Eduskuntavaalit 2019

Kokoomuksen puoluetoimistolta nakellaan täkyjä Persulle. Muuttukaa kiltiksi, katukaa aktiivisesti, irtisanoutukaa maihinnousukengistä ja -avoimesta vaskismista-. Vaskismia saapi olla, mutta se on pidettävä kabineteissa. :cool: Tulkaa, suutelemme teidät kuoliaaksi niinkuin teimme Sinisille.
Pitää muistaa prinsiipit, ääni Kalevalle tai Rydmanille on ääni sille, että Orpo julistaa vaalien jälkeen hallituksen nelivuotisen linjan saaneen kansan tuen.
 
Pitää muistaa prinsiipit, ääni Kalevalle tai Rydmanille on ääni sille, että Orpo julistaa vaalien jälkeen hallituksen nelivuotisen linjan saaneen kansan tuen.

Näin se menee. Kaikki puolueen saamat äänet menevät aina ensisijaisesti sen julki lausutulle viralliselle linjalle. Toissijaisesti saattaa puolueen sisällä nousta esiin yksittäisiä toisinajattelijoita mutta niillä ei ole juuri muuta merkitystä kuin äänestäjien kosiskelu kaksilla tai kolmilla raiteilla julkisuudessa ajaen. Isoissa äänestyksissä puokuejohto kuitenkin sanelee mitä nappia kukin painaa ja toisinajattelijoista tulee nöyriä jees-miehiä.
 
master_preview_master_cover.png


Pääkirjoitus: Kohti avoimempaa Suomea
...
Maahanmuuttajien pelko oli yksi syy brittien brexit-sotkuun. Ilmapiiri Suomessakin on kiristynyt erinäköisiä tai erinimisiä ihmisiä kohtaan.

Suomella ei ole varaa pelätä maahanmuuttajia, päinvastoin, meidän pitää opetella toivottamaan heidät tervetulleiksi. Avoin Suomi pärjää paremmin.​

Talouselämä 21.12.2018

Lainaus
Automekaanikko Edem Agbekey-Taylor päätyi Helsingissä siivoojaksi, koska ei osannut kieltä, nyt hän on kosmetiikkayrittäjä

Suomen pitäisi avautua vähän”, Ghanasta Suomeen muuttanut yrittäjä sanoo.
...
”Eikö autokorjaamon asiakas olisi tyytyväinen, jos häntä palvelisi asiakasneuvojana mustaihoinen nainen, joka kertoisi mikä autossa on vikana”, pohtii Edem Agbekey-Taylor.​

Talouselämä 27.12.2018

Lainaus
Sergei Gerasimenko ei saanut Suomesta lehdenjakajan töitä, mutta pääsi Nokiaan ja ryhtyi yrittäjäksi

"Lähetin paljon hakemuksia, mutta vastauksia ei tullut. Minusta tuntuu, että ne paikat täytetään verkostojen kautta", Gerasimenko sanoo

Sergei Gerasimenko selailee LinkedIn- tilastojaan. Muutamassa kuukaudessa hän on saanut rekrytoijilta 40 erilaista yhteydenottoa. Puolalaisen Brainly -yhtiön teknologiajohtaja kuuluu ihmisiin, joista nyt on kysyntää.>
...
Jos ihmisellä Suomessa on vieras sukunimi, hän on yhä useammin täysin suomalainen. Kannattaisi unohtaa nimi ja katsoa pelkkää osaamista”, sanoo Sergei Gerasimenko.​

Talouselämä 27.12.2018

Lainaus
Työpaikan kulttuuri on tärkein, kaikki työyhteisössä ovat vastuussa, että ulkomailta Suomeen tullut työntekijä viihtyy, sanoo Googlen Yacine Samb

”Lapsena ja nuorena minulla oli viikoittaisia kokemuksia rasismista”, Yacine Samb sanoo.​

Talouselämä 27.12.2018

Lainaus
Työelämän rasismi on piilossa – suomalaiset uskovat, ettei rasismia ole, mutta tummaihoisten kokemukset syrjinnästä ovat karuja

Työelämän ja rekrytoinnin syrjinnän voi selättää mentorien ja verkostojen avulla.

Kuinka paljon suomalaisessa työelämässä on rasismia? Tähän on vaikea antaa selvää vastausta.​

Talouselämä 27.12.2018
 
Näin se menee. Kaikki puolueen saamat äänet menevät aina ensisijaisesti sen julki lausutulle viralliselle linjalle. Toissijaisesti saattaa puolueen sisällä nousta esiin yksittäisiä toisinajattelijoita mutta niillä ei ole juuri muuta merkitystä kuin äänestäjien kosiskelu kaksilla tai kolmilla raiteilla julkisuudessa ajaen. Isoissa äänestyksissä puokuejohto kuitenkin sanelee mitä nappia kukin painaa ja toisinajattelijoista tulee nöyriä jees-miehiä.

Kokoomuksesta on heitetty verkot vesille nuivien, eläkeläisten, työntekijöiden, sairaanhoitajien jne. kalasteluun..
 
Ei oikein pysty kun linja on monessa asiassa (talous ja hallinto) niin sosialistinen, ettei maistu.
Jos puolueella olisi oikeasti oikeistolainen linja ja kaikenmaailman pöhköt pysyisivät poissa voisi ajatellakkin, mutta nykyisin ei missään nimessä.
Osaltaan näin on varmasti. Mutta mitä enemmän sinne siirtyisi vaikkapa kokoomuksesta tolkumpaa porukkaa, sitä paremmin puolue voisi kehittyä.

Muiden puolueiden tahtoon ja kykyyn kehittyä tuossa maahanmuuton hallinnassa en usko lainkaan. Monta vaalikautta menee, että kilvan sitä lisätään ja soraääniä pyritään vaientamaan. Kuten vaikka Saksassa ja Ruotsissa, kaikki näkevät mitä tapahtuu ja ainoa toimenpide on olla vaan yhä hiljempaa ja kaataa lisää rahaa.

Suomi sai oman Rotherhaminsa ja siellä poliisi kertoo, että näkyvillä on vain jäävuoren huippu ja toivoo, että lisää ei paljastuisi. Sisäministeri on kokoomuslainen ja kannattaa täysillä, puheenjohtaja kävi paikan päällä juuri kehumassa sitä tahoa, joka tutustutti raiskaajat uhreihinsa. Tarjoaa lääkkeeksi lisää sitä.

Ei vakuuta.
 
Kokoomuksesta on heitetty verkot vesille nuivien, eläkeläisten, työntekijöiden, sairaanhoitajien jne. kalasteluun..

Kokoomuslaisten ulostuloja on mielenkiintoista seurata. Kaikenmoisia kehityskulkuja vastustetaan ja taivastellaan mutta päätösten puolella ei keskustelua näy tai muutoksia kuulu. Paljon puhetta ja vähän villoja. Eikä siinä miitään. Kyllähän puolue saa linjaansa noudattaa. Kun kukaan ei vain menisi niitä rinnakkaisia tarinoita uskomaan.
 
Eduskuntatutkija: Perussuomalaiset voi yllättää vaaleissa – "Jos jollain puolueella on piilossa olevaa kannatusta, niin juuri heillä"

POLITIIKKA Markku Jokisipilä arvioi, että EU:n epävarma tilanne voi heijastua eduskuntavaaleihin keväällä.


Markku Jokisipilä.
Janne Koivisto

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää mahdollisena, että Euroopan unionin epävakaus voi vaikuttaa jälleen vahvasti Suomen eduskuntavaaleihin.
Kreikan ja Portugalin hätälainoilla oli suuri vaikutus vuoden 2011 eduskuntavaaleihin ja erityisesti siihen, että perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Nyt eteläisessä Euroopassa saattaa olla kypsymässä vastaavanlainen tilanne, kun Italian hallitukseen nousivat populistipuolue Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen Lega.


– Vaikuttaa siltä, että tämä epäpyhä allianssi syytää rahaa oikealle ja vasemmalle ilman mitään budjettikuria. EU-maat eivät voi katsoa sitä sivusta loputtomiin. Jossakin vaiheessa Italiaan on alettava kohdistaa sanktioita. Sellainen mahdollisuus on olemassa, että Italia ajautuu Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, Jokisipilä sanoo.
– Jos Italian talous ajautuu vaikeuksiin, se saattaa muuttaa kovasti suomalaisen vaalikeskustelun sävyä.
Jokisipilä huomauttaa, että EU:n on entistä vaikeampi vaatia Italiaa sitoutumaan budjettikuriin, koska Ranskakin on irtaantumassa kurista.
– Marine Le Peniä kutsuttiin populistiseksi ehdokkaaksi, mutta kyllähän Emmanuel Macronkin oli myös aika populistinen. Nythän ranskalaiset ovat sitten ryhtyneet peräämään, missä vaiheessa Macronin lupaukset alkavat konkretisoitua. Sitähän keltaliivit nyt vaativat. Macron joutui antamaan periksi jokaisessa kysymyksessä. Joku ehti jo laskea, että se tulee maksamaan Ranskalle 10 miljardia euroa.
– Miten Italia aiotaan saada talouskuriin, jos Ranska irtaantuu siitä?


Italian ohella Suomen eduskuntavaaleihin voi Jokisipilän mukaan vaikuttaa se, ettei Euroopan unioni ole saanut aikaan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, vaikka sitä on yritetty vuodesta 2015 lähtien.
– EU:lle on odotettu yhteisiä palautuskeskuksia, mutta niitä ei ole saatu. Nyt on oltu hyvässä tilanteessa, koska tulijamäärä on ollut alhainen, mutta kun ottaa huomioon Afrikan ja Lähi-idän yleisen poliittisen tilanteen ja väestönkasvun, tilanne voi aivan hyvin muuttua, Jokisipilä arvioi.

Entä kotimaiset aiheet? Jokisipilä ennakoi, että sosiaali- ja terveyspalvelut eli sote puhuttaa näissäkin vaaleissa.
– Kun SDP johtaa mielipidetiedusteluja, heillä on niin sanottua agenda setting -valtaa, ja hyvinvointivaltioon liittyvät palvelut ovat heillä vahvasti agendalla.
Vääntöä on luvassa ainakin siitä, kuinka laajasti sote-palveluita voi yksityistää.
– SDP:hän on jo puheenjohtaja Antti Rinteen suulla ilmoittanut, että laaja sote-palveluiden yksityistäminen ei käy sosiaalidemokraateille.
Toinen aihe, josta Jokisipilä odottaa keskustelua, on sosiaaliturvan uudistaminen.
– Siinä iso keskustelun aihe tulee olemaan se, mennäänkö johonkin automaattiseen yleisturvaan vai pysytäänkö vastikkeellisessa systeemissä. Sdp on siinä mielenkiintoisella tavalla vedenjakaja-asemassa. En ole vielä kauhean selvästi ymmärtänyt, mikä Sdp:n kanta on.
Jokisipilä odottaa erityisellä mielenkiinnolla sitä, mitkä puolueiden voimasuhteet ovat vaalien jälkeen.
– Meillä oli vuoden 2011 vaaleihin asti se tilanne, että kolme suurta puoluetta otti noin kaksi kolmasosaa äänistä ja sai muodostettua aika kivuttomasti vahvan enemmistöhallituksen. Tämä on muuttunut, hän huomauttaa.

Vaikka perussuomalaisten kannatus on nyt laskenut mielipidetiedusteluissa, puolue voi Jokisipilän mukaan vielä yllättää.
– Perussuomalaiset on ollut 10 prosentin tuntumassa, mutta minusta tuntuu, että jos jollain puolueella on piilossa olevaa kannatusta, niin se on juuri perussuomalaiset. Maahanmuutto ja kotoutumiskysymykset kuplivat koko ajan pinnan alla jossakin.

https://www.helsinginuutiset.fi/art...-yllattaa-vaaleissa-jos-jollain-puolueella-on
 
'Voitimme sekä vaalit että gallupit' lausui juuri jytkyn tehnyt Timo Soini 2011. Ei haittais vaikka hallislaiset persut häviäisivät jälkimmäiset.
Omakohtaisten havaintojen perusteella (Esson baari) tosin nukkuvat ovat painuneet kunnon horrokseen, jos sanomisiin voi yhtään luottaa. Vuoden 2011 vaalien edellä samat 'havainnot' tukivat jytkyn
syntyä kylläkin, varsinkin kun niin monien kuulin Soinin jossain teltoilla tavanneen (mikä ei ole ihme, melkoisen vaalityön äijä tekikin; katsotaan mitä H-a tekee).

Ei niin poteroihinsa kaivautuneet demariäänestäjät ovat sitten kysymysmerkki sinänsä. Kokomustaa äänestävät pettävät iloisesti itseään kaksilla rattailla.
 
Ennen kuin katselin persujen 'tiernapoikavideota' ajattelin lähinnä hymyn huulilleni saattelevan. Mutta.
Videon katsottuani kuitenkin taas vakuutuin, että me maltilliset suomalaiset - perussuomalaiset - emme toista sakemannien 30-luvun virhettä ja sulje 'suomalaisuuden' ulkopuolelle ketään, joka selvästi
tahtoo olla suomalainen ja toimia meikäläisten yhteiskunnan ja kulttuuritapojen mukaan.

Olen ollut jossain määrin häilyväinen, mutta kantani on nyt vakiintunut. Se ei ollut sitä vuoden 2011 eduskuntavaalien aikana. Soinin ympäripyöreisyys ei minua koskaan vakuuttanut.

Minun - kuten varmasti monien suomalaisten - kantaa on yrittäneet hesari, esari ja muut 'julkisen sanan' edustajat asettaa johonkin yksinkertaiseen muottiin ulkoisia piirteitä syrjivinä, mutta asia nyt ei vain ole niin.
Vaikka et olisi geneettisesti hämäläinen, karjalainen tai itäruotsalainen, niin jos haluat tosissasi tulla suomalaiseksi, niin hyväksyn Sinut joukkooni.
Me kaikki yhdessä voimme tehdä tästä tulevaisuudessakin maailman parhaan maan.
 
Viimeksi muokattu:
Ville Niinistö: Vihreiden on oltava tinkimättömiä
27.12.2018 9.57

RIIKKA SUOMINEN

DEMOKRATIAN KRIISI länsimaissa on aito ja syvä. Ihmisten usko siihen, että poliittiset puolueet tuovat muutosta on koetuksella.

Näin kuvailee poliittista ilmapiiriä vihreiden konkarikansanedustaja Ville Niinistö.

”Tässä ajassa on suuri epäluottamus, ajaako poliitikot tavallisten ihmisten asioita. Myös edistyksellisillä (äänestäjillä) on epäluottamus siitä, että onko kaikki puolueet vähän likaisia ja voiko edes vihreisiin luottaa”, hän kuvailee.

Nykytilanteessa vihreiden on oltava entistä tinkimättömämpiä omista arvoistaan.


Ruotsin vihreät hävisi syyskuun valtiopäivävaaleissa. Niinistön mielestä äänestäjät rankaisivat puoluetta siitä, ettei se ollut puolustanut tarpeeksi selvästi keskeisiä arvojaan, kuten vapaata maahanmuuttoa.

Suomen vihreiden pitää olla tilivelvollisia äänestäjilleen eikä muille puolueille.

”Politiikassa ei ole oleellista olla kiva muille puolueille, jos se johtaa siihen, että ihmisten usko poliittiseen järjestelmään romahtaa”, Niinistö sanoo.

Hän pitää nykytilanteen riskinä sitä, että osa äänestäjistä pettyy ja passivoituu ja osalle jää ainoaksi vaihtoehdoksi osoittaa keskisormea järjestelmälle ja äänestää oikeistopopulisteja tai ääriliikkeitä.


Tällä hetkellä perinteiset suuret puolueet näivettyvät.
Keskusta-oikeisto ja sosiaalidemokraatit ovat menettäneet asemansa ja poliittisen kenttään äärilaidat kasvavat.

Ranskan presidentinvaaleissa mikään isoista puolueista ei saanut ehdokastaan kakkoskierrokselle. Ruotsissa sekä kokoomuspuolue moderaatit että sosiaalidemokraatit menettivät paikkoja.

Vihreitä kehitys on hyödyttänyt. Viime aikoina on nähty vihreitä vaalivoittoja esimerkiksi Saksan osavaltioissa ja Hollannissa. Niinistöstä vihreät ovat onnistuneet palauttamaan äänestäjien uskoa demokratiaa ja hyvinvointivaltioon.

Laitaoikeiston nousun myötä monet perinteisetkin isot puolueetkin ovat alkaneet ajaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Vihreiden pitää tässä tilanteessa pitää entistä tiukemmin kiinni ihmisoikeuksista. Niinistön mukaan osa laitaoikeiston kasvusta johtuu muusta kun maahanmuutosta.

Äärioikeistoa äänestetään protestina talouskuria ja oman maan eriarvoistavaa politiikkaa vastaan. Jos puolustaa markkinataloutta, liberalismia ja avoimuutta, niin tänä aikana kaikkein paras väline siihen on hyvinvointivaltio”, Niinistö sanoo.

Hänestä myös Euroopan oikeistolaisten puolueiden kannattaa tehdä hiukan vasemmistolaisempaa politiikkaa, jotta ihmisten luottamus markkinatalouteen säilyisi. Tällä hetkellä kannatusta keräävät oikeistopopulistiset poliitikot, jotka ovat vapaata markkinataloutta vastaan.

Niinistö kannattaa ajatusta siitä, että EU tasaisi tulonjakoa keräämällä pääoma- ja ilmastoveroja. EU:n laajuista veropolitiikkaa vaikeuttaa, että EU:n veropäätösten pitää olla yksimielisiä.


Gallupeissa SDP ja kokoomus ovat suurimmat puolueet. Poliittisen keskustan kutistuminen näkyy Niinistön mukaan silti Suomessakin. Hän muistuttaa, että vielä 2000-luvun alussa kaksi suurta puoluetta kokosi eduskunnan enemmistön riveihinsä. Nyt keskusta, kokoomus ja SDP ovat kaikki kutistuneet noista ajoista.

Vihreiden kannatus on noussut. Vaikka viimeisen vuoden aikana puolue on käyttänyt paljon aikaa kielteiseen julkisuuteen, on kannatus pystynyt silti 12 prosentissa. Pekka Haavistonvalinnan jälkeen kannatus lähti siitä nousuun.

Niinistön mukaan oleellista on, että vihreät on arvoiltaan kirkas.

”Nykyistä, aiempaa politisoituneempaa ilmapiiriä ei kannata pelätä.”


Eduskuntavaaleissa vihreidentavoite on 15–16 prosentin kannatus, mikä nykyiset tuplaisi kansanedustajapaikat. Pekka Haavisto on sanonut tavoitteeksi olla kolmen suurimman puolueen joukossa.

Niinistö painottaa vihreiden tinkimättömyyttä, mutta sanoo, että ensi kevään hallitusneuvotteluissa vihreät pystyy löytämään yhteistä kaikkien suurten puolueiden kanssa.

”Vihreät pystyy luomaan enemmistön sellaisten puolueiden kanssa, jotka pystyvät tekemään uudistavaa politiikkaa, jonka ydin on hyvinvointivaltion ja tasa-arvon puolella.”

Kokoomuksessa olevien sosiaalireformistien kanssa yhteistyö sujuu, keskustasta löytyy vahvan perusturvan kannattajia ja demareiden kanssa yhdistää tavoite kaventaa tuloeroja.

”Jos vihreät voittaa vaaleissa paljon, niin pystymme vetämään muita hallitusneuvotteluihin tulevia puolueita lähemmäs meitä eli lähemmäs uudistamista ja hyvinvointivaltion puolelle”, Ville Niinistö sanoo.

Pitää löytää tapa ajaa ilmastopolitiikaa, jossa ollaan pienituloisten puolella.

"Suomen suurin vienninedistämisprojekti voisi olla se, että olemme maa joka yhdistää hyvinvointivaltion ja ilmastopolitiikan. Näyttäisimme, miten pidetään sekä ihmisistä että ilmastosta huolta.”

Joulun alla hyväksytty kahdeksan puolueen ilmastopaperi antaa vihreiden mukaan hyvän pohjan seuraavan hallituksen päästövähennyksille.

”Konkreettinen testi on se, onko muut puolueet valmiita vähentämään ympäristöllle haitallisia tukia ja ovatko ne valmiita panostamaan koulutukseen ja varhaiskasvatukseen merkittävästi.”

Vihreät haluaa, että perustulokokeilua laajennetaan, niin että siinä on mukana myös pienyrittäjiä, opiskelijoita ja kotiäitejä.

”Seuraavan hallituskauden aikana pitäisi saada päätös, että perustulon voitaisiin myös siirtyä”, Niinistö sanoo.


Suomessa poliittisessa järjestelmässä on kahleita, jotka yrittävät hillitä aatteellista keskustelua, Niinistö sanoo. Yksi sellainen on valtiovarainministeriön johtama budjettikuriajattelu.

”Jos aina katsotaan vain yhden vuoden budjettikirja, niin ikinä ei tehdä sellaisia muutoksia, joita ilmastonmuutos tai lasten tasa-arvoinen koulutus edellyttävät. Yhtenäkään yksittäisenä vuonna siihen ei ole varaa.”

Sen sijaan Niinistö haluaa, että rahan käyttöä katsotaan 20 vuoden perspektiivillä.

”Vihreillä pitää olla uskallusta irrottautua siitä kurista, johon puoleita pakoteaan lyhytjänteisen kamreeriajattelun kautta.”

Valtiovarainministeriö (VM) varoitti taas joulukuussa Suomen talouden tulevaisuudesta, koska syntyvyys on laskenut.

Niinistöä ministeriön viesti ärsyttää. Hänen mukaansa tutkijat epäilevät, että nuoret lykkäävät lasten hankintaa, jos heidän asemansa yhteiskunnassa on epävarma.

Viime vuosina hallitus on leikannut opintorahaa ja lapsilisää ja nuorten työmarkkinatilanne on epävarma.

”VM sanoo, että koska kestävyysvaje on kasvanut, pitää leikata lisää. Itseasiassa kestävyysvaje kasvoi, koska leikattiin koulutuksesta. Kestävyysvaje pitää ratkoa keinoilla, joilla luodaan hyvää yhteiskuntaa”, Niinistö sanoo.

https://www.vihrealanka.fi/juttu/ville-niinistö-vihreiden-on-oltava-tinkimättömiä
 
Ville Niinistö: Vihreiden on oltava tinkimättömiä
27.12.2018 9.57

RIIKKA SUOMINEN

DEMOKRATIAN KRIISI länsimaissa on aito ja syvä. Ihmisten usko siihen, että poliittiset puolueet tuovat muutosta on koetuksella.

Näin kuvailee poliittista ilmapiiriä vihreiden konkarikansanedustaja Ville Niinistö.

”Tässä ajassa on suuri epäluottamus, ajaako poliitikot tavallisten ihmisten asioita. Myös edistyksellisillä (äänestäjillä) on epäluottamus siitä, että onko kaikki puolueet vähän likaisia ja voiko edes vihreisiin luottaa”, hän kuvailee.

Nykytilanteessa vihreiden on oltava entistä tinkimättömämpiä omista arvoistaan.


Ruotsin vihreät hävisi syyskuun valtiopäivävaaleissa. Niinistön mielestä äänestäjät rankaisivat puoluetta siitä, ettei se ollut puolustanut tarpeeksi selvästi keskeisiä arvojaan, kuten vapaata maahanmuuttoa.

Suomen vihreiden pitää olla tilivelvollisia äänestäjilleen eikä muille puolueille.

”Politiikassa ei ole oleellista olla kiva muille puolueille, jos se johtaa siihen, että ihmisten usko poliittiseen järjestelmään romahtaa”, Niinistö sanoo.

Hän pitää nykytilanteen riskinä sitä, että osa äänestäjistä pettyy ja passivoituu ja osalle jää ainoaksi vaihtoehdoksi osoittaa keskisormea järjestelmälle ja äänestää oikeistopopulisteja tai ääriliikkeitä.


Tällä hetkellä perinteiset suuret puolueet näivettyvät.
Keskusta-oikeisto ja sosiaalidemokraatit ovat menettäneet asemansa ja poliittisen kenttään äärilaidat kasvavat.

Ranskan presidentinvaaleissa mikään isoista puolueista ei saanut ehdokastaan kakkoskierrokselle. Ruotsissa sekä kokoomuspuolue moderaatit että sosiaalidemokraatit menettivät paikkoja.

Vihreitä kehitys on hyödyttänyt. Viime aikoina on nähty vihreitä vaalivoittoja esimerkiksi Saksan osavaltioissa ja Hollannissa. Niinistöstä vihreät ovat onnistuneet palauttamaan äänestäjien uskoa demokratiaa ja hyvinvointivaltioon.

Laitaoikeiston nousun myötä monet perinteisetkin isot puolueetkin ovat alkaneet ajaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Vihreiden pitää tässä tilanteessa pitää entistä tiukemmin kiinni ihmisoikeuksista. Niinistön mukaan osa laitaoikeiston kasvusta johtuu muusta kun maahanmuutosta.

Äärioikeistoa äänestetään protestina talouskuria ja oman maan eriarvoistavaa politiikkaa vastaan. Jos puolustaa markkinataloutta, liberalismia ja avoimuutta, niin tänä aikana kaikkein paras väline siihen on hyvinvointivaltio”, Niinistö sanoo.

Hänestä myös Euroopan oikeistolaisten puolueiden kannattaa tehdä hiukan vasemmistolaisempaa politiikkaa, jotta ihmisten luottamus markkinatalouteen säilyisi. Tällä hetkellä kannatusta keräävät oikeistopopulistiset poliitikot, jotka ovat vapaata markkinataloutta vastaan.

Niinistö kannattaa ajatusta siitä, että EU tasaisi tulonjakoa keräämällä pääoma- ja ilmastoveroja. EU:n laajuista veropolitiikkaa vaikeuttaa, että EU:n veropäätösten pitää olla yksimielisiä.


Gallupeissa SDP ja kokoomus ovat suurimmat puolueet. Poliittisen keskustan kutistuminen näkyy Niinistön mukaan silti Suomessakin. Hän muistuttaa, että vielä 2000-luvun alussa kaksi suurta puoluetta kokosi eduskunnan enemmistön riveihinsä. Nyt keskusta, kokoomus ja SDP ovat kaikki kutistuneet noista ajoista.

Vihreiden kannatus on noussut. Vaikka viimeisen vuoden aikana puolue on käyttänyt paljon aikaa kielteiseen julkisuuteen, on kannatus pystynyt silti 12 prosentissa. Pekka Haavistonvalinnan jälkeen kannatus lähti siitä nousuun.

Niinistön mukaan oleellista on, että vihreät on arvoiltaan kirkas.

”Nykyistä, aiempaa politisoituneempaa ilmapiiriä ei kannata pelätä.”


Eduskuntavaaleissa vihreidentavoite on 15–16 prosentin kannatus, mikä nykyiset tuplaisi kansanedustajapaikat. Pekka Haavisto on sanonut tavoitteeksi olla kolmen suurimman puolueen joukossa.

Niinistö painottaa vihreiden tinkimättömyyttä, mutta sanoo, että ensi kevään hallitusneuvotteluissa vihreät pystyy löytämään yhteistä kaikkien suurten puolueiden kanssa.

”Vihreät pystyy luomaan enemmistön sellaisten puolueiden kanssa, jotka pystyvät tekemään uudistavaa politiikkaa, jonka ydin on hyvinvointivaltion ja tasa-arvon puolella.”

Kokoomuksessa olevien sosiaalireformistien kanssa yhteistyö sujuu, keskustasta löytyy vahvan perusturvan kannattajia ja demareiden kanssa yhdistää tavoite kaventaa tuloeroja.

”Jos vihreät voittaa vaaleissa paljon, niin pystymme vetämään muita hallitusneuvotteluihin tulevia puolueita lähemmäs meitä eli lähemmäs uudistamista ja hyvinvointivaltion puolelle”, Ville Niinistö sanoo.

Pitää löytää tapa ajaa ilmastopolitiikaa, jossa ollaan pienituloisten puolella.

"Suomen suurin vienninedistämisprojekti voisi olla se, että olemme maa joka yhdistää hyvinvointivaltion ja ilmastopolitiikan. Näyttäisimme, miten pidetään sekä ihmisistä että ilmastosta huolta.”

Joulun alla hyväksytty kahdeksan puolueen ilmastopaperi antaa vihreiden mukaan hyvän pohjan seuraavan hallituksen päästövähennyksille.

”Konkreettinen testi on se, onko muut puolueet valmiita vähentämään ympäristöllle haitallisia tukia ja ovatko ne valmiita panostamaan koulutukseen ja varhaiskasvatukseen merkittävästi.”

Vihreät haluaa, että perustulokokeilua laajennetaan, niin että siinä on mukana myös pienyrittäjiä, opiskelijoita ja kotiäitejä.

”Seuraavan hallituskauden aikana pitäisi saada päätös, että perustulon voitaisiin myös siirtyä”, Niinistö sanoo.


Suomessa poliittisessa järjestelmässä on kahleita, jotka yrittävät hillitä aatteellista keskustelua, Niinistö sanoo. Yksi sellainen on valtiovarainministeriön johtama budjettikuriajattelu.

”Jos aina katsotaan vain yhden vuoden budjettikirja, niin ikinä ei tehdä sellaisia muutoksia, joita ilmastonmuutos tai lasten tasa-arvoinen koulutus edellyttävät. Yhtenäkään yksittäisenä vuonna siihen ei ole varaa.”

Sen sijaan Niinistö haluaa, että rahan käyttöä katsotaan 20 vuoden perspektiivillä.

”Vihreillä pitää olla uskallusta irrottautua siitä kurista, johon puoleita pakoteaan lyhytjänteisen kamreeriajattelun kautta.”

Valtiovarainministeriö (VM) varoitti taas joulukuussa Suomen talouden tulevaisuudesta, koska syntyvyys on laskenut.

Niinistöä ministeriön viesti ärsyttää. Hänen mukaansa tutkijat epäilevät, että nuoret lykkäävät lasten hankintaa, jos heidän asemansa yhteiskunnassa on epävarma.

Viime vuosina hallitus on leikannut opintorahaa ja lapsilisää ja nuorten työmarkkinatilanne on epävarma.

”VM sanoo, että koska kestävyysvaje on kasvanut, pitää leikata lisää. Itseasiassa kestävyysvaje kasvoi, koska leikattiin koulutuksesta. Kestävyysvaje pitää ratkoa keinoilla, joilla luodaan hyvää yhteiskuntaa”, Niinistö sanoo.

https://www.vihrealanka.fi/juttu/ville-niinistö-vihreiden-on-oltava-tinkimättömiä
Oli siellä jotain yksittäisiä järkeviäkin lauseita seassa, mutta pääsääntöisesti kuitenkin unelmahöttöä. Että siinä mielessä toivon hartaasti että pitävät fanaattisesti kiinni agendastaan. Kun sitten harjoitetun politiikan ansiosta vajotaan samanlaiseen monikulttuuriseen tilanteeseen talouden, tasa-arvon ja yhteiskuntarauhan osalta kuin esimerkiksi Ruotsissa, niin saadaan sitten aikanaan riittävän iso vastareaktio ja sen mukanaan tuoma korjausliike.
 
Vihreät haluavat kuitenkin tuoda miljoonia ihmisiä matalan hiilijalanjäljen maista eurooppaan,jossa heille pitäisi taata sama elintaso kuin meillä, jotka jo nyt kuluttavat vihreiden mielestä liikaa:unsure:eikö tässä ole sellainen paradoksi, joka puolueen pitäisi aivan ensimmäiseksi linjata?
 
Oli siellä jotain yksittäisiä järkeviäkin lauseita seassa, mutta pääsääntöisesti kuitenkin unelmahöttöä. Että siinä mielessä toivon hartaasti että pitävät fanaattisesti kiinni agendastaan. Kun sitten harjoitetun politiikan ansiosta vajotaan samanlaiseen monikulttuuriseen tilanteeseen talouden, tasa-arvon ja yhteiskuntarauhan osalta kuin esimerkiksi Ruotsissa, niin saadaan sitten aikanaan riittävän iso vastareaktio ja sen mukanaan tuoma korjausliike.
Itsellä silmiin pisti tämä:

”Nykyistä, aiempaa politisoituneempaa ilmapiiriä ei kannata pelätä.”

Aikamoisia irtiottoja jo nähty, mm. Emma Karin Sipilä-vääristelyt. Niitäkö lisää?
 
Olen huomannut, että sinäkään et tee jostain syystä eroa pedofiileihin.

Ihan perus juttua. Vaaditaan irtisanoutumisia asioista, joihin ei ole syyllinen. Riippumatta siitä, tuleeko irtisanoutuminen vai ei, saadaan mustamaalattava liitettyä hänelle epäedullisiin asioihin.
Olipa taas alkukantainen retorinen veto. Mutta vastataan:

Ei ole ollut syytä tehdä, kun en tietääkseni ole missään tekemisissä kyseisen porukan kanssa. Jos kävisi niin, että johtaisin jotain yhdistystä jossa porukka sympatiseeraisi pedofiilejä, ottaisin eroa sellaisesta porukasta johtamassani yhdistyksessä.

Halla-aho sitävastoin tietää että puolueessaan liikkuu erilaista porukkaa, jotka liikkuvat natsien kanssa. Halla-aho kuitenkin valitsee vaikenemisen, eli ei tee rajanvetoa tähän touhuun.

Itse ihmettelen kovasti Halla-ahon valitsemaa taktiikkaa, koska sillä ei kasveta isommaksi puolueeksi sinne 20 % luokkaan ja yli. Åkesson, jonka taktiikkaa Halla-aho on ihastellut, on ollut tarkkana tämän suhteen. Jos natsien kanssa kaveeraa, SD:n ovi käy.
 
Olipa taas alkukantainen retorinen veto. Mutta vastataan:

Ei ole ollut syytä tehdä, kun en tietääkseni ole missään tekemisissä kyseisen porukan kanssa. Jos kävisi niin, että johtaisin jotain yhdistystä jossa porukka sympatiseeraisi pedofiilejä, ottaisin eroa sellaisesta porukasta johtamassani yhdistyksessä.

Halla-aho sitävastoin tietää että puolueessaan liikkuu erilaista porukkaa, jotka liikkuvat natsien kanssa. Halla-aho kuitenkin valitsee vaikenemisen, eli ei tee rajanvetoa tähän touhuun.

Itse ihmettelen kovasti Halla-ahon valitsemaa taktiikkaa, koska sillä ei kasveta isommaksi puolueeksi sinne 20 % luokkaan ja yli. Åkesson, jonka taktiikkaa Halla-aho on ihastellut, on ollut tarkkana tämän suhteen. Jos natsien kanssa kaveeraa, SD:n ovi käy.
Onhan ovi käynyt Halla-ahon aikanakin..
 
De Wit on samanlainen säätäjä-osaaja kuin jo edesmennyt nyrkkeilyä harrastanut turkulaispoliitikko. Kaikki mihin se ottaa osaa, hajoaa atomeiksi muutamassa kuukaudessa. Eiköhän tästäkin puoluekokous-säädöstä käydä vielä oikeutta.

Pian eduskuntavaalit, päästäänkö ehdokasasetteluuna asti?

Kestääkö "kirjanpito" päivänvalon? Tällä hetkellä De Witin vaimo rahastonhoitajana. Fyrkkaa kerätty fanikrääsällä ja Youtuben Superchatin kautta.

Popkornit valmiiksi. Pian lähtee!
 
Back
Top