Eduskuntavaalit 2019

Eikä kaupungistumiselle ole nähtävissä mitään vaihtoehtoa ja se on täysin looginen kehityslinja kautta maailman. Ei kaupungeissa ole mitään vikaa, kunhan ne pystyvät hoitamaan postinsa. Minulla on visio kaupungeista ja en ihmettele, vaikka joskus syntyisi uusia kaupunkivaltioita muinaiseen malliin.

Joku muuten arvailikin että Euroopasta saattaa tulla vielä kaupunkivaltioiden maanosa.
Lontoon aluetta ja Ranskaa siinä käytettiin esimerkkeinä.

Parag Khanna tais olla
 
Viimeksi muokattu:
Perähikiälle tehtaan perustaneet itkevät mediassa kuinka vaikeaa on löytää työvoimaa... näitähän riittää.
Perähikiöille firmoja perustaneet työvoiman puuttumista itkevät yrittelijät voivat katsoa peiliin. Kunnanisät lupaavat ummet lammet ja maksavat suunnilleen kaiken valmiiksi ja lupaavat kouluttaa työvoimaa....ja kun kaikki ei ole valmista niin aloitetaan itku, joka kyllä saa palstatilaa kritiikittömässä metiassa....ihan tuore esimerkki on täällä meidän hikiällä parastaikaa.

Näihin pari kommenttia:

1) Yleensä sinne perähikiöille (eli Helsingin, tuon maailmanluokan suurkaupungin, ulkopuolella oleville alueille) perustetaan esim. tehtaita tai muuta liiketoimintaa sen takia, että jokin ihan vissi syy ajaa siihen. Logistiikka muodossa tai toisessa. Raaka-aineen saatavuus. Matkailuelinkeinoa ei tarvitse edes mainita, yritäpä tuoda Joulupukkimaa tuntureineen Vantaalle. Ehdoton valtaosa Suomen vientiTUOTTEISTA valmistetaan muualla kuin pk-seudulla ja tämä tuotevienti on yhä aika ylivoimainen verrattuna vaikka paljon puhuttuun palveluvientiin. Supercellit ovat upeita asioita mutta ei niillä Suomea elätetä ilman tylsää savupiipputeollisuutta kaupunkipyörä-alueen ulkopuolella. Toki kunnanisien lupauksillakin on joitakin toimipisteitä tullut lihaksi. Omassa kunnassa on tätä kautta erinomaisen hyvin menestyvä sairaalakalusteiden valmistaja, ei ole ollut valitusta työvoimapulasta.

2) Perähikiöille olisi tulijoita, jos se tehdas tai muu elinkeino on sellainen, minkä varaan pystyy rakentamaan elämää. CASE 1: Uudenkaupungin autotehdas kärsii siitä, että asuntoja ei alueelle rakenneta. Miksi ei rakenneta? No siksi, että autojen sopimusvalmistaminen on äärimmäisen tiukkaa pienten katteiden hommaa, joka elää sopimuksesta toiseen. Keikkamiehet asuvat kontissa ja tekevät siellä mersuja, mutta harva viitsii muuttaa vaikkapa viisihenkisen perheen ja lyödä rahat kiinni 25 vuodeksi sikäläiseen omakotitaloon, kun on ihan herran hallussa onko tehtaalla töitä vielä 10 vuoden päästä. Koska ala on tällainen, myös sijoittajat jättävät sijoittamatta vuokra-asuntoihin alueella. Kyse ei siis ole perähikiöiden kelvottomuudesta asuinpaikkana vaan siitä että yksi iso sopimusvalmistaja ei ole hirveän vahva tukipilari. Toivon toki tehtaalle hyvää tulevaisuutta kuten kaikelle liiketoiminnalle Suomessa pl. puhelinmyynti kuluttaja-asiakkaille. CASE 2: Lapin matkailun työpaikat, joista hirveä tekoitku "miksei suomalaisille työ kelpaa" -otsikolla. Ongelma ei ole Lappi-perähikiä, moni asuisi mielellään tuolla legendaarisessa Ultima Thulessa shamaanien ja hirviöiden (=Lordi) mailla. Ongelma on matkailu-alan työpaikkojen tolkuton kausiluonteisuus. Jos talvella palvelee kiinalaisia turisteja, ei ole oikein kivaa kesällä kaivaa nöyhtää navasta KELA-rahoituksella. Jos matkailijavirtoja myös kesällä saataisiin ylös, niin kas, kun tulisi niitä perähikiöille muuttajiakin.

Ei se niin ole vaan luonnonlakia lähentelevä megatrendi. Sitä ei hallituskaan hevillä kykene pysäyttämään.
Tosiasioiden valossa on parasta vaan alkaa tykätä kaupunteista, tuntuupa se miltä hyvänsä.

Ainakin jossain vaiheessa Suomen kaupungistumisaste oli n. 70% kun muilla teollisuusmailla luku n. 80% Uskon että hitaasti mennään lähemmäs jälkimmäistä, ja ihan hyvä niin. Kuitenkin kannattaa muistaa, että Hong Kongin ja Singaporen tyyppisiä paikkoja lukuunottamatta kaupungistumisaste ei ole missään 100%. Eikä tule olemaankaan, meilläkään, koska perähikiä ja Stadi elävät symbioosissa ja mutuaalisessa suhteessa. Ilman perähikiää on myös Stadi mennyttä, toisaalta perähikiän ei ole millään tavalla järkevää kampittaa Stadin kehitystä, vaikka ei kaupunkiasumisesta henkilökohtaisesti pitäisikään. Minä VIHAAN kaupunkiasumista, olen sitä sorttia saanut elämässäni suurimman osan enkä henkilökohtaisesti aio enää kokeillakaan. Pikkutaajama on meikäläisen juttu. En silti todellakaan vihaa syntymäpaikkojani itsessään, tämä on vähän tällainen maku- ja elämäntilanneasia.

Tosiasia on se, että periferioiden infra rapistuu kiihtyvällä tahdilla ja en jaksa uskoa millään, että kansakunta enää aikoo sijoittaa tarvittavaa jymyrahaa infran uuteen sukupolveen. Reservaattien väestörakenne on myös lähes lohduton, jos ajatellaan dynaamista kasvua tms. eikä se korjaannu enää vain naimalla ilman ehkäisyä.

Jos puhutaan paikoista tyyliin Rautavaara (anteeksi jos joku loukkaantuu), niin tämä on juuri näin. Käynnissä on ollut jo pitkään rakennemuutos. Leipä ei irtoa enää maaperästä entiseen malliin, vaan esim. maatalous keskittyy koko ajan vahvimmille toimijoille, huonosti kannattavat pientilat lopettelevat. Innokkaimmat "vihreät ekonomistit"/"kauppakamarinuoret" tietysti löisivät samantien maataloustuista kansallisen osuuden kerralla pois (tai "jonnevaihtoehto": KAIKKI mt-tuet pois, voidaan ostaa viljaa Venäjältä jne, mitä välii että meiltä tuhoutuu elinkeino jota muut länsimaat kuitenkin pitävät olemassa, ai mikä fakin kriisinsietokyky?), itse uskon että tämä menee ikään kuin hitaan muutosprosessin keinoin, eli kun aletaan saavuttaa järkevä liiketoimintamalli maataloudessa (isot, vahvat, osaavat tilat, jotka työllistävät myös muita kuin perheen oman väen) niin pikku hiljaa tukimäärä tulee laskemaan kun kurjuutta jaetaan muuallekin. Ilmeisesti Ruotsissa ollaan maataloustuissa aika lailla EU-tasolla nykyisin, joskin siellä taitaa olla yllättäen aika paljon meitä enemmän muuta alueellista tukihärpätintä.

Mitä sitten pitäisi tehdä kunnille, joissa väestöpyramidi on luokkaa "vanhainkoti"? No ei mitään, auttaako muka suureen valtionosuustarpeeseen se, että nämä ihmiset revitään vanhainkodeistaan väkisin jonnekin Vantaan korpeen jonne tehdään isolla rahalla uudet rakennusvirheistä 15v päästä homehtuvat vanhainkodit. Asia korjautuu luonnollista reittiään. Nuoret lähtevät jos elinkelpoisuutta ei ole, ja vanhoista eläkeläisistä koostuvat kunnatkin ovat käytännössä eläkeläisiä kuntien joukossa. Ei niistä saa mitenkään nuoria, "työikäisiä" kuntia. Eikä tarvitse.

Tulevaisuudessa "elinkelpoinen Suomi" tulee keskittymään liiketoiminnan ympärille, kaupunkialueiden lisäksi tulee säilymään vitaalina sellaisia ympäryskuntia joista on hyvät reitit työntekopaikoille. Huomattavaa on, että kaupunkien syntyvyyslukemat ovat äärimmäisen alhaiset, esim. Helsingissä ja Turussa vain vähän päälle 1:n (vaikka luvussa luonnollisesti mukana pottunokkien lisäksi myös rikkaammista kulttuuripiireistä tulleet) ja myös muissa kaupungeissa alhaiset, ja tämä siis ekstrapoloituna koko naisväestön eliniälle muutaman vuoden tarkasteluajalla. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että kun tarvitaan tilaa niin ympäryskunnat kutsuu. Sitkeimmät kaupunkisissit ja Vihreiden kansanedustajat tietysti kasvattavat perheen kantakaupungissa, ja mikäs siinä jos pystyy.
 
Yksi kaupungistumiseen liittyvä juttu, mikä mielestäni on hömpän puolta, on tiheän asumisen nostaminen selitykseksi kaikelle kaupungistumisen tuomalle hyvälle. Jos se olisi itseisarvo ja kaikkien hyvien juttujen pääasiallinen syy, niin Bangladesh olisi johtavia maita maailmassa. Helsinki sen sijaan kansainvälisessä vertailussa pikkukaupunki, vaikka kiihkeimmät kaupungistumismiehet jättävätkin tyystin ajattelematta sitä, että Suomen rajat ovat kovin matalat ja jos tiheys on onnea, niin Helsinkiä tiheämpää asutusta löytyy EU-alueelta vaikka Arlan lehmät söisi.

En siis ole mikään Kärnäilijä, vaan haluan tarkastella kaikkia asioita ja mielipiteitä (myös omiani) kriittisesti.
 
Ei taida Kokoomuksesta tulla äänestettävää. En tykkää oikein Persujakaan äänestää, kun talouspuolella porukka on hajanaista mutta näitä kärki-ihmisiä lukuunottamatta lähempänä SDP:tä. Mutta muuttuuko Kokoomus mihinkään jos sitä aina vain velvollisuudentuntoisena äänestää riippumatta mistään sen toiminnasta.

Kokoomuksen pitäisi olla markkinapuolue, joka ajaa yrittämisen ja työnteon järkevöittämistä kaikin voimin. Se on kuitenkin nykyisellään pääasiassa korporativistinen virkamiespuolue, joka korostaa julkisen sektorin puuhastelua ja sääntelyä joka asiassa ihan samaan tyyliin kuin SDP tai Kepu.

Mitä tähän järkevämpään politiikkaan tässä yhdessä asiassa tulee, Häkkänen ensin esitti ihan oikeitä ja tärkeitä viestejä tällä "turhalla" Sharia-ulostulollaan. Mutta sitten Vartiainen (joka taas aika ajoin esittää ihan hyviä avauksia liittyen tuohon markkinapuolue-toiveeseeni) muistutti taas aivopierullaan, mikä kääntää Kokoomuksen viimeistään äänestyskelvottomaksi.

Hän nimittäin twiittaili tämän Dimmuhomman eteenpäin omilla kommenteillaan. Ruotsin demaritkin nyt ihan rasisteja, ei edes jaksa laskea montako ihmistä ja tahoa tämä Dimmu maalittaa visertäjässä per päivä. Ja näemmä nyt on Juhana poistanut ko. twiittinsä, tai sitten en löytänyt sitä. Ei sitten seisonut tällä kertaa sanojensa takana, vaikka meni kieltämättä rohkeasti SAK-laumabuuattavaksi aktiivimallimiekkarissa.

 
Näihin pari kommenttia:

1) Yleensä sinne perähikiöille (eli Helsingin, tuon maailmanluokan suurkaupungin, ulkopuolella oleville alueille) perustetaan esim. tehtaita tai muuta liiketoimintaa sen takia, että jokin ihan vissi syy ajaa siihen. Logistiikka muodossa tai toisessa. Raaka-aineen saatavuus. Matkailuelinkeinoa ei tarvitse edes mainita, yritäpä tuoda Joulupukkimaa tuntureineen Vantaalle. Ehdoton valtaosa Suomen vientiTUOTTEISTA valmistetaan muualla kuin pk-seudulla ja tämä tuotevienti on yhä aika ylivoimainen verrattuna vaikka paljon puhuttuun palveluvientiin. Supercellit ovat upeita asioita mutta ei niillä Suomea elätetä ilman tylsää savupiipputeollisuutta kaupunkipyörä-alueen ulkopuolella. Toki kunnanisien lupauksillakin on joitakin toimipisteitä tullut lihaksi. Omassa kunnassa on tätä kautta erinomaisen hyvin menestyvä sairaalakalusteiden valmistaja, ei ole ollut valitusta työvoimapulasta.

2) Perähikiöille olisi tulijoita, jos se tehdas tai muu elinkeino on sellainen, minkä varaan pystyy rakentamaan elämää. CASE 1: Uudenkaupungin autotehdas kärsii siitä, että asuntoja ei alueelle rakenneta. Miksi ei rakenneta? No siksi, että autojen sopimusvalmistaminen on äärimmäisen tiukkaa pienten katteiden hommaa, joka elää sopimuksesta toiseen. Keikkamiehet asuvat kontissa ja tekevät siellä mersuja, mutta harva viitsii muuttaa vaikkapa viisihenkisen perheen ja lyödä rahat kiinni 25 vuodeksi sikäläiseen omakotitaloon, kun on ihan herran hallussa onko tehtaalla töitä vielä 10 vuoden päästä. Koska ala on tällainen, myös sijoittajat jättävät sijoittamatta vuokra-asuntoihin alueella. Kyse ei siis ole perähikiöiden kelvottomuudesta asuinpaikkana vaan siitä että yksi iso sopimusvalmistaja ei ole hirveän vahva tukipilari. Toivon toki tehtaalle hyvää tulevaisuutta kuten kaikelle liiketoiminnalle Suomessa pl. puhelinmyynti kuluttaja-asiakkaille. CASE 2: Lapin matkailun työpaikat, joista hirveä tekoitku "miksei suomalaisille työ kelpaa" -otsikolla. Ongelma ei ole Lappi-perähikiä, moni asuisi mielellään tuolla legendaarisessa Ultima Thulessa shamaanien ja hirviöiden (=Lordi) mailla. Ongelma on matkailu-alan työpaikkojen tolkuton kausiluonteisuus. Jos talvella palvelee kiinalaisia turisteja, ei ole oikein kivaa kesällä kaivaa nöyhtää navasta KELA-rahoituksella. Jos matkailijavirtoja myös kesällä saataisiin ylös, niin kas, kun tulisi niitä perähikiöille muuttajiakin.




Ainakin jossain vaiheessa Suomen kaupungistumisaste oli n. 70% kun muilla teollisuusmailla luku n. 80% Uskon että hitaasti mennään lähemmäs jälkimmäistä, ja ihan hyvä niin. Kuitenkin kannattaa muistaa, että Hong Kongin ja Singaporen tyyppisiä paikkoja lukuunottamatta kaupungistumisaste ei ole missään 100%. Eikä tule olemaankaan, meilläkään, koska perähikiä ja Stadi elävät symbioosissa ja mutuaalisessa suhteessa. Ilman perähikiää on myös Stadi mennyttä, toisaalta perähikiän ei ole millään tavalla järkevää kampittaa Stadin kehitystä, vaikka ei kaupunkiasumisesta henkilökohtaisesti pitäisikään. Minä VIHAAN kaupunkiasumista, olen sitä sorttia saanut elämässäni suurimman osan enkä henkilökohtaisesti aio enää kokeillakaan. Pikkutaajama on meikäläisen juttu. En silti todellakaan vihaa syntymäpaikkojani itsessään, tämä on vähän tällainen maku- ja elämäntilanneasia.



Jos puhutaan paikoista tyyliin Rautavaara (anteeksi jos joku loukkaantuu), niin tämä on juuri näin. Käynnissä on ollut jo pitkään rakennemuutos. Leipä ei irtoa enää maaperästä entiseen malliin, vaan esim. maatalous keskittyy koko ajan vahvimmille toimijoille, huonosti kannattavat pientilat lopettelevat. Innokkaimmat "vihreät ekonomistit"/"kauppakamarinuoret" tietysti löisivät samantien maataloustuista kansallisen osuuden kerralla pois (tai "jonnevaihtoehto": KAIKKI mt-tuet pois, voidaan ostaa viljaa Venäjältä jne, mitä välii että meiltä tuhoutuu elinkeino jota muut länsimaat kuitenkin pitävät olemassa, ai mikä fakin kriisinsietokyky?), itse uskon että tämä menee ikään kuin hitaan muutosprosessin keinoin, eli kun aletaan saavuttaa järkevä liiketoimintamalli maataloudessa (isot, vahvat, osaavat tilat, jotka työllistävät myös muita kuin perheen oman väen) niin pikku hiljaa tukimäärä tulee laskemaan kun kurjuutta jaetaan muuallekin. Ilmeisesti Ruotsissa ollaan maataloustuissa aika lailla EU-tasolla nykyisin, joskin siellä taitaa olla yllättäen aika paljon meitä enemmän muuta alueellista tukihärpätintä.

Mitä sitten pitäisi tehdä kunnille, joissa väestöpyramidi on luokkaa "vanhainkoti"? No ei mitään, auttaako muka suureen valtionosuustarpeeseen se, että nämä ihmiset revitään vanhainkodeistaan väkisin jonnekin Vantaan korpeen jonne tehdään isolla rahalla uudet rakennusvirheistä 15v päästä homehtuvat vanhainkodit. Asia korjautuu luonnollista reittiään. Nuoret lähtevät jos elinkelpoisuutta ei ole, ja vanhoista eläkeläisistä koostuvat kunnatkin ovat käytännössä eläkeläisiä kuntien joukossa. Ei niistä saa mitenkään nuoria, "työikäisiä" kuntia. Eikä tarvitse.

Tulevaisuudessa "elinkelpoinen Suomi" tulee keskittymään liiketoiminnan ympärille, kaupunkialueiden lisäksi tulee säilymään vitaalina sellaisia ympäryskuntia joista on hyvät reitit työntekopaikoille. Huomattavaa on, että kaupunkien syntyvyyslukemat ovat äärimmäisen alhaiset, esim. Helsingissä ja Turussa vain vähän päälle 1:n (vaikka luvussa luonnollisesti mukana pottunokkien lisäksi myös rikkaammista kulttuuripiireistä tulleet) ja myös muissa kaupungeissa alhaiset, ja tämä siis ekstrapoloituna koko naisväestön eliniälle muutaman vuoden tarkasteluajalla. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että kun tarvitaan tilaa niin ympäryskunnat kutsuu. Sitkeimmät kaupunkisissit ja Vihreiden kansanedustajat tietysti kasvattavat perheen kantakaupungissa, ja mikäs siinä jos pystyy.

Maaseudun kurjistuminen ja kaupungistuminen on pitkälle itseaiheutettu vahinko. Koko euroaika on ollut suomalaisuuden alasajoa, joka alkoi haja-asutusalueen infrastruktuurin (postit, pankit, kyläkoulut) alasajolla säästöjen ja "liiketalouden" nimissä ja 2000-luvulla siirtyi täysimittaiseen suomalaisuuden tuhoamiseen monikulttuurisuusvalhe välineenään.

Suomi käyttää haittamaahanmuuton kuluihin 1-2 miljardia vuodessa. Vastaavalla summalla pidettäisiin kevyesti yllä kyläkouluverkostoa, postikonttoriverkostoa (asiamiehet mukaanlukien) ja kyllä, postikonttorista pitäisi löytyä sitten myös se postipankki. Valtion pitäisi taata peruspalveluiden saatavuus kaikkialla Suomessa lakiin sidotulla palvelusopimuksella. Vanhanaikaista? Entä sitten? Tehotonta? Ei lainkaan selvää, vaikka joku rikkiviisas Vartiainen juokseekin tämän heti kertomaan. On kaukana tehokkaasta, että rakennettu kiinteistökanta ja infrastruktuuri joudutaan rakentemaan uudestaan paljon kovemmilla kustannuksilla toiseen päähän Suomea.

Peruspalvelulupaus lisäisi investointihalukkuutta ja ennen kaikkea ihmisten mahdollisuutta asua haja-asutusalueilla, joissa asumisen kustannukset ovat puolta vähemmät kuin "metropoleissa" ja suomalaisella keskipalkalla tulee toimeen ilman auttavaa kättä.

Henkisellä puolella asiat ovat vielä huonommin. Suomalaiset eivät välitä tehdä lapsia, sille he näkevät edessään kurjistuvan Suomen, jossa kantasuomalaisilla ei ole arvoa eikä tulevaisuutta. Jokainen maankiertäjä on median ja poliitikan kirkukaulojen mielestä arvokkaampi kuin työtä tekevä valkoinen veronmaksaja.

Tällaista johtajuutta Suomessa tarvittaisiin. Todellista arvojohtajuutta, jossa suomalaisen kunnioitus on keskiössä, koko maassa.

PS on lähimpänä tätä, mutta kirkas vetovoima puuttuu. Keskustan luonnollisesti pitäisi olla lähellä, mutta se on istunut käsiensä päällä koko ajan. Kokoomusta ei kiinnosta paskaakaan. Demareita vielä vähemmän. Cityvassarit eivät ole maaseutua nähneetkään muuta kuin punkkupullojen etiketeissä. Vihreät eivät tunnista Suomea kartalta, joten se siitä.
 
Tuo posti- ja pankkipalveluiden huononeminen ei koske pelkästään maaseutua. Täällä pk-seudulla myös on lähipostit ja pankit kadonneet. Aiemmin oli pari pankkia kilometrin säteellä. Nyt 15 km matkaa.

Vanhempieni kotipaikkakunnalta katosi pankit. Bussilla pääsee isompaan kaupunkiin 40 minuutissa. Mutta ei tuo niin paha tilanne olekaan. Pk-seudulla on aivan normaali työmatka sellainen, joka kestää 40 min. Itse kuljin 5 vuotta helsingistä espooseen. Matka-aika oli 1h 20 min yhteen suuntaan joukkoliikenteellä.
Toki tilanne on paha jos pankit, postit ja muut palvelut ovat niin kaukana, ettei niihin ole mahdollista päästä lainkaan joukkoliikenteellä.
 
Tuo posti- ja pankkipalveluiden huononeminen ei koske pelkästään maaseutua. Täällä pk-seudulla myös on lähipostit ja pankit kadonneet. Aiemmin oli pari pankkia kilometrin säteellä. Nyt 15 km matkaa.

Vanhempieni kotipaikkakunnalta katosi pankit. Bussilla pääsee isompaan kaupunkiin 40 minuutissa. Mutta ei tuo niin paha tilanne olekaan. Pk-seudulla on aivan normaali työmatka sellainen, joka kestää 40 min. Itse kuljin 5 vuotta helsingistä espooseen. Matka-aika oli 1h 20 min yhteen suuntaan joukkoliikenteellä.
Toki tilanne on paha jos pankit, postit ja muut palvelut ovat niin kaukana, ettei niihin ole mahdollista päästä lainkaan joukkoliikenteellä.

Totta tuokin, itse tänään vaelsin reippaan matkan kaupungissa seteliautomaatin perässä kun tarvitsin käteistä.
 
Ruotsin puolueilla paniikkitunnelmat vaalien alla – Ruotsidemokraattien ennätyskorkea kannatus hermostuttaa
Ylen Skandinavian-kirjeenvaihtaja kävi demarien sydänmailla, jossa ruotsidemokraattien menestys pelottaa. Keskustele aiheesta jutun lopussa
Ruotsin itärannikolle Örnsköldsvikiin ajaessa vilahtelevat kuvankauniit rannikkomaisemat ja syvät metsät. Mutta paikkakunnalle tullessa tuntee nenässään myös alueen yhden taloudellisen vahvuuden, paperiteollisuuden.
Näillä seuduilla ihmisiä on työllistänyt teollisuus, joista suurimpana MetsäBoardin tuotantolaitokset Husumissa.
Nyt ollaan demarien vahvalla tukialueella. Nykyinen puheenjohtaja Stefan Löfven on kasvanut näissä maisemissa. Viime vaaleissa demarit saivat alueella kuudenkymmenen prosentin äänisaaliin, vaikka valtakunnallinen kannatus oli puolet vähemmän.
Mutta jopa täällä Ruotsin sosialidemokraattinen puolue on nyt hädissään.
Sosialidemokraattien Örnsköldsvikin paikallisjärjestön puheenjohtaja Kristoffer Park on huolestunut puolueensa tilanteesta. Hän ei käsitä, miksi ihmiset ovat tyytymättömiä, vaikka Ruotsilla menee taloudellisesti hyvin ja työllisyystilanne on hyvä.
– On selvää, että mielipidemittaukset huolestuttavat. En ymmärrä, miksi kannatuksemme ei nouse, vaikka Ruotsilla menee taloudellisesti hyvin, Park sanoo.
Ruotsin politiikassa eletään paniikkitunnelmissa, kun eduskuntavaaleihin on enää runsaat kolme kuukautta.
Viime mielipidemittauksissa maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on saanut parinkymmenen prosentin kannatuksen. Se on noussut aivan suurten puolueiden sosialidemokraattien ja Ruotsin kokoomuksen rinnalle.
On mahdollista, että ruotsidemokraatit voi nousta jopa suurimmaksi puolueeksi syyskuun vaaleissa.
Demareilta hävinnyt gallupeissa neljännes tukijoista
Sosialidemokraattisen puolueen kannatus on ennätysalhaalla. Demarit saivat 24 prosentin kannatuksen Dagens Nyheter -lehden keskiviikkona julkaisemassa mielipidetiedustelussa.
Jos luvut olisivat samat myös vaaleissa, se tietäisi lähes joka neljännen äänestäjän katoamista. Muutkin mielipidemittaukset ovat olleet laskusuuntaisia.
Demarit menettävät nyt sekä nais- että miestukijoitaan ruotsidemokraateille. Mittausten valossa maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit ovat ruotsalaismiesten suosikki.
Tutkimuksen tehneen Ipsoksen mukaan sosialidemokraatit jakautuvat nyt kahteen leiriin: pienten paikkakuntien perinteisiin työläiskannattajiin ja suurten kaupunkien monikulttuurisuutta arvostaviin demareihin.
Demarien puoluejohto on houkutellut ruotsidemokraatteihin karanneita äänestäjiä takaisin tiukemmilla maahanmuuttolinjauksilla ja kovemmalla retoriikalla. Samalla puolue on suututtanut osan johtavista sosialidemokraateista ja omista kannattajistaan.
Arvostelijoiden mielestä tiukat maahanmuuttolinjaukset eivät vastaa sosiaalidemokraattisia arvoja vaan muistuttavat ruotsidemokraattien retoriikkaa. Mediassa on puhuttu jo sosiaalidemokratian kriisistä ja ruusujen sodasta.
https://yle.fi/uutiset/3-10223270
 
Sosialidemokraattien Örnsköldsvikin paikallisjärjestön puheenjohtaja Kristoffer Park on huolestunut puolueensa tilanteesta. Hän ei käsitä, miksi ihmiset ovat tyytymättömiä, vaikka Ruotsilla menee taloudellisesti hyvin ja työllisyystilanne on hyvä.

https://yle.fi/uutiset/3-10223270

Tässäpä se syy. Svedudemari ei vain ymmärrä, tai sitten tosiuskovaisen tavoin tietoisesti sulkee silmänsä totuudelta.

Ei ihmisiä enää kiinnosta joku talous tai edes työllisyys siinä vaiheessa, kun ulos mennessä puolet naamoista on vieraita ja vihamielisiä, poika tulee taas silmä mustana koulusta, vaimoa pelottaa mennä julkisilla töihin tai tytär soittaa ties monennenko kerran että "tuu iskä hakemaan, noi tummat seuraa mua".

Siinä vaiheessa kun arkielämä on ahdistavaa ja alat pelät oman perheesi ja oman itsesikin turvallisuuden ja koskemattomuuden puolesta ja tunnet itsesi vieraaksi omilla kotikonnuilla, ei poliitikkojen kauniit puheet jostain työllisyydestä tai valtion taloudesta enää paljoa paina. Ihminen nyt vain on sellainen.

Ja tämä alkaa jo olemaan todellisuutta Suomessakin isommissa kaupungeissa tai ainakin kyseisten kaupunkien tietyillä alueilla.
 
Maaseudun kurjistuminen ja kaupungistuminen on pitkälle itseaiheutettu vahinko. Koko euroaika on ollut suomalaisuuden alasajoa, joka alkoi haja-asutusalueen infrastruktuurin (postit, pankit, kyläkoulut) alasajolla säästöjen ja "liiketalouden" nimissä ja 2000-luvulla siirtyi täysimittaiseen suomalaisuuden tuhoamiseen monikulttuurisuusvalhe välineenään.

Suomi käyttää haittamaahanmuuton kuluihin 1-2 miljardia vuodessa. Vastaavalla summalla pidettäisiin kevyesti yllä kyläkouluverkostoa, postikonttoriverkostoa (asiamiehet mukaanlukien) ja kyllä, postikonttorista pitäisi löytyä sitten myös se postipankki. Valtion pitäisi taata peruspalveluiden saatavuus kaikkialla Suomessa lakiin sidotulla palvelusopimuksella. Vanhanaikaista? Entä sitten? Tehotonta? Ei lainkaan selvää, vaikka joku rikkiviisas Vartiainen juokseekin tämän heti kertomaan. On kaukana tehokkaasta, että rakennettu kiinteistökanta ja infrastruktuuri joudutaan rakentemaan uudestaan paljon kovemmilla kustannuksilla toiseen päähän Suomea.

Peruspalvelulupaus lisäisi investointihalukkuutta ja ennen kaikkea ihmisten mahdollisuutta asua haja-asutusalueilla, joissa asumisen kustannukset ovat puolta vähemmät kuin "metropoleissa" ja suomalaisella keskipalkalla tulee toimeen ilman auttavaa kättä.

Henkisellä puolella asiat ovat vielä huonommin. Suomalaiset eivät välitä tehdä lapsia, sille he näkevät edessään kurjistuvan Suomen, jossa kantasuomalaisilla ei ole arvoa eikä tulevaisuutta. Jokainen maankiertäjä on median ja poliitikan kirkukaulojen mielestä arvokkaampi kuin työtä tekevä valkoinen veronmaksaja.

Tällaista johtajuutta Suomessa tarvittaisiin. Todellista arvojohtajuutta, jossa suomalaisen kunnioitus on keskiössä, koko maassa.

PS on lähimpänä tätä, mutta kirkas vetovoima puuttuu. Keskustan luonnollisesti pitäisi olla lähellä, mutta se on istunut käsiensä päällä koko ajan. Kokoomusta ei kiinnosta paskaakaan. Demareita vielä vähemmän. Cityvassarit eivät ole maaseutua nähneetkään muuta kuin punkkupullojen etiketeissä. Vihreät eivät tunnista Suomea kartalta, joten se siitä.

- Ei mitään järkeä ylläpitää tyhjillään olevia kouluja, kauppoja, posteja, pankkeja, kyläkauppoja jos asiakkaat puuttuvat. Asiakkaat ovat muuttaneet muualle.

- Minkä takia ihmiset haluaisivat asua haja-asutusalueilla? Minulla ei ole ajokorttia eikä mitään tarvetta sellaista hankkia joten mitä tekisin jossain pikkukylässä? Laitan autoon uppoavat rahat mieluummin johonkin muuhun.

- Minä ja ystäväpiiriini kuuluvat 25-35v miehet eivät ole hankkineet lapsia koska perhe-elämä ei kiinnosta.

- Maalaisromantiikka ei kiinnosta joten en ole muuttamassa pois Lahdesta... mitähän vetovoimaa siellä maaseudulla olisi?
 
Viimeksi muokattu:
Entäs jos mietit asiaa epäitsekkäästi maanpuolustuksen näkökulmasta?

Suvun jatkaminen on kuten asevelvollisuus, molemmissa on lyhyet huippuhetket :giggle: mutta suuren osan ajasta pitää kyetä sietämään enemmän tai vähemmän epämukavuutta.

Samassa rapussa asuvilla mamuperheillä (Bangladesh, Etiopia, Kosovo ja Vietnam edustettuina) on lapsia yhteensä seitsemän joten minun ei tarvitse tehdä yhtään.

Ulkoistaminen on nykypäivää. (y)
 
Entäs jos mietit asiaa epäitsekkäästi maanpuolustuksen näkökulmasta?.
Niinhän se meni, että yksi mukula isänmaalle, toinen ja kolmas vanhemmille. Tarvittaessa kruunu vie tietysti kaikki kolme..

Ei varmaan tarvitse odottaa, että toiseuden edustajat ovat Karjalan kannaksella kun tarve vaatii, vaan silloin aiphounläpsyttelijät reilaavat jo väljemmillä vesillä. Ja meillehän kerrotaan, että rajojen sulkemisella ei estetä liikehdintää.
 
Back
Top