D-vitamiini, testosteroni ja miehisyys

miheikki

Respected Leader
Merkittävä yhteys” – vitamiinin puute tuo koronakuolemia
JUHA-PEKKA TIKKA | 04.05.2020 | 14:31- päivitetty 04.05.2020 | 14:32
D-vitamiinilla on vaikutus viruksen aiheuttamiin riskeihin.
Alhaisia D-vitamiinimääriä saaneet saavat koronaviruksen ja kuolevat siihen muita todennäköisemmin ”erittäin merkittävällä korrelaatiolla”. Daily Mailin uutisoimassa tutkimuksessa verrattiin 20 eri Euroopan maan ihmisten keskimääräisiä vitamiiniannoksia maiden koronakuolleisuuteen.
Alhaiset vitamiinipitoisuudet ovat yhteydessä korkeampiin kuolleisuuslukuihin. Tutkimuksen alustavia tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu.
Pohjoismaisissa vanhainkodeissa asukkailla on lähes kaksi kertaa korkeampia D-vitamiinipitoisuuksia kuin Espanjassa ja Italiassa.
Queen Elizabeth Hospital Foundation Trustin of East Anglian yliopiston tutkijat sanovat uskovansa, että he voivat suositella D-vitamiinilisiä suojaamaan koronalta.
Vastaava tutkimus havaitsi aiemmin, että D-vitamiini voi edistää koronatartunnan jälkeistä toipumista.


 

mienkoiv

Luutnantti

Jotenkin tuntuu kummalta tämä THL:n pelko liiasta D-vitamiinista. Liki jokaiseen jutuun pitää laittaa varoitukset siitä. Ja käsittääkseni kaikki isot terveysorganisaatiot suosittelevat reippaasti isompia annoksia. Ilmeisesti taas totuus löytyy THL:n papereista.

D- ja C-vitamiinin positiivisiin puoliin vaaditaan tusinoittain vertaisarvioituja kaksoissokkotutkimuksia jne eikä sittenkään hyväksytä, mutta negatiivisiin riittää, että joku THL:n setä uskoo olevan haittaa.


Esim:
yle.fi/uutiset/3-10106281

"Suomessa D-vitamiinin suositeltava päivittäin saanti on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuoden 2016 päivittämien ruokasuositusten mukaan 10 mikrogrammaa. "

"Valtaosa asiantuntijoista on tähän saakka hyväksynyt kompromissina, että suurin turvallinen päiväannos on 100 mikrogrammaa päivässä. "

"Aina 1960-luvulle saakka suomalaiset pikkulapset saivat 100 mikrogrammaa D-vitamiinia joka päivä."
Itse olen syönyt D-vitskua vuosien ajan ihan kunnolla, purkista. Pitkään olen syönyt 2x100mikrog / vrk.
Otin tuon Puhdin kuntoilija-paketin ja ei, ei ollut D-vitskut tapissa; siellä keikkuivat ylä viidenneksessä normihaarukassa. Sinkkiä syön 2x25mg/vrk ja testot oli myös tosi jees.

Että Multitabs-miehet, älkää peljätkö, voitte lisätä mm. D-vitamiiniannoksianne reippaasti ;)
 

Gradientti

Kersantti
Kävin mittauttamassa D-vitamiinitasoni: tulos 66nmol/l ja viitearvo >75nmol/l. Ei hyvä, jos ei katastrofikaan. Suositeltuun 100-150nmol/l haarukkaan on kyllä matkaa. Suun kautta saatu sellaiset 25-30ug/päivä ja aurinkoa merkittävämmin edellisen kerran viime kesänä. Alan ottamaan lisää yhden 50ug tabletin päivässä. Ja syksyllä uudelleen testiin.
 

Vääpeli

Respected Leader
Kävin mittauttamassa D-vitamiinitasoni: tulos 66nmol/l ja viitearvo >75nmol/l. Ei hyvä, jos ei katastrofikaan. Suositeltuun 100-150nmol/l haarukkaan on kyllä matkaa. Suun kautta saatu sellaiset 25-30ug/päivä ja aurinkoa merkittävämmin edellisen kerran viime kesänä. Alan ottamaan lisää yhden 50ug tabletin päivässä. Ja syksyllä uudelleen testiin.
D-vitamiini kannattaa ottaa ruuan kanssa. Rasva tehostaa sen imeytymistä. Ja vaikka väittävät, että ei ole väliä onko se puru, pore vai tippa, niin työkaveri ei saanut purutableteilla lukuja nousemaan, mutta tipoilla sama annostus, niin nousi.
 

Atsomuti

Kersantti
Liiallinen D-vitamiinin syönti saattaa altistaa virtsakivien muodostumiselle. Eli jos rakon/alaselän suunnassa tuntuu epämääräistä kirvelyä sun muuta hankaluutta, voisiko kokeilla D-vitamiinin vähentämistä? Eikös perusterve saa sitä riittäväsi auringosta ja monipuolisesta ravinnosta. Paitsi talvella ja eläkeläiset...
 

Vääpeli

Respected Leader
Liiallinen D-vitamiinin syönti saattaa altistaa virtsakivien muodostumiselle. Eli jos rakon/alaselän suunnassa tuntuu epämääräistä kirvelyä sun muuta hankaluutta, voisiko kokeilla D-vitamiinin vähentämistä? Eikös perusterve saa sitä riittäväsi auringosta ja monipuolisesta ravinnosta. Paitsi talvella ja eläkeläiset...
Mikä on se tarve. Jos suomi poro menee etelään niin se saa 700-900mg päivässä, eli senhän pitäs kuolla jos kaikkeen kauheuksiin jos se asuu siellä yli päivän.
 

Mili

Majuri
Monipuolinen ravinto riittää suomalaisille. Ihan varmasti riittää. Ei mitään tarvetta muulle kuin monipuoliselle ruokavaliolle.

Mitään tarvetta pillereille ei ole jos syö monipuolisesti ja ruokaa johon on lisätty C- ja D-vitamiinia.


"Suomalaisten ruokavaliossa liian vähälle jäävät etenkin jodi, rauta, folaatti ja d-vitamiini, monilla myös c-vitamiini. Jos syö riittävästi ja monipuolisesti, puutoksista ei yleensä kärsi.
....
Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat liian vähän etenkin jodia, rautaa, folaattia ja d-vitamiinia. Alakanttiin voi jäädä myös c-vitamiini.
...
Naisista folaattia saa tarpeeksi vain 6 prosenttia, miehistä 28 prosenttia."


Tuntuu tämä pillerivastaisuus edelleen oudolta. Sata(+)kiloiset läskit vetää pitsaa, energiajuomia ja kaljaa päivittäin tai napostellaan päivittäin buranaa ja samalla kauhistellaan vitamiinien vaaroja.
 

mienkoiv

Luutnantti
Ja mikä perkele siinä on vaikeaa käydä D-vitskut testauttamassa.

ehkä suurimpana pelko mitä sieltä tulee,koska niin naiset kuun miehet,kahvipöytäkeskustelujen perusteella, syövät terveellisesti,sopivasti ym...
 

Peiper

Kapteeni
Jottei ketju olisi pelkkää D-vitamiiniuskontoa, tässä parin vuoden takainen Ylen juttu D-vitamiinista. Ai niin, syön itsekin D-vitskua purkista.edit:
laitetaans vielä vastakkaista näkökulmaa , jotta voidaan todeta keskustelun asiasta olevan erittäin polarisoitunutta

Totuus on tuolla ulkona tai jotain, mutta itse pyrin nykyään noudattamaan kaikessa ohjenuoraa, jossa pyrin aina kyseenalaistamaan kaikki asiat, jotka tuntuvat liian hyviltä ollakseen totta tai hivelevät muuten sielunmaisemaani liikaa. Terve kriittisyys kannattaa säilyttää aina :)
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Respected Leader
Kotimaa 10.06.2020 14:32
Tutkimuskatsaus: Hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä tai parantaa syöpään sairastuneen ennustetta. Sillä on merkitystä erityisesti paksusuolen syövän ja verisyöpien ehkäisyssä ja hoidossa.
Korkea D-vitamiinivaste on myös yhteydessä pienempään syöpäriskiin. Elimistön D-vitamiinivasteessa ja sen myötä D-vitamiinilisän tarpeessa on yksilöllisiä eroja.
Seminars in Cancer Biology -lehdessä julkaistun katsausartikkelin laativat professori Carsten Calberg Itä-Suomen yliopistosta ja professori Alberto Muñoz Madridin autonomisesta yliopistosta. Katsauksessa käydään läpi ajantasainen tieto D-vitamiinisignaloinnin molekyylitason mekanismeista ja merkityksestä syövän ehkäisyssä ja hoidossa.
Nyt julkaistu katsaus korostaa D-vitamiinin tärkeyttä myös immuunijärjestelmän säätelyssä. D-vitamiinin syövältä suojaava vaikutus syntyykin paljolti immuunijärjestelmän solujen, kuten monosyyttien ja T-solujen välityksellä. D-vitamiinin vaikutukset välittyvät D-vitamiinireseptori VDR:n kautta. VDR on transkriptiotekijä, joka vaikuttaa lukuisten geenien ilmentymiseen ja epigeneettiseen säätelyyn.
Katsauksen mukaan vahvin tutkimusnäyttö D-vitamiinin syövältä suojaavasta vaikutuksesta on paksusuolen syövässä ja verisyövissä, kuten leukemioissa ja lymfoomissa. Liian matala D-vitamiinitaso johtaa VDR:n puutteelliseen toimintaan, jolloin näiden solujen erilaistuminen voi häiriintyä ja muuntuminen hallitsemattomasti kasvaviksi syöpäsoluiksi voi käynnistyä.
Matala D-vitamiinin eli tarkkaan ottaen 25-hydroksi-D-vitamiinin pitoisuus veressä on yhdistetty myös esimerkiksi rintasyövän ja eturauhasen syövän suurempaan ilmaantuvuuteen ja huonompaan ennusteeseen.
Carlbergin tutkimusryhmä on aiemmin osoittanut, että D-vitamiinilisän aikaansaama vaste elimistössä on yksilöllinen. Esimerkiksi suomalaisesta väestöstä 25 prosentilla vaste on matala, joten hyötyäkseen D-vitamiinilisästä he tarvitsevat suurempia annoksia kuin muut. Korkea D-vitamiinivaste puolestaan voi olla myös syövältä suojaava tekijä.
Katsauksen mukaan hyvä D-vitamiinitaso on hyödyksi syöpäsairauksien ehkäisyssä. Sen sijaan D-vitamiinin hyödyistä syövän hoidossa on niukasti tutkimusnäyttöä.

Kaisu Lötjönen
 

Peiper

Kapteeni
Sori jos vaikutan vastarannan kiiskeltä, mutta näitä erilaisia D-vitamiinitukimuksia on ammuttu alas aika usein tämän D-vitamiinihysterian aikana, joka alkoi jo yli vuosikymmen sitten muistaakseni. Jos D-vitamiini olisi tuollainen "sateentekijä" suunnilleen joka vaivaan, sitä käytettäisiin lääketieteessä laajasti. Samaan hengenvetoon voin todeta, että suomalaiselle tekee varmaan ihan hyvää vetää d-vitskua pimeinä kuukausina tai ei siihen ainakaan kuole.
 
Top