Avaruus

Jukkis

Eversti
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Eikö pitäisi olla positiivista ettei toisteta jenkki meri/ilmavoimien virheitä, ihan järkyttävää että laivalla tai lentotukikohdassa pitää käyttää omaa vartavasten suunniteltua "maastopukua"
No, nimenomaan! Armeijallakin maastopuku määräytyy ympäristön mukaan, aavikolle hiekanväristä ja metsiin oliivinvihreää. Ei sen mukaan minkä järjestelmän käyttäjä sotilas sattuu olemaan.
 

ctg

Greatest Leader

Dragonfly is a rotorcraft lander that will explore Saturn’s large moon Titan. The sampling system called DrACO (Drill for Acquisition of Complex Organics) will extract material from Titan’s surface and deliver it to DraMS (Dragonfly Mass Spectrometer, provided by NASA Goddard Space Flight Center). Honeybee Robotics will build the end-to-end DrACO system (including hardware, avionics, and flight software) and will command its operation once Dragonfly lands on Titan in 2034.
 

YJT

Eversti
Lahjoittaja

Asiantuntijaryhmä: Suomen on satsattava lisää avaruuden liiketoimintaan, uusia satelliittiantenneja Sodankylään

Avaruusvaltio Suomi tarvitsee sekä keskuksen, josta viranomaiset saavat ajantasaista avaruustietoa, että lisää rahaa innovaatioihin, sanovat alan asiantuntijat.

Avaruudessa kuhisee yhä enemmän ihmisen lähettämiä laitteita, ja avaruustoiminta kaikkineen on niin voimakkaasti kasvava ala, että siitä on tullut Suomenkin kokoiselle maalle merkittävä sekä turvallisuuskysymyksenä että liiketoimintana.

Suomen on pysyttävä mukana avaruustoiminnan megatrendissä, vaatii valtioneuvoston kanslian tilaama raportti.
Sen laatimiseen osallistui asiantuntijoita sekä tiedelaitoksista että avaruusalan yrityksistä.

Aiemmin avaruustoiminta oli suurvaltojen asia. Vain niillä oli varaa panostaa siihen vaaditut suuret summat.
Sittemmin avaruusteknologia on halventunut, ja nykyisin pienimuotoisellakin toiminnalla voidaan hyödyttää yhteiskuntaa ja ansaita rahaa.

Suomi siirtyi virallisesti avaruusaikaan kaksi vuotta sitten, kun maamme ensimmäinen avaruuslaki astui voimaan.
Laille tuli tarvetta, koska yksityinen avaruustoiminta oli alkanut kehittyä vauhdikkaasti.
Sille oli määriteltävä oikeudet, velvollisuudet ja vastuut.

Itsellisenä avaruusvaltiona Suomella on ikää hieman enemmän: Aalto-yliopiston ensimmäinen nanosatelliitti laukaistiin Maan kiertoradalle vuoden 2017 keväällä.Lisärahalla eurooppalaiselle tasolle

Tuoreessa raportissa esitetään, että Suomeen perustettaisiin avaruuden tilannekuvakeskus, josta viranomaiset saisivat ajantasaista ja kattavaa tietoa esimerkiksi maamme aluetta tarkkailevista satelliittijärjestelmistä tai avaruussäästä ja sen käytännön vaikutuksista.

Alalle tarvitaan myös lisää kansallista rahoitusta eli pysyvä korotus avaruusbudjettiin, jotta Suomi pääsee eurooppalaisittain vertailukelpoiselle tasolle, raportissa sanotaan.
Kansallisella rahoituksella on merkittävä vipuvaikutus suomalaisten avaruustoimijoiden kilpailukyylle, raportissa muotoillaan.

Euroopan avaruusjärjestön Esan ja EU:n hankkeiden lisäksi rahalla toteutettaisiin kansallisia tutkimus- ja kehityshankkeita ja ostettaisiin kotimaisten avaruusalan yritysten innovaatioita.
Raportissa suositellaan myös Sodankylän satelliittikeskuksen kapasiteetin huomattavaa lisäystä.
Tarvetta nähdään nykyistä useammalle antennille, taajuusalueen laajentamiselle sekä lisänopeudelle satelliittien antaman tiedon käsittelyssä ja jakelussa.


Kannattaa kuulua ketjuun

Raportissa kannetaan huolta siitä, että EU uhkaa jäädä avaruusliiketoiminnan kasvussa jälkeen Yhdysvalloista ja Kiinasta.
Suomen olisi hyvä olla tässä asiassa aktiivinen EU:ssa ja rakentaa myös maailmanlaajuisia kumppanuuksia, raportti patistaa.

Osana järjestelmän tai palvelutoiminnan ketjua pienikin toimija pääsee osalliseksi ketjun kilpailukyvystä ja jatkuvuudesta, raportissa perustellaan.
Se näkee ketjuun kuulumisesta hyötyjä muun muassa tietoliikenteessä, paikannus- ja navigaatiopalveluissa sekä ympäristön monitoroinnissa.

Maailmanluokan kumppaanudet ovat sen mukaan keskeisiä myös turvallisuudelle, joten Suomen tulisi syventää yhteistyötä myös siltä osin muiden Euroopan maiden ja Yhdysvaltain kanssa.
 

ctg

Greatest Leader
Avaruudessa kuhisee yhä enemmän ihmisen lähettämiä laitteita, ja avaruustoiminta kaikkineen on niin voimakkaasti kasvava ala, että siitä on tullut Suomenkin kokoiselle maalle merkittävä sekä turvallisuuskysymyksenä että liiketoimintana.

Suomen on pysyttävä mukana avaruustoiminnan megatrendissä, vaatii valtioneuvoston kanslian tilaama raportti. Sen laatimiseen osallistui asiantuntijoita sekä tiedelaitoksista että avaruusalan yrityksistä.

Aiemmin avaruustoiminta oli suurvaltojen asia. Vain niillä oli varaa panostaa siihen vaaditut suuret summat. Sittemmin avaruusteknologia on halventunut, ja nykyisin pienimuotoisellakin toiminnalla voidaan hyödyttää yhteiskuntaa ja ansaita rahaa.

Suomi siirtyi virallisesti avaruusaikaan kaksi vuotta sitten, kun maamme ensimmäinen avaruuslaki (siirryt toiseen palveluun) astui voimaan. Laille tuli tarvetta, koska yksityinen avaruustoiminta oli alkanut kehittyä vauhdikkaasti. Sille oli määriteltävä oikeudet, velvollisuudet ja vastuut.

Itsellisenä avaruusvaltiona Suomella on ikää hieman enemmän: Aalto-yliopiston ensimmäinen nanosatelliitti laukaistiin Maan kiertoradalle vuoden 2017 keväällä.
 

Passi

Ylipäällikkö
Hotellibuumi jatkuu..
Nasa avaa hotellin avaruusasemalle, kiertoradalle matkaava tarvitsee kymmeniä miljoonia https://www.hs.fi/tiede/art-2000006406385.html?share=420d0ce7f91d15019d5e04413f3bfc2a
Toimittaja kertoo myös omiansa.


"AXIOMIN moduulista tulee ensimmäinen, joka liitetään osaksi ISS-asemaa ilman avaruussukkulan apua.

Koko avaruusasema rakennettiin 2000-luvun alussa juuri sukkulan avulla. Sukkuloissa oli rahtitilan lisäksi siihen liitetty robottikäsi"
 
Ei sotilaskalustoa, mutta laukaisu tulee tapahtumaan sotilastukikohdasta, niin mennään sen varjolla.

SpaceX ja Space Adventures lähettävät maksavia asiakkaita Crew Dragonilla avaruuteen muutamaksi päiväksi:


Lento toteutunee 2021 lopulla tai 2022. Hintaa lipulle on rapiat 50 miljoonaa dollaria, eli Eurojackpotin päävoitto riittää.
 

Lepukki

Majuri
Necromorphosis (SF ja F). Kaksi ensimmäistä osaa löytää amazonin verkkokaupasta. Kolmas tulee kun saan rahat aikaan kannen väsäämiseen.
(y)

Scifiä vai fantasiaa? Vai jotain siltä väliltä? Tuli itse nuorempana paljonkin kulutettua (kumpaakin). Hieno harrastus sulla! Moni haaveileen sen kirjan kirjoittamisesta, mutta harvempi toteuttaa.

Oletko sattumoisin muuten lukenut Hannu Rajaniemen Quantum Thiefiä?
 
Top