Viisi osainen, Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana :
http://areena.yle.fi/1-4151326
Mannerheim – Jörn Donnerin kertomana
JULKAISTU 27.06.2017 - 17:13.
Jörn Donner hahmottaa dokumenttisarjassaan kuvaa marsalkka Mannerheimista. Kuva: Kaisa Rautaheimo
PÄIVI SUIKKANENHELSINKI
TV1 maanantaisin 3. - 31.7.2017 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaisin klo 23.00
Yle Areenassa 7 päivää
Millainen mies oli
Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Mies, joka syntyi Venäjän suuriruhtinaskuntaan, loi uransa kansainvälisessä metropolissa Pietarissa, ei oppinut koskaan kunnolla Suomen kieltä, mutta josta tuli itsenäisen Suomen sankari.
Tähän kysymykseen vastaa kirjailija
Jörn Donner viisiosaisessa dokumenttisarjassaan.
Vähän filmiaineistoa
Ei ole sattumaa, että Jörn Donner on tehnyt dokumenttisarjan Mannerheimista. Donnerin isä
Kai Donner kirjoitti ennen varhaista kuolemaansa ensimmäisen Mannerheim-elämäkerran jo 1930-luvulla. Hän tunsi Mannerheimin henkilökohtaisesti.
Jörn Donner on kerännyt aineistoa pikkuhiljaa vuosikymmenten ajan.
Mannerheimista on kovin vähän filmiaineistoa ja sekin pääosin elämän loppupuolelta. Mannerheim alkoi jo varhain luoda omaa brändiään ja valvoi huolellisesti kaikkia kuvia, jotka hänestä julkaistiin.
Ystävät ja nuori valtio loivat hänestä puolijumalaista patsaskuvaa omiin tarpeisiinsa, joten ihmisen löytäminen kaiken tämän takaa on ollut haastavaa.
Nopea kehitys jätti jäljen
Jörn Donner piirtää päähenkilönsä kautta kuvan Suomesta. Miten maa on muuttunut nälkävuosien vaivaamasta syrjäisestä kolkasta it-teknologian huippumaaksi?
Nopea kehitys ei ole voinut olla jättämättä jälkiään kansaan ja sen mielenlaatuun. Jo pelkästään Suomen maantieteellisen aseman takia tie on ollut vaikea ja siinä on tarvittu suurmiehiä ja naisiakin.
Mannerheim on kahden vahvan ja Suomen oloissa poikkeuksellisen miehen tarina, jonka toinen kertoo toisesta. Kummatkin ovat kosmopoliitteja aika nurkkakuntaisessa maassa.
Molemmilla on ollut rohkeutta toimia omalla tavallaan pitkällä ja monia käänteitä sisältäneellä urallaan. Molemmat ovat jättäneet jälkensä Suomen historiaan omalla tavallaan. Vaikka kysymys on Suomen historiasta, niin juuri siksi tarinaa kerrotaan Odessassa, Berliinissä, Tukholmassa, Pietarissa ja Moskovassa.
3.7. Osa 1
Kenraaliluuttnantti Mannerheim on vuonna 1917 Odessassa ja joko uransa keski- tai loppupisteessä. Onko hänellä tulevaisuutta?
10.7. Osa 2
Vuonna 1918 Mannerheim on jälleen Suomessa ja luo valkoisen armeijan. Vapaussota muuttuu sisällissodaksi. Mannerheim häviää presidentinvaalit ja jatkaa harmaana eminenssinä.
17.7. Osa 3
Puolustusneuvoston puheenjohtaja Mannerheim aavistaa 30-luvulla suursodan lähestymisen. Neuvostoliiton hyökkäys yllättää Suomen. Suomi puolustautuu mutta joutuu hyväksymään Moskovan pakkorauhan vuonna 1940.
24.7. Osa 4
Suomi valitsee vuonna 1940 sotilaallisen yhteistyön Saksan kanssa, koska muista vaihtoehtoja ei tunnu olevan. Se on koitua maallemme perikadoksi. Mannerheim saa vastavalittuna presidenttinä 4.8.1944 tehtäväkseen irrottaa Suomen sodasta.
31.7. Osa 5
Presidentiksi valittu Mannerheim ei joudu sotasyyllisten joukkoon. Sairas vanhus vetäytyy yksinäisyyteen, viettää aikaa Sveitsissä ja valmistelee muistelmiaan. Kun hän lähtee viimeiselle matkalleen, teos on julkaisua vailla.
Tuotanto: Jörn Donner Production, 2010. Sarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2013.