Carl Haglund ja Ilkka Kanerva epäilevät, että heidän puhelimiaan on kuunneltu

Kannattaa muistaa että se mitä kerrotaan ulos, on juuri sitä mitä halutaan kertoa ulos ja mitä jätetään kertomatta, jätetään tarkoituksella kertomatta. Tulee mieleen se edellinen, oliko nyt ulkoministeriön vakoilujupakka jossa kävi ilmi että kohdistuneesta vakoilusta tiedettin jo kauan ennen kuin se paljastettiin. Kuten Mustaruuti kirjoitti, ei aina kannata paljastaa että hei me tiedetään. Parhaimmillaan niin voi harhauttaa vastapuolta pahastikin.

Toisaalta, aina salakuuntelija ei edes ole varsinaisesti kiinnostunut kuunneltavasta asiasta vaan siitä miten ja millä tekniikalla hänet paljastetaan. Tuota tietoa sitten käytetään hyväksi myöhemmin.
 
Tuo nyt ei paljasta kuin osan vihamielisistä tukiasemista. EI esimerkiksi suoraa salakuuntelua, mikä on lapsellisen helppoa, koska algoritmit jotka suojaavat puheluita, on murrettu aikapäiviä sitten.

Salakuuntelu tietenkin edellyttää puhelimen salausavaimen murtamista. Itse salakuuntelun ajan on pysyttävä sen tukiaseman sisällä, jonka alueella salakuunneltava on.
 
Liikenneanalyysin, lähetteiden tallentamisen/purkamisen, suoran kuuntelun, päätelaitteiden suolaamisen jne. kirjo on aika laaja. Samoin ketju puhelun päästä päähän. Päättäväinen hyökkääjä pystyy vaikuttamaan aika moneen kohtaan, joista osa on erityisen hankalasti havaittavissa. Minusta on itsestään selvää, että Internetiin liitetyiltä päätelaitteilta ylipäätään ja erityisesti radioteitse meneviltä viesteiltä voi edellyttää enintään lyhytaikaista salassa pysymistä. OTP auttaa sisällön suojaamiseen, mutta ei poista liikenneanalyysin mahdollisuutta, ja edellyttää epärealistista avainjakelua esim. poliitikkojen verkostoa koskien.

Toisin päin käännettynä - avainhenkilöiden tulee joka tapauksessa käyttäytyä niin, että kaikkea heidän ei-turvattua viestintäänsä seurataan sekä vastustajien että potentiaalisesti siitä muutoin hyötyvien taholta. Turvattu on hitaampaa, hankalampaa eikä sekään 100% varmaa mm. ihmisten heikkouden takia - mutta sitä pitää silti käyttää kun tiedon elinkaari ja arvo sitä edellyttää.

Ja edelleen olen sitä mieltä, että ns. päivänpoliitikkojen äärimmäinen valtaosa elää tietoturvallisuuden osalta kuin pellossa. Samoin moni johtava virkamies ym.
 
Salakuuntelu tietenkin edellyttää puhelimen salausavaimen murtamista. Itse salakuuntelun ajan on pysyttävä sen tukiaseman sisällä, jonka alueella salakuunneltava on.
Ei edellytä, jos käytetään vihamielisen tukiaseman tekniikkaa, koska silloin voidaan salaus kytkeä pois päältä (tukiasema ilmoittaa, että salaus ei ole käytössä ja puhelin poistaa sen käytöstä).
 
Ja edelleen olen sitä mieltä, että ns. päivänpoliitikkojen äärimmäinen valtaosa elää tietoturvallisuuden osalta kuin pellossa. Samoin moni johtava virkamies ym.
Tuli tämä mieleen. Olen samaa mieltä, että saattaa monen osalta heikoin lenkki olla se käyttäjä.
security.png
 
Mielenkiintoista tietoa, ss. 20-22.

Viestintätiedot on jaettu kahteen eri tietotyyppiin: IRI ja CD. Viranomaiset voivat kerätä tietoja puhelun ja viestin sisällöstä, eli salakuunnella kaikkien viestien ja puheluiden sisältö reaaliajassa. Tämä tietotyyppi on IRI (eng. intercept related information), joka voi sisältää ääni-, video- tai tekstiviestejä. Toinen tietotyyppi, CD (eng. call data), sisältää puhelun tekniset tiedot: signalointitiedot (MAC osoitteet, taajuus), vastaajan ja soittajan puhelinnumerot, paikannustiedot sekä puheluiden kestot.

Tietojen luovuttaminen hoidetaan Handover-rajapinnan yli. Jotta tietojen luovuttaminen pysyisi mahdollisemman selkeänä, Handover-rajapinta on jaettu kolmeen osaan: HI1, HI2 ja HI3. HI1 sisältää hallinnolliset tiedot, HI2 sisältää IRI-tiedot ja HI3 sisältää CCtiedot.

Uloin ympyrä kuvastaa verkonoperaattoria (eng. network operator, NWO). NWO sisältää verkon sisäiset toiminnat, rajapinnat ja tarvittavat funktiot CC- ja IRI-tietojen välitykselle. Sisempi ympyrä koostuu verkon sisäisistä toiminnoista, kuten liikenteen reitityksestä ja käsittelystä. Tällä tasolla toimivat myös IIF-funktiot (eng. Internal 21 Intercept Functions) joiden avulla tiedot lähetetään eteenpäin ja lopulta välittyvät H1-3 kanaville. Nämä kanavat puolestaan HI-rajapinnan avulla lähettävät tiedot viranomaisten tietokantaan LEMF (eng Law Enforcement Managment Facility).


https://publications.theseus.fi/bit...99/lopputyo_TUOMINEN_FINAL2014.pdf?sequence=1
 
Aikanaan en hankkinut NMT-puhelinta, koska se toimi analogisesti avoimesti, eli oli kuunneltavissa halvalla monitaajusradiolla. GSM oli alkuaikoina käytännössä turvallinen, paitsi jenkeiltä ;)

Nykyään en puhu puhelinverkossa mitään luottamuksellista. Jos haluaisin salata toimintani, käyttäisin kuukausia sitten kaukana käteisellä ostettuja kertakäyttö prepaid kortteja sekä samoin kuukausia sitten kaukana (eri alueilla korteista) käteisellä ostettuja "burner" puhelimia. Näitä yhdestelmiä käyttäisin vain yhteen puheluun ja kaukana normaaleista liikkumisalueista. Liikealue, sekä puhelut että niiden aikana liikkumiset tulee ottaa huomioon, koska siitä voi vetää johtopäätöksiä. Virta kytkettäisiin vasta ekaa kertaa ennen käyttöä ja käytön jälkeen laite lekalla rikki ja jonnekin syvälle.

Oikein luottamuksellinen keskustelu voidaan käydä random tyhjän kämpän murron jälkeisessä saunassa, hampaiden tarkastuksen jälkeen (lähettimien varalta). Oho, unohdin foliohattuni.

Oikeastaan, kaikki paitsi osa viimeisestä on totta. ;)
 
Peitekielen käyttö tulee puheluihin mukaan. "Yöperho koteloituu aarne kakkosessa".

"Annetaan heille pyhää vettä" – tällaista peitekieltä terrorismiepäillyt käyttivät
RIKOS JULKAISTU 17.11.2014 16:39


Uutisjutut: Rikos

Syytetyt kiistivät kaiken terrorismioikeudenkäynnissä


Yliopisto tarkoitti koulutusleiriä. "Ne, jotka etsivät salaisuuksia" oli suojelupoliisi. Nuorilla viitattiin al-Shabaabiin. Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalin mukaan terrorismin rahoittamisesta syytetyt käyttivät tällaista peitekieltä puheluissa.

KRP:n mukaan epäillyt myös salasivat henkilöllisyyksiä peitenimillä ja välttivät osin sanomasta nimiä. Esimerkiksi näin puhuttiin esitutkinnan mukaan:

– Yksi syytetty: Ok, minä soitan enolle.


– Toinen syytetty: Älä soita enolle soita sille toiselle miehelle, joka oli sairaana pari päivää sitten.

KRP katsoi peitekielen kertovan rikollisen toiminnan suunnitelmallisuudesta.

Esitutkintamateriaalien mukaan yksi syytetyistä sanoi kuulusteluissa tienneensä poliisin kuuntelevan hänen puheluitaan. Hän sanoi kuitenkin, ettei käyttänyt siksi peitekieltä. Syytetyn mukaan hänen sukulaismiehensä ei ole halunnut puhua menneisyydestään puhelimessa. Hän sanoi käyttäneensä samaa peitesanaa, jos sukulaismies on puhunut peitellysti jostain.

Mies kiisti, että he olisivat puhuneet al-Shabaabista, kun käyttivät termiä yliopisto.

"Annetaan heille pyhää vettä"
Esitutkinnan mukaan pääsyytetty puhui ulkomailla olleen miehen kanssa epäillystä suunnitelmasta kaapata lapset koulutusleirille.

– Toinen mies: Kun he ovat Somalian lähellä, niin annetaan heille pyhää vettä.

– Syytetty: Ymmärsin hyvin.

– Toinen mies: Kun he ovat unessa, niin pidetään käsistä, ja he heräävät vasta kun he ovat itsenäisessä maassa.


Lasten äiti katsoi kuulustelussa "pyhän veden" viittaavan huumaavaan aineeseen. Syytetyn mukaan puhelussa ei puhuta huumaamisesta, vaan lapsien siunaamisesta.
 
Back
Top