D-vitamiini, testosteroni ja miehisyys

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja miheikki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
PItänee mullakin käydä sinkkiostoksilla, senverran kova runkkari olen. :)

SUHTEET IHMISSUHTEET

Miehen siittiöt kuntoon!

https://anna.fi/perhe/raskaus-vauvat/miehen-siittiot-kuntoon
Kyllä lisääntyminen on miehille helppoa. Heidän kun ei muuta tarvitse kuin tuikata ”se sinne” – ja avot, homma on siinä. Tai näinhän sitä luulisi.

Ilmansaasteet, stressi, lääkkeet ja epäterveelliset elämäntavat, kuten alkoholi, tupakka ja rasvainen ruoka ovat kuitenkin heikentäneet länsimaalaisen miehen sperman laatua, selviää Sari Helinin ja Sinikka Pakemanin kirjasta ”Ra(s)kas raskaus”. Niinpä nykymiehen kivespussien pikkuvintiöt ovatkin laiskistuneet, ja pariskuntien lapsettomuusongelmat lisääntyneet.

Pahiten miehen spermaa vaurioittaa alkoholi. Tutkimusten mukaan nykyoletuksena on, että jopa kohtuullinenkin alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa 40 prosenttia miehen hedelmättömyydestä. Kroonisista alkoholinkäyttäjistä 80 prosenttia on steriilejä. Miehen sperman laadulla on myös yllättävän suuri vaikutus lapsen fysiologiseen kehitykseen.

Määrä ei takaa laatua
Siittiöiden syntyminen ei ole ihan yksinkertainen tapahtumasarja, vaan koko tähän vaikuttavaan projektiin menee noin 100 päivää. Vasta sen jälkeen pikkuvintiöt ovat valmiita laukaistavaksi.

Kiveksissä syntyy joka sekunti noin 1500 siittiötä. Kypsien siittiöiden valmistumiseen menee noin 74 päivää, minkä jälkeen ne kulkevat vaivalloisen kuuden metrin matkan lisäkivestiehyeen läpi. Matka kestää noin 20 päivää, ja sen aikana siittiöiden liikkuvuus kehittyy. Tämän jälkeen siittiöt ovat siemenjohtimessa noin kuusi päivää ennen siemensyöksyä.

Teelusikallisessa siemennestettä on noin 100 miljoonaa siittiötä, mutta huimat lukumäärät eivät kuitenkaan niin vain takaakaan isäksi tulemista.

Spermaa suojaavat ravintoaineet
Spermaa suojaavia ravintoaineita ovat C-vitamiini, E-vitamiini, beetakaroteeni ja sinkki. C-vitamiini suojaa ihmisiä vapailta happiradikaaleilta. Vapaat happiradikaalit saattavat vaikuttaa spermaan siten, että siittiöt takertuvat toisiinsa ja niiden liikkuvuus heikkenee. C-vitamiinin pitäisi purra tähän ongelmaan. C-vitamiinia saa parhaiten vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja iduista.

Myös E-vitamiini pitää sperman joustavana ja vaikuttaa siittiöiden liikkuvuuteen.. E-vitamiinia saa kasvisöljyistä, vehnänalkioista, siemenistä, pähkinöistä, avokadosta, kalasta ja kananmunista sekä voista. Beetakaroteenin uskotaan toimivan C-vitamiinin tavoin. Beetakaroteenia saa tummanvihreät, keltaiset ja oranssit vihannekset ja hedelmät.

Sinkki on ihmiselle tärkeä hivenaine ja terveet siittiöt sisältävätkin runsaasti sinkkiä. Sinkki pitää siemennesteen lepotilassa, jolloin sen energia säästyy tulevaa tehtävää varten. Sinkki auttaa myös siittiötä tunkeutumaan munasoluun. Sinkkiä saa täysjyväviljatuotteista, kananmunista, palkokasveista, kurpitsansiemenistä, lihasta, vihreistä vihanneksista, äyriäisistä ja ostereista.

Lähde: Ra(s)kas raskaus. Sari Helin ja Sinikka Pakeman. Otava 2004.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy
 
Kevyen jalkaväen hommissa harvemmin näkee kehonrakentajia. Se repunkanto kun loppuu aika lyhyeen...

Tietysti joissain hommissa lihasvoimasta on paljonkin hyötyä (esim. taistelusukeltajat), mutta ei niissäkään mitään steroidi-hirviöitä tapaa.

Harvemmin joo, tosin aina joskus on näitä geeniloton voittajia jotka hirveissä lihasmassoissa juoksevat maratoneja. Samoin esim. rugby on peli, jossa on hyötyä lihasmassasta, mutta kuitenkin juostaan jatkuvalla syötöllä 90 minuuttia ympäri futiskenttää. Rugbyammattilaisina näkee juuri näitä ihmetapauksia että massaa 100 kg+ mutta juoksu kulkee kepeästi koko matsin. Toki se bodausharrastus yleensä ohjaa siihen, että treenataan ensisijaisesti punttia ja jopa vältellään kestävyysurheilua, kun yleensä se lenkillä poltettu energia ja aika on poissa lihasten kasvattelusta.

Tietty pitää muistaa että lihasmassa ei ole sama asia kuin voima - molempia voi treenata erikseen, eikä voiman kasvuun tarvi suurta lihasmassan lisäystä, toisin kuin yleensä kuvitellaan. Voimatreenissä nimittäin iso osa on ns. hermoston treenauksessa, että saadaan olemassaolevasta lihaksesta mahdollisimman paljon irti yht'aikaisella ponnistuksella.
 
Kannattavaa lukemista kaikille.
:) Nopeesti luettu, 1 min välissä. Sen verran käsitteestä tilastollisesti merkitsevä/erittäin merkitsevä jne. käytöstä. Se p-arvo tuossa tarkoittaa todennäköisyyyttä että eron olemassaolo olisi sattumaa, ei kerro mitään eron suuruudesta vaikka niinkin joku voi päätellä. Jokatapauksessa, on se kuormittavaa.
 
Ruotsinkin vanhainkodeissa D-vitamiinin puute on yleinen ja se liittyy dementoitumiseen
Ikääntyvien lihaskunto ja D-vitamiini

D-vitamiinin puute ja ikäihmisten huono tasapaino

Polven nivelrikko ja D-vitamiini

Onko D-vitamiini myrkyllistä?

Vanhuksilla, etenkin vanhainkodeissa, esiintyy vieläkin yleisesti D-vitamiinin puutetta. Uusi ruotsalaistutkimus osoitti, että puute on yleinen vainhainkodeissa ja että se liittyy muistisairauksiin (dementiaan). Ikäihmisten seerumin D-vitamiini tulee mitata ja mahdollisen vaje korjata riittävällä D-vitamiiniannoksella, huomauttavat tutkijat. Tarve voi olla vähintään 100 mikrogrammaa päivässä, mikä nostaa seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tavoitetasoon, yli 75 nmolin/l (ihanne on 125-150 nmol/l).
Lounais-Ruotsissa mitattiin 22 vanhainkodissa 545 hoidokin seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Tutkittavat olivat keski-iältään 86-vuotiaita, ja kaksi kolmasosaa heistä oli naisia. 17 prosenttia nautti D-vitamiinia ravintolisänä. S-D-25:ttä verrattiin kognitiivisiin taitoihin ja dementiaan. Verinäytteet otettiin tammi-maaliskuussa 2012.

D-Tutkimus_se.JPG


Kuvio: Tutkimuksen kulkukaavio. Kaikkiaan 901 vanhuksesta valikoitiin otokseen 836, joista 240 kieltäytyi osallistumasta. Sen jälkeen aineistona oli 596 henkilöä, joista 51:sta ei saatu verinäytettä. Lopullisesti 545:stä otettiin verikoe D-vitamiinianalyysia varten ja tutkittiin mahdollista dementiaa.
Dementiaa todettiin 55 prosentilla, ruokahaluttomuutta 45 prosentilla ja 30 % oli saanut antibioottikuurin edeltävän puolen vuoden aikana.

S-D-25 oli keskimäärin 34 nmol/l (SD 21), mediaani (jonka ala- ja yläpuolelle jäi yhtä monta tutkittua) oli 27 (hajonta 4–125) nmol/l, 82 prosentilla pitoisuus oli alle 50 nmol/l, 41 prosentilla alle 25 nmol/l ja 3,7 prosentilla alle 12,5 nmol/l. 94 prosentilla S-D-25 jäi alle 75 nmolin/l. Mitä pienempi pitoisuus oli, sitä useammin potilaalla oli dementia.

Tulokset olivat hälyttävät, suorastaan katastrofaaliset. Tutkijat muistuttavat, että hoitokotien asukkaiden S-D-25 tulee mitata. He toteavat, että D-vitamiinivalmisteiden nauttiminen ruoan lisänä oli parantanut tutkittujen vanhusten S-D-25-pitoisuuksia, mutta ilmeisesti annokset olivat liian varovaisia. Antibioottien käyttö liittyi erityisen pieneen D-vitamiinipitoisuuteen, mikä sai tutkijat päättelemään, että infektiot voivat liittyä D-vitamiinin puutteeseen. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.



Arnljots R, Thorn J, Elm M, et al. Vitamin D deficiency was common among nursing home residents and associated with dementia: a cross sectional study of 545 Swedish nursing home residents. BMC Geriatrics. 2017 Oct 10;17(1):229. doi: 10.1186/s12877-017-0622-1. Free Full Text
Tohtori Tolosen kommentti
Toinenkin tutkimus ruotsalaisista vanhainkodeista osoitti, että D-vitamiinin puute on yleinen. Tässä aineistossa 14 prosentilla 11 vanhainkodin 333 hoidokista S-D-25 oli alle 25 nmol/l (Samefors ym. 2014). D-vitaminivaje lisäsi ennenaikaista kuolleisuutta. Minusta on käsittämätöntä, ettei sen tulosten perusteella ollut ryhdytty toimiin D-vitamiinipuutteen korjaamiseksi kaikissa ruotsalaisissa vanhainkodeissa.

Samefors M, Ostgren CJ, Molstad S, Lannering C, Midlov P, Tengblad A.Vitamin D deficiency in elderly people in Swedish nursing homes isassociated with increased mortality. Eur J Endocrinol. 2014;170(5):667–75. Free Full Text
Helsingissä Laakson sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa mitattiin 218 vuodepotilaan S-D-25. Keskiäikä oli 84,5 vuotta, siis samankaltainen kuin uudessa ruotsalaistutkimuksessa. S-D-25 oli keskimäärin 23 nmol/l ja 98 prosentilla se oli alle 50 nmol/l, mikä oli asetettu puutteen rajaksi. Nämä molemmat tutkimukset tehtiin aikana, jolloin ravitsemustieteilijät ja jopa lääkintöhallituksen (nyk. Fimea) ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara toitottivat julkisuudessa, ettei Suomessa esiinny vitamiinien puutostiloja.

Yhdysvaltain Geriatriyhdistys suosittelee yli 70-vuotiaille D-vitamiinia 100 µg päivässä ja Yhdysvaltain endokrinologiyhdistys suosittelee S-D-25:ksi 75–150 nmol/l. Itse otan nyt syksyn tullen noin 140 µg/vrk, joka pitää S-D-25-lukemani 150 nmolissa/l.

Lisätietoa
Ajankohtainen D-vitamiini
 
D-vitamiini parantaa sydämen vajaatoimintaa

Sydämen vajaatoiminta (eng. Heart failure, HF) on yleinen sydänsairaus, jota potee ainakin 23 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Siitä kärsii 100 000–140 000 suomalaista. Tavallisin vajaatoiminnan syy on sepelvaltimotauti. Vajaatoiminta on yleisin syy yli 65-vuotiaiden sairaalahoitoon joutumiseen. Joka viides ihminen sairastuu aikanaan sydämen vajaatoimintaan, ja puolet heistä kuolee viiden vuoden kuluessa diagnoosin asettamisen jälkeen, huolimatta käypä hoito -suosituksen mukaisesta lääkityksestä. Taudin ennuste on huonompi kuin monessa syövässä. Sydämen vajaatoiminta kuormittaa suuresti sairaaloita ja aiheuttaa suuria kustannuksia. Sydänlääkärit tutkivat täydentäviä hoitokeinoja muun muassa ravintolisillä (D-vitamiini, kalaöljy, magnesium, seleeni, ubikinoni ym.) Tulokset ovat lupaavia, kuten tästä uutisesta ja sivupalkista käy ilmi.

Sydämen vajaatoiminnan yleisiä oireita ovat hengenahdistus, päänsärky, huonovointisuus, sekavuus, ruokahaluttomuus ja säärten turvotus. Hoitamattomana tauti voi johtaa munuais- ja maksavaurioihin, sydämen rytmihäiriöihin ja lopulta kuolemaan. [Kohtalon ivaa: tuntemani suomalainen kardiologian professori, joka ei uskonut ravintolisiin, menehtyi sydämen vajaatoimintaan.] Täysin parantavaa hoitoa ei ole, mutta taudin oireita voidaan lievittää ja etenemistä voidaan jarruttaa mm. vaihtamalla ruokavalio terveellisemmäksi, sydänkuntoutuksella, lääkityksellä, sydänleikkauksella, tahdistimella ja ravintolisillä.

D-vitamiinin merkitystä sydämen vajaatoiminnassa on tutkittu paljon. On käynyt ilmeiseksi, että potilailla on usein liian pieni seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25), tavoitetaso on 125–150 nmol/l. Esimerkiksi suurella osallaoululaisista sydänpotilaista todettiin äskettäin aivan liian pieniä, suorastaan katastrofaalisen vähäisiä S-D-25-pitoisuuksia. Mitä pienempi pitoisuus, sitä vaikeampi tauti ja sitä huonompi ennuste. Aurinkoisessa Brasiliassakin kaksi kolmasosaa yli 60-vuotiaista sydänpotilaista potee D-vitamiinin puutetta. Joissakin kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että D-vitamiinin nauttiminen ravintolisänä auttaa vajaatoimintapotilaita. S-D-25 tulisikin mitata jokaiselta potilaalta mahdollisen vajeen toteamiseksi ja korjaamiseksi.

Uusi amerikkalainen kliininen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus vahvistaa, että D-vitamiinivajeen korjaaminen parantaa merkitsevästi taudin kulkua ja potilaan ennustetta. Missoulassa Montanassa Saint Patrikin sairaalan tutkijat arvioivat vuosina 2012–2015 potilaiden elämänlaatua, sydämen ja keuhkojen toimintaa ja fyysistä suorituskykyä. Tutkimuksen valittiin potilaita, joilla oli New York Heart Associationin II tai III –luokan vajaatoiminta. He olivat yli 18-vuotiaita ja saivat käypä hoito -suosituksen mukaista lääkitystä ja ohjausta. Heidän S-D-25-pitoisuutensa oli alle 80 nmol/l [Suomessa viralliset ”asiantuntijat” väittävät, että 50 nmol/l riittää kaikille.]

Yhteensä 36 potilasta täytti nämä kriteerit ja heille alettiin antaa D3-vitamiinilisää tai lumetta. 17 potilasta sai kuusi kuukautta 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa (µg) D3-vitamiinia päivässä ja 19 potilasta sai yhtä kauan identtisen näköisiä lumekapseleita. Kaikki potilaat tutkittiin perusteellisesti vaikutusjakson alussa ja lopussa.

Laboratoriokokeissa analysoitiin S-D-25 (alussa, 3 kk ja 6 kk kuluttua),parathormoni, B-tyypin natriutreettinen peptidi (BNP) ja hsCRP (tulehdusmarkkeri). BNP on sydämen kammioiden erittämä hormoni, jonka pitoisuus suurenee sydämen vajaatoiminnassa. BNP ennustaa vahvasti taudin kulkua: mitä suurempi lukema, sitä huonompi ennuste. hsCRP:n pitoisuus suurenee niinikään sepelvaltimotaudissa ja sydämen vajaatoiminnassa. hsCRP:n alentaminen alle 2 mg:n/l parantaa merkitsevästi potilaan ennustetta, ilmeni tuoreessa CANTOS-tutkimuksessa.

  • Elämänlaatua arvioitiin Kansas City Cardiomyopathy (KCCQ) -skaalalla, jonka 23 kysymystä mittaavat fyysistä suorituskykyä, oireiden vaikeusastetta ja sosiaalista toimintakykyä. Mitä korkeammat pisteet, sitä parempi elämänlaatu.
  • Sydämen ja keuhkojen toimintakykyä mitattiin testillä nimeltään Cardiopulmonary exercise test (CPX). Siinä tehdään 6 minuutin kävelytesti, joka mittaa objektiivisesti potilaan suorituskykyä. [Ennestään tiedetään, että CPX korreloi vahvasti S-D-25:n ja hsCRP:n kanssa.] Samalla mitattiin myös koehenkilöiden hapenottokyky. Mitä suurempi hapenottokyky, sitä parempi kunto.
Tuloksia:
  • Kuudessa kuukaudessa D-vitamiinia saaneiden potilaiden S-D-25 nousi keskimäärin 175 ± 70 nmoliin/l, mutta verrokkien pitoisuus pysyi muuttumattomana (50 ±17, nmol/l).
  • BNP parani D-vitamiiniryhmässä verrokkeihin nähden
  • hsCRP aleni miehillä, mutta ei naisilla
  • KCCQ-pisteet paranivat D-vitamiinia saaneilla, mutta eivät verrokeilla.
Tutkijat päättelivät: “Tuloksemme osoittavat, että D-vitamiinin nauttiminen (250 µg/vrk) korjasi puutteen, paransi sydämen hormonitoimintaa (BNP:tä), PTH:ta ja vähensi tulehdusta (miehillä). Lisäksi riittävä D-vitamiinin nauttiminen paransi elämänlaatua”. He myöntävät, että tutkimusaineisto on verrattain pieni ja kaipaavat tulostensa vahvistamista suuremmalla potilasjoukolla.

Tutkimussuunnitelma Clinical Trials -rekisterissä: Vitamin D3 Supplementation for Heart Failure Patients

Moretti HD, Colucci VJ, Berry BD, et al. Vitamin D3 repletion versus placebo as adjunctive treatment of heart failure patient quality of life and hormonal indices: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. BMC Cardiovascular disorders, 2017. Free Full Text
Lisätietoa
Iltalehti: Sydämen vajaatoiminta tappaa suomalaisia, mutta sairautta vähätellään "Yli puolet sairastuneista kuolee 5 vuodessa"

Ajankohtainen D-vitamiini

"Asiantuntijoiden" lausuntoja, joilla he ovat pilanneet heidän maineensa:

"Älkää hyvät ihmiset syökö vitamiineja, säästäkää rahanne oikeisiin lääkkeisiin"
- Pekka Puska, THL:N ex-pääjohtaja Ilkka-lehdessä

"Kiertäkää vitamiinilääkärit kaukaa"
- Arkkiatri Risto Pelkonen

"Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista".
- Professori Christel Lamberg-Allardt, valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinityöryhmän puheenjohtaja. MTV3:ssa sekä Ilkka- ja Pohjalainen -lehdissä.

"Länsimaissa ei esiinny enää vitamiinien puutostiloja"
- Anna-Liisa Enkovaara, lääkintöhallituksen ex-ylilääkäri

"Kalaöljy on vaarallista"
- Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professsori
 
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/tuttu-kipulaake-voi-vaarantaa-miesten-hedelmallisyyden
klo 12:43 | 11.1.2018

Melko tavanomainen päiväannos aiheutti kahdessa viikossa nuorille koehenkilöille hormonaalisen tilan, jota yleensä tavataan vanhoilla miehillä.

Suosittu kipulääke ibuprofeeni saattaa sekoittaa miehen hormonaalisen tasapainon, jos sitä ottaa suuria annoksia pitkän aikaa. Se vaikuttaa testosteronin tuotantoon tavalla, joka voi alentaa hedelmällisyyttä.

Kööpenhaminan yliopiston johtamaan tutkimukseen osallistui 31 vapaaehtoista, tervettä 18–35-vuotiasta miestä.

He söivät joko lumelääkettä tai ibuprofeenia yhtä paljon kuin esimerkiksi monet urheilijat tapaavat ottaa, eli 600 milligrammaa kahdesti päivässä.

Parissa viikossa ibuprofeenia saaneille kehittyi tila, jota kutsutaan kompensoiduksi hypogonadismiksi. Sitä tavataan yleensä vanhoilla miehillä.

Jos tila jatkuu pitkään, seuraukset voivat olla vakavat. Hedelmällisyys vaarantuu, lihakset heikentyvät, väsymys ja masennus saattavat iskeä ja sydämeen liittyvien häiriöiden riski kasvaa. Lisäksi halut ja seksuaaliset ajatukset häviävät.

Kokeen pienellä miesjoukolla ongelmat menivät ohi, kun lääkitys lyhyen käytön jälkeen lakkasi. Tutkimuksen johtaja David Møbjerg Kristensen ja hänen kollegansa kuitenkin pelkäävät, että muutokset voivat jäädä pysyviksi, jos ibuprofeenia käyttää pitkään ja paljon.

Pnas-lehden julkaisemassa tutkimuksessa analysoitiin ibuprofeenin vaikutuksia kolmella tavalla: koehenkilöiden elimistössä, luovuttajien kiveksistä otetuissa näytepaloissa sekä hormonien eritykseen liittyvillä soluilla koeputkissa.

Kipulääke vähensi testosteronin muodostumista osallistujien kiveksissä, mutta mieshormonin tasot heidän elimistössään säilyivät silti ennallaan.

Tämä johtuu siitä, että aivolisäke kasvatti luteinisoivan hormonin, LH:n, valmistusta, joka taas kiihdyttää testosteronin tuotantoa. Elimistö ei kuitenkaan pysty loputtomiin korvaamaan testosteronin tuotantoa tällä tavoin.

Kun tutkijat altistivat kivesten kudosnäytteitä ibuprofeenille, testosteronia tuottavien Leydigin solujen toiminta heikkeni. Sama vaikutus näkyi myös ihmisperäisellä solulinjalla tehdyissä kokeissa.

Ibuprofeeni on hyvä lääke vaikkapa hammassärkyyn ja selkävaivoihin, mutta sitä ei pitäisi käyttää päivittäin, korostavat tutkijat. On kuitenkin ihmisiä, jotka nappaavat kipulääkkeitä ajattelematta, että ne ovat oikeita lääkkeitä.

Kristensen ja hänen työtoverinsa perehtyivät ensimmäisinä siihen, miten kipulääkkeet vaikuttavat aikuisiin miehiin. Heidän mukaansa kipulääkkeiden yletön käyttö voi olla yksi syy huolestuttavaan siittiökatoon.

Siittiöiden määrä eurooppalaisilla, pohjoisamerikkalaisilla, australialaisilla ja uusiseelantilaisilla miehillä on romahtanut, paljasti Human Reproduction Update -lehden aiemmin julkaisema tutkimus.

Vuonna 2011 päättyneen 40 vuoden tarkkailujakson aikana siittiöiden määrä siemennestenäytteissä oli laskenut 59 prosenttia ja siittiöiden tiheys 52 prosenttia.

Siittiöiden määrät ovat nykyään matalat kaikkialla maailmassa, osoittivat Helena Virtanen, Niels Jørgensen ja Jorma Toppari katsausartikkelissa, joka ilmestyi tässä kuussa Nature Reviews Urology -lehdessä.
 
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/ba1df549-e161-3469-a997-2d8719a63276?ref=ampparit:2f65
Suomalaistutkimus todistaa: älykkäät miehet avioituvat ja pysyvät naimisissa
24.3.2018 10:29 | päivitetty 24.3.2018 10:31

LIFESTYLEIHMISSUHTEETTIEDE

Älykkyyden laadusta riippumatta älykkäiden miesten avioliitoilla on hyvät mahdollisuudet myös kestää pidempään.
Varakkaat pääsevät naimisiin, mutta älykköjen liitot kestävät todennäköisemmin.

Aalto-yliopisto, ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken School of Economics sekä yhdysvaltalainen Philadelphian osavaltiossa sijaitseva Temple University ovat tutkineet miesten älykkyyden suhdetta siihen, millä todennäköisyydellä he menevät naimisiin ja kuinka pitkiä heidän liittonsa ovat.
Tutkimusta on johtanut Hankenin markkinoinnin professori Jaakko Aspara. Aineiston tutkimusryhmä on kerännyt Suomen puolustusvoimista, Väestörekisterikeskuksesta sekä veroviranomaisilta.
Älykkyysosamäärän lisäksi tutkimus ottaa huomioon muita muuttujia, kuten tulotason ja yhteiskunnallisen aseman. Älykkyyskin jaettiin kolmeen osaan verbaaliseen, loogiseen päättelyyn ja numeraaliseen älykkyyteen.

Verbaalisella älykkyydellä tarkoitetaan kykyä analysoida tietoa ja ratkaista ongelmia kielellistä päättelyä käyttäen. Looginen älykkyys koostuu kyvystä ymmärtää ja ratkaista monitasoisia ongelmia ja numeraalinen tarkoittaa matemaattista päättelykykyä.
Nuoret ja älykkäät miehet tulivat tutkimuksen mukaan todennäköisemmin päätymään naimisiin, erityisesti verbaalisesti lahjakkaat miehet. Älykkyyden laadusta riippumatta älykkäiden miesten avioliitoilla on hyvät mahdollisuudet myös kestää pidempään.
Tutkijat selvittivät myös miehen varallisuuden merkitystä, ja varakkaalla miehellä oli älykköäkin paremmat mahdollisuudet päätyä naimisiin. Älykkään miehen avioliitto kuitenkin kesti todennäköisesti pidempään.
Tutkimuksesta ovat kirjoittaneet muun muassa Men's Health ja Asian Age.
 
http://www.tritolonen.fi/uutiset/31...-mukana-sydanpotilaille-d-vitamiinia-178-gvrk
Itä-Suomen yliopisto mukana: Sydänpotilaille D-vitamiinia 178 µg/vrk
Syd%C3%A4ninfarkti.JPG




D-kapseleita_4.JPG


Jokaisen sydänptilaan kannataa nauttia vähintään 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä ja mittauttaa S-D-25. Sen tulee olla mieluiten 125–150 nmol/l, mikä suojaa sydänkohtaukselta ja -kuolemalta. Jopa Suomen sydänliittokin myöntää vihdoin, että D-vitamiini suojaa sydäntä.

D-vitamiini ja sydän

D-vitamiini ja sepelvaltimotauti

Näin D-vitamiini ehkäisee valtimonkovetustautia

Alkavassa sepelvaltimotaudissa vallitsee piilevä D-vitamiinin puute

Sydänpotilaille D-vitamiinia 100 µg/vrk

D-vitamiini parantaa sydämen vajaatoimintaa

D3-vitamiini korjaa sydänsolujen vaurioita

D-vitamiini suojaa sydänkuolemalta

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos (Kuopio) osallistui Iranissa tehtyyn sepelvaltimotautipotilaiden kliiniseen kaksoissokkotutkimukseen, jossa heille annettiin kaksi kuukautta 50 000 IU eli 1 250 mikrogrammaa D-vitamiinia viikossa. Päivää kohti laskettuna se merkitsi 178 µg. Siitä ei aiheutunut mitään haittaa – päinvastoin seerumin D-vitamiinin pitoisuus suureni merkitsevästi ja samalla systolinen ja diastolinen verenpaine alenivat, kehon rasvaprosentti ja vyötärönympärys pienenivät. Muutokset ovat eduksi sepelvaltimotaudin kannalta, päättelivät tutkijat. Tulokset kumoavat ravitsemuseliitin julkisuudessa toitottamia väitteitä ja valtamedian valeuutisia D-vitamiinin yliannostelun vaaroista.
Tutkimuksen taustaa
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ensisijaisesti D-vitamiinilisän vaikutustasepelvaltimotautipotilaiden lämposokkiproteiini 60:een (HSP 60) ja toissijaisesti muihin tulehdussytokiineihin (IL-17, TNF-α, PAB), samoin toissijaisesti potilaiden verenpaineeseen, kehon rasvaprosenttin ja vyötärön ympärysmittaan. Nyt tiedetään, että sepelvaltimotauti on luonteeltaan tulehdussairaus, mikä näkyy veren tulehdussytokiinien lisääntymisenä sekä sepelvaltimoiden tietokonekuvauksissa. [Itse asiassa Nobelilla palkittu saksalainen patologian isä Rudolf Virchow (1821–1902) esitti jo 1850-luvulla, että sepelvaltimotauti on tulehdustauti, mutta asia jäi unhoon. Virheellinen kolesteroliteoria tuli 1950-luvulla vallitsevaksi ja vasta viime vuosina tulehdusteoria on tullut yleisesti hyväksytyksi.] Viime vuonna julkaistu suuri CANTOS-tutkimus osoitti, että sepelvaltimotautia voidaan hoitaa tulehdusta vaimentamalla ilman kolesterolin alentamista. Uusi käsitys sepelvaltimotaudista on siivittänyt tulehdusta vaimentavien ravintolisien (berberiini, kalaöljy, karnosiini, ubikinoni jne.) tutkimusta tässä sairaudessa. D-vitamiini onkin nyt kuumin tutkimuskohde kardiologiassa, toteavat tutkijat (Barharmi ym. 2018).

Näin tutkimus tehtiin
Teheranin Rasool-e-Akram Hospitalissa tehtyyn tutkimukseen valittiin 80 sepelvaltiotautia sairastavaa ylipainoista miestä ja naista, iältään 30–60 vuotta, joiden painoindeksi (BMI) oli yli 35 kg/m2 ja seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli alle 75 nmol/l. [HUOM! Tämä on puutteen raja Iranissa ja monissa muissa maissa. Suomessa THL, ravitsemuseliitti ja valtamedian valeuutiset väittävät virheellisesti sen olevan 50 nmol/l.] Alla oleva kuva esittää tutkimuksen kulkukaavion.

D-study%20IranJPG.JPG


Tutkimuksen kulku. Alunperin valitusta 110 potilaasta mukaan kelpuutettiin 80, joista lopussa analysoitiin 35 D-vitamiinia ja 32 lumetta saaneen tuokset. Muutama osallistuja putosi pois vauhdissa.
Potilaiden verestä mitattiin ennen 8 viikon vaikutusjaksoa ja sen jälkeen
S-D-25, IL-17, TNF-α, PAB, veren rasvaprofiili (kolesterolit, triglyseridit ym.) ja parathormoni (PTH). Potilaat arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai D-vitamiinia (1 250 µg/viikko) ja toinen lumetta. D-vitamiini suurensi S-D-25:ttä keskimäärin 117 nmolilla/l, kun lumeryhmässä pitoisuus suureni vain 18 nmol/l). PTH aleni D-ryhmässä 19,81 pg/ml ja suureni lumeryhmässä 2,92 pg/ml.

D-vitamiiniryhmän vyötärönympärys pieneni keskimäärin 1 cm ja lumeryhmän 0,26 cm, rasvaprosentit vastaavasti -0,13 ja 0,1 %, systolinen verenpaine -3,85 ja -2,11 mmHg, diastolinen verenpaine -4 ja 1,86 mmHg (kaikki P-arvot <0,05). Muissa mitatuissa suureissa ei ilmennyt merkittäviä muutoksia. Sekoittavat tekijät kontrolloitiin hyvin, joten suotuisat muutokset johtuivat D-vitamiinilisästä.

Päätelmät: Viikottainen 1 250 mikrogramman D-vitamiiniannos alensi kahdessa kuukaudessa ylipainoisten sepelvaltimotautipotilaiden systolista ja diastolista verenpainetta sekä pienensi vyötärön ympärysmittaa ja kehon rasvaprosenttia. D-vitamiinilla ei todettu vaikutusta veren tulehdusmarkkereihin eikä rasvaprofiilin. D-vitamiini ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia.

Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan farmasian laitokseltatutkimukseen osallistui farmasian tohtori Amir Sadeghi Boroujeni. [Saman tiedekunnan ravitsemusyksikön ravitsemusterapian professori pelottelee julkisuudessa, että yli 10 µg:n D-vitaminiiannos on myrkyllistä.]

Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä

Bahrami LS, Sezavar Seyedi Jandaghi SH, Janani L, Pahlavan M, Arabi SM, Sadeghi H, Vafa M. Vitamin D supplementation and serum heat shock protein 60 levels in patients with coronary heart disease: a randomized clinical trial. Nutrition and Metabolism (Lond). 2018 Aug 6;15:56. doi: 10.1186/s12986-018-0292-9. eCollection 2018. Free Full Text
Tohtori Tolosen kommentti
Tämän tutkimuksen tulokset tukevat kanadalaista jättisuurta koontitutkimusta, jonka mukaan seerumin D-vitamiinitason nostaminen D-vitamiinilisällä yli 75 (mieluiten >100) nmol/l voi ehkäistä ja hoitaa sydän- ja verisuonisairauksia. Samoin tulokset tukevat oululaisten sydänpotilaiden tutkimusta, jossa suurella osalla oli katastrofaalisen pienet D-vitamiinin pitoisuudet. Mitä pienempi pitoisuus, sitä huonompi ennuste.

Itä-Suomen yliopistossa ei enää pelätä suuria D-vitamiiniannoksia:biolääketieteen laitoksen ja ravitsemusyksikön tutkijat antoivat 27 opiskelijalle 2 000 mikrogrammaa D-vitamiinia yhden päivän aikana (boluksena) ja 8 henkilölle lumetta. Lue lisää tutkimuksesta.

Muuallakin lääkärit antavat nykyisin suuria D-vitamiiniannoksia eri sairauksien hoitoon. Esimerkiksi Itävallassa Grazin yliopiston sisätautiklinikassa annettiin 25 tehohoitopotilaalle (age 62 ± 16 v) kerta-annoksena joko lumetta tai 540 000 IU eli 13 500 µg D-vitamiinia. Potilaiden S-D-25 oli ollut sairaalaan tullessa alle 50 nmol/l. Pitoisuus nousi kahdessa päivässä D-vitamiinilla keskimäärin 62,5 nmolilla/l, enimmillään 160 nmoliin/l (samaan tasoon kuin Kuopiossa). Mitään sivuvaikutuksia (hyperkalsiumiaa tai hyperkalsiuriaa) ei ilmennyt (Amrein ym. 2011). Lue lisää alla olevasta linkistä uusista tutkimuksista. Ne osoittavat suomalaisen ravitsemuseliitin nolanneen itsensä julkisuudessa esittämissään lausunnoissa, joilla valtamedia niin mielellään johtaa kansaa harhaan.
Onko D-vitamiini myrkyllistä?



Lisätietoa
 
Onpahan mielenkiintoinen topikki!

Itse uskon myös d-vitamiinin iloon. Päivittäin tulee sipaistua kaksi nappia Möllerin Tuplaa, josta näemmä tulee tuo 15mikrogrammaa d-vitamiinia. Kyytipojaksi satunnaisesti vielä beroccaa, jossa b-vitskujen lisäksi tuota naisten kanssa peuhasmiseen tarvittavaa sinkkiä. ;)
 
Onpahan mielenkiintoinen topikki!

Itse uskon myös d-vitamiinin iloon. Päivittäin tulee sipaistua kaksi nappia Möllerin Tuplaa, josta näemmä tulee tuo 15mikrogrammaa d-vitamiinia. Kyytipojaksi satunnaisesti vielä beroccaa, jossa b-vitskujen lisäksi tuota naisten kanssa peuhasmiseen tarvittavaa sinkkiä. ;)

Villi veikkaukseni, että noilla määrillä terveysvaikutukset jäävät olemattomiksi, jollet ole lapsi.
Niin se vaan on, että eukon lukemasta Kauheus&Terveys -lehdestä luetut artikkelit vitamiinien saantisuosituksista ovat täyttä paskaa. Puhumattakaan valtion virallisista.
Esimerkkinä itse otan d-vitamiinia 24/7/365 sen lähemmäs 100mikrog, sinkkiä 100mg,C-vitamiinia 1,5-2g nämä siis/vrk.Omegoja menee 6g.
Tätä jo ainakin 6v putkeen...
Hengissä ollaan, erinomaisessa kunnossa ja muna seisoo.
 
Tilasin eilen amerikoista (iherb) D-vitamiinia, vahvuudeltaan 10000 IU:n ( 250 mikrog *360, hinta 15 dollaria) kapseleita. Saa nähdä kuolenko heti.

Purkista 360* 250ug =90000ug

Eli maitoa saa ostella 9000 litraa samaan vitamiinimäärään. :)
Monista Valion tuotteista saa D-vitamiinia
9818263b-8f1b-481e-b038-ca4ed1b065ca
Valtaosaan Valion nestemäisistä maitotuotteista, siis maitoihin, maitojuomiin, piimiin ja lähes kaikkiin jogurtteihin, lisätään D-vitamiinia niin, että pitoisuus on 1 µg/100 g. Myös kaikista Valio Gefilus® tuotteista saa D-vitamiinia. Jos käyttää maitotuotteita suositeltavan määrän, eli 5 desilitraa päivässä, saa jo puolet päivän D-vitamiinin saantisuosituksesta. Valio Eila® maitojuomissa ja Valio Plus® maidoissa sekä Valio Eila®piimässä on D-vitamiinia kaksinkertainen määrä 2 µg/100 g, joten nauttimalla näitä tuotteita viiden desin verran päivässä täyttyy koko D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus.

Valion ravintorasvat D-vitaminoidaan voita lukuun ottamatta. Valio Oivariini® ja Valio KevytLevi® tuotteissa on D-vitamiinia 20 µg/100 g.

Lisätty D-vitamiini on muodoltaan D3-vitamiinia, ja se valmistetaan synteettisesti. D3-vitamiini toimii elimistössä tehokkaammin kuin kasviperäinen D2-muoto. Maidoissa rasvaliukoinen D-vitamiini liuotetaan pieneen määrään rypsiöljyä, jotta sen käyttö maidon vitaminointiin onnistuu teknisesti.
https://www.valio.fi/ravitsemus/artikkelit/maitotuotteet-ja-d-vitamiini/
 
Viimeksi muokattu:
Joo, näissä vitamiiniasioissa kannattaa tulla vähän pois boxista ja ottaa selvää ja KOKEILLA pari kuukautta uutta suurempaa annostusta. Okei, C-vitamiinin liikasaannista tulee vatta löysäks ja suurin osa muista ylimäärävitskuista menee wc-pönttöön. Henki ei keltään lähde.
Kustannuskysymys joo, mutta vähän kun tutkii tuoteselostuksia ja vahvuuksia niin ei kannata enää niitä multitabseja kourakaupalla syödäkään!
 
Ihan sama kuinka paljon syö ja mitä määriä jos ei käy labrassa selvittämässä paljonkon sitä imeytyy ja on elimistössä. Osalle ei pilleri d-vitamiinit imeydy, osa tarvii muutakin että ne imeytyy, osalla toimii nestemäiset yms. Mittauttakaa ne arvot, niin ei tarvii arvailla.
 
Pari vuotta sitten rupesin syömään kunnolla D-vitamiinia ja sinkkiä. helvetti, oikeasti nuori tyttökaverini tuli pari kuukautta sen jälkeen raskaaksi vaikka oltiin pantu jo pari vuotta. Hänellä oli joku juttu joka teki raskaaksi tulemisen prosenttuaalisesti vaikeaksi. Jos ette usko niin voin lähettää todisteet elatusmaksuista,heh. Tosi tarina....
 
Ettei vaan nyt olisi käynyt niin, kun vanhan paukut ei toimi, niin uudemmilla on homma lähtenyt käyntiin :D :D
 
Back
Top