D-vitamiini, testosteroni ja miehisyys

Gradientti

Kersantti
D:tä ei tarvitse ottaa päivittäin, vaan voit periaatteessa jopa ottaa vaikka koko viikon tarpeen kerralla, jolloin noilla megatabuilla voi jonkun pennosen säästää vuositasolla. Päivittäin otettuna tuommoinen tuntuu jo ylilyönniltä.
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Greatest Leader
D:tä ei tarvitse ottaa päivittäin, vaan voit periaatteessa jopa ottaa vaikka koko viikon annoksen kerralla, jolloin noilla megatabuilla voi jonkun pennosen säästää vuositasolla. Päivittäin otettuna tuommoinen tuntuu jo ylilyönniltä.

Jep, hyvä kun pari kertaa viikossa muistaa. :)

 

Falangi

Kenraali

D-vitamiinista hyötyä koronassa? Professorilta suositus​

Varsinainen tutkimusnäyttö D-vitamiinin hoitovaikutuksista puuttuu.

Professori Juhani Knuutin mukaan riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa pitää huolta erityisesti meneillään olevan koronaviruspandemian aikana.


– Vaikka varsinainen tutkimusnäyttö D-vitamiinin hoitovaikutuksista puuttuu, tavanomaista suurempaa D-vitamiinin ravintolisäannosta kannattaa nyt harkita, Knuuti kirjoittaa Twitterissä.


– Kohtuullisen D-vitamiinin lisäannoksen käyttäminen on todettu turvalliseksi. D-vitamiinin lisäannos 50 mikrogrammaa vuorokaudessa nostaa veripitoisuutta keskimäärin 50 nmol/L, hän jatkaa.


– Kun otetaan huomioon myös ruoasta saatava D-vitamiini ja suomalaisten tämän hetken D-vitamiinin veripitoisuus, 50 mikrogramman lisäannoksella lähes jokaisen pitäisi saavuttaa yli 75 nmol/L veren vitamiinitaso ja samalla riski liian suureen annostukseen on olematon.


Aihetta käsittelevässä blogikirjoituksessa Knuuti perustelee näkemystään sillä, että valtaosassa tutkimuksista on havaittu, että koronaviruspositiivisilla on matalammat D-vitamiinipitoisuudet kuin vertailuryhmällä, vaikka otettaisiin huomioon sekoittavia tekijöitä. Myös sairaalahoitoon joutuneilla ja vakavampaan muotoon sairastuneilla ja kuolleilla potilailla on hänen mukaansa mitattu matalammat D-vitamiinipitoisuudet kuin verrokeilla. Knuutin mukaan valtaosalla tehohoidossa olleilla potilailla on ollut D-vitamiinin puute.


Varsinaista tutkimusnäyttöä D-vitamiinin hoitovaikutuksista ei toistaiseksi ole. Knuuti muistuttaa, että D-vitamiinitaso ei ole todennäköisesti keskeisin riskin määrittäjä eikä sen vuoksi D-vitamiinikaan tulle olemaan mikään ”taikaluoti” koronaviruksen hoidossa.


– Vaikka tilastollisesti veren D-vitamiinitason ja Covid-kuolleisuuden välillä on havaittavissa yhteys, kuolemia tapahtuu myös korkeilla D-vitamiinitasoilla ja toisaalta matalan tason omaavista suurin osa selviää infektiosta. Kysymys on lopulta ainoastaan suurentuneesta riskistä, Knuuti kirjoittaa.
 
Top