Dokumenttejä

Tuntematon sota -videotallenne

Katsoin ja kuuntelin tuota filmiä kymmeniä minuutteja. Se tuntui hyvältä ja asiantuntevalta. Paljon filmimuistoja palautui siitä muistiini samoista aiheista (Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon).
Kiitos Tulikomento.

Jatkoa kello 13:20
Katsoin koko filmin loppuun suurella kuvaruudulla ja hifi-tason äänentoistolla. Tuttu Leningrad-sinfonia soi, marssin jyske kuului, Hitler puhui kansalle omalla äänellään, Stalinin puhetta radiosta kuunneltiin Venäjällä hartaasti, englanninkielinen selostus koko ajan mukana. Kartan nuolien mukaan Saksan rintama ylsi katkeamattomana Petsamosta Mustalle merelle! Filmin lopussa Moskova valmistautui torjumaan Saksan hyökkäyksen talven lähestyessä.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllähän tämän vanhempi väki muistaa. Esitetettiin meidänkin TV:ssämme vuonna 1980. Peräti 20 osaa ja sarjan nimenä oli jotain Suureen Isänmaalliseen sotaan viittaavaa. Suurena ansiona oli että näin tuotiin julkisuuteen Nliiton mittavat dokumenttifilmit II MS:n ajalta. Mikään suurempi ihme ei tämän ilmestyminen ollut, sillä tuotanto oli neukkulan käsialaa. Burt Lancaster oli ostettu juontajaksi, jotta viesti menisi lännessäkin perille.
Muistan tuon (minä = vanhempi väki), ja sen että meidän perheessä loppui Burt Lancasterin kunnioitus once and for all. Sen verran syvälle meni, että en ole miehen elokuvia juuri katsellut sen jälkeen.
 
Tornion maihinnousu syksyllä 1944

Lokakuun alussa 1944 suomalaiset lopettivat "Lapin valesodan" kerralla. Aluksi suunniteltiin hyökkäystä Kemiin, mutta Oulun satamasta tieto oli päässyt vuotamaan. Siksi suunnitelma muutettiin salaa merellä. Maihinnousuun oli valittu kolme aseistamatonta kauppalaivaa - höyrylaivat Norma, Hesperus ja Fritz. Laivat lähtivät Oulun Toppilan satamasta illalla 30. syyskuuta mukanaan 2900 miestä.

Venäläiset olivat huomanneet, että suomalaisten ja saksalaisten välillä ei käyty taisteluja, vaan osapuolten keskinäisen sopimuksen mukaan vetäydyttiin. Jos ei olisi tehty tällaista näkyvää operaatiota, niin venäläisten tulo Lappiin oli vaarassa toteutua. Nyt hyökkäys tehtiin tietojeni mukaan päämajan tietämättä varmuuden vuoksi. Taistelujoukkojen johtaja oli kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo.

Löysin näistä taisteluista aika hyvän dokumentin. Sen pituus on noin 29 minuuttia.


 
Tuntematon sota -videotallenne

Katsoin ja kuuntelin tuota filmiä kymmeniä minuutteja. Se tuntui hyvältä ja asiantuntevalta. Paljon filmimuistoja palautui siitä muistiini samoista aiheista (Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon).
Kiitos Tulikomento.

Jatkoa kello 13:20
Katsoin koko filmin loppuun suurella kuvaruudulla ja hifi-tason äänentoistolla. Tuttu Leningrad-sinfonia soi, marssin jyske kuului, Hitler puhui kansalle omalla äänellään, Stalinin puhetta radiosta kuunneltiin Venäjällä hartaasti, englanninkielinen selostus koko ajan mukana. Kartan nuolien mukaan Saksan rintama ylsi katkeamattomana Petsamosta Mustalle merelle! Filmin lopussa Moskova valmistautui torjumaan Saksan hyökkäyksen talven lähestyessä.

Ihan mielenkiintoinen, joskin mitä suurimmissa määrin kylmän sodan tekele. Minusta paras tähän mennessä itärintamaa käsitellyt sarja on tämä.

https://www.imdb.com/title/tt0233103/

Ilmestyi 90-luvun puolivälissä. Mukana oli paljon uutta tietoa NL:n romahduksen jälkeen avautuneista arkistoista. Myös haastatteluissa ihmiset puhuivat vapaasti ilman neukkuajan poliittista painolastia.
 
Historia: Haarniskan salaisuudet

Ritari kiiltävine kilpineen saattaa kuulostaa satukirjan hahmolta, mutta oli aika, jolloin ritarius oli vakavaa toimintaa ja haarniska suojasi kuolemalta. Millaista oli oikeasti taistella metallihaarniskan sisällä?

https://areena.yle.fi/1-4293244

Suosittelen jos aihe yhtään kiinnostaa. Hienoa käsityötaitoa, hommat selitetään kansantajuisesti mutta kuitenkin riittävällä tarkkuudella.
 
Mikä perhana tekee joistakin videoista niin paljon katsotumpia kuin toisista... tässä tuore Törni-anime, joka on saanut kolmessa päivässä lähes miljoona katsontakertaa!


Comment: "This guy was like a real life Mason or Woods from Black Ops."
Siis onko nää kaikki katsojat tulleet jostain pelisaitilta häh?!
Vittu meikäläinen rupeaa olemaan liian vanha kun en tajua näitä some-trendejä yhtään. Siis ollenkaan. Ja miten siitä yhdestä vitun ristiverisestä perusrumasta kardashianista tuli 21-vuotiaana maailman nuorin pissis-miljardööri... voi vittujen kevät.
Juon nyt kupin kahvia ja menen sitten nukkumaan kun en kuitenkaan saa unta.
Ja kusiset vaalitkin vielä tulossa. Saatana.
 
Talvisodan loppumisesta tasan 79 vuotta

Tänään 13.3.2019 haluan palautta mieleen Suomelle raskaat rauhanehdot ja surun 79 vuotta sitten Seuraavan dokumentin nimi on "Talvisodan rauhanehdot" ja sen kesto on 5 minuuttia. Laittakaa ääni kuulumaan sitä katsoessanne:



Kunnia suomalaisille sotilaille, jotka sen ansaitsevat.
 
Mielenkiintoinen radiosarja

Suomen nälkävuodet – kolmiosainen radiosarja nälkävuosista 1866–1868
JAA:1007

Pieni poika Padasjoelta nälänhädän aikana vuonna 1868Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo
JULKAISTU 5 PÄIVÄÄ SITTEN.
Kolmiosainen radiosarja Suomen nälkävuodet kertoo Suomen ja Euroopan viimeisestä suuresta nälkäkatastrofista vuosina 1866–1868, jolloin nälkä ja nälkäisiin ihmisiin tarttuneet kulkutaudit tappoivat arviolta 150 000 ihmistä. Suomalaisia kuoli enemmän kuin talvi- ja jatkosodassa yhteensä.
Sarja alkaa Yle Radio 1:ssä maanantaina 11.3.2019. Toimittajana on Virpi Väisänen.
Katastrofin mittaluokasta saa käsityksen, kun muistaa, että nälkäkatastrofin alla Suomen väkiluku oli vain runsaat 1,8 miljoonaa. Jos nälkävuosien kuolinluvut siirtäisi nykypäivään, se tarkoittaisi noin 450 000 kuollutta lyhyen ajan sisällä.
Nälänhädän välittömänä syynä olivat useat peräkkäiset katovuodet, jotka seurasivat toistaan 1860-luvun Suomessa. Pahin kato koettiin syksyllä 1867, jolloin syyshallat tuhosivat viljan ja muut syötävät kasvit laajoilla alueilla ympäri Suomea. Nälkä ja taudit veivät parin vuoden sisällä kuolemaan 8 prosenttia tuolloisesta väestöstä. Jos mukaan laskee myös ne vauvat, jotka nälkävuosien takia jäivät syntymättä, koko väestötappio nousee 10 prosenttiin.
Suomen nälkävuodet-sarja lähetetään Yle Radio 1:ssä maanantaisin 11.– 25.3.2019 klo 12.10, toinen lähetys lauantaina klo 17.15. Sarjaa voi kuunnella myös Yle Areenasta.
Jaksot
Osa 1/3: Suuren tuhon aattona

Suomi oli 1800-luvun alussa yksi Euroopan köyhimpiä maita. Eriarvoisuus oli suurta. Tulonjaon eriarvoisuutta kuvaavalla gini-kertoimella mitaten tuon ajan Suomi sijoittui suunnilleen samalle tasolle kuin nykyiset kehitysmaat, esim. Haiti tai Guatemala.
Maaseudulle oli kasvamassa maattomien tilapäistyöntekijöiden ryhmä, joka eli kädestä suuhun ja toimeentulon rajoilla. Tämä ryhmä joutui ensimmäisenä vaikeuksiin, kun halla vei viljan syksyllä 1867.
Haastateltavina ovat tutkijatohtori Miikka Voutilainen Jyväskylän yliopistosta ja dosentti Antti Heikkilä Helsingin yliopistosta.
Kuunneltavana Yle Areenassa 11.3.2019 alkaen
Osa 2/3: Nälkä vei ja tauti tappoi
Nälkävuosien 1866–1868 tapahtumista on säilynyt runsaasti muistitietoa. Etelä-Pohjalainen osakunta keräsi vuosina 1915–1916 nälkävuosiin liittyvää muistitietoa Pohjamaalta. Suomen historiallinen seura puolestaan toteutti koko maan kattavan muistitiedon keräyksen samoihin aikoihin, vuosina 1916–1917. Nälkävuosista oli tuolloin kulunut 50 vuotta, ja nuo ajat kokeneita ihmisiä oli vielä runsain määrin elossa.
Ohjelmasarjan toisessa osassa kuullaan nälkävuosina eläneiden ihmisten muistoja tuolta ajalta. Haastateltavana on taloushistorioitsija, dosentti Antti Häkkinen Helsingin yliopistosta, joka kertoo miten tapahtumat etenivät kohti kevättä 1868. Muutaman keväisen viikon aikana koko köyhänhoitojärjestelmä romahti ja kymmeniä tuhansia ihmisiä menetti henkensä.
Kuuntele Areenasta
Osa 3/3: Nälänhädän jälkisanat
Sarjan kolmannessa osassa tutkitaan, mitä nälänhädästä kerrottiin jälkikäteen ja miten tapahtumia yritettiin selittää.
Heti nälänhädän jälkeen kirjoitettiin runoja ja pian myös kaunokirjallisuutta, joka sivusi nälkävuosien tapahtumia. Myös historiantutkijat ja oppikirjojen kirjoittajat joutuivat tekemään tulkintaa nälkävuosien syistä ja seurauksista. Alkuvaiheessa nälänhätä selitettiin vanhaan tapaan Jumalan rangaistuksena, joka johtui ihmisten omista synneistä. Vähitellen vanha tulkinta sai väistyä kriittisempien selitysten tieltä.
Haastateltavina ovat tutkijat Tuomas Jussila Turun yliopistosta ja Henrik Forsberg Helsingin yliopistosta.

Kuuntele Osa 1/3. Suuren tuhon aattona Yle Areenassa:

http://areena.yle.fi/1-50049817
 
Weapon Of Choice - Suosittu Ase

Glock-dokkari Netflixissä
 
Suomalaisia siviilejä auttaneelle Finnish Relief Fund -järjestölle esitettiin kuitenkin suunnitelma suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

Kuuntele Unelma suomalaisesta osavaltiosta Yle Areenassa:

 
Mielenkiintoinen dokkari Rajavartiolaitoksen syntyajoilta.

 
Kädenlämpöisenä suosituksena tuohon liittyen Max Engmanin 'Raja - Karjalankangas 1918-1920' ja tietysti rajan historiikki 'Isänmaan portinvartijat'.

Tsuhnan maidonmyyntireissu saattoi mennä tuolloin aika pahasti vikaan, kun päädyit Tshekan kellareihin vakoilijana, tshekisti takavarikoi einekset tai anarkisti pisti hengiltä ja vei tietysti muonat myös.
 
Koulutuselokuva niiltä ajoilta jolloin suomalainen sotilas eteni vihollista kohden polkupyörillä ja traktoreilla. Kuvaa kevyen krh:n taistelua ja sitä miten se tukee hyökkäävää jalkaväkijoukkuetta.

 
Siis lipsuu.
Tuo on sitä itteänsä. Huomatkaa laskijanlaatikko, missä on sanlat ja satelliitit. Murkula lähtee muutamassa minuutissa, tai jotain...ilmaa renkaaseen.
 
Back
Top