D-vitamiini, testosteroni ja miehisyys

Gradientti

Kersantti
D:tä ei tarvitse ottaa päivittäin, vaan voit periaatteessa jopa ottaa vaikka koko viikon tarpeen kerralla, jolloin noilla megatabuilla voi jonkun pennosen säästää vuositasolla. Päivittäin otettuna tuommoinen tuntuu jo ylilyönniltä.
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Greatest Leader
D:tä ei tarvitse ottaa päivittäin, vaan voit periaatteessa jopa ottaa vaikka koko viikon annoksen kerralla, jolloin noilla megatabuilla voi jonkun pennosen säästää vuositasolla. Päivittäin otettuna tuommoinen tuntuu jo ylilyönniltä.

Jep, hyvä kun pari kertaa viikossa muistaa. :)

 

Falangi

Kenraali

D-vitamiinista hyötyä koronassa? Professorilta suositus​

Varsinainen tutkimusnäyttö D-vitamiinin hoitovaikutuksista puuttuu.

Professori Juhani Knuutin mukaan riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa pitää huolta erityisesti meneillään olevan koronaviruspandemian aikana.


– Vaikka varsinainen tutkimusnäyttö D-vitamiinin hoitovaikutuksista puuttuu, tavanomaista suurempaa D-vitamiinin ravintolisäannosta kannattaa nyt harkita, Knuuti kirjoittaa Twitterissä.


– Kohtuullisen D-vitamiinin lisäannoksen käyttäminen on todettu turvalliseksi. D-vitamiinin lisäannos 50 mikrogrammaa vuorokaudessa nostaa veripitoisuutta keskimäärin 50 nmol/L, hän jatkaa.


– Kun otetaan huomioon myös ruoasta saatava D-vitamiini ja suomalaisten tämän hetken D-vitamiinin veripitoisuus, 50 mikrogramman lisäannoksella lähes jokaisen pitäisi saavuttaa yli 75 nmol/L veren vitamiinitaso ja samalla riski liian suureen annostukseen on olematon.


Aihetta käsittelevässä blogikirjoituksessa Knuuti perustelee näkemystään sillä, että valtaosassa tutkimuksista on havaittu, että koronaviruspositiivisilla on matalammat D-vitamiinipitoisuudet kuin vertailuryhmällä, vaikka otettaisiin huomioon sekoittavia tekijöitä. Myös sairaalahoitoon joutuneilla ja vakavampaan muotoon sairastuneilla ja kuolleilla potilailla on hänen mukaansa mitattu matalammat D-vitamiinipitoisuudet kuin verrokeilla. Knuutin mukaan valtaosalla tehohoidossa olleilla potilailla on ollut D-vitamiinin puute.


Varsinaista tutkimusnäyttöä D-vitamiinin hoitovaikutuksista ei toistaiseksi ole. Knuuti muistuttaa, että D-vitamiinitaso ei ole todennäköisesti keskeisin riskin määrittäjä eikä sen vuoksi D-vitamiinikaan tulle olemaan mikään ”taikaluoti” koronaviruksen hoidossa.


– Vaikka tilastollisesti veren D-vitamiinitason ja Covid-kuolleisuuden välillä on havaittavissa yhteys, kuolemia tapahtuu myös korkeilla D-vitamiinitasoilla ja toisaalta matalan tason omaavista suurin osa selviää infektiosta. Kysymys on lopulta ainoastaan suurentuneesta riskistä, Knuuti kirjoittaa.
 

Falangi

Kenraali
Ja aiheesta lisää..

Tutkimus: Yli 80 prosenttia espanjalaissairaalan koronaviruspotilaista kärsi D-vitamiinin puutteesta​

Koronavirustaudin ja yksilön D-vitamiinitason välillä on löydetty viime kuukausina yhteyksiä monissa eri tutkimuksissa. Nyt tutkimushavaintoja on yksi lisää.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -tiedelehdessä julkaistavassa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 200 COVID-19-tautia sairastavan potilaan D-vitamiinitasoa espanjalaisessa sairaalassa. Tutkijat havaitsivat, että yli 80 prosenttia heistä kärsi D-vitamiinin vajeesta.

Elimistöön varastoituvaa D-vitamiinia eli kalsidiolia syntyy maksassa, jossa ihossa syntynyt tai ravinnosta saatava D3-vitamiini muuttaa muotoaan. D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan kehon immuunijärjestelmän toimintaan ja säätelevän veren kalsiumpitoisuutta. Vitamiinin puutostila on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa useisiin negatiivisiin terveysvaikutuksiin.

”Yksi lähestymistapa olisi tunnistaa ja hoitaa D-vitamiinin puutostilaa korkean riskin yksilöillä, kuten vanhuksilla, komorbiditeettipotilailla ja palvelukodeissa asuvilla, jotka ovat taudin pääasiallinen kohderyhmä”, tutkimuksen toinen pääkirjoittaja tohtori José L. Hernández Cantabrian yliopistosta toteaa tiedotteessa.

”D-vitamiinia pitäisi suositella COVID-19-potilaille, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on matala. Tällä menetelmällä saattaisi olla hyödyllisiä vaikutuksia muskuloskeletaali- ja immuunijärjestelmään.”

Tutkimuksessa tarkasteltiin 216 koronavirustautia sairastavaa potilasta. Tutkijat huomasivat, että miehet kärsivät keskimäärin matalammasta D-vitamiinin tasosta kuin naiset. Matala D-vitamiinitaso yhdistettiin tutkimuksessa myös tulehduksesta kieliviin ferritiiniin ja d-dimeeriin. Jälkimmäinen on valkuaisaine, joka osallistuu verihyytymien muodostumiseen.

Suomessa kalsidiolin (eli varastoituvan D-vitamiinin) normaalina viitearvona pidetään 40–80 nanomoolia litrassa.
 

miheikki

Greatest Leader

Mikko Paunio

t2Splson2 shoSirrueseed·

UK ryhtyy jakamaan D-vitamiinia vanhuksille. Olen tätä yrittänyt paukuttaa viimeiset kaksi kuukautta. Toistaiseksi kuuroille korville, mutta nyt tilanne taitaa muuttua.
Israelin terveysministeriö on antanut väestölle D-vitamiinisuosituksen jo pandemian alusta lähtien.
Israelissa toinen aalto loppui lyhyeen, mutta Iranissa tilanne on karkaamassa ihan käsistä. Israelissa koronaa paljon enemmän niissä väestönosissa, joilla matalat D-vitamiinitasot (erityisesti arabinaiset ja ultra-ortodoksijuutalaismiehet). Iranissa on pukeutumisesta johtuen erityisesti vanhuksilla ja naisilla erittäin alhaiset D-vitamiinitasot.

 
Top