”Olemme vallanneet Arctic Sean”
Julkaistu päivä sitten.
MOT julkaisee otteita kaapatulta Arctic Sea -laivalta soitetuista kiristyspuheluista. Keskusrikospoliisi nauhoitti kiristäjän puhelut alusta hallinnoineen suomalaisvarustamo Solchartin toimitusjohtaja
Victor Matveevin suostumuksella. Puheluita ei ole aiemmin julkaistu.
MOT julkaisee otteita kaapatulta Arctic Sea -laivalta soitetuista kiristyspuheluista. Keskusrikospoliisi nauhoitti kiristäjän puhelut Suomeen kaappauksen aikaan elokuussa 2009. Puheluita ei ole aiemmin julkaistu.
Katso Yle Areenassa
Virolais-latvialais-venäläinen joukko hyökkäsi
Arctic Sea -laivaan Itämerellä heinäkuussa 2009. Kaappauksen tilaajaa ei ole saatu selville.
-Lopultakin suostut puhumaan kanssani, aloittaa Mariukseksi esittäytyvä laivan valtaaja ensimmäisen tallennetun kiristyspuhelun. Puhelu tulee illalla 2.8 elokuuta 2009 kello 18 Suomen aikaa.
Laiva on ehtinyt melkein keskelle Atlanttia lähelle Azoreiden saariryhmää kun kaappari ja suomalaisvarustamon toimitusjohtaja aloittavat viikon mittaisten maratonkeskusteluiden sarjan.
1,5 miljoonaa euroa vastineena laivasta, lastista ja miehistöstä
Toisessa puhelussa
Mariukseksiesittäytyvä kiristäjä esittää vaatimuksensa: 1,5 miljoonaa euroa käteisenä. Hän kuitenkin hyväksyy nopeasti toimitusjohtaja Matveevin vastauksen, että varustamolla ei ole irrottaa tällaista summaa rahaa. Kaappari ehdottaa rahan hankkimista venäläiseltä vakuutusyhtiöltä.
Kiristäjä: Annan sinulle pikku vinkin, mistä rahat saisi.
Viktor: Voit siis kertoa varman tavan hankkia rahat?
Kiristäjä: Vakuutusyhtiö on mahdollinen lähde.
Viktor: Vakuutusyhtiö?
Kiristäjä: Aivan. (Naurua) Sinun pitää vain ajaa vakuutusyhtiö nurkkaan.
Viktor: No, sittenhän minun pitää ilmoittaa kaappauksesta heille, vai kuinka? Vaikka samalla sanot, että en saa kertoa laivan tilanteesta kenellekään.
Puheluista ei välity selkeää suunnitelmaa siitä, miten useita kuukausia valmisteltu hyökkäys tuottaisi kaappareille tavoitellun rahallisen hyödyn. Kiristäjä
Marius viittaa useassa kohdassa ’pomoon’, joka päättää miten tilanteessa edetään.
Viktor Matveev taas kuvaa, miten huhut leviävät, ja varustamon asiakkaat, suomalaiset puutavaran viejät huolestuvat. Hyökkäys uhkaa tuhota hänen yrityksensä.
Illalla 4. elokuuta Marius keksii keinon pelastaa suomalaisvarustamon liiketoimet. Hän tarjoutuu hyökkäämään myös Viktor Matveevin kilpailijoiden kimppuun.
Kiristäjä: Onko se mitä teemme sinusta epäreilua?
Viktor: On. Eikö sinusta?
Kiristäjä: No, tunnen kyllä sympatiaa sinua kohtaan.
Viktor: Hmm.
Kiristäjä: Voin tehdä sinulle tarjouksen.
Viktor: Kerro.
Kiristäjä: Jos kerrot ketkä ovat kilpailijoitasi, voin tehdä saman heille.
Viktor: Hmm.
Kiristäjä: Ei ole helppoa saada rahteja nykyään, moni katoaa nyt markkinoilta.
Viktor: Se on totta.
Kiristäjä: En halua, että menetät markkinasi meidän puuhiemme takia.
Viktor: Ehe.
Kiristäjä: Jos autat, voin tehdä saman tempun kaikille.
Viktor: Hmm.
Kiristäjä: Sitten et olisi ainoa.
Viktor: En halua että vahingoitat ketään.
Aiemmin julkaisemattomat kiristyspuhelut pikemminkin lisäävät jutun arvoituksellisuutta kuin tuovat siihen selvyyttä.
Hyökkäys suomalaisen varustamon maltalaiselle laivalle Ruotsin aluevesillä oli kesällä 2009 jättimäinen mediatapahtuma. Kansainvälinen media päätyi viimeistään Venäjän sotilaslaivaston lähdettyä laivan perään päätelmään, että kyse ei ollut pelkästä merirosvoudesta.
Tutkijat uskovat salakuljetusteoriaan
Arctic Sean tapausta tutkineet
Timo Hellengerg ja
Pekka Visuri päätyivät lopputulemaan, että joku taho käytti laivaa virallisen Venäjän tietämättä luvattomiin kuljetuksiin. Teorian mukaan venäläisten näyttävä operaatio, joka huipentui virolais-latvialais-venälöisen joukkion pidätykseen laivalta saattoi olla virallisen järjestelmän kurinpalautus.
-Päädyimme sellaiseen hypoteesiin, että laiva toimi infrastruktuurina lastin kuljettamiseen Euroopan läpi, sanoo Hellenberg MOT:n haastattelussa.
Hellenbergin ja Visurin mukaan kyseessä oli todennäköisesti Venäjän järjestelmän murtuminen tavaran lähtöpäässä. -Tulkitsimme, että, sen toisessa päässä järjestelmä korjasi itse itsensä.
Laiva kävi ennen heinäkuun 2009 hyökkäystä kuivatelakalla Kalininradissa. Useimmat spekulaatiot lähtevät siitä, että mahdollinen salakuljetettu asemateriaali olisi lähtöisin juuri Venäjän sotilastukikohdasta Kaliningradista.
Valtiotieteen tohtori Timo Hellenberg kirjoitti yhdessä Pekka Visurin kanssa Arctic Sean arvoituksesta artikkelin kirjaansa Myrskyn silmässä, 2011. Kuva: Yle, Taisto Lapila
Siihen, kuka palkkasi kaapparit, Hellenberg ja Visuri eivät ottaneet kantaa. He eivät ole olleet vakuuttuneita, että kyse ylipäätään oli kaappauksesta.
Suomen poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että virolais-latvialais-venäläinen joukko seikkaili kumiveneineen Portugalin vesillä jo keväällä 2009, mutta jäi rekisteröimättömän veneen vuoksi poliisin haaviin heti rannikon läheisyydessä. On siis mahdollista, että hyökkäyksen piti tapahtua jo aiemmin ja muualla kuin Itämerellä.
Kaappauksen kuluessa nauhoitetut puhelut eivät sisällä vihjettä muusta motiivista kuin epätoivoiselta vaikuttaneesta yrityksestä saada rahat laivan varustamolta tai vakuutusyhtiöltä. Ne ovat kuitenkin sisällöltään ajoittain hämmentävän epäloogisia.
Vitsailua kamppailulajeista ja neuvoja verosuunnitteluun.
Kaappari ja uhri käyvät pitkiä keskusteluja, joiden aiheet polveilevat rahojen hankinnasta milloin molempien harrastamiin kamppailulajeihin tai miesten pettymykseen liike-elämän raakoihin lainalaisuuksiin.
Vakutuusyhtiön reaktioita odotellessa kaappari lupaa sijoittaa puolet lunnasrahoista takaisin uhrinsa yritykseen. Matveev vastaa, että Suomessa tällainen salainen sijoitus ei onnistuisi.
Kiristäjä päätyy opastamaan suomalaisen Solchart –yritysryppään toimitusjohtajaa Victor Matveevia, miten yhteinen veroparatiisiyhtiö perustettaisiin.
Kaappari: Yksikertaista. Ensin muodostamme offshore-yhtiön, jolla on nimelliset johtajat.
Viktor: Okei
Kaappari: Siis emme me.
Viktor: Okei.
Kaappari: Sitten uusi yhtiö vuokraa laivat.
Viktor: Hmm.
Kiristäjä: Ja sinä toimit laivan managerina.
Viktor: Ehh
Kiristäjä: Tällä tavalla kaikki laivan kulut ja palkat ynnä muut maksetaan offshore-yhtiön kautta ja sinulle jää vain voitto.
Matveev tietää, että puhelu on kuuntelussa. Hän kieltäytyy tarjouksesta. Panamalaisesta Mossack Fonseca-asianajotoimistosta vuotaneet dokumentit kuitenkin paljastavat, että Matveev on hyvin perillä siitä, miten merenkulun offshore-bisnes toimii.
Kaappari ja uhri myös vitsailevat useaan otteeseen puheluiden kuluessa yhteisestä harrastuksestaan, judosta.
Kiristäjä: Victor Sinähän harrastat kamppailulajeja ja osaat toimia rauhallisesti. Ymmärsitkö sääntömme?
Viktor: Mitä kamppailulajeista…haluatko treenata kanssani?
Kiristäjä: (Naurua) Ehkä myöhemmin. Nyt haluan varmistaa, että ymmärsit säännöt…Hehhehe.
Viktor: (keskeyttää, naurua) Todellakin voisin ottaa erän kanssasi.
Kiristäjä: (naurua) …mutta ymmärsitkö säännöt?
Kiristyspuhelut soitti latvialainen, Virossa työskennellyt
Dmitry Savins, joka tuomittiin teosta seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Venäjä kuitenkin vapautti hänet ennenaikaisesti jo lähes pari vuotta sitten. Savins asuu nykyään Venäjällä, eikä suostunut MOT:n haastatteluun.