Asekätkentä

Leaderdog

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Nyt kun aikaa on jo palanut jokunen vuosi, niin tyhjennetään porukassa netistä ja muualtakin irtoava tieto tästä jutusta tämän otsikon alle:

 

Leaderdog

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tuossa viimeisessäkin linkissä on mm. seuraavaa; Hannele Pokka kertoo että laki tehtiin taannehtivasti, joka ei ollut normaalia länsimaissa.
Lukkari mainitsee tuo kätkijä joukko oli kunnollisia miehiä ja tarvitsivat julkisen tunnustuksen, jonka he tarvitsivat.
Kunniaa ei ollut menetetty, joten sitä ei tarvinnut palauttaa.
 

Teme

Kapteeni
BAN
Isoisä pääsi nauttimaan Punaisen ValPon vieraanvaraisuudesta muutaman kuukauden ajaksi. Kellarin kautta kulki laatikkokaupalla tavaraa ja isoäidin tehtävä oli kertomansa mukaan viedä tenavat muihin puuhiin kuten kalaan etteivät vahingossa pääse näkemään mitä talolla tapahtuu. Isoisä vapautettiin todisteiden puutteessa (=kukaan ei laulanut) ja pääsi takaisin armeijalle hommiin.

Ullakolla oli muutamia puulaatikkoja patruunoita. Kiväärinpatruunat menivät pikkupoikana järkeen kun siellä oli puolenkymmentä erilaista sotilaskivääriä mutta ne konepistoolipatruunanlaatikot välillä tenavaa ihmetyttivät...
 
Viimeksi muokattu:

tulikomento

Ylipäällikkö
En tiedä oletteko huomanneet tämän uutisen.

http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1429

Huhtikuussa pitäisi ilmestyä Mannerheim-ristin ritari Eero Kivelän elämäkerta. Oli yksi keskeisimmistä asekätkennän kenttämiehistä.

Jatkosodan jälkeen kesällä 1945 Kivelä sai 14 kuukauden vankeustuomion asekätkentäjutun yhteydessä. Kivelä oli yksi operaation johtohahmoja Keski-Suomessa ja Pohjois-Hämeessä. Hänen kirjeenvaihtonsa ja päiväkirjansa tuovat asekätkentään täysin uutta tietoa.
 

hansai

Ylipäällikkö
Vastaus kirjalliseen kysymykseen asekätkentätuomioiden purkamisesta

Eduskunnan puhemiehelle
Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa

Te, Arvoisa puhemies, olette
toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Mika Raatikaisen /ps näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 562/2017 vp:

Aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin aikoinaan asekätkentään osallistuneiden tuomioiden purkamiseksi ja siten viimeinkin tunnustaa heidän uhrautuva työnsä Suomelle?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Asekätkentälaki säädettiin aikanaan perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Laki merkitsi poikkeus-
ta muun muassa perustuslaissa turvattuun rikosoikeudelliseen laillisuusperiaatteeseen kuuluvas-
ta taannehtivan rikoslainsäädännön kiellosta.
Asekätkentälain sisällöstä ja sen säätämiseen liittyneistä näkökohdista on aikanaan laadittu oikeudellinen selvitys (Asekätkentätyöryhmän 1992 selvitys, Oikeusministeriön lainvalmistelu-
osasto).

Selvityksessä todettiin, että lain säätäminen asekätkijöiden tuomitsemiseksi koettiin
myös asekätkijöiden itsensä piirissä välttämättömäksi ratkaisuksi ja laki seurauksineen koettiin välttämättömäksi kompromissiksi eri suuntiin käyvien paineiden puserruksessa.

Selvityksessä
päädyttiin siihen, että asekätkentälain nojalla langetettuihin tuomioihin ei ole enää syytä millään
julkisen vallan toimenpiteellä puuttua.

Lainsäädännöllisiä toimenpiteitä asekätkentään osallistuneiden tuomioiden purkamiseksi ei voi-
da pitää suositeltavina. Uudet erityisluonteiset muodollis-juridiset toimenpiteet asekätkentään
osallistuneiden työn tunnustamiseksi olisivat oikeudellisesti ongelmallisia.

Lainsäädäntövallan
käyttämisen kannalta ei olisi ongelmatonta säätää laki, joka koskisi ainoastaan yhtä ainutkertaista menneisyyden tapausta. Tuomiovallan ja tuomioistuinten riippumattomuuteen soveltuisi huonosti sellaisen lain säätäminen, jonka perusteella tuomioistuin ei voisi päätyä kuin yhteen lopputulokseen, asekätkentätuomioiden purkamiseen.

Tuomitut ovat heille määrätyt rangaistukset
kärsineet. Tätä tosiasiaa ei voida millään muodollisilla toimenpiteillä enää muuttaa.

Kunnian palauttaminen oikeudellisin tai muuten julkisen vallan toimenpitein on vierasta suomalaiselle yhteiskunnalliselle ja oikeudelliselle perinteelle.

Meidän oloissamme oikeushistoriallinen tutkimus ja julkinen keskustelu ovat luontevampia tapoja arvioida ja käsitellä menneitä tapahtumia.

Helsingissä 15.12.2017
Oikeusministeri Antti Häkkänen
 
Top