Dokumenttejä

https://areena.yle.fi/1-4437641

Stacey Dooley: Tytöt vastaan Isis
  • 44 min
  • ma 14.1.2019
  • 2 kk 28 pv
  • 14108 katselua
Brittitoimittaja Stacey Dooley matkustaa Pohjois-Irakiin tutustumaan ISIS-terroristien uhreihin. Kun ISIS tunkeutui Sinjarin alueelle Pohjois-Irakiin, ISIS-taistelijat murhasivat suuren osan miehistä. Monet naiset ja tytöt kidnapattiin, raiskattiin ja osa tapettiin. Stacey Dooley kuuntelee kauhuista selvinneiden tyttöjen kertomuksia ja seuraa kuinka osa tytöistä valmistautuu aseelliseen taisteluun ISIS-terroristeja vastaan.
 
Dokumentti sodan jäljistä Berliinissä

Löysin tämän etsiessäni Saksan historiaan liittyvää dokumenttia. Se on puolen tunnin ohjelma heinäkuuta 1945 Berliinistä. Näky on ”kuin sodan jäljiltä”.

Esittelyn mukaan sinä on paljon ennen julkaisematonta materiaalia. Kyseessä on Vimeon kokoelma. Asiasta kertoi Uusi Suomi vuonna 2015.

Filmin voi katsoa tässä:

www.vimeo.com//126617484
 
Docstop: Sukeltaja

Mikko Paasi oli pelastamassa thaimaalaisia nuoria luolasta. Nyt hän palaa luolaan, käy läpi tapahtumia - myös tehtyjä virheitä. Mukana ainutlaatuista materiaalia, joka on kuvattu pelastusoperaation aikana.

https://areena.yle.fi/1-4532719
 
Dokumentti, joka herättää ajatuksia sodista

Katsoin kaikessa rauhassa ja filmin äänimaailmaa kuunnellen eilen edellä mainitsemani hienon dokumentin Berliinistä (heinäkuu 1945).

Ensimmäinen ajatus oli tämän dokumentin ainutlaatuinen arvo. Sitä ei voi tehdä uudelleen vaan se perustui aitoihin otoksiin. Ne oli ilmeiseti laadullisesti jotenkin hyvin tehty ja leikattu ja ohjattu erinomaisesti. Toivottavasti se on saanut palkinnon tai muun huomionosoituksen.

Luin vasta kaksi tietokirjaa. Toinen käsitteli Berliinin valloitusta ja toinen Stalingradin pahasti epäonnistunutta valloitusyritystä. Stalingradista tehtiin rauniokasa. Berliinissä jäi sinne tänne talojen osia pystyyn luurangoiksi.

Jos katsotte tuon dokumentin, niin kiinnittäkää huomiota siviileihin. Naiset, lapset ja vanhukset tekivät tarmokasta työtä raunioiden korjaamiseksi. En nähnyt siellä koneita työssä. He siirsivät poistettavaa ainesta usein pitkinä ketjuina antaen joko ämpäreitä tai paljaita kiviä kädestä toiseen.

Filmin sanoma lyhyesti: Ei enää koskaan sotaa.
 
Viimeksi muokattu:
Historia: Keskitysleiri Ranskassa
  • 52 min
  • ma 28.1.2019
  • 3 kk 3 pv
  • 30385 katselua
Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Viimeiset leirin eloonjääneet kertovat tarinansa ja tutkijat valottavat sen karmivaa historiaa.


https://areena.yle.fi/1-4420353
 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/...arastaja-huippuvakooja-sonja-valitti-salaiset

Historia: Atomipommin varastaja – huippuvakooja Sonja välitti salaiset suunnitelmat Neuvostoliitolle

TV1 maanantaina 4.2.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 9.2. klo 8.05, Areenassa


Puna-armeijan kouluttama radiosähköttäjä

Itä ja länsi olivat 1940-luvulla salaa kilpailleet siitä, kuka ottaisi ensimmäisenä käyttöön maailman tuhoisimman aseen. Yhdysvallat voitti kilvan ja pudotti ydinpommit Japaniin.

Neuvostoliitto kiri etumatkan umpeen neljä vuotta oletettua aiemmin ja Josif Stalin räjäytti ensimmäisen ydinpommin vuonna 1949.
Idän ripeän etenemisen selitti se, että Yhdysvaltain ja Britannian salaiseen ydinaseohjelmaan soluttautuneet vakoojat olivat varastaneet tutkimustuloksia ja lähettäneet niitä Moskovaan.

Keskushahmo oli Ursula Kuczynski, koodinimeltään Sonja. Nainen oli puna-armeijan kouluttama lahjakas radiosähköttäjä ja yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä vakoojista toisessa maailmansodassa.

Britannian tiedustelupalvelun MI5:n julkaisemista salaisista asiakirjoista käy ilmi, miten paljon Sonjasta tiedettiin.
Häntä seurattiin, kuulusteltiin ja salakuunneltiin. Sonjan toiminta käynnisti ketjureaktion, joka suisti lännen kylmään sotaan ja hyydytti Yhdysvaltain ja Britannian ydinaseyhteistyön.

Dramatisoitu brittiläinen dokumentti Atomipommin varastaja kertoo uskomattoman tarinan kolmen lapsen äidistä, joka onnistui saamaan tietoa liittoutuneiden ydinpommista.
Kuinka kaksoiselämää viettänyt Sonja vältti paljastumisen?


Sonja johti vakoojaverkostoa Oxfordista käsin

Vuonna 2000 presidentti Vladimir Putin myönsi postuumisti Venäjän valtion ansiomerkin Ursula Beurtonille entisen Neuvostoliiton hyväksi tehdystä tiedustelutyöstä.
Ele teki tiettäväksi, että vuonna 1907 Berliinissä varakkaaseen juutlaisperheeseen syntynyt nainen oli näytellyt merkittävää osaa Venäjän monivaiheisessa historiassa.

Peitenimeä Sonja käyttänyt nainen vaikeni kokemuksistaan yli 30 vuotta. Hänen lapsensa saivat tietää äitinsä menneisyydestä vasta keski-iässä.
Sonja vei monta salaisuutta mukanaan hautaan. Julkisuuteen tulleiden asiakirjojen avulla historioitsijat ja Sonjan jälkeläiset ovat selvittäneet yhteisvoimin naisen elämäntarinaa.

Sonja asui kymmenen vuotta Oxfordin seudulla, ja johti sieltä käsin vakoojaverkostoa, jonka kohteena oli lännen ydinaseohjelma.
Hän oli ehtinyt aikaisemmin toimia Kiinassa, Puolassa ja Sveitsissä.
Hän oli tutustunut muun muassa Neuvostoliiton tiedustelu-upseeriin Richard Sorgeen. Sorge oli aikansa tehokkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia vakoojia.

Sonjan Britanniassa johtaman vakoojaverkoston keskeisiä tietolähteitä oli nuori, brittien ydinaseohjelmassa työskennellyt saksalaistutkija Klaus Fuchs.
Sonja ja atomivakooja Fuchs pitivät yhteyttä kahden vuoden ajan.


The Spy Who Stole The Atom Bomb (The Spy Who Came In From The Cold). Tuotanto: Oxford Digital Media, Britannia, 2016. Lukijana on Virpi Haatainen.
 
Hei.
Huomasin itselleni uutena asiana, että dokumenttifilmejä voi myös tilata dvd-muodossa nettikaupasta. Tilasin sellaisia nyt ensimmäistä kertaa. Valitsin seuraavat dokumentit/vanhat elokuvat Suomen maanpuolustuksesta:

1. Valkokankaan Mannerheim
2. Suomen Suojeluskuntajärjestö
3. Rivilotta
4. Taistelun tie (elokuva talvisodasta, Suomi 1940)

Yhteensä tätä alkuperäistä vanhaa (mustavalkoista ja osittain mykkäfilmi-) materiaalia on noin 8 tuntia. Osa dvd-materiaalia koostuu useammasta erillisestä lyhytfilmistä. Hinta oli kohtuullinen.
 
Viimeksi muokattu:
f76b24a538b94e05b5bd20674bbcb171.jpg
7c5f35151e804b328c0ccbfd73f412ac.jpg

Lentotukialus USS Hornet Santa Cruz -saarten taistelussa lokakuussa 1942. Laivan yläpuolella hyökkää japanilainen Aichi D3A-syöksypommittaja. Vaakalennossa lentää japanilainen Nakajima B5N -torpedopommikone. Etualalla räjähtää ilmatorjuntakranaatti, jonka sirpaleita osuu veteen. (KUVA: U.S. NAVY)

Edesmenneen Microsoft-miljonäärin tutkijaryhmä löysi yhden toisen maailmansodan tärkeimmistä lentotukialuksista valtameren pohjasta
USS Hornet kuljetti pommikoneet, jotka tekivät toisessa maailmansodassa Yhdysvaltojen ensimmäisen ilmaiskun Japanin maaperälle.

Yhdysvaltalainen lentotukialus USS Hornet kuvattuna vuoden 1941 lopulla, pian valmistumisensa jälkeen. Taustalla oikealla myös Eagle-luokan partiovene. (KUVA: U.S. NAVAL HISTORY AND HERITAGE COMMAND)
Mikko Paakkanen HS
Julkaistu: 15.2. 12:21 , Päivitetty: 15.2. 14:04


OHJELMISTOYHTIÖ Microsoftin perustajiin kuuluneen edesmenneen Paul Allenin perustama tutkimusryhmä on löytänyt meren pohjasta yhden toisen maailmansodan merkittävimmistä lentotukialuksista, kertovat löytäjät blogissaan.

Lentotukialus USS Hornet löytyi eteläiseltä Tyyneltämereltä Salomonsaarten läheltä noin 5,2 kilometrin syvyydestä, kertoo CBS-kanava. Hylyn löysi tutkimusalus Petrelin henkilöstö.

Alla oleva video on kuvattu hylyssä Petrelin sukellusrobottien avulla.



HORNET, suomeksi herhiläinen, upposi Santa Cruz -saarten taistelussa 26. lokakuuta 1942. Yhdysvaltojen ja Japanin välillä käyty taistelu oli osa Guadalcanalin valtaukseen tähdännyttä, kuukausia kestänyttä operaatiota.



Suuressa meritaistelussa Japani iski Hornetia vastaan torpedo- ja syöksypommittajilla. Laiva sai useita pommien ja torpedojen osumia, ja siihen törmäsi kaksi japanilaista Aichi D3A-syöksypommittajaa. Hornetin upottivat lopulta japanilaiset hävittäjälaivat torpedoilla, kun aluksen miehistö oli jo määrätty jättämään laiva, kertoo Yhdysvaltain merivoimien historiakeskus NHHC.

Valtaosa heistä poimittiin saattoaluksiin. Laivalla olleista hieman alle 2 200 ihmisestä 140 kuoli.



LAIVA on historiallisesti merkittävä, sillä sen kannelta lähtivät pommikoneet, jotka tekivät Yhdysvaltojen ensimmäisen ilmaiskun Japanin maaperälle huhtikuussa 1942.

Hornet osallistui myös kuuluisaan Midwayn meritaisteluun kesäkuussa 1942. Siinä Yhdysvaltojen laivat ja lentokoneet aiheuttivat suuria tappioita Japanin merivoimille.

Alla olevalla videolla pommikoneet nousevat Hornetin kannelta ensimmäiselle Japanin-pommituslennolle.


Kaksimoottoristen B-25 Mitchell -pommikoneiden oli määrä laskeutua pommituksen jälkeen Kiinaan, koska Hornetin kannelle ei pystynyt laskeutumaan niin suurella lentokoneella. Yksikään lentokoneista ei päässyt laskeutumaan kohdekentille Kiinaan, koska koneet lähtivät kohti Japania kauempaa kuin oli suunniteltu. Valtaosa lentokoneiden henkilöstöstä jäi silti henkiin.


Hornet oli laskettu vesille joulukuussa 1940, joten se ehti palvella vain alle kaksi vuotta.



Hylky löytyi tammikuun lopulla, kertovat löytäjät blogissaan. Sen jäljille päästiin arkistotietoja yhdistelemällä. Laiva löytyi Petrelin sukellusrobotilla ja varmistettiin kauko-ohjattavan sukelluslaitteen videokuvasta.

Hylky tunnistettiin Hornetiksi, kun videokuvissa näkyi Hornetin tunnus CV-8, kertoo CBS. Aluksen kunniaksi myös uudemman lentotukialuksen CV-12:n nimi vaihdettiin Hornetiksi. Jälkimmäinen Hornet osallistui muun muassa Vietnamin sotaan ja Apollo-kuulentoihin.

”Hornet oli listallamme toisen maailmansodan aluksista, jotka haluamme paikallistaa, koska sillä on paikka historiassa yhtenä tärkeimmistä tukialuksista, joka näki monia ratkaisevia hetkiä meritaisteluissa”, sanoo Allenin perustaman Vulcan-yhtiön vedenalaisten operaatioiden johtaja Robert Kraft etsintäryhmän blogissa.

”Paul Allen oli myös erityisen kiinnostunut lentotukialuksista, joten tämä oli löytö, joka kunnioittaa hänen muistoaan.”



 
Näin tämän äsken sotahistoriallisessa facebook-ryhmässä.
Somerin veteraanit - Hyypiöt, kuten he itseään kutsuvat - ovat tuottaneet v. 1996 filmin Somerin taisteluista. Tämä kestoltaan 75 minuuttia pitkä dokumenttielokuva on todellinen löytö. Se on tallennettu v. 2017 youtubeen ja on ehdottomasti katsomisen arvoinen!
Dokumentti Somerin saaren taistelusta 1942.

 
Viimeksi muokattu:
Ne joilla on Netflix niin kannattaa katsoa The mossad Sarja, ainakin ensimmäinen kausi oli mielenkiintoinen.
Sarja on toteutettu haastattelemalla entisiä agentteja ja johtajia, hauskasti äijät jättää välillä vastaamatta kysymyksiin.
 
Suomen historiaan liittyviä dvd-dokumentteja

Tällä palstalla kerroin tilaamistani dvd-dokumenteista (4 kpl). Olen nyt katsonut niistä kaksi ja kokemus on ollut hyvä. Edellytys hyvälle katselukokemukselle on, että ei odota näyteltyä viihdettä vaan yksinkertaisesti kerrottua hyvin kuvattua aikansa välineillä tehtyä dokumenttielokuvaa. Teknisesti ne eivät ole uusinta uutta. Mukana on myös mustavalkoisia mykkäfilmejä.

En voinut kertoa sen kaupallisen yhtiön nimeä (olettamineni foorumin sääntöjen vuoksi), josta ostin nuo dvd-levyt. Löysin kuitenkin suomalaisen yleishyödyllisen laitoksen, joka myy samoja tuotteita. Se on

Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti. (Helsinki)

Sen antamien tietojen mukaan KAVI oli aikaisemmin vuoteen 2007 asti Suomen Elokuva-arkisto eli SEA. Vuosina 2008-2013 sen nimi oli Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA. Vuosina 2012-2013 se oli Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU. Kun siihen liitettiin Valtion elokuvatarkastamo 1.1.2014, niin syntyi nykynen laitos.

Varsinainen asiani on, että heillä on tarjolla Suomen historiaan liittyviä dokumenttielokuvia. Sen lisäksi heillä on vanhoja suomalaisia elokuvia, mutta se on toinen myös mielenkiintoinen puoli tarjonnasta.

Aikaisemmin mainitsemistani 4 dokumentti-dvd:stä heillä on myynnissä samat kolme kuin edellä, mutta Mannerheimista on toisenlainen dokumentti. Siinä on ensinnäkin dokumenttifilmi, jonka on tehnyt Kari Uusitalo vuonna 1968. Sen nimi on ”Mannerheim Suomen marsalkka”. Levyllä on mukana muutakin aiheeseen liittyvää filmimateriaalia. Tämä kokonaisuus julkaistiin KAVI:ssa vuonna 2017.

Kertauksen vuoksi mainitsen uudellen ne kolme muuta aihetta:

- Taistelun tie (1940), 70 min talvisodasta ja sveitsiläinen filmi samasta aiheesta 72 min
- Suomen Suojeluskuntajärjestö (1926), 105 min ja 4 muuta aiheeseen liittyvää filmiä
- Rivilotta (1943), 37 min ja 7 muuta aiheeseen liittyvää lyhytfilmiä
 
Tuntematon sota on 70-luvun lopulla ilmestynyt sotahistoriadokumentti itärintaman taisteluista. Burt Lancaster toimi isäntänä ja kertojana. Sinällään harvinainen että ilmestyi keskellä kylmää sotaa. Toteutus melko samanlainen kuin legendaarisessa brittidokkarisarjassa The World at War. Soittolistassa sarjan kaikki osat.

 
Tuntematon sota on 70-luvun lopulla ilmestynyt sotahistoriadokumentti itärintaman taisteluista. Burt Lancaster toimi isäntänä ja kertojana. Sinällään harvinainen että ilmestyi keskellä kylmää sotaa. Toteutus melko samanlainen kuin legendaarisessa brittidokkarisarjassa The World at War. Soittolistassa sarjan kaikki osat.
Kyllähän tämän vanhempi väki muistaa. Esitetettiin meidänkin TV:ssämme vuonna 1980. Peräti 20 osaa ja sarjan nimenä oli jotain Suureen Isänmaalliseen sotaan viittaavaa. Suurena ansiona oli että näin tuotiin julkisuuteen Nliiton mittavat dokumenttifilmit II MS:n ajalta. Mikään suurempi ihme ei tämän ilmestyminen ollut, sillä tuotanto oli neukkulan käsialaa. Burt Lancaster oli ostettu juontajaksi, jotta viesti menisi lännessäkin perille.
 
Back
Top