D-vitamiini, testosteroni ja miehisyys

proileri

Eversti
Ettei vaan nyt olisi käynyt niin, kun vanhan paukut ei toimi, niin uudemmilla on homma lähtenyt käyntiin :D:D
Eikai siinäkään mitään pahaa jos on käyty vähän hakemassa konsulttiapua liikkeenjohdon tueksi. Pääasia kuitenkin että tuottavuus nousussa ja saadaan yksi tai useampi uusi taistelija turvaamaan isänmaata vuonna 2036. Älä kysy mitä isänmaa voi tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä isänmaasi! :salut:
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Väitän alhaisen D-vitamiinisuosituksen ja rasvattomuushysterian vaikuttavan testosteronin puutteeseen.

Porilainen Sami Nieminen sai masennusdiagnoosin, vaikka kyse oli ihan muusta – miesten alhaisia testosteronitasoja ei juuri tunnisteta eikä hoideta
AIKALISÄ · 30.10.2019 KLO 07:00
FACEBOOK TWITTER

Mies voi kohentaa testosteronivajetta omilla valinnoillaan. Akuutin esimerkkipotilaaksi suostunut, vajaatuotannosta kärsinyt porilainen Sami Nieminen teki lääkehoidon ohella elämäntaparemontin. Nyt hänen kuntonsa ja vointinsa on hyvä. Kuva: Antti Tuunanen / Yle KuvapalveluAkuutti: Masennus vai testosteronivaje?
★★★★ Monitoiminen porilainen muusikko Sami Nieminen oli kuusi vuotta sitten 28-vuotias, eli mies parhaassa iässä.
Silti mies tunsi itsensä hyvin voimattomaksi, väsyneeksi ja alakuloiseksi. Lääkäri määritteli hänet masentuneeksi ja määräsi masennuslääkityksen. Sen seurauksena terveydentila vain heikkeni ja paino nousi rajusti.
Diagnoosi oli väärä. Erikoislääkärin vastaanotolla selvisi, että Nieminen kärsi testosteronin vajaatuotannosta. Se on entistä yleisempi ja vakavampi ongelma myös nuorilla miehillä.
Mukana Ford Thunderbird
Tänä syksynä 25 vuotta täyttävä terveysmakasiiniohjelma Akuutti liikkuu kauden avausjaksossa testosteronin ja miehisyyden ongelmakentällä. Ote on informatiivinen mutta rento. Toimittaja ja käsikirjoittaja Risto Kuusisto juttelee Sami Niemisen kanssa muun muassa tämän yli 400-hevosvoimaisen Ford Thunderbirdin kyydissä. Asetelmassa on äijäsymboliikkaa.


Tarinan opetus on, että miesten alhaista testosteronitasoa ei tunnisteta eikä hoideta Suomessa asianmukaisesti.
Syitä on monia. Potilaat itse kokevat ongelman noloksi. Lääkäreillä on ennakkoluuloja, joita hormonien ja steroidien väärinkäyttö lisää. Syiden ja seurausten suhteet ovat epäselvät.
Akuutti raivasi tietä
Terveys ja sairaudet kiinnostavat suomalaisia entistä enemmän. Se näkyy median tilastoissa ja kenties konkreettisimmin iltapäivälehtien aihevalinnoissa.
Vuodesta 1994 esitetty Akuutti edustaa tienraivausta ja jatkuvuutta. Se on saanut matkansa varrella sekä useita tiedonjulkistamispalkintoja että Skepsis-yhdistyksen huuhaa-palkinnon.
Tämäniltaisen jakson yllättävä loppukevennys tulee musiikin muodossa, kun toimittaja avaa suunsa porilaisessa kirkossa.
TV1 keskiviikko 30.10. klo 20.00
 

mienkoiv

Kersantti
Väitän alhaisen D-vitamiinisuosituksen ja rasvattomuushysterian vaikuttavan testosteronin puutteeseen.


Itsellä elävä esimerkki töissä; kollega masentui, ei auttanut lääkkeet...oli painonnousua,hyperaktiivisuutta,uneliaisuutta tai muita sivuvaikutuksia, eri lääkkeitä siis kokeiltiin. 2v kesti tuota rumbaa...sitten alkoi itse tutkia asiaa ja löysi kokemuksia testosta...kokeili ja voilá! kuulema ihan ihmeaine...etsimällä löysi itselleen annostuksen, joka toimii,niin pieni, ettei esim. mitään lihaskasvatushyötyä, mutta mm. rasvan kertyminen loppui.
Annoskokeiluvaiheessa huomasi tehot kätevästi, tyttöystävä ei saanut olla rauhassa, joten annosta alaspäin, ihan pyynnöstä. Kaikkivoipaisuuden tunne.
Luottomyyjältä todettu kama puhtaaksi, muistaakseni pistää 1krt/vko...Kustannus on 70€/2kk...

Annos niin pieni, että tutkimusten valossa ei täyty kivessyöpäriski millään. Ainut vaan, että pitää pistää loppuikä, koska oma tuotanto on nyt seis. Jos haluaa "irti" pitää 3kk palautella ja odottaa oman tuotannon käynnistymistä.

Itsekin noita tutkinut ja voin sanoa, että jos oiretta alkaa tulla, vanhuuden kustannuksella siis, niin harkitsen vakavasti!
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Itse syön sinkkiä (en Tolosen :)) lisäravinteena D-vitamiinin lisäksi.

Sinkki palauttaa alentuneen testosteronin
Sinkillä on keskeinen merkitys testosteronin aineenvaihdunnassa. Sinkin piilevä vajaus on varsin yleistä länsimaissa. Piilevä sinkin vajaus laskee monen miehen testosteronitasoa (ja kääntäen, sinkkilisän syöminen nostaa sitä). Sinkki on erityisen tärkeä ravitnolisä diabetesta sairastavuille, koska sinkin puute heikentää insuliiniherkkyyttä ja testosterotin tuotantoa kiveksissä.

Sinkin piilevän puutteen toteaminen on tähän asti ollut vaikeaa, sillä yleisessä käytössä oleva seerumin sinkkitutkimus ei kuvasta solujen sinkkitasetta. Vanhastaan tiedetään, että sinkin vajaus aiheuttaa kivesten surkastumista (hypogonadismia) ja että sinkin anto puolestaan lisää kivesten testosteronituotantoa. Sinkki edesauttaa androgeenien muuttumista testosteroniksi elimistössä. Sinkki nostaa miehen alentuneen testosteronin lähes ennalleen.

Maailman johtava sinkkitutkija professori Ananda S. Prasad (Wayne State University, Detroit, Michigan) selvitti Yhdysvaltain lääkintöhallituksen (FDA) ja Terveysviraston kustantamassa tutkimuksessa ravintosinkin merkitystä miehen testosteroniin. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nutrition-lehdessä (1996;12(5):344-8).

Tämän Detroitissa tehdyn tutkimuksen mukaan noin 30% miehistä potee piilevää vajausta, jonka syynä oli liian vähäinen sinkin saanti ravinnossa. Suositus on 230 µmol/d, mutta keskimääräinen saanti vain 138 µmol/d (60%), vaikka muiden ravintoaineiden saanti oli suosituksen mukainen.

Professori Prasad tutki 40 normaalin terveen miehen (20-80 v) sinkkitasetta ja sen suhdetta testosteroniin mittaamalla sinkkiä perifeerisistä verisoluista (lymfosyyteistä ja granulosyyteistä). Neljälle nuorelle vapaaehtoiselle koehenkilöille (26-28 v) aiheutettiin piilevä sinkin puute rajoittamalla sinkin saanti 64-86 µmol:iin/d 20 viikon ajan. Lymfosyyttien sinkkipitoisuus laski keskimäärin 34 % (872:sta 578:aan nmol/l) ja granulosyyttien 31 % (730:sta 500:aan nmol/l). Seerumin testosteroni aleni keskimäärin 73 % (40:sta 10,6:een nmol/l).

Sen jälkeen koehenkilöille annettiin päivittäin noin 30 mg sinkkiä ruuan lisänä 3 kk:n ajan, jolloin seerumin testosteroni nousi lähtötasolle. Myös viiden vanhemman miehen (55-73 v) seerumin testosteronipitoisuus mitattiin: se oli alussa 8,3 nmol/l. Kun he saivat sinkkiä 3 kk:n ajan, nousi testosteroni keskimäärin 71 % (14,2 mol:iin/l). Kuuden kuukauden sinkkihoidon jälkeen pitoisuus oli keskimäärin jo 16 nmol/l eli nousua oli yli 90 %. Sekä nuorten että vanhempien miesten verisolujen (lymfo- ja granulosyyttien) sinkkipitoisuus ja seerumin testosteroni korreloivat keskenään positiivisesti: mitä enemmän sinkkiä, sitä enemmän testosteronia. Plasman sinkki ja testosteroni sitä vastoin eivät korreloineet keskenään. (Tämä tarkoittaa sitä, ettei Suomen laboratorioissa yleisessä käytössä oleva seerumin sinkkimääritys ole luotettava elimistön sinkkitaseen mittari. Tulos voi olla "normaali", vaikka tosiasiassa henkilöllä on sinkin puutosta valko- ja muissa soluissa.)

Taulukko. Lymfosyyttien ja granulosyyttien sinkin ja seerumin testosteronin pitoisuus ennen ja jälkeen sinkkilisää (3 ja 6 kk) 55-72-vuotiailla miehillä (Prasadin tutkimus).
 
Top