Ei Kennedy Space Center ja Cape Canaveralkaan sen kummemmalle alustalle rakennettu ole. Saturn V ja STS lähti ongelmista matkaan rikkomatta laukaisualustaa samalla kun alligaattorit ympärillä suossa kuuroutui.
Stennis Space Center on Missisipin jokisuistossa ja siellä testaillaan isoja moottoreita täyspitkillä käyttöjaksoilla. Kunnon rampit ohjaamaan liekkejä ja rampeille vettä niin maan pirusti että höyrystyy vesi eikä ramppi. Se että SpaceX yritti laukaista ennätyssuurta rakettia puolivillaisesti rakennetulta lypsyjakkaralta (joka toimi joskus 1960-luvun alussa pienen Redstone-raketin kanssa) on vähintäänkin erikoinen valinta.
Et ole yksin tämän laukaisualustan epäilyn suhteen, liekkien poisohjauksen puuttuminen on herättänyt ihmetystä jo pidemmän aikaa. Olisiko tilanne ollut parempi jos betonin tilalla olisi ollut teräslaatta? Mahdoton sanoa, mutta valtavat voimat kyseessä joten ehkä tämän kanssa olisi pitänyt pelata varman päälle ja käyttää hyväksi todettuja ratkaisuita (vaikka se olisikin tarkoittanut korkeamman tornin sekä liekinsuuntauksen yms. rakentamista).
Mielenkiintoista nähdä, millaisia muutoksia tulevat tekemään. Ilmeisesti alusta kärsi aika pahoja vaurioita, samoin sanotaan että ainakin yksi tankki olisi mahdollisesti puhjennut lentävän betonin iskusta. Helppo uskoa että paljon muutakin on voinut vaurioitua, eri suunnista kuvatuilla videoilla lentää paljon betonisirpaleita suurella vauhdilla.
Itse lennosta: toispuoleinen voima varmasti oli yksi syyllinen raketin korkkiruuvimaiseen lentoon, mutta samalla kun ykkösvaiheen säiliöt tyhjenivät, se menetti tietysti osan lujuudestaan. Kuva lähetyksestä:
Pistää miettimään, onko tuossa osasyyllinen vai pelkästään seuraus? En ota tästä kunniaa itselleni, Scott Manleyn videolla tämä tuli vastaan ajanhetkellä 7:36.
Tämä on tietysti hänen spekulointiaan vain, uskon että SpaceX on mallintanut "normaalia lentoa" koskevat voimat ja lujuusvaatimukset oikein (toki kun puhutaan raketeista, marginaalia ei välttämättä ole valtavan paljon). Kuva videon ajanhetkeltä 7:53:
Toisaalta on myös mielenkiintoista nähdä, että kiinalaiset ovat päättäneet kopioida tämän konseptin melkoisella tarkkuudella:
Okay, so China is going full Starship with its Long March 9. Two test launches ~2033 and aiming for full reusability with the two-stage variant.
Source: https://m.weibo.cn/detail/4894072365388844
Interesting to see they plan to land the first stage out on a sea platform. And that there is enough confidence in what has been seen from Starship to pursue this challenging route.