D-vitamiini, testosteroni ja miehisyys

miheikki

Greatest Leader
Merkittävä yhteys” – vitamiinin puute tuo koronakuolemia
JUHA-PEKKA TIKKA | 04.05.2020 | 14:31- päivitetty 04.05.2020 | 14:32
D-vitamiinilla on vaikutus viruksen aiheuttamiin riskeihin.
Alhaisia D-vitamiinimääriä saaneet saavat koronaviruksen ja kuolevat siihen muita todennäköisemmin ”erittäin merkittävällä korrelaatiolla”. Daily Mailin uutisoimassa tutkimuksessa verrattiin 20 eri Euroopan maan ihmisten keskimääräisiä vitamiiniannoksia maiden koronakuolleisuuteen.
Alhaiset vitamiinipitoisuudet ovat yhteydessä korkeampiin kuolleisuuslukuihin. Tutkimuksen alustavia tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu.
Pohjoismaisissa vanhainkodeissa asukkailla on lähes kaksi kertaa korkeampia D-vitamiinipitoisuuksia kuin Espanjassa ja Italiassa.
Queen Elizabeth Hospital Foundation Trustin of East Anglian yliopiston tutkijat sanovat uskovansa, että he voivat suositella D-vitamiinilisiä suojaamaan koronalta.
Vastaava tutkimus havaitsi aiemmin, että D-vitamiini voi edistää koronatartunnan jälkeistä toipumista.


 

mienkoiv

Luutnantti

Jotenkin tuntuu kummalta tämä THL:n pelko liiasta D-vitamiinista. Liki jokaiseen jutuun pitää laittaa varoitukset siitä. Ja käsittääkseni kaikki isot terveysorganisaatiot suosittelevat reippaasti isompia annoksia. Ilmeisesti taas totuus löytyy THL:n papereista.

D- ja C-vitamiinin positiivisiin puoliin vaaditaan tusinoittain vertaisarvioituja kaksoissokkotutkimuksia jne eikä sittenkään hyväksytä, mutta negatiivisiin riittää, että joku THL:n setä uskoo olevan haittaa.


Esim:
yle.fi/uutiset/3-10106281

"Suomessa D-vitamiinin suositeltava päivittäin saanti on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuoden 2016 päivittämien ruokasuositusten mukaan 10 mikrogrammaa. "

"Valtaosa asiantuntijoista on tähän saakka hyväksynyt kompromissina, että suurin turvallinen päiväannos on 100 mikrogrammaa päivässä. "

"Aina 1960-luvulle saakka suomalaiset pikkulapset saivat 100 mikrogrammaa D-vitamiinia joka päivä."

Itse olen syönyt D-vitskua vuosien ajan ihan kunnolla, purkista. Pitkään olen syönyt 2x100mikrog / vrk.
Otin tuon Puhdin kuntoilija-paketin ja ei, ei ollut D-vitskut tapissa; siellä keikkuivat ylä viidenneksessä normihaarukassa. Sinkkiä syön 2x25mg/vrk ja testot oli myös tosi jees.

Että Multitabs-miehet, älkää peljätkö, voitte lisätä mm. D-vitamiiniannoksianne reippaasti ;)
 

Gradientti

Kersantti
Kävin mittauttamassa D-vitamiinitasoni: tulos 66nmol/l ja viitearvo >75nmol/l. Ei hyvä, jos ei katastrofikaan. Suositeltuun 100-150nmol/l haarukkaan on kyllä matkaa. Suun kautta saatu sellaiset 25-30ug/päivä ja aurinkoa merkittävämmin edellisen kerran viime kesänä. Alan ottamaan lisää yhden 50ug tabletin päivässä. Ja syksyllä uudelleen testiin.
 

Vääpeli

Respected Leader
Kävin mittauttamassa D-vitamiinitasoni: tulos 66nmol/l ja viitearvo >75nmol/l. Ei hyvä, jos ei katastrofikaan. Suositeltuun 100-150nmol/l haarukkaan on kyllä matkaa. Suun kautta saatu sellaiset 25-30ug/päivä ja aurinkoa merkittävämmin edellisen kerran viime kesänä. Alan ottamaan lisää yhden 50ug tabletin päivässä. Ja syksyllä uudelleen testiin.
D-vitamiini kannattaa ottaa ruuan kanssa. Rasva tehostaa sen imeytymistä. Ja vaikka väittävät, että ei ole väliä onko se puru, pore vai tippa, niin työkaveri ei saanut purutableteilla lukuja nousemaan, mutta tipoilla sama annostus, niin nousi.
 

Atsomuti

Kersantti
Liiallinen D-vitamiinin syönti saattaa altistaa virtsakivien muodostumiselle. Eli jos rakon/alaselän suunnassa tuntuu epämääräistä kirvelyä sun muuta hankaluutta, voisiko kokeilla D-vitamiinin vähentämistä? Eikös perusterve saa sitä riittäväsi auringosta ja monipuolisesta ravinnosta. Paitsi talvella ja eläkeläiset...
 

Vääpeli

Respected Leader
Liiallinen D-vitamiinin syönti saattaa altistaa virtsakivien muodostumiselle. Eli jos rakon/alaselän suunnassa tuntuu epämääräistä kirvelyä sun muuta hankaluutta, voisiko kokeilla D-vitamiinin vähentämistä? Eikös perusterve saa sitä riittäväsi auringosta ja monipuolisesta ravinnosta. Paitsi talvella ja eläkeläiset...
Mikä on se tarve. Jos suomi poro menee etelään niin se saa 700-900mg päivässä, eli senhän pitäs kuolla jos kaikkeen kauheuksiin jos se asuu siellä yli päivän.
 

Mili

Majuri
Monipuolinen ravinto riittää suomalaisille. Ihan varmasti riittää. Ei mitään tarvetta muulle kuin monipuoliselle ruokavaliolle.

Mitään tarvetta pillereille ei ole jos syö monipuolisesti ja ruokaa johon on lisätty C- ja D-vitamiinia.


"Suomalaisten ruokavaliossa liian vähälle jäävät etenkin jodi, rauta, folaatti ja d-vitamiini, monilla myös c-vitamiini. Jos syö riittävästi ja monipuolisesti, puutoksista ei yleensä kärsi.
....
Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat liian vähän etenkin jodia, rautaa, folaattia ja d-vitamiinia. Alakanttiin voi jäädä myös c-vitamiini.
...
Naisista folaattia saa tarpeeksi vain 6 prosenttia, miehistä 28 prosenttia."


Tuntuu tämä pillerivastaisuus edelleen oudolta. Sata(+)kiloiset läskit vetää pitsaa, energiajuomia ja kaljaa päivittäin tai napostellaan päivittäin buranaa ja samalla kauhistellaan vitamiinien vaaroja.
 

mienkoiv

Luutnantti
Ja mikä perkele siinä on vaikeaa käydä D-vitskut testauttamassa.

ehkä suurimpana pelko mitä sieltä tulee,koska niin naiset kuun miehet,kahvipöytäkeskustelujen perusteella, syövät terveellisesti,sopivasti ym...
 

Peiper

Majuri
Jottei ketju olisi pelkkää D-vitamiiniuskontoa, tässä parin vuoden takainen Ylen juttu D-vitamiinista. Ai niin, syön itsekin D-vitskua purkista.



edit:
laitetaans vielä vastakkaista näkökulmaa , jotta voidaan todeta keskustelun asiasta olevan erittäin polarisoitunutta

Totuus on tuolla ulkona tai jotain, mutta itse pyrin nykyään noudattamaan kaikessa ohjenuoraa, jossa pyrin aina kyseenalaistamaan kaikki asiat, jotka tuntuvat liian hyviltä ollakseen totta tai hivelevät muuten sielunmaisemaani liikaa. Terve kriittisyys kannattaa säilyttää aina :)
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Greatest Leader
Kotimaa 10.06.2020 14:32
Tutkimuskatsaus: Hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä tai parantaa syöpään sairastuneen ennustetta. Sillä on merkitystä erityisesti paksusuolen syövän ja verisyöpien ehkäisyssä ja hoidossa.
Korkea D-vitamiinivaste on myös yhteydessä pienempään syöpäriskiin. Elimistön D-vitamiinivasteessa ja sen myötä D-vitamiinilisän tarpeessa on yksilöllisiä eroja.
Seminars in Cancer Biology -lehdessä julkaistun katsausartikkelin laativat professori Carsten Calberg Itä-Suomen yliopistosta ja professori Alberto Muñoz Madridin autonomisesta yliopistosta. Katsauksessa käydään läpi ajantasainen tieto D-vitamiinisignaloinnin molekyylitason mekanismeista ja merkityksestä syövän ehkäisyssä ja hoidossa.
Nyt julkaistu katsaus korostaa D-vitamiinin tärkeyttä myös immuunijärjestelmän säätelyssä. D-vitamiinin syövältä suojaava vaikutus syntyykin paljolti immuunijärjestelmän solujen, kuten monosyyttien ja T-solujen välityksellä. D-vitamiinin vaikutukset välittyvät D-vitamiinireseptori VDR:n kautta. VDR on transkriptiotekijä, joka vaikuttaa lukuisten geenien ilmentymiseen ja epigeneettiseen säätelyyn.
Katsauksen mukaan vahvin tutkimusnäyttö D-vitamiinin syövältä suojaavasta vaikutuksesta on paksusuolen syövässä ja verisyövissä, kuten leukemioissa ja lymfoomissa. Liian matala D-vitamiinitaso johtaa VDR:n puutteelliseen toimintaan, jolloin näiden solujen erilaistuminen voi häiriintyä ja muuntuminen hallitsemattomasti kasvaviksi syöpäsoluiksi voi käynnistyä.
Matala D-vitamiinin eli tarkkaan ottaen 25-hydroksi-D-vitamiinin pitoisuus veressä on yhdistetty myös esimerkiksi rintasyövän ja eturauhasen syövän suurempaan ilmaantuvuuteen ja huonompaan ennusteeseen.
Carlbergin tutkimusryhmä on aiemmin osoittanut, että D-vitamiinilisän aikaansaama vaste elimistössä on yksilöllinen. Esimerkiksi suomalaisesta väestöstä 25 prosentilla vaste on matala, joten hyötyäkseen D-vitamiinilisästä he tarvitsevat suurempia annoksia kuin muut. Korkea D-vitamiinivaste puolestaan voi olla myös syövältä suojaava tekijä.
Katsauksen mukaan hyvä D-vitamiinitaso on hyödyksi syöpäsairauksien ehkäisyssä. Sen sijaan D-vitamiinin hyödyistä syövän hoidossa on niukasti tutkimusnäyttöä.

Kaisu Lötjönen
 

Peiper

Majuri
Sori jos vaikutan vastarannan kiiskeltä, mutta näitä erilaisia D-vitamiinitukimuksia on ammuttu alas aika usein tämän D-vitamiinihysterian aikana, joka alkoi jo yli vuosikymmen sitten muistaakseni. Jos D-vitamiini olisi tuollainen "sateentekijä" suunnilleen joka vaivaan, sitä käytettäisiin lääketieteessä laajasti. Samaan hengenvetoon voin todeta, että suomalaiselle tekee varmaan ihan hyvää vetää d-vitskua pimeinä kuukausina tai ei siihen ainakaan kuole.
 

miheikki

Greatest Leader

miheikki

Greatest Leader

Gradientti

Kersantti
Kävin mittauttamassa D-vitamiinitasoni: tulos 66nmol/l ja viitearvo >75nmol/l. Ei hyvä, jos ei katastrofikaan. Suositeltuun 100-150nmol/l haarukkaan on kyllä matkaa. Suun kautta saatu sellaiset 25-30ug/päivä ja aurinkoa merkittävämmin edellisen kerran viime kesänä. Alan ottamaan lisää yhden 50ug tabletin päivässä. Ja syksyllä uudelleen testiin.
Reilu 4kk kevään D-testistä, jonka jälkeen kesäaurinkoa suht maltillisesti ja D:tä ravinnosta/purkista noin 95ug/päivä. Nyt uusi testitulos oli 97nmol/l eli jo reilusti viitearvoissa ja melkein ihannehaarukan alarajalla. Periaatteessa pitäisi olla tyytyväinen jo, mutta taidan jatkaa talven samalla annostuksella ja testauttaa pitoisuuden vielä yhden kerran ensi keväänä.
 

miheikki

Greatest Leader

Iranin koronahelvetin syyt löytyivät israelilaistutkimuksesta
Mikko Paunio2.10.2020 17:48päivitetty 3.10.2020 8:571032

Olen sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijavirkamiehenä sitä mieltä, että D-vitamiini pitää ottaa nopeasti pimenevässä Suomessa osaksi kansallista koronan hybridistrategiaa, koska pidän tieteellisesti toteen näytettynä, että D-vitamiini antaa suojaa ankaraa koronatautia vastaan ja siksi että se myös ehkäisee hiljan julkaistun massiivisen todistusvoimaisen israelilaistutkimuksen mukaan koronatartuntoja.

Tänään Ilta-Sanomissa on Petri Sepän erinomainen artikkelihttps://www.is.fi/terveys/art-2000006655147.html, josta ilmenee, että D-vitamiinista olisi todennäköisesti merkittävää hyötyä koronariskien hallinnassa väestötasolla.
Annan tässä blogissani ammattiepidemiologina oman ymmärrykseni mukaan aukottomat todisteet D-vitamiinin hyödyistä koronapandemian riskienhallinnassa.
IS:n jutun kärkenä on muutama päivä sitten julkaistu iranilaisusalainen tutkimus, jossa tutkittiin 235 sairaalaan koronan takia sisään otettua potilasta. Kolmella neljästä tämän tutkimuksen sairaalaan otetulla tauti oli vakava.
Tutkimuksessa osoitettiin – ties kuinka monennen kerran -, että matalat D-vitamiinitasot olivat yleisempiä niillä, joilla tauti oli vakava. Kuolevuus oli yli puolet pienempi niillä yli 40-vuotiailla, joilla oli korkeat D-vitamiinitasot (9 %) verrattuna matalan tason potilaisiin (20 %).
Pidän IS:n jutun uutiskärkivalintaa onnistuneena, koska Iranissa lienee vakavin koronatilanne lähes koko maailmassa, eikä se seitsemän kuukauden jälkeenkään osoita mitään laantumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin.
Iranin oppositiovoimat väittävät https://www.ncr-iran.org/en/ncri-st...virus-death-toll-in-408-cities-exceeds-96000/, että koronakuolemia on maassa neljä kertaa enemmän kuin mitä Iranin hallitus ilmoittaa niitä WHO:lle. Osin viranomaisviestintään vedoten oppositiovoimat piirtävät synkän kuvan epidemian etenemisestä maassa.
Vuonna 2019 julkaistun yli 300 000 ihmisen vitamiinitasoja selvittäneen väestötutkimuksen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500541/ mukaan Iranissa D-vitamiinitasot ovat vain noin puolet suomalaisesta tasosta. Siitä myös selviää, että naisilla tasot siellä ovat alemmat kuin miehillä. Tästä artikkelista selviää myös, että lähes kaikilla vanhemman polven iranilaisilla on D-vitamiinin puutos.
Israelissa tehdystä huikeasta epidemiologisesta tutkimuksesta selviää nyt syyt iranilaisten alhaisille D-vitamiinitasoille ja Iranin koronapandemian ankaruudelle. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf Tämä tutkimus on ns. mätsätty tapaus verrokkitutkimus. Koronatapauksia tutkimuksessa oli 52 405. Näille tapauksille valittiin rekistereistä sukupuolen, iän ja maantieteen mukaan 524 050 mätsättyä kontrollia.
Tutkimuksen massiivisen koon, sekoittavien tekijöiden hallinnan (monimuuttujamalli sekä mätsäys) ja edustavuuden vuoksi tulokset puhuvat mykistävästi sen puolesta, että D-vitamiini suojaa koronatartunnalta. Tutkimuksessa osoitetaan myös kenties ensimmäistä kertaa annosvastesuhde eli mitä alhaisempi D-vitamiinitaso, sitä suurempi 0n koronan tartunnan riski. Annosvastesuhde tukee sitä, että D-vitamiinilla on syy-yhteydellistä suojaavaa vaikutusta koronatartuntaa vastaan, eikä käänteinen assosiaatio johdu sekoittavan tekijän tai systemaattisen virheen johdosta. Annos vastesuhteen osoittaminen on yksi havaintoaineistoista tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien vahva kriteeri (ns. Sir Bradford Hill’n kriteerit).
Lisäksi israelilaistutkimuksesta selviää, että arabinaisilla oli 86 % ja -miehillä 28 % korkeampi koronariski kuin valtaväestöllä (pääosin juutalaisia). Ortodoksijuutalaismiehillä oli peräti 382 % ja -naisilla 306 % korkeampi infektioriski kuin valtaväestöllä.
Monimuuttujamallilla poistettiin sekoittavien tekijöiden vaikutus havaittuun käänteiseen assosiaatioon. Matalan D-vitamiinitason (alle 30 nanomoolia/millilitra veressä) aiheuttama vakioitu suhteellinen riski oli arabiväestössä 384 % korkeampi kuin niillä samaan väestönosaan kuuluvilla, joilla oli veressä D-vitamiinia yli 75 nanomoolia/millilitra. Vastaava vertailu antoi ortodoksijuutalaisilla 463 % riskin lisäyksen matalalla D-vitamiinitasoilla verrattuna korkeimpaan tasoon.
Matalan vitamiinitason aiheuttama suuri koronataudin riskin lisäys puhuu myös sen puolesta, että D-vitamiini todella antaa suojaa koronainfektiolta. (Sir Bradford Hill’n havaintotutkimuksesta tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien yksi keskeinen kriteeri on tutkittavan altisteen havaitun assosiaation voimakkuus tautiin).
Muistettakoon vielä, että espanjalaisessa satunnaistetussa sokkoutetussa kliinisessä kokeessa D-vitamiiniryhmässä tehohoitoon joutumisen riski oli kaksi prosenttia, kun se oli vertailuryhmässä 50 %. Tämä puhuu suoraan – johtuen tutkimusastelmasta – sen puolesta, että D-vitamiini antaa suojaa koronan vakavalta taudinmuodolta. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764
Israelilaistutkimuksen suuren koon mahdollistamat hämmästyttävät kuvat puhuvat karua kieltään siitä, kuinka erityisesti arabinaisilla on erittäin matalat D-vitamiinitasot Israelissa. Myös ortodoksijuutalaisilla on Israelissa selkeästi matalammat D-vitamiinitasot kuin valtaväestöllä, mutta arabien kaltaista sukupuolieroa ortodoksijuutalaisilla ei ollut havaittavissa, eli ortodoksijuutalaisten miesten ja naisten D-vitamiinijakaumat ovat samanlaiset.
D-vitamiinitippojen nauttiminen ennen epidemian alkua antoi suojaa israelilaistutkimuksessa, mutta D-vitamiinipillereiden syöminen oli positiivisesti assosioitunut koronatautiin. Pillerit eivät kuitenkaan tutkijoiden mukaan oikeasti lisää koronataudin riski, vaan tutkijat uskoivat sen liittyvän siihen, että tablettien syönti on ns. sekoittava tekijä, eli pillereitä syöneet ovat niitä, joilla on matala D-vitamiinitasot. Tutkijoilla oli muitakin selityksiä tälle oudolle löydökselle.
Ortodoksijuutalaisten miesten korkea koronataudin riski saattaa tutkijoiden mukaan johtua lierihatusta, joka estää D-vitamiinin synteesin kasvojen iholla. Muistettakoon, että 15 minuuttia kokovartalon auringonottoa kesäisessä Suomessa tuottaa iholla 250 mikrogrammaa D-vitamiinia.
Palatkaamme vielä Iranin koronahelvettiin. Naiset sairastuvat Iranissa Israelin tapaan miehiä todennäköisemmin koronaan johtuen miehiä alhaisemmista D-vitamiinitasoista, mutta johtuen siitä, että naisilla on vähemmän kroonisia sairauksia, heillä on todennäköisesti alhaisempi kuolevuus kuin miehillä myös Iranissa.
On muistettava, että D-vitamiinin suojavaikutus koronainfektiota vastaan oli Israelissa hyvin voimakas, mikä viittaa siihen, että matalat D-vitamiinitasot voivat tehokkaasti ylläpitää helposti tarttuvan yleisen koronaviruksen kiertoa!
Naisten uskonnollisen pukeutumiskoodin aiheuttamat miehiä alhaisemmat D-vitamiinitasot todennäköisesti lisäävät todennäköisesti vielä miestenkin alhaisia D-vitamiinitasoja enemmän SARS-CoV-2 viruskiertoa Iranissa.
P.S. En ole koskaan urallani lämmennyt vitamiinihössötyksille, enkä ole modernien käärmeöljykauppiaiden mainoksiin koskaan uskonut. Olen aloittanut vasta nyt ensimmäistä kertaa elämässäni D-vitamiinin syönnin (100 mikrogrammaa per päivä), kun olen tutustunut näissä kahdessa blogissani julkaistuihin tutkimuksiin.
 

miheikki

Greatest Leader
@Peiper Rapakon takaa tilaaminen on paljon edullisempaa (€/mikrogramma) kuin Suomesta ostaminen. Mikähän lienee sopiva "vähempikin riittää" määrä mielestäsi?
 
Top