miheikki
Greatest Leader
10 min. sitten tuli luettua tämä teksti. Kalanmaksaöljy rules. Tosin en osta Toloselta.
Viljellyn lohen omega-3:t vähentyneet entisestään
- 31.7.2016 (Päivitetty: 1.8.2016) http://www.tritolonen.fi/uutiset/2926-viljellyn-lohen-omega-3t-vahentyneet-entisestaan
- Sydän- ja verisuonitauditRuotsi 2007: Lohen omega-3:t vähentyneet puoleen
Norjan viljelty kassilohi on uiva vihannes, sanoo Oslon Ullevålin yliopistosairaalan sydäntautiopin emeritusprofessori Harald Arnesen. Hänen aloitteestaan lohen omega-3-pitoisuuksia analysoitiin puolueettomassa Eurofins-laboratoriossa. Omega-3-pitoisuudet ovat vähentyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana, Arnesen toteaa. Noin 70 % viljellyn lohen saamasta ravinnosta on kasvisruokaa, josta lohet eivät saa riittävästi omega-3-rasvahappoja. Kuluttajia huijataan uskottelemalla, että kahdesta viikoittaisesta lohiannoksesta saisi riittävästi omega-3-rasvahappoja, sanoo Arnesen. Villin lohen omega-3-pitoisuudet ovat suuria viljeltyihin lohiin verrattuna. Lähes kaikki Suomenkin kaupoissa myytävä lohi on viljeltyä. Punalihainen lohi on kasvatettua, villin lohen liha on harmahtavaa.
Ruotsissa analysoitiin lohen omega-3-rasvahappoja vuonna 2007, jolloin niitä todettiin olevan paljon vähemmän kuin mitä elintarvikevirasto ilmoitti. Aftonbladetin haastattelema norjalainen kalatutkija, professori Livar Frøyland, sanoi että kalanviljelylaitokset ruokkivat kaloja yhä enemmän viljalla ja kasviperäisillä öljyillä. Seurauksena on ollut kalan omega-3:n väheneminen puoleen ja omega-6:n lisääntyminen. Frøylandin mukaan villi norjalainen lohi sisälsi keskimäärin 4 grammaa omega-3:a/100 g, mutta viljelty lohi huonoimmillaan vain 1,7 g/100 g. Eurofins-laboratorion saamat tulokset ovat paljon huonompia (taulukko 1).
Arnesenin pyynnöstä Norjan yleisradio ja kuluttajavirasto lähettivät lohifileitä Eurofins-laboratorioon analysoitaviksi. Omega-3-pitoisuus mitattiin viiden tuottajan kolmesta lohifileestä, joissa oli eri tuotenumero (kalat oli siis toimitettu kauppoihin eri aikoina). Näytteistä oli poistettu ruodot ja nahka. Tulokset ilmoitetaan kolmen raakafileen keskiarvoina.
Viiden lohentuottajan tulokset (taulukko 1).
Findus
2,1 g/100 g
Fiskemannen
1,4 g/100 g
Godehav
1,3 g/100 g
Salma
1,1 g/100 g
Lerøy
0,7 g/100 g
Kaksi lohiateriaa viikossa ei riitä tyydyttämään edes terveiden ihmisten, saati sitten sydänpotilaiden, omega-3-rasvahappojen tarvetta, sanoo professori Arnesen. Tuloksia arvioitaessa on syytä ottaa huomioon, että kalan omega-3-rasvahapot tuhoutuvat paistettaessa. Suuri ruotsalainen väestötutkimus, jossa seurattiin 12 vuotta lähes 40 000 miestä, vahvistaa, että runsas omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) saanti suojaa aivohalvaukselta (Kippler ym. 2016).
- Tulos ilmoitetaan grammoina 100 g lohifilettä kohti, tulos on siis prosenttia.