Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ballististen ohjusten torjunnasta

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja Huhta, 24.01.2017.

 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,802
  Tykkäykset:
  4,849
  Pisteet:
  1,286
  Löysin hiljan tällaisen sivuston: https://mostlymissiledefense.com/

  Osaako joku sanoa, onko kyseessä täysin venäläinen röllisivusto, jolla yritetään tukea Venäjän kielteistä suhtautumista ohjuskilpiin? Vai onko kyseessä vakavasti otettava lähde? (@vlad - foorumin infosota-ekspertti)

  Näin länsimaisen hegemonian/hapatuksen kannattajana tuntuisi hienolta, että erinäisten rosvovaltioiden, ml. Venäjä, ydinohjusten uhka olisi neutralisoitavissa. Mutta onko se?

  Luonnollisesti kannatan tässäkin asiassa omavaraisuutta: muutama jäävahvisteinen Ticonderoga seilaamassa Pohjanlahdella siilot täynnä parasta mahdollista aseistusta ei olisi pahoitteeksi. Ehkä käytännössä järkevin tapa olisi kuitenkin tukeutua Yhdysvaltain ennakkovaroitusjärjestelmään ja sen osaksi. Tiedä häntä.

  Alla yksi blogin mielenkiintoisista kirjoituksista:

  https://mostlymissiledefense.com/20...-of-sm-3-block-iia-interceptors-june-30-2016/
   
  scip10 tykkäsi tästä.
 2. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,586
  Tykkäykset:
  5,549
  Pisteet:
  1,286

  Tuohan näyttää olevan Cornellin yliopison vierailevan tutkijan saitti
  https://mostlymissiledefense.com/about/

  https://pacs.einaudi.cornell.edu/person/george-lewis
   
 3. Mainos 4. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,568
  Tykkäykset:
  2,547
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole trolliblogi. Miksi olisi? Julkinen media ja totuus ei ole kohdanneet pitkään aikaan tässä asiassa. Hyvä löytö. Silti mitä luet, on kirjoittajan omia mietintöjä, johtotuloksia ja niin edelleen. Miten sinä ne otat itse on toinen asia. Maailmalla on ihmisiä jotka uskovat vankasti että maapallo on litteä.

  Silti, lopullinen totuus on löytyy pentagonin ja naapurin kirjoista ennen kovapannos ammuntoja. Silloin saadaan niitä faktoja miten hyvin nämä jutut toimivat. Iipot ovat antaneet osviittaa miten hyvin heidän systeeminsä toimii paperia vastaan.
   
 5. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,568
  Tykkäykset:
  2,547
  Pisteet:
  1,286
  [​IMG]
  Patriot missiles launch toward incoming Scud missiles over Tel Aviv in 1991. Israeli government photo
   
  Fremen, J0h1F ja TBman tykkäsivät tästä.
 6. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Mitä ydinohjuksiin tulee niin kauhun tasapaino on erittäin tärkeä asia. Jos vaikka venäläiset tiedusteluorganisaatiot saisi selville että USA rakentaa systeemiä joka tekee Venäjän ydinarsenaalin turhaksi niin mitäpä luulet mitä kävisi. Silloin USA olisi täysin vapaa kiristämään ydiniskulla ilman seurauksia. Alkaisi Putinia ja sotilasjohtajia kuumottamaan ihan eri tavalla. Minä en näkisi tuossa muita vaihtoehtoja kuin pikaiset neuvottelut(päivissä koska kuukaudet luettaisiin ajan pelaamisena) tilanteen purkamiseksi tai ennaltaehkäisevä ydinisku(käytännössä ydinsota) ettei tuo järjestelmä kytkeydy ikinä päälle.

  Lopulta nuo ympäri maailmaa kyhätyt ballististen ohjusten torjuntaan(vanhanaikaisten sellaisten käsittääkseni?) tehdyt välineet ei Venäjän iskukykyä muuta. Mutta Venäjä nyt valittaa vaikka itärajan tuntumaan menisi vaan yksi natosotilas Stingeri olkapäällään. Se on sitä politiikkaa.
   
 7. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,802
  Tykkäykset:
  4,849
  Pisteet:
  1,286
  Muistuttaisin, ettei Yhdysvallat tiettävästi ole uhannut ydinaseettomiakaan valtioita ydiniskulla huomattavan pitkään aikaan. Siksi on jokseenkin ihmeellistä ajatella, että Venäjääkään kiristettäisiin sellaisella. Demokraattinen maa ei kestä joukkotuhontaa hyökkäyssodan varjolla. Pommia ei ole pudotettu Serbiaan, ei Irakiin, ei Iraniin, ei Syyriaan. Miksi Venäjällekään, vaikka olisi varma tieto, ettei mitään lennä takaisin?

  Toinen kysymys on, mitä Venäjä hyötyisi ydinsodan aloittamisesta? Varmaa on vain, että vastaus tulisi, ja se olisi vielä kammottavampi kuin Venäjän ensi-isku. Paperilla Venäjän ja Yhdysvaltain arsenaalit ovat toki varsin samankaltaiset, mutta todellisuudessa epäilisin Venäjän arsenaalissa olevan huomattavasti ilmaa. Esimerkiksi Venäjän nykyiset ilmavoimat ovat niin heikot, että iskut Pohjois-Amerikkaa vastaan olisivat pommikoneilla käytännössä mahdottomia - NORAD pudottelisi koneet kuin kärpäset taivaalta. Lisäksi Yhdysvaltain ydinasearsenaalin ylläpito nielee vuosittain muutaman kymmenen miljardia, joten pidän kyseenalaisena, onko Venäjällä kykyä vastaaviin panostuksiin - ja kuinka pitkään, kun Neuvostoliiton perua olevat aseet ja laukaisulavetit happanevat käsiin.

  Yksi mahdollisuushan on myös julkaista ohjuspuolustus-teknologia avoimesti ja jakaa se muillekin. Näinhän Reagan ehdotti aikanaan 1980-luvulla, mutta Gorba ei ottanut kuuleviin korviinsa.

  Jos luet tämän jo aloitusviestissäni linkkaamani blogikirjoituksen, niin sen mukaan Yhdysvaltain kehittelyssä olevat järjestelmät nimenomaan kykenevät torjumaan mannertenvälisiä ohjuksia ja suojaamaan siten Yhdysvaltoja. Eurooppaan rakennettu ohjuskilpi on toki vaikutuksiltaan vähäinen, koska se on väärässä paikassa ajatellen napa-alueet ylittäviä ohjuksia.
   
  Tähystäjä ja Benelli tykkäsivät tästä.
 8. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,104
  Tykkäykset:
  778
  Pisteet:
  156
   
  Viimeksi muokattu: 26.01.2017
 9. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,104
  Tykkäykset:
  778
  Pisteet:
  156

  Tuskin. Aseen ja vasta-aseen ikuinen kilpailujuoksu jatkuu, kunnes katkeaa lopullisesti. Kun kylmä sota oli kuumimmillaan, kummallakin osapuolella oli ydinlatauksella varustettuja alueilmatorjuntaohjuksia, jotka kiiruhtivat maalia kohti 10+ Machin vauhtia.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-ballistic_missile

  Ohjuspuolustuksen läpi ballistiset (ja semi-ballistisetkin) ohjukset pyrkivät monin keinoin. Lähtökohtana on ohjuksen nopeus ja sen taistelukärkien lukumäärä.

  Venäjä on laukaissut onnistuneesti uuden pitkän matkan hypersonisen taistelukärkensä. Kyse on moninkertaisesti äänen nopeudella liikkuvasta aeroballistisesta hypersonisesta taistelukärjestä nimeltään Objekti 4202. Se kykenee kantamaan kolme uuden mallin RS-28 Sarmat -ohjusta (Nato-kielellä SATAN II). Niihin taas mahtuu 16 ydinkärkeä. Sarmat-ohjus pystyisi kantamaan 40 megatonnin edestä ydinkärkiä. Se on 2 000 kertaa enemmän kuin Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommien voimakkuus.

  Hypersoninen taistelukärki liikkuu 69 000 metriä sekunnissa ja on siksi käytännössä mahdotonta havaita ohjusjärjestelmissä. Ohjus tavoittaisi Yhdysvallat 12 minuutissa.

  http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/venaja%20superohjus%20testi-57829

  Mutta muitakin virityksiä perinteisten ballististen ohjusten lisäksi on suunnitelmissa: esimerkiksi hypersoonisia risteilyohjuksia ja liidokkeja. Onpa kineettistä pommitustakin (Rods from God) harkittu.

  Puolustuksen puolella raidetykki ja erilaiset ”suunnatun energian” aseet taitavat olla kehityksessä pisimmällä.
   
 10. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,802
  Tykkäykset:
  4,849
  Pisteet:
  1,286
  Taistelukärkien lukumäärää vastaan on jo keinot kehittelyssä: yksi torjuntaohjus, jolla on kyydissä useampi "kill vehicle" (hyvä suomennos? torjuntakärki?). Oikeastaan sellainen oli kehittelyssä jo vuosikausia sitten, mutta se jäi valitettavasti budjettileikkuriin.

  http://www.space.com/34878-military-missile-us-countermeasures-space-weapons.html


  Ohjusten nopeus voi kieltämättä olla ongelmallisempi tekijä, joka vaatii paljon sensoreilta ja laskentakapasiteetilta. Pienikin virhe johtaa massiiviseen ohilaukaukseen. Tosin SM-3:lla on torjuttu jo yli 7,6 km/s lentänyt satelliitti, joten sinällään ollaan ainakin oikealla jäljellä, vaikka kymmenkertaisella nopeudella lentävä ja kenties vielä väistelevä maali voi olla ongelmallisempi torjuttava ainakin nykyteknologialle. Tosin suhtaudun tietyllä epäilyksellä Venäjän superaseisiin, niiden takana ei ole enää Neuvostoliittoa, vaan massiivisesta aivovuodosta kärsivä maa, jonka yksikään yliopisto ei yllä Timesin top 100 -listalle.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 11. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,104
  Tykkäykset:
  778
  Pisteet:
  156
  Aika näyttää, miten Venäjän ”superaseet” toimivat.

  On 10 August 2016, Russia successfully tested the RS-28's first-stage engine named PDU-99 "ПДУ-99". The first image of this new missile was declassified and unveiled in October 2016.. Its large payload would allow for up to 10 heavy warheads or 15 lighter ones or up to 24 hypersonic glide vehicles Yu-71 or a combination of warheads and massive amounts of countermeasures designed to defeat anti-missile systems.

  Suunnistusjärjestelmä on inertia sekä GLONASS-paikannusjärjestelmä, avaruudessa se suunnistaa lisäksi tähtien mukaan.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/RS-28_Sarmat

  Sarmatilta ainakin suunnistus sujuu: kartta, kompassi ja sekstantti ovat vakiovarusteina.

  Toisaalta Kiinakin kilpailee jo ”superraskaassa sarjassa”. Suurvaltojen viimeisin villitys vaikuttaa olevan hypersooninen liidokki (hypersonic glide vehicle): ballistinen ohjus nostaa liidokit avaruuteen (taistelukärkien asemesta), mistä ne ”liukuvat” ei-ballistista rataa (esim. tutkahorisontin alla) kohti maalia.

  https://en.wikipedia.org/wiki/WU-14
   
 12. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,973
  Tykkäykset:
  24,100
  Pisteet:
  1,286
  Ydinaseisiin liittyvässä torjuntapolitiikassa on aina se yksi inhoittava juttu. Nimittäin JOS läpi pääsee sittenkin vaikka VAIN sanotaan sen seitsemän ohjusta. Esim. neljä suurta kaupunkia ottaa vastaan riemusaatossa kohti votvottavaa kapinetta. Paljonko lohduttaa, että voidaan julistaa: viholliselle kävi vielä huonommin.....

  Foorumin lasitasankofantasioinnissa on aina se puoli, että ei tarvitse ottaa vastuuta. Ja oletan, että jopa erittäin pahamaineinen Trumpin hallinto kantaa vastuuta. :p Tai jopa Putinin hallinto.

  Kestääkö nykyisen kaltainen sivilisaatio edes rajoitetun ydinsodan vai murtaako tällainen tapahtuma aivan ehdoitta tunnetun järjestelmän? Tätä tutkittiin aikoinaan runsaasti ja osa tutkimuksista osoitti, että ei kestä. Ja tästä -ei kestästä- tuli se opinkappale, joka viitoitti päätöksentekoa.

  Jokainen sukupolvi näköjään luo oman käsityksensä ydinaseesta ja eipä siinä mitään. Mutta en lähtisi avaamaan hevin tuota Pandoran lipasta ja veikkaan, etteivät asioista vastuullisetkaan niin tee.

  Mikä järjestelmä takaa, ettei kriittisessä tilanteessa myös esim. Usa saa osaansa atomiaseiden Onnesta? Jos joka kymmenes kohti ammuttu ase osuu ja pääsee maaliin, kyseessä on katastrofi, jonka jälkiä korjaillaan kohtu pitkään. Mitä se tarkoittaa sille sivilisaatiolle, jossa elämme?
   
  scip10 ja Deeiii tykkäsivät tästä.
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,973
  Tykkäykset:
  24,100
  Pisteet:
  1,286
  Vaikka olisi varma tieto. Jep jep.
   
  Deeiii tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Harva kai pelkää ehoin tahoin aloitettua atomisotaa. Ei sellaisessa mitään järkeä olisikaan. Koska juuri kuten sanot, ydinaseiden torjunnassa "ihan hyvä" ei riitä, ei alkuunkaan. Eikä niitä bunkkereissa selviytyneitä äänestäjiä välttis lohduta että vastapuolella selvisi paljon harvempi.

  Mikä tässä hirvittää on se hyvin tosiolevainen mahdollisuus, että vahinko tai väärinkäsitys tai pieleen mennyt uhkapeli tai laitteistovika väärässä paikassa väärään aikaan aiheuttaa sienipilvien eskalaation. Oli pelottavan likellä jo Reaganin aikoihin, ja nyt ison veden takana puikoissa on impulssikontrolliltaan olematon, ylimielinen ja omasta erinomaisuudestaan vakuuttunut pikkumainen ja kostonhimoinen egomaanikko. Pitää vaan toivoa että seuraavaan neljään vuoteen ei tule mitään sellaista tilannetta missä Trump kokee Putinin kusettaneen. No sitähän ei Vladimir-setä onneksi ikinä...
   
  scip10 tykkäsi tästä.
 16. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,069
  Tykkäykset:
  18,796
  Pisteet:
  1,286
  Tässä pitää aina nostaa esille tämä mies:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

  On September 26, 1983, just three weeks after the Soviet military had shot down Korean Air Lines Flight 007, Petrov was the duty officer at the command center for the Oko nuclear early-warning system when the system reported that a missile had been launched from the United States, followed by up to five more. Petrov judged the reports to be a false alarm,[2] and his decision is credited with having prevented an erroneous retaliatory nuclear attack on the United States and its NATO allies that could have resulted in large-scale nuclear war. Investigation later confirmed that the Soviet satellite warning system had indeed malfunctioned.[3]
   
  Deeiii tykkäsi tästä.
 17. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,802
  Tykkäykset:
  4,849
  Pisteet:
  1,286
  Kaikki on suhteellista. Ja paljon riippuu torjunnan tehosta. Yksi jos pääsee läpi, niin ei se maailmanloppu ole. Jos sata pääsee läpi, niin tilanne on jo huomattavasti kiusallisempi.

  Tarkastellaanpa toisen maailmansodan tappioita. Suomi menetti karkeasti kaksi ja puoli prosenttia väestöstään kuolleina, Viro seitsemän prosenttia ja Saksa kahdeksan prosenttia - Puola peräti noin seitsemäntoista prosenttia. Nuo maat ja kansat ovat silti yhä olemassa.

  Amerikkalaisia on yli 320 miljoonaa, ja kasvu jatkuu. Yksittäisillä ohjuksilla ei vielä järin suurta populaatioromahdusta saa aikaan, vaikka minkäänlaisia väestönsuojelutoimenpiteitä ei olisi käynnistetty.

  Vahinkoja voi koettaa arvioida erinäisillä simulaattoreilla. Tarkkuus ei ehkä ole täydellinen, mutta riittävä asian havainnollistamiseen. Esimerkiksi Topol-M:n 800 kt Bostonissa ilmaräjähdyksenä tuottaisi puolisen miljoonaa kuollutta. Seitsemän tuollaista ei siis vielä aiheuttaisi kuin ehkä prosentin menetyksen väestöstä.

  Materiaalituhot olisivat toki paikallisesti suuret, mutta niistä selvitään aina, kunhan valtion teollinen kapasiteetti säilyy (ts. iskuja ei ole liian montaa). EMP:n vaikutus on sitten kyseenalaisempi, tosin suojautuminenkin on melko lailla helpompaa kuin valtavaa ylipainetta vastaan.

  Mielestäni @baikal käsittää antiballistisen torjuntajärjestelmän funktion hieman väärin. ABM-järjestelmällä ei käydä voitokasta ydinsotaa, vaan sillä minimoidaan tuhot, jos sota sattuisi syttymään.
   
 18. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,802
  Tykkäykset:
  4,849
  Pisteet:
  1,286
  Minä nostan vastaavasti esille lapiomiehen:

  https://www.nytimes.com/2015/05/24/us/thomas-k-jones-us-arms-negotiator-dies-at-82.html?_r=0

   
 19. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Maat ovat olemassa juu, mutta hinkuvatko uusintaottelua?

  Kahden maailmansodan opetuksista yksi on se, että joukkotuhoaseiden aikana valtioiden väliset sodat aiheuttavat niin suunnattomia tuhoja että mikään rationaalinen poliittinen tavoite ei sellaista oikeuta. Mikä olisi esimerkiksi se poliittinen tavoite, minkä vuoksi jenkit sanoisivat, että ei siinä mitään jos New York lähteekin?
   
  scip10 tykkäsi tästä.
 20. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,973
  Tykkäykset:
  24,100
  Pisteet:
  1,286
  Sivilisaatio "sellaisena kuin se on nyt" ei todellakaan tarkoita sitä, että montako prosenttia ihmisistä kuolee tai syntyy. On aivan eri asia menettää usean vuoden mittaan sotilaita paljonkin....kuin menettää muutama suuri kaupunti asukkaineen tuossa iltapalan aikaan.

  Se vikuuttaisi niin monia eri sivilisaation tekijöitä ja rakennuspalikoita, että eipä tuohon ole tainnut suurta kiimaa esiintyä.....

  Amerikkalaiset tuskin tekevät aaltoja kaliforniassa ja hurraavat päättäjille, vannovat kostoa viholliselle ja tilaavat postimyynnistä uuden pölynimurin, jos itärannikon mainittavimmat pitäjät ovat lasitasankoa. :cool:

  Sen verran olen sentään oppinut tällä saitilla, että on kaksi asiaa, joita vastaan on turha potkia:

  - eetos m. -39
  - lasitasankofantasiat

  :rolleyes:
   
  scip10 ja Deeiii tykkäsivät tästä.
 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,973
  Tykkäykset:
  24,100
  Pisteet:
  1,286
  ABM-järjestelmä on lähinnä poliittinen ase. Sillä saadaan lähinnä venäläiset hyppimään seinille. :eek:

  Lainaan vapaasti Putinia: "ABM ei ole nyt vielä mikään tekijä, mutta kuka tietää, miten tekniikka kehittyy".....eli tässä on se pointti. ABMlla pelataan juuri tätä venäläistä ajattelua vastaan ja joka kerta onnistuen.

  Nykyiselläkin atomiasearsenaalilla "tuhojen minimointi"-teemalla voidaan mehustella vapaassa keskustelussa, mutta vastuulliset päättäjät eivät vain voi ottaa kontolleen -edes tuota minimoitua tuhoa-.
   
 22. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,069
  Tykkäykset:
  18,796
  Pisteet:
  1,286
  Tuossa iskit asian ytimeen. Kaikki ydinaseisiin, niihin sekä niiden torjuntaan liittyvä, on poliittinen ase. Sotilaallisesti "lasitetut parkkipaikat" ja "sangollinen äkillistä auringonvaloa" ovat aika lailla painajaismainen ajatus.
   
  baikal tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu