Avaruus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Juke
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Fregat on ollut aika varmatoiminen, mutta itse luotaimeen en kauheasti luottaisi. Sitä on tehty vuosien varrella vähän kerrallaan aina kun rahaa on ollut, mikä ei ole paras mahdollinen metodi, kuten Fobos-Grunt osoitti.
 
Ryzzimiseksihän tuo meni, eivät ainakaan vielä syyttäneet kuunatseja:

Whatabout

-Mars Climate Orbiter
-Mars Polar Lander
-Beagle 2
-Schiaparelli

?



/sarkasmi :p
 

"2030", "2036"...

Nyt eletään vuotta 2023. En kiirehtisi juhlimaan 7 ja 13 vuoden kuluttua tulevia asioita. Se on hieman kuin pitäisi railakkaat 18-vuotissyntymäpäivät 11- tai jopa 5-vuotiaalle.

Kaipa ne kokoavat jotain COTS-osista. Eikös suomalaisetkin (ICEYE) ole toteuttaneet omansa samalla kaavalla?

Vientirajoitteet ja pakotteet... 99 prosenttia osista voinee tilailla Ebaystä suurlähetystön osoitteeseen ja loput 1 prosentti hankitaan peiteyritysten kautta. Ei olisi edes niin erikoista. Amerikkalaisethan väitetysti laittoivat Peacekeepereihin osia RadioShackistä, kun tuskastuivat virallisten hankintakanavien byrokratiaan. Samoin Toys R Us on tiettävästi toimittanut komponentteja iippojen Tamireihin.

Kyllä sekin päivä vielä nähdään, kun Sojuzin kyytiin lastataan pesukone. Sanokaa minun sanoneen.
 
Ihmettelen tätä kohua. Sehän oli kuulaskeutuja. Se vaan pääsi kuuhun vuorokautta ennen suunnitelmaa. Eikös se ole hyvä? 😁
Mutta ison pötkylän toivos pääsevän radalle. Se on iso ja merkittävä askel. Sen rahti kapasiteetti on todella iso.
 
Mahtaa venäläisiä zituttaa kun eivät ole saaneet ensimmäistäkään vehjettä laskeutumaan Kuuhun onnistuneesti. Neuvostoliitto taisi saada useammankin...
 
Tosi kiehtova artikkeli siitä, kuinka Deep Space Networkista eli avaruustiedonsiirtokyvystä on tullut todella paha pullonkaula. Esim. cubesatit viehättää monia tekijöitä, mutta tältä DSN:ltä ne vaativat suurta keskittymistä kun ovat itse niin kehnoja vikasietokyvyiltään. Eli pahimmillaan jotain hyttysenpaskaa tiiraillaan kun sama aika voitaisiin käyttää kymppimiljardin maksaneen James Webbin tietojen siirtoon.
What makes CubeSats appealing to NASA and research scientists is what makes them unappealing to the Deep Space Network, Dodd said.
"They're quick, they're not well-tested. They use little antennas," she said. "When they get in trouble, they need a really big antenna to find them... Do you want these CubeSats to take as much time (on the DSN) as James Webb?"
With limited resources and only so many antennas to go around, the Deep Space Network had to turn away from NASA's other science missions to focus on the Orion spacecraft and the CubeSats flying along with it.

“The missions that lost the most include James Webb, your flagship mission, 184 hours they gave up to support Artemis and CubeSats," Dodd said. The DSN also deferred more than 500 hours of planned maintenance time during Artemis I.

That translates to potential lost or delayed scientific results from the $10 billion James Webb Space Telescope. Other missions that gave up more than 100 hours of time on the DSN during Artemis I included the Mars Reconnaissance Orbiter, the Mars Odyssey mission, and Europe's Mars Express.

Tuosta vaikuttaisi puuttuvan myös helpompia periaatteellisia ratkaisuja. Esim. jos tiedonsiirtopalvelulle lyödään kunnolla hintaa niin silloin cubesatin pyörittäjä ei kykene niin helpolla JWST:n kanssa kisoihin.
 
Back
Top