Kuuntele haastatteluni C-vitamiinista ym. ravintolisistä, kesto 15 minuuttia
FinnRadio.FM:ssä
C- ja D-vitamiinit on nyt vihdoin hyväksytty hoitokeinoiksi koronavirusta vastaan. Vitamiinien odotetaan säästävän tuhansia ihmishenkiä ja terveydenhuollon kustannuksia, kirjoittaa tohtori Mercola tänään verkkosivullaan. Hän on haastatellut asiassa USA:n johtavia asiantuntijalääkäreitä.
Yhdysvaltain suurimmassa sairaalassa Hospital Lenox Hill (Upper East Side de Manhattanilla) (ja 22 muussakin sairaalassa) annetaan tehohoitoa tarvitseville koronapotilaille muun hoidon lisänä suonensisäistä massiivista C-vitamiinihoitoa 1 500 mg 3–4 kertaa päivässä. Suurina annoksina C-vitamiini vahvistaa ihmisen omaa immuunijärjestelmää (neutrofiilisiä valkosoluja), tappaa viruksia ja voi vähentää tehohoitopäivien tarvetta 8-9 prosenttia, mikä vapauttaa hoitopaikkoja uusille potilaille. Vaikeissa virusinfektioissa potilaiden veren C-vitamiinipitoisuudet romahtavat, mutta ne saadaan kuntoon nopeasti isoilla C-vitamiiniannoksilla, jolloin myös potilaiden kunto kohenee "dramaattisesti". Lisäksi Yhdysvalloissa on käynnissä 60 sairaalassa tutkimus C-vitamiinihoidon vaikutuksesta korkonapotilaisiin.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) -viraston entinen johtajalääkäri, infektioihin erikoistunut
Tom Frieden ja terveysviraston (NIH) kansanterveysspesialisti
John C. Umhau korostavat C- ja D-vitamiinien tärkeyttä COVID-19-infektion torjunnassa.
Dr. Andrew Saul, Orthomolecular Medicine News Servicen päätoimittaja kertoi maaliskuun lopulla olleensa yhteydessä eteläkorealaiseen lääkäriin, jonka hoitotiimi antaa koronapotilaille suoneen 25 000 µg D-vitamiinia ja 24 g C-vitamiinia, jolloin potilaiden kunto kohenee jo muutamassa päivässä.
Amerikkalaiset tiedemiehet selostavat uudessa artikkelissaan, kuinka D-vitamiini ehkäisee ja hoitaa koronavirustartuntoja ja niistä johtuvia kuolemia (Grant ym. 2020). Ennaltaehkäisyssä tarve on 125–250 µg/vrk, jolla seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) saadaan nousemaan tasolle 100–150 nmol/l. Tartunnan saaneiden pitoisuuden tulisi nousta vieläkin suuremmaksi (turvaraja on 350 nmol/l).
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, et al. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020;12(4):E988. Published 2020 Apr 2. doi:10.3390/nu12040988 Free Access
Suosittelen kaikille ennaltaehkäisevästi vähintään 500 mg C-vitamiinia päivässä, ja jos ilmenee oireita, annoksen voi nostaa 6 000 mg:n päivässä. Terveelle keskivertoväestölle annettu saantisuositus 75 mg päivässä ei riitä alkuunkaan COVID-19-tartunnan saaneille ihmisille.
Melatoniini
Melatoniini rajoittaa COVID-19-viruksen aiheuttamia sairauksia ja voi siten olla hyödyllinen ravintolisä tämän taudin täydentävässä hoidossa, kirjoittavat kiinalainet tiedemiehet juuri ilmestyneessä artikkelisaan (Zhang ym. 2020),
Zhang R, Wang X, Ni L, et al. COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment [published online ahead of print, 2020 Mar 23]. Life Sci. 2020;117583. doi:10.1016/j.lfs.2020.117583
Entä Suomessa?
THL valehtelee valtamediassa, että kaikkien suomalaisten D-vitamiinin saanti on nyt riittävää, kun maitoa on vitaminoitu ja väestön keskimääräinen seerumin D-vitamiinin pitoisuus on yli 50 nmol/l. Tämä on emävalhe: Minun pitoisuuteni (S-D-25) on 170 nmol/l. Jos kahden muun pitoisuus on 20 nmol/l, niin meidän kolmen keskiarvo on 70 nmol/l, mitä THL pitää riittävänä. Silti kahdella on huutava D-vaje, joka altistaa virustartunnalle.
Tosiasiassa S-D-25:n tulee olla vähintään 90 nmol/l, (mielellään 100–150) jotta se torjuu virusinfektioita, osoittavat mm.
Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkimukset. Se edellyttää yleensä vähintään 100 µg:n päivittäistä saantia, joillakin jopa enemmän (ks. edellä Grant ym. 2020).
Ruokavirasto kieltää yrityksiltä ja järjestöiltä vitamiinitutkimusten jakamisen kuluttajille ja ammattilaisille.
Ruokaviraston toiminnasta on valmisteilla kantelu oikeusasiamiehelle, ilmoittaa Suomen terveyskauppiaiden liitto tänään tiedotteessaan. Liiton mielestä Ruokavirasto pyrkii laittomin keinoin suitsimaan tiedonvälitystä ravintolisistä. Ruokavirasto väittää tiedotteessaan, ettei vitamiinien hyödyistä koronassa ole mitään tieteellistä näyttöä, joten niistä ei saa puhua mitään.