Eiköhän tuo eurooppaa vaivaavan ääri-ilmiön syynä ole maiden harjoittama liian vapaamielinen maahanmuuttopolitiikka. On päästetty maahan liikaa väkeä, ja he eivät ole pystyneet integroitumaan yhteiskuntaan, koska heille ei ole ollut tarjolla työ tai koulutuspaikkoja. Työttömyys, juurettomuus ja sen tuoma tunne, kuinka on yhteiskunnan ulkopuolella ja siihen liittyvä köyhyys ajaa ihmiset ääri-ilmiöiden kannattajaksi.
Tehokkain tapa olisi laittaa rajat kiinni ja karkottaa ylimääräiset takaisin lähtömaihinsa.
Osassa maista syynä on epäilemättä liian lyhyellä ajalla tapahtunut voimakas maahanmuutto, josta on seurannut se, että maahan muuttaneet ihmiset eivät ole kyenneet kunnolla integroitumaan yhteiskuntaan ja tästä syystä johtuen, heidän lapsensa kasvavat yhteisössä, jossa malliesimerkki vanhempien taholta ei välttämättä ole kannustava - tämä siis hyvin yksinkertaistettuna ja Ruotsissa tilanne on esim. tällainen.
Osassa maita muuttoliikkeen taustalla on sitten voimakas muutto entisistä siirtomaista (esim. Ranska ja osin Iso-Britannia) ja kun maahan on muuttanut miljoonia muslimeita (toki muihinkin uskontokuntiin kuuluvia muuttajia on paljon mutta radikalisoituiden joukko koostuu huomattavalta osin juuri muslimeista) ja samalla yhteiskuntaan integroituminen on jätetty vajavaiseksi, seurauksena on se, että etenkin toisen sukupolven jäsenet ovat irrallisia ja ajelehtivat yhteisön ja yhteiskunnan sisällä ja tällaiseen (usein kouluttamattomaan) ryhmään on suhteellisen helppoa kylvää "fundamentalismin siemen" ja tähän toimintaan moni saarnaaja tähtää. Painotan - vaikka toimien taustalla on usein yhteiskunnan taholta kontrolloimaton toiminta monessakin suhteessa, ei yhteiskuntaa voi - eikä saa - syyttää kaikesta vaan yhtälailla yksilön on otettava vastuu tekemisistään.
Tietenkin on sitten maita, kuten Saksa, jonne muutti työn perään paljon turkkilaisia - usein heidän aikomuksena oli olla maassa muutama vuosi ja sitten palata Turkkiin rikastuneena, mutta moni jäi sille tielle. Toinen turkkilaissukupolvi ja osin kolmaskin on sitten yllättävän huonosti kotoutunut ja on juureton ja isänmaaton - he eivät koe olevansa saksalaisia mutta eivät turkkilaisiakaan ja jälleen tästä muodostuu ikävä yhtälö, jota usein heikko koulutuksen taso vahvistaa. Hekin ovat helpohko kohde erilaisille vaikuttajille joista pahimpia ovat tietty fundamentalisti saarnaajat.
Ongelmana näen etenkin sen, että tulee lyhyenä aikana paljon maahanmuuttajia kulttuureista joiden arvopohja eroaa huomattavasti eurooppalaisista arvoista ja jos tämä joukko tai heidän lapsensa eivät integroidu kunnolla yhteiskuntaan seuraa suuren suuria ongelmia. Suomessa muuttoliike ei toistaiseksi ole hallitsematonta ja tällaisena tilanne pitäisikin pitää - en näe tarvetta kymmenille tuhansille (suurelta osin kouluttamattomille) maahanmuuttajille kulttuureista joiden integroitumistahto ei ole vakuuttavan hyvä, esimerkkejä näistä kulttuureista (melkeinpä tekisi mieleni sanoa kulttuurialueesta* yksikössä) löytyy runsaasti ihan tuosta naapurista.
Ikävä kyllä eurooppalaiset arvot (joita en kaikessa allekirjoita) eivät "salli" laajamittaisia karkotuksia tai pakkosiirtoja takaisin lähtömaihinsa - syitä on monia, mutta ei pidä unohtaa sitä "valkoisen miehen taakkaa" ja siitä johtuvia syitä ja niiden seurauksia ja joista etenkin punavihreät tahot muistavat muistuttaa. Minusta radikalisoituneita henkilöitä (jopa kokonaisia ryhmiä, jos löytyy kytköksiä fundamentalistiväkivaltaan tai sen ihannointiin) pitäisi voida siirtää tavalla tai toisella takaisin kotimaihinsa tai karkottaa Euroopan alueelta - sama pätee moninkertaisiin rikollisiin. Kansalaisuuden saaneiden kohdalla tulee tiettyjä laillisuusongelmia - tämä on tunnustettava - joten karkotusten järjestäminen on hyvin vaikeaa.
Jos jossain yhteisössä ryhdytään vakavasti esittämään vaatimuksia esim. sharia lain ottamisestä käyttöön, tuolloin ryhmän (tai yksilöiden) toimintaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota ja etenkin johtajien/imaamien/saarnaajien toimintaan tulisi pyrkiä vaikuttamaan tavalla tai toisella - tarvittaessa turvautua pakkotoimenpiteisiin tai karkotuksiin.
Tärkeää on integraation (tai jopa "pakkointegraation) ohella myös kouluttautuminen ja yhteiskunnan vakauden ylläpitäminen ja väkivaltamonopolin hallussapito yhteiskunnan sisällä sen edustajilla - ei saa syntyä alueita joissa väkivaltamonopoli on siirtynyt pois yhteiskunnan käsistä epämääräisille ryhmille. Yksilön vastuuta ei myöskään voi olla korostamatta.
vlad.
*: On tietty huomioitava, että islam ei ole täysin yhtenäinen homogeeninen ryhmä vaan erilaiset tulkinnat/suuntaukset (sunnalaisuus, shialaisuus, wahhabiitit tms.) muodostavat omia sisäisiä jännitteitä, mutta toisaalta islam on myös yhtenäinen uskomusjärjestelmä, koska se rajaa itsensä ja muut hyvin tarkoin. On oikein uskovat ja sitten vääräuskoiset ja standardit ryhmien kohtelulle ovat toisistaan poikkeavat.