metrin piippu kiväärissäsi? :D


Eli koko homma perustuu shokkipläjäykseen jonka 15 kpl 8mm haulia päin katin näköä tarjoilee. Ja tämä saadaan aikaiseksi vaikka tähtäyspiste olisi tuuman pari sivussa. Ei onnistu pistoolilla noissa olosuhteissa.

En varsinaisesti näe kovin järkevänä tuoda näitä juttuja tukemaan olettamuksia ihmisten keilaamiseen, mutta commando heitti niin hyvän provon empiiriselle alueelle että ei voinut muuta. Pointsit siitä.o_O

Jatkakaa. Offtopic over and out.
 
Perinteisellä jänis- ja rusakkometsälläkin pistooli osaavan ampujan käsissä olisi parempi metsästysase.

Takavuosina eräät sukulaismiehet lähtivät Parabellumin kanssa jänismetsälle. Jänöjussi jäi saamatta: Parabellum jäätyi. Epäilen muutenkin vahvasti pistoolin hyödykkyyttä lintuja tai jäniksiä jahdatessa. Haulikolla ne osumismahdollisuudet lienevät kuitenkin 5-10 kertaiset. Käsiasemetsästys perustuu tietääkseni muutenkin enemmän taitavaan väijyntään ja huolelliseen riistalaukaukseen, kuin silmittömään tulitukseen. Niinkuin itse asiassa kaikki muukin metsästys ainakin sivistyneemmissä maissa.

Intiassa britit metsästivät tiikereitä norsun selästä. Tiikerit pitivät tätä metsästystapaa jossain määrin epäreiluna, ja joskus ne hyppäsivät elefantin selkään jutellakseen vähän asiasta metsästäjien kanssa. Tällaisia tilanteita varten keksittiin Howdah-pistooli, järeä kertalaukauspistooli jotka alunperin olivat vain sahattuja suurriistakivääreitä. Ahtaassa, keikkuvassa korissa kun pitkän aseen käyttely ei ollut niin kätevää. Monet upseerit rupesivat kantamaan näitä aseita myös sotapalveluksessa. Nämä tilanteet poislukien, yleensä pistoolia ei ole pidetty hyödyllisenä puolustusaseena villieläimiä vastaan.

1800-luvulla jenkkilässä kehitettiin LeMat-revolveri, jossa oli 9 patruunan rulla, ja piipun alla toinen piippu johon oli ladattu haulipanos. Tämmöinenhän voisi olla pätevä kompromissiase, kun siinä yhdistyy pistoolin ja haulikon hyvät puolet. Tosin pyssy taitaa olla aika iso ja kolho. Erikoisjoukot ovat välistä viritelleet haulikoita rynkkyjen alle. En tiedä harrastetaanko sitä tapaa vielä. Yleinen mielipide taitaa olla että suojavarusteiden yleistyminen on vähentänyt haulikoiden käyttökelpoisuutta taistelukentällä. Vielä 80-luvulla pyrittiin kehittämään tulivoimaisia taisteluhaulikoita mutta ne tuntuvat menneen pois muodista.
 
Haulikko ihan peruskuosissaan losauttaa liikenteeseen noin 350 metriä sekunnissa noin 35 gramman ammuskuorman. Miettikääs sitä. Tuo chigeenan lepardikirjoitus on ihan vakavasti luettavaa, haulipanoksen osuma lähietäisyydeltä on satakiloiseen kohteeseen tyrmäävä. Haulikoihin tosiaan kehitettiin erilaisia projektiileja ja lupaavimmat olivat jotain 6-9 volframinuolta käsittäneet laukaukset. Teflonikärkisinä nuo mainiot puikulat olivat erittäin läpäisykykyisiä. Kiinnostus ei loppunut siksi, että ko. kehitystyö olisi ollut hedelmätön: lähinnä kyse oli siitä, että oltiin haluttomia kasvattamaan sellaisen aseen tehoa, joita on maailma väärällään ja nimenomaan siksi, että haulikoita on Lännellä paljon. Siviileille ajautuneet kehitystyön hedelmät olisivat olleet mittaluokkaa haasteellisempia mm. kuulun pitäjäjuopon hakutehtävässä kontra pitäjänpoliisi tai vaikka Nalle-ryhmä. Rikolliset?

Yksi malli sotilaan sivuaseesta voi ollakin lyhennetty pumppuhaulikko, lipaskapasiteetti noin 4 ptr, piippu lyhyt, perä pois ja muovikahvat molemmille käsille. Painaa ladattuna noin kaksi kiloa ja on kompakti kuljetettava mm. vasemmassa kainalossa oikeanlaisilla remmeillä varustettuna. Lähtee irti ylöspäin tempaisemalla ja on tulivoimaa pariksi sekunniksi enemmän kuin kohtuullisesti. Yhtälailla silläkin vetää niitä feissiosumia, vedossa voi tuhraantua useampi sekunti, mutta ei tekijämiehellä mitään hirveää kellotusta synny. Helppo harjoitella, sopii rankaksi jouha-peliksi ammusvalikoiman ansiosta, hinta muutama satku, käyttäjä oppii suht äkkiä kelvolliseksi tekijäksi, antaa pelivaraa osuman suhteen, pelottava saajapuolen näkökulmasta, luja ja varmatoiminen, käy lyöntiaseestakin painonsa ja muotonsa ansiosta, pimeällä tehokas pusikonraivaaja mm. vartiomiehelle, sillä voi metsästää ruokansa D. , helpompi säädellä voimankäyttöä kuin luotiaseella, jne. Ostatteko?
 
Haulikko ihan peruskuosissaan losauttaa liikenteeseen noin 350 metriä sekunnissa noin 35 gramman ammuskuorman. Miettikääs sitä. Tuo chigeenan lepardikirjoitus on ihan vakavasti luettavaa, haulipanoksen osuma lähietäisyydeltä on satakiloiseen kohteeseen tyrmäävä. Haulikoihin tosiaan kehitettiin erilaisia projektiileja ja lupaavimmat olivat jotain 6-9 volframinuolta käsittäneet laukaukset. Teflonikärkisinä nuo mainiot puikulat olivat erittäin läpäisykykyisiä. Kiinnostus ei loppunut siksi, että ko. kehitystyö olisi ollut hedelmätön: lähinnä kyse oli siitä, että oltiin haluttomia kasvattamaan sellaisen aseen tehoa, joita on maailma väärällään ja nimenomaan siksi, että haulikoita on Lännellä paljon. Siviileille ajautuneet kehitystyön hedelmät olisivat olleet mittaluokkaa haasteellisempia mm. kuulun pitäjäjuopon hakutehtävässä kontra pitäjänpoliisi tai vaikka Nalle-ryhmä. Rikolliset?

Yksi malli sotilaan sivuaseesta voi ollakin lyhennetty pumppuhaulikko, lipaskapasiteetti noin 4 ptr, piippu lyhyt, perä pois ja muovikahvat molemmille käsille. Painaa ladattuna noin kaksi kiloa ja on kompakti kuljetettava mm. vasemmassa kainalossa oikeanlaisilla remmeillä varustettuna. Lähtee irti ylöspäin tempaisemalla ja on tulivoimaa pariksi sekunniksi enemmän kuin kohtuullisesti. Yhtälailla silläkin vetää niitä feissiosumia, vedossa voi tuhraantua useampi sekunti, mutta ei tekijämiehellä mitään hirveää kellotusta synny. Helppo harjoitella, sopii rankaksi jouha-peliksi ammusvalikoiman ansiosta, hinta muutama satku, käyttäjä oppii suht äkkiä kelvolliseksi tekijäksi, antaa pelivaraa osuman suhteen, pelottava saajapuolen näkökulmasta, luja ja varmatoiminen, käy lyöntiaseestakin painonsa ja muotonsa ansiosta, pimeällä tehokas pusikonraivaaja mm. vartiomiehelle, sillä voi metsästää ruokansa D. , helpompi säädellä voimankäyttöä kuin luotiaseella, jne. Ostatteko?

Turun suunnalla muuan ropellihattu väsäsi taannoin haulikkoon nuoliammuksia saboteineen kaikkineen. Hyvin läpäisee, kun vain tekee hiukan tuotekehitystä. Ainakin yksi haulikko tuli tosin tiensä päähän koeammunnoissa.
 
Ei vieläkään oikein joten lienee paikallaan purkaa tämä arvausteema.

No jokainen on omien kokemusten vanki mutta ainakin molemmilla niitä onkin tosin eri eläimistä. Saksassa on ihan yleistä kantaa sivuasetta villisikametsästyksestä, eikä ihan syyttä, se kun hyökkää myös haavoittuneena. Saksalaiset varmaan osaisivat kertoa tilanteista jossa sivuase on ollut tarpeellinen. Pistooli painaa niin vähän että sen poisjättämistä voi perustella vain samasta syystä kuin matkavakuutuksen ottamatta jättämisen, rahalla ja tarpeella... Tuon aughtin teho riippuu ihan matkasta, kosketusetäisyydellähän koko paska pysyy klimpissä ja aiheuttaa ison rei'än leopardin naamaan, pitemmillä matkoilla se tietysti hajoaa ja riippuu ihan tietysti matkasta ja aseesta (supistajista, patruunasta jne.) että millaista kuviota syntyy ja millä matkalla se on vielä käyttökelpoinen. Käyttökelpoisuushan riippuu ihan etäisyydestä, on tilanteita jossa pistoolille on paikkansa myös metsästyksessä vara-aseena, esim. silloin kun se haulikko on poissa käsistä, mies maassa ja pantteri yrittää varastaa pähkinöitäsi. Ainoa järkevä haulikkotyyppi haavakkometsästyksestä on pumppu- tai itselataava riittävällä kapasiteetilla ja tarpeeksi lyhyellä piipulla jolloin se heinikossa ja risukossa kulkee näppärästi ja on suunnattavissa nopeasti. Ei mikään yksipiippuinen haulikko jota kritisoin aikaisemmin! En nyt tiedä mistä olet saanut päähäsi että olisin maailman suurin haulikoiden vihaaja, onhan minulla niitäkin mutta en oikein koe sitä ideaaliksi metsästysaseeksi enkä kehuisi sen monipuolisuutta. Kun ase on monipuolinen tarkoittaa se sitä ettei se ole oikein missään hyvä. Haavoittunutta pantteria vastaan ottaisin mieluusti modernin lintukiväärin lyhyellä piipulla (AR-15 .223 rem.). :)

Eli koko homma perustuu shokkipläjäykseen jonka 15 kpl 8mm haulia päin katin näköä tarjoilee. Ja tämä saadaan aikaiseksi vaikka tähtäyspiste olisi tuuman pari sivussa. Ei onnistu pistoolilla noissa olosuhteissa.

Toisaalta pistoolilla lähtee luoti 0,20 s. välein ja yksittäisen kuulan massa (energia), lävistys ja laajentuvuuskin (oikea patruunavalinta) on parempi. On helppo puhua shokkivaikutuksesta mutta se nyt ei välttämättä aina synny kun niiden haulien pitäisi osuakin, sama tietysti koskee ihan pistooliakin eikä siinä auta yhtään lyhyt tähtäinväli (optinen tähtäin onkin oiva valinta metsästyspistooliin) kuten myös safarityylinen pallo- ja viivakuvio (XS sights).

Takavuosina eräät sukulaismiehet lähtivät Parabellumin kanssa jänismetsälle. Jänöjussi jäi saamatta: Parabellum jäätyi. Epäilen muutenkin vahvasti pistoolin hyödykkyyttä lintuja tai jäniksiä jahdatessa. Haulikolla ne osumismahdollisuudet lienevät kuitenkin 5-10 kertaiset. Käsiasemetsästys perustuu tietääkseni muutenkin enemmän taitavaan väijyntään ja huolelliseen riistalaukaukseen, kuin silmittömään tulitukseen. Niinkuin itse asiassa kaikki muukin metsästys ainakin sivistyneemmissä maissa.

Takavuosista on hieman aikaa tai sitten rikottiin metsästyslakia. Asetta kannattaa huoltaa ja pitää asiallisessa kotelossa ettei se jäädy. Lintujahan voi tarkalla siluettipistoolilla ampua tarkkuuden puolesta, ei millään parabellumilla (vaikka tietysti ihan tarkka se on) ja tämä ei tapahdu lentoon vaan paikallaan olevaan lintuun esim. selällään maaten jalkoihin tukien. Tarkalla metsästyspistoolilla voidaan ampua lintuja paljon paljon kauemmas luotiaseena kuin haulikon haulipatruunoilla. Tämä vaatii tietysti taitoa mutta ampumataito on jokaisen reserviläisen mielenkiinnon kohde vai mitä?

Intiassa britit metsästivät tiikereitä norsun selästä. Tiikerit pitivät tätä metsästystapaa jossain määrin epäreiluna, ja joskus ne hyppäsivät elefantin selkään jutellakseen vähän asiasta metsästäjien kanssa. Tällaisia tilanteita varten keksittiin Howdah-pistooli, järeä kertalaukauspistooli jotka alunperin olivat vain sahattuja suurriistakivääreitä. Ahtaassa, keikkuvassa korissa kun pitkän aseen käyttely ei ollut niin kätevää. Monet upseerit rupesivat kantamaan näitä aseita myös sotapalveluksessa. Nämä tilanteet poislukien, yleensä pistoolia ei ole pidetty hyödyllisenä puolustusaseena villieläimiä vastaan.

Eipä tarvitse mennä kuin Saksaan jossa metsästäjät saavat ostaa pistooleita ja niitä kannetaan villisikajahdeissa! Suomessa ei ole villisikoja ja karhutkin olivat kauan poissa metsästyksestä joten meillä ei ole tälläistä käsiasemetsästys- tai hätävara-asekulttuuria tai lainsäädäntöä syntynyt ja mahdollistettu. Kysehän on ihan samasta asiasta kuin homojen avioliitosta, se on niin uutta ja outoa meille. Toivottavasti kuitenkin tulevaisuudessa yhteiskunta muuttuu suvaitsevaisemmaksi ja kaikenlaiset käsiase- ja homovihaajat palautetaan takaisin marginaaliin, jonne he kuuluvat.

1800-luvulla jenkkilässä kehitettiin LeMat-revolveri, jossa oli 9 patruunan rulla, ja piipun alla toinen piippu johon oli ladattu haulipanos. Tämmöinenhän voisi olla pätevä kompromissiase, kun siinä yhdistyy pistoolin ja haulikon hyvät puolet. Tosin pyssy taitaa olla aika iso ja kolho. Erikoisjoukot ovat välistä viritelleet haulikoita rynkkyjen alle. En tiedä harrastetaanko sitä tapaa vielä. Yleinen mielipide taitaa olla että suojavarusteiden yleistyminen on vähentänyt haulikoiden käyttökelpoisuutta taistelukentällä. Vielä 80-luvulla pyrittiin kehittämään tulivoimaisia taisteluhaulikoita mutta ne tuntuvat menneen pois muodista.

No haulikko ilman perää on ilkeä ammuttava ranteille. Lisäksi kun puhutaan revolveripituisesta aseesta haulipiipulla niin se ei voi olla tehokas lataus. On myös ihan oikeita revolvereita, joilla voi ampua .410 haulipatruunaa ja ihan hyvästä syystä ne eivät ole yleistyneet. Turhakkeita. Erikoisjoukot virittelevät haulikoita piippujen alle pääasiassa siksi ettei tarvitse kantaa kahta asetta. Sitä voi käyttää ovien avaamiseen (oikealla patruunalla, ei normaalilla, siitä tulee vain kimmokkeita, metallijauheeksi osumasta hajoavia käytetään) ja mellakantorjunnassa voidaan ampua kumi- ja kaasuammuksia. Kyllähän se tietysti ottaa kipeää ampua ihmistäkin sillä piipulla mutta miksi vaivautua kun tähtäimen ja piipun korkeusero on suuri ja ylemmästä piipusta hiihtää kuulaa tiheämmällä tahdilla ja tarkemmin. Ihmisiä vastaan ei siis ole mitään järkeä käyttää näitä vehkeitä. Samoin taisteluhaulikot sotilaskäytössä (oma ketjunsa) ovat osoittautuneet turhakkeiksi joille ei oikein löydy käyttöä.

Yksi malli sotilaan sivuaseesta voi ollakin lyhennetty pumppuhaulikko, lipaskapasiteetti noin 4 ptr, piippu lyhyt, perä pois ja muovikahvat molemmille käsille. Painaa ladattuna noin kaksi kiloa ja on kompakti kuljetettava mm. vasemmassa kainalossa oikeanlaisilla remmeillä varustettuna. Lähtee irti ylöspäin tempaisemalla ja on tulivoimaa pariksi sekunniksi enemmän kuin kohtuullisesti. Yhtälailla silläkin vetää niitä feissiosumia, vedossa voi tuhraantua useampi sekunti, mutta ei tekijämiehellä mitään hirveää kellotusta synny. Helppo harjoitella, sopii rankaksi jouha-peliksi ammusvalikoiman ansiosta, hinta muutama satku, käyttäjä oppii suht äkkiä kelvolliseksi tekijäksi, antaa pelivaraa osuman suhteen, pelottava saajapuolen näkökulmasta, luja ja varmatoiminen, käy lyöntiaseestakin painonsa ja muotonsa ansiosta, pimeällä tehokas pusikonraivaaja mm. vartiomiehelle, sillä voi metsästää ruokansa D. , helpompi säädellä voimankäyttöä kuin luotiaseella, jne. Ostatteko?

Et halua ampua perättömällä haulikolla, usko pois. Se ottaa kipeää ranteisiin ellei puhuta sitten jostain kevytlatauksista. Siinä ajassa jossa ne neljä haulipanosta on ammuttu tuollaisella aseella on modernista lintukivääristä lähtenyt aika monta ammusta tarkemmin ja vähemmällä rekyylillä maaliin sarjatulella. Jos haluaa shokkivaikutusta niin se F-asento vaihtimessa tarkoittaa FUN! Viranomaiskäytössä mellakoitsijoita toki kannattaisi ampua haulikolla mellakkatilanteita varten kehitetyillä ammuksilla, ei rynnäkkökiväärillä. Mutta sotilaat nyt harvemmin ovat sitä ensisijaista porukkaa mellakkoja suitsemassa, ainakaan länsimaissa ja taas niissä maissa joissa ovat niin se olisi voimakeinojen alimitoittamista. :) Toki Rhodesian pojilla oli vähän samaa ideaa Protectorin tai millä nimillä sitä haulikkoa nyt myytiinkään muttei se oikein kelvollinen konsepti ollut.
 
Viimeksi muokattu:
Eipä tarvitse mennä kuin Saksaan jossa metsästäjät saavat ostaa pistooleita ja niitä kannetaan villisikajahdeissa! Suomessa ei ole villisikoja ja karhutkin olivat kauan poissa metsästyksestä joten meillä ei ole tälläistä käsiasemetsästys- tai hätävara-asekulttuuria tai lainsäädäntöä syntynyt ja mahdollistettu. Kysehän on ihan samasta asiasta kuin homojen avioliitosta, se on niin uutta ja outoa meille. Toivottavasti kuitenkin tulevaisuudessa yhteiskunta muuttuu suvaitsevaisemmaksi ja kaikenlaiset käsiase- ja homovihaajat palautetaan takaisin marginaaliin, jonne he kuuluvat.

Niin, eihän tuolle ole mitään muuta syytä, kuin se, että virannomaiset eivät halua ihmisillä olevan käsiaseita, muutenhan pistoolilla metsästys olisi sallittua tai ainakin niiden lopetuslaukausten teko.
 
En nyt tiedä mistä olet saanut päähäsi että olisin maailman suurin haulikoiden vihaaja, onhan minulla niitäkin mutta en oikein koe sitä ideaaliksi metsästysaseeksi enkä kehuisi sen monipuolisuutta. Kun ase on monipuolinen tarkoittaa se sitä ettei se ole oikein missään hyvä. .

Mitä sä nyt yrität tässä sysätä. Eli et kehuisi haulikon monipuolisuutta. Ok. Mutta JOS se olisi monipuolinen se ei olisi hyvä missään. Eli haulikko joka ei ole monipuolinen on hyvä jossain. Näinkö?:eek:No niin. Haulikko on ainoa ase jolla lentoon ampuminen sujuu , mutta koska tuolla aiemmin rajasit laatuluokkaan "osaavissa käsissä", niin silloin haulikko onkin jo taikakalu jolla ammutaan 12 savikiekkoa itse heitettynä tai rikotaan lentävä kiekko 120 metrin päästä ihan normipaukuilla. Sitten vaan pistoolilla tekemään samat. Normaaleissa käsissä molemmat aseet ovat hyviä tai toisiaan parempia vain siinä mihin ne on alunperin tarkoitettu. Kotelosta vedettynä kaksi laukausta pleitteihin sekunnissa on kova suoritus pistoolilla, mutta haulikolla jopa helpompi. En tosin ole perehtynyt minkälaisia haulikko pikavetokoteloita markkinoilla on tarjolla mutta mikäli pleitit ovat riittävän lähekkäin riittää yksi laukaus haulikosta, pistoolista se vaatii kaksi. Silti sanottakoon se tosi seikka, että menestyvien miesten maailmassa jossa nopea tulenavaus näennäisen tyyneyden kätköistä voi pelastaa henkirievun, pistooli on ylivoimainen valinta. Ei vaan liity metsästykseen mitenkään.Mikäli harrastat metsästystä jossa liikutaan paljon niin huomaat kuinka kaikki ylimääräinen paino on karsittava pois. Mulla kulkee näissä kotimaan jahdeissa ase muutama varapatruuna ja pieni veitsi. Ei mitään muuta, jaa eipäs, töhösytkäri, kännykkä ja koiran remmi. Pois ovat jääneet reppu, kiikarit, vhf ym.ym. ja se pistooli. Sen tarkoitus aikoinaan oli lopettaa supit jotka liian usein pilaavat muun jahdin. Ja pistooli vain siitä syystä kun koira napataan kaulapannasta pois supin kimpusta jää toinen käsi pistoolihommiin. Vain idiootti ampuu tässä tilanteessa esim hirvikiväärillä. Toinen vaihtoehto olisi kantaa sitä pitkää metsästystikaria jonka käyttökulttuurista saksalaisten halu pistoolin kantamiseen polveutuu. Tietysti myös heidän aselaki ohjaa tähän suuntaa, päinvastoin kuin Suomessa. Nykyään ainakin hirvijahdissa supi jää henkiin, mutta vain koiran koulutus syistä.Sovinnon esitys. Aihe lyhyt käsiase metsästys käytössä. Lopetus aseena käsiase on paras ja oikein ahtaissa lähitilanteissa jossa koira pitää saalista paikoillaan. Tai jos joudutan painimaan jonkun pedon kanssa niin tokihan olisi mukava jos joku ojentaisi edes pistoolin kouraan. Ja sitten se kaikkein paras käyttö kohde. Reppupyssy. Eli kun ollaan marjassa/sienessä ja reppu on joka tapauksessa mukana niin olisi mukava jos laki antaisi mahdollisuuden latvalinnustaa silhuettipistoolilla. Saattaisin jopa kokeilla ihan kakkosaseenakin tuota, jos on riittävän kevyt.

Kokemuksia. Haulikko + lintuluodikko >painaa, hylätty. Drillinki >huono haulikkona, hylätty. Haulikko + sisäpiippu > hylätty! Rihlakko >paikkolaakin puute, hylätty varauksin. Kunnon optiikalla kertalaukauspistooli lintukaliiberissa >alkaa vain taas painamaan ihan liikaa eli vaatii jonkun kantolaitteen, joka taas haittaa haulikointia. Niin ja on tietysti laiton.;)
 
Kappas, onhan täällä joku toinenkin kevytmetsästäjä. Mulla on kanssa ollut vuosia varustus: haulikko, puukko, tupakat ja tikut, takin taskussa metvurstileipäviipaleet ja 2.5 dl:n mehupullo. Patruunoita yleensä yhteensä 7-8 kpl völjyssä. Lämpimillä säillä verryttelypuku ja Nokian Kontiot, päässä ei muuta kuin harventunut, harmaantuva ja hilseilevä takkutukka. Tietyissä paikoissa tiettyinä aikoina hirvikärpäspusero. Meno on kevyttä ja nautittavaa, on helppo ampua ja verryttelypuvusta huolimatta olen saanut tai jäänyt saamatta saalista. Kun saisi jostain sellaisen nuoruuden aikaisen verryttelypuvun, aah..... anteeksi oftopi, mutta haulikkojahti on SE mun juttu, isosti.
 
No niin. Haulikko on ainoa ase jolla lentoon ampuminen sujuu , mutta koska tuolla aiemmin rajasit laatuluokkaan "osaavissa käsissä", niin silloin haulikko onkin jo taikakalu jolla ammutaan 12 savikiekkoa itse heitettynä tai rikotaan lentävä kiekko 120 metrin päästä ihan normipaukuilla. Sitten vaan pistoolilla tekemään samat. Normaaleissa käsissä molemmat aseet ovat hyviä tai toisiaan parempia vain siinä mihin ne on alunperin tarkoitettu. Kotelosta vedettynä kaksi laukausta pleitteihin sekunnissa on kova suoritus pistoolilla, mutta haulikolla jopa helpompi. En tosin ole perehtynyt minkälaisia haulikko pikavetokoteloita markkinoilla on tarjolla mutta mikäli pleitit ovat riittävän lähekkäin riittää yksi laukaus haulikosta, pistoolista se vaatii kaksi. Silti sanottakoon se tosi seikka, että menestyvien miesten maailmassa jossa nopea tulenavaus näennäisen tyyneyden kätköistä voi pelastaa henkirievun, pistooli on ylivoimainen valinta. Ei vaan liity metsästykseen mitenkään.

Kiekon ampuminen 120 metristä lentoon on samanlainen mahdollisuus jo iskuenergian puolesta kuin karhun kaataminen halpahallin ilmakiväärillä. :D Haulikolle kotelo? ;) No onhan noita selkäreppuja ja kai joku voisi tehdä itselleen custom-kotelon, aika pitkä kotelo saa olla... :D

Mikäli harrastat metsästystä jossa liikutaan paljon niin huomaat kuinka kaikki ylimääräinen paino on karsittava pois. Mulla kulkee näissä kotimaan jahdeissa ase muutama varapatruuna ja pieni veitsi. Ei mitään muuta, jaa eipäs, töhösytkäri, kännykkä ja koiran remmi. Pois ovat jääneet reppu, kiikarit, vhf ym.ym. ja se pistooli. Sen tarkoitus aikoinaan oli lopettaa supit jotka liian usein pilaavat muun jahdin. Ja pistooli vain siitä syystä kun koira napataan kaulapannasta pois supin kimpusta jää toinen käsi pistoolihommiin. Vain idiootti ampuu tässä tilanteessa esim hirvikiväärillä. Toinen vaihtoehto olisi kantaa sitä pitkää metsästystikaria jonka käyttökulttuurista saksalaisten halu pistoolin kantamiseen polveutuu. Tietysti myös heidän aselaki ohjaa tähän suuntaa, päinvastoin kuin Suomessa. Nykyään ainakin hirvijahdissa supi jää henkiin, mutta vain koiran koulutus syistä.

Kysymys ei niinkään ole painosta vaan se kantotavassa. Pitkää asetta on helpompi kantaa selässä kuin käsissä, pistooli ei paljoa paina koteloineen ja varalippaineen kun vyö on tarpeeksi jäykkä ja sen paino jaetaan vielä henkseleillä. Kaikki tarpeellinen ja tarpeettomampi kulkee repussakin helposti kun reppu on kunnollinen eli se istuu hyvin selkää vasten, siinä on lantio- ja rintaremmi. Myös hyvin istuva vaatetus auttaa. En voisi kuvitellakkaan Jahti-Jaktiin verhoutuvani ja kantavani selässä istuinjakkaraa yksinkertaisilla viilekkeillä. Välineurheilu auttaa paljon metsästyksessäkin.

Kokemuksia. Haulikko + lintuluodikko >painaa, hylätty. Drillinki >huono haulikkona, hylätty. Haulikko + sisäpiippu > hylätty! Rihlakko >paikkolaakin puute, hylätty varauksin. Kunnon optiikalla kertalaukauspistooli lintukaliiberissa >alkaa vain taas painamaan ihan liikaa eli vaatii jonkun kantolaitteen, joka taas haittaa haulikointia. Niin ja on tietysti laiton.;)
Kahden aseen kantaminen on nykyään helppoa kun on olemassa asetelinereppuja esim. Eberlestock.
 
Kiekon ampuminen 120 metristä lentoon on samanlainen mahdollisuus jo iskuenergian puolesta kuin karhun kaataminen halpahallin ilmakiväärillä. :D Haulikolle kotelo? ;) No onhan noita selkäreppuja ja kai joku voisi tehdä itselleen custom-kotelon, aika pitkä kotelo saa olla... :DKysymys ei niinkään ole painosta vaan se kantotavassa. Pitkää asetta on helpompi kantaa selässä kuin käsissä, pistooli ei paljoa paina koteloineen ja varalippaineen kun vyö on tarpeeksi jäykkä ja sen paino jaetaan vielä henkseleillä. Kaikki tarpeellinen ja tarpeettomampi kulkee repussakin helposti kun reppu on kunnollinen eli se istuu hyvin selkää vasten, siinä on lantio- ja rintaremmi. Myös hyvin istuva vaatetus auttaa. En voisi kuvitellakkaan Jahti-Jaktiin verhoutuvani ja kantavani selässä istuinjakkaraa yksinkertaisilla viilekkeillä. Välineurheilu auttaa paljon metsästyksessäkin.


Kahden aseen kantaminen on nykyään helppoa kun on olemassa asetelinereppuja esim. Eberlestock.

Ilmakivääri karhujahdissa videota odotellessa voi katsella tätä.


Pistooli vyöllä tekee jätkästä huomattavan pökkelön ja varsinkin jos koristelee itseään vielä varalippailla.Oletkohan sä sittenkään ollut edes metsästämässä niitä pomppivia sorsia. Mulla alkaa vähän epäilykset herätä, mutta tämähän onkin maanpuolustus foorumi.

Pistä Eberlestockiin kivääri ja käy ampumassa vaikka setti sporting:ia haulikolla se selässä. Hyvin kulkee svingi. Sitten lisäät tähän epätasaisen, peitteisen maaston ja kilometrien kävelyn. Aika nopeasti täytyy päättää, että ollaanko sitä haulikkometsällä vai ei. Kyllähän näitä on kavereilla nähty, mutta sinne jäivät auton konttiin seuraavana aamuna kun taas linnustamaan lähdettiin.
 
Mä yritän joten päästä irti tästä, mutta en voi vastustaa kiusausta vaikka mikään ei mitenkään enää liity otsikkoon.

Satakunnan alueella vaikuttaa mmmetsästäjä kolumnisti Adam Mykkänen joka 15 000 kaadetun hirven kokemuksella kirjoitteli lehtiin. Hän rakensi/rakennutti unelma-aseen tuohon hommaan. Aseen valmistumista seurattiin jossain pyssy&tussu lehdessä usean numeron ajan ja lopputulos oli Valmet Petrasta tehty bullpup 9.3. Se mikä pituudessa voitettiin hävittiin korkeudessa ja varsinkin painossa. Kapistus painoi valmiina liki yhdeksän kiloa ja oli takulla ergonominen katastrofi. Mutta eipäs mitään, Mykkäsen selitys on yksi parhaista ikinä.
"Minua aseen paino ei haittaa. En edes huomaa sitä. Mahtaa johtua siitä kun nuorena miehenä nostin 200 kiloa jalkakyykystä. En vielä tänäkään päivänä erota painavaa kevyestä. " :confused:I'm done here.
 
Muistan lukeneeni ja nähneeni aseesta kuvia. Eiköhän tuo ollut enemmän sellaista käsin tekemisen/teettämisen riemua ja yksilöllisyyden hakemista kuin vakavasti otettavan metsästyskiväärin rakentamista. Toki täytyy muistaa ettei itselataavia ja tarkkoja metsätyskivääreitä tuolloin ollut saatavissa kovin runsaasti kuten nykyisin. 200 kg:n jalkakyykyllä en kehuskelisi tai noh riippuu mikä on lähtökohta, tavoite (voima, kestävyys jne.). Enkä nyt tiedä miten jalkakyykky liittyy aseenhallintaan ja kantamiseen. Supermies ei tarvitse olla mutta kunnostaan kannattaa pitää huolta että jaksaa perusvarusteita kantaa ellei nyt satu olemaan jahdeissa jossa kantamisen voi delegoida neeke... siis avustajille...
 
"Satakunnan alueella vaikuttaa mmmetsästäjä kolumnisti Adam Mykkänen joka 15 000 kaadetun hirven kokemuksella kirjoitteli lehtiin. Hän rakensi/rakennutti unelma-aseen tuohon hommaan. Aseen valmistumista seurattiin jossain pyssy&tussu lehdessä usean numeron ajan ja lopputulos oli Valmet Petrasta tehty bullpup 9.3. Se mikä pituudessa voitettiin hävittiin korkeudessa ja varsinkin painossa. Kapistus painoi valmiina liki yhdeksän kiloa ja oli takulla ergonominen katastrofi. Mutta eipäs mitään, Mykkäsen selitys on yksi parhaista ikinä.
"Minua aseen paino ei haittaa. En edes huomaa sitä. Mahtaa johtua siitä kun nuorena miehenä nostin 200 kiloa jalkakyykystä. En vielä tänäkään päivänä erota painavaa kevyestä. " :confused:
I'm done here."

Menee täysin OT:ksi ja Aati on hyvä ystäväni 26 vuoden ajalta, joten olen selkeästi puolueellinen, mutta silti muutama asia kannattaa selventää:
1) Aati ei ole kaatanut 15 000 hirveä, kukaan ihminen ei ole, mutta satoja niitä on ja kaikista on kaatopäiväkirjat
2) Bullpup-mallisesta JaloPetrasta (= rakentaja Jyri JALOnen + Valmet PETRA) oli minun kirjoittamani yksi juttu Ase & Erä -lehden numerossa 3/1992. Pyssy & Tussu on lehtenä minulle tuntematon, "oman väen" s.o. kirjoittajien joukossa käytettiin tutummin nimeä Paskalehti, mihin oli omat taloudelliset syynsä
3) Aseen tyhjäpaino oli reilut kuusi kiloa, ei siis yhdeksän, lähinnä turhan järeän tukin ja pumpputoiminnon takia; arktikkelin jälkeen pumpputoiminto poistettiin ja tukkia kevennettiin, myöhemmin Jyri Jalonen teki parannusten pohjalta muutaman pähkinäpuutukkisen, keveän & vain itselataavan aseen
4) Ase ei missään nimessä ole ergonominen katastrofi, minkä voin itsekin sillä ampuneena vahvistaa; ase on suora kuin kainalosauva, eikä siten pompi minnekään rekyylistä ja sen tähtäimet ovat luonnostaan silmälinjalla
5) Mistä tuo "suora lainaus" jalkakyykykyn osalta on peräisin, ei ole tiedossani, mutta sen tiedän, että Aati nuorempana oli SM-tason yleisurheilija ja vielä meidän tutustuessammekin minua - 15 vuotta nuorempaa - olennaisesti kovakuntoisempi
It´s really nice to hear that you are done here - for good, I hope.
 
Back
Top