Avaruus

Avaruusjoukot.

Yhdysvallat perustaa erilliset avaruusjoukot kuudenneksi puolustushaarakseen, kun kongressi hyväksyy asevoimien ensi vuoden budjetin. Lakiesitys tulee edustajainhuoneen käsittelyyn tänään keskiviikkona, ja sitä vastustavat demokraattiedustajat ovat selkeässä vähemmistössä.

Yhdysvaltain asevoimat koostuu maavoimista, laivastosta, ilmavoimista, merijalkaväestä ja rannikkovartiostosta. Kompromissin mukaan avaruusjoukot sijoittuvat aluksi hallinnollisesti ilmavoimiin, jonka alaisuudessa asevoimien avaruusasioita on hoidettu tähänkin saakka.

Ulkoavaruussopimus vuodelta 1967 kieltää ydinaseiden sijoittamisen ulkoavaruuteen, mutta sen noudattaminen edellyttäisi ydinaseen ja ulkoavaruuden määrittelemistä. Onko ohjus ydinase, jos siihen voi sijoittaa ydinkärjen ja onko sitä ohjaava satelliitti ydinase? Mille etäisyydelle Maasta tällaisen satelliitin saa sijoittaa?

Yhdysvaltain ensi vuoden puolustusbudjetin loppusumma on ällistyttävät 738 miljardia dollaria eli 665 miljardia euroa.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006339567.html
 
pia23514.jpg


Nasa on löytänyt hyvän paikan tukikohdalle keskellä kuivunutta Marssin valtamerta. Pelkkä lapio riittää sen ulos kaivamiseen.

NASA has big plans for returning astronauts to the Moon in 2024, a stepping stone on the path to sending humans to Mars. But where should the first people on the Red Planet land?

A new paper published in Geophysical Research Letters will help by providing a map of water ice believed to be as little as an inch (2.5 centimeters) below the surface.

Water ice will be a key consideration for any potential landing site. With little room to spare aboard a spacecraft, any human missions to Mars will have to harvest what's already available for drinking water and making rocket fuel.

NASA calls this concept "in situ resource utilization," and it's an important factor in selecting human landing sites on Mars. Satellites orbiting Mars are essential in helping scientists determine the best places for building the first Martian research station. The authors of the new paper make use of data from two of those spacecraft, NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) and Mars Odyssey orbiter, to locate water ice that could potentially be within reach of astronauts on the Red Planet.

"You wouldn't need a backhoe to dig up this ice. You could use a shovel," said the paper's lead author, Sylvain Piqueux of NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California. "We're continuing to collect data on buried ice on Mars, zeroing in on the best places for astronauts to land."
http://www.marsdaily.com/reports/NASAs_treasure_map_for_water_ice_on_Mars_999.html
 

Ei se voi olla näin vaikeaa päästä eroon itänaapurin kyydeistä avaruusasemalle.

Ei se olisikaan jos kaikki jenkkien puheet olisivat totta. Mutta kun ne eivät ole.

Tuo avaruushomma on oikeasti vaikeaa kun aletaan puhumaan muustakin kuin kappaleen ampumisesta radalle (ja sekin on jo vaikeaa). Kun aletaan puhumaan oikeasti haastavista asioista, niin maailmassa on 3-4 toimijaa jotka edes teoriassa pystyvät niihin.

Tämä on asia mitä kannattaisi hiukan miettiä kun puhutaan teknologisesta kehityksestä ja sen tilasta.
 
The Long March 5 Y3 rocket lifted off at 8:45 p.m. Beijing Time carrying the experimental Shijian 20 communications satellite into a geosynchronous orbit. The satellite, which weighs a reported 8 metric tons, is China's heaviest and most advanced satellite to date, according to state media reports.

The successful launch is the first Long March 5 since a first-stage booster failure in 2017 destroyed the Shijian 18 satellite. The failure prompted redesigns in the rocket's first-stage engines, which led to a two-year gap between missions. The first Long March 5 rocket lifted off in 2016.

49287738236_b9b2cba13e_k.jpg

49287737101_8e2faf8ad7_k.jpg

49287270893_6e61c015af_k.jpg
 
Hieman kaukaisempi ilmiö. Noin 1000 valovuoden päässä.

Velan Pulsari. Kauan sitten romahtanut aurinko. Atomit ovat murskautuneet ja muuttuneet neutroneiksi ja alkeishiukkasiksi.

Häkkyrä on kooltaan 19,2 kilometriä. Painoa on sitten hiukan enemmän. Teelusikallinen materiaalia painaa noin 6 miljardia tonnia. Jos pudotat kolikon taskustasi tuon "kappaleen" pinnalla, kolikko saavuttaa 2000km sekuntinopeuden metrin matkalla maahan. Varokaa siis varpaitanne jos käytte hoodeilla.

Vekotin myös pyörii melko nopeasti. Noin 12 kertaa sekunnissa. Sisältä möykky on nestemäinen, joskin neste on hiukan erikoista. Sillä ei ole kitkaa ollenkaan.

Kappale lähettää radioaaltoja pyöriessään. Ohessa 8 kuvasta tehty kooste ja ääni tulee suoraan pulsarista. Kuulostaa galaktiselta taisteluhekolta. Ja ammuskeleekin vielä (kuten kuvasta näkyy. Lähtönopeus on 70% valon nopeudesta joten ammuksella on vauhtia:))

 
Tarkka on annettu koko 1000 valovuoden päässä olevalle kohteelle. Ei voi muuta sanoa.

No juu. En vastaa tietojen tarkkuudesta:). Tuo on kuitenkin vielä ihan naapurustossa oleva kohde.

Yksi sukulainen on alalla ja sanoi että nuo laskelmat ovat hyvin yksinkertaisia. Kun tiedetään massa ja tiheys niin koko tulee automaattisesti. Nuo taas saadaan mittaamalla kohteen painovoiman vaikutus sitä "lähellä" oleviin kappaleisiin ja havainnoimalla sen lähettämää erityyppistä säteilyä. Sitten kun mennään hankalampiin laskelmiin niin homma kuulemma hieman vaikeutuu. Esimerkiksi tuolla kappaleella oletetaan olevan noin parin sentin kaasukehä, jonka tiheys vastaa raudan tiheyttä. Älä kysy minulta miten tuollaisen olemassaolo lasketaan ...o_O

Tuo videolla oleva sininen kajo on itse asiassa tuon pulsarin "wind nebula". Kooltaan reilun yhden valovuoden kokoinen. Möntti on sen keskellä. Ohessa sama nebula eri spektrissä.

 
Aika pelottava juttu. Mitä mieltä @ctg

Satatuhatta vuotta on pitkä aika. Iltasanomat unohtivat sen tarkoituksella, mutta jos ensi viikolla tuo pamahtaisi meillä olisi satoja vuosia aikaa valmistautua. Ongelma tuossa on että Betelgause on niin järkyttävän suuri että on mahdollista että se muodostaisi nebulan meidän alueelle. Oletan kuitenkin että se kutistuu ennen supernovan leimahdusta.
 
Mikä pelottaa? Iso pum? Tähtien kuolinkamppailujen kestoa ei mitata ihmisiässä. Tuonkin arvellaan nyt räjähtävän seuraavan 100000 vuoden kuluessa, joten tuskin pääset sitä näkemään ja kokemaan.
Jättitähdet ovat muuten ulko-osiltaan todella harvaa ainesta, tämänkin tilavuus on 250000 kertaa aurinko, mutta massa vain ~15 kertainen.
 
Viimeksi muokattu:
Taivaalle katselu on ikkuna menneisyyteen. Nyt näkyvä on jo sen verran vanhaa kuin valolla kestää matkata tänne.

Hyvin vaikeahan sitä on sanoa mikä voisi olla vaaraksi kun tiedetään niin vähän eri tapahtumien kokoskaalojen eroista. Vain hyvin usein havainnoiduista osataan tehdä tarkempia johtopäätöksiä.
Jonkun kvasaarin tai supermassiivisen mustan aukon päästämä purkaus jos sattuu kohdalle niin on vaikea sanoa millä kantamalla sillä ei olisi vaikutusta. Ehkä olisi aina osuessaan, mutta vaikutuksen määrä ja sitten vielä yleensä todella pieni todennäköisyys, että osuisi tekee arvioista melkoista jossittelua.

Betelgeuse kuitenkin vaikuttaisi olevan selvästi liian kaukana (642,5 ly) vaikuttaakseen merkittävästi lyhyellä tähtäimelllä.
 
Viimeksi muokattu:
Tämäkin on todella kaukana. 640 valovuotta on valtava etäisyys, vaikka valtava on toki supernovaräjähdyskin. Ikinä en ole kuullut vakavasti otettavalta taholta väitettä, että Betelgeuse olisi maapallon elämälle vaarallinen.
 
Back
Top