Eduskuntavaalit 2019

Nooh pientähän tuo on. Toisaalta hyvä vaan, että saadaan vähän "kiteen kovaa tiedettä" peliin, niin unohtuu Väyrysyn väitöskirjat ja muut tieteelliset läpimurrot.

No. Ainakin käytännön toiminta vastaa tiedekunnan tieteellistä kompetenssia.

Assarina ollessani kävin kerran Helsingin (silloinen) Naistutkimuksen laitoksella viemässä eräitä papereita.

Valehtelematta niin vihamielistä tunnetta en ole kokenut koskaan matolle/kehään mennessäni.
 
Atte Kaleva kertoi arvostavansa Alfatv:n tentissä Leo Straniusta ja Jussi Halla-ahoa.
Lisäksi antoi täyslaidallisen Kokoomus vetoiselle vihapuhetyöryhmälle..

Kouvolan ratapiha huutaa hoosiannaa..mahtuuko kaikki Kokoomuksen rattaat ratapihalle?
 
Halla-aho perussuomalaisten kannatusnoususta IL:lle: ”Odotimme sitä, merkit ovat olleet sellaiset”
Samaan aikaa Halla ahoa-lähestyy keski-ikäinen mies.
– Olen aina äänestänyt kokoomusta, mutta nyt täytyy vaihtaa puoluetta, mies sanoo Halla-aholle ja seuraa pitkä keskustelu työstä ja verotuksesta.
 
Atella taitaa olla kokemusta "paremmista kulttuureista".

Miten sattuikaan, että tämä jakso osui juuri pari viikkoa ennen vaaleja...tosin vähän samaa kategoriaa kuin se entinen natsi..holappa vai mikä olikaan..

Kyseinen koomikkopoliitikko puskee twiitterissään ihan täysillä ilmastotarinaa. Piiri pieni pyörii (kts. ilmastoketju, sieltä pääsee samaan joukkoon):

Iikka Kivi retweeted
Anna Pulkka Anna Pulkka
@PulkkaAnna Mar 28
.@Riikka_Suominen:”Silloinkin, kun tekeillä on ilmiselvä uusi rikos ilmastoa vastaan, on se positiivinen talousuutinen.” Ja rikos ilmastoa vastaan on rikos ihmiskuntaa vastaan. Tämä tulisi nostaa esiin myös vaalitenteissä. #journalismi #kulttuuri #ilmasto

Mikko Kosonen retweeted
Oras Tynkkynen Oras Tynkkynen
@orastynkkynen
aiheellinen kysymys, Pekka @haavisto: kannattaako Suomen hankkia hävittäjiä maasta, joka aikoo jättäytyä Pariisin sopimuksen ulkopuolelle?
 
Jotkut asiat ei muutu...

55760016_2203019136410864_6278704680184840192_n.jpg


Vaalimainokset ovat ilmestyneet katukuvaan. Mitenhän niille (ja niiden lupauksille) käy?
Kari HS 1958
 
Minä puolestani en kaipaa mitään suuria lupaavaa johtohahmoa vaan osaavan porukan valtion puikkoihin.
Niin minäkin....
Tämä tosin valitettavasti sulkee sitten sekoomuksen ja keskustan, ja muut "vanhat" puolueet pois.
 
Katsoin sitten osan tuosta AlfaTV:n vaalipaneelista. Hyvä veto Atte Kalevalta. Fiksu kaveri, toivottavasti menee läpi - ja pienoisena pettymyksenä pitäisin hänen rannalle jäämistä. Toivottavasti Atte vaikuttaa puolueensa linjaan. :)
 
Asiantuntijat povaavat perussuomalaisille jopa kärkipaikkaa – puolueella muita enemmän ”piiloon jäänyttä kannatuspotentiaalia”

Asiantuntijat arvioivat IS:lle perussuomalaisten vaaligallupien lukemia.(KUVA: MESUT TURAN, RONI REKOMAA / LEHTIKUVA, VESA MOILANEN / LEHTIKUVA, EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA)
Julkaistu: 29.3. 20:08

Ylen uudessa kannatusmittauksessa perussuomalaiset nousi kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi 15,1 prosentillaan.

YLEN mittaamassa perussuomalaisten 15,1 prosentin kannatuksessa saattaa vielä piillä uuden jytkyn ainekset, uskoo eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Kun miettii, kenellä mahdollisesti historian valossa on vielä piiloon jäänyttä kannatuspotentiaalia, niin vuosien 2011 ja 2015 vaalien perusteella se on nimenomaan perussuomalaiset.

– Siellä saattaa olla vielä merkittävää nousua tämän päivän gallupeihin, Jokisipilä ennustaa.


Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. (KUVA: MESUT TURAN)
Ylen perjantain uudessa kannatusmittauksessaperussuomalaiset nousi kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi 15,1 prosentin kannatuksellaan. Sdp säilytti kärkisijansa 20,1 prosentilla ja toisena tulee kokoomus 15,8 prosentilla.
PERUSSUOMALAISET on edellisten vaalien perusteella takonut kuitenkin vaalipäivänä parempia kannatuslukemia kuin viimeisimmät vaalien alusajan gallupit ovat antaneet ymmärtää.

Jokisipilän mukaan ps:n äänisaalis on noussut niistä keskimäärin vielä 2,5–3 prosenttia.

– Se avaa aika lailla mielenkiintoisia näkymiä. Siinä voi vielä käydä niin, että perussuomalaiset ovat aika lähellä sitä kärkipaikkaa.


PERUSSUOMALAISTEN PUHEENJOHTAJA JUSSI HALLA-AHO. (KUVA: ANTTI AIMO-KOIVISTO)

TAMPEREEN yliopiston yliopistonlehtori Sami Borgkuitenkin toppuuttelee. Hänen mukaansa näissä vaaleissa puolueen kannatuksen ennakointi on aikaisempaa helpompaa.

– Ennen 2011 vaaleja ei ollut korjauskertoimia olemassa perussuomalaisten kannatukselle. Nyt mittauslaitokset kykenevät varmasti paremmin ennakoimaan näitä vaaleja, Borg arvioi.

Ennakoimattomuutta puolueen kannatukseen joka tapauksessa liittyy.

Puolueen äänestäjistä löytyy tavallista enemmän niitä, jotka eivät joko ole käyneet äänestämässä edellisissä vaaleissa tai eivät syystä tai toisesta halua ilmoittaa sitä, ovatko äänestäneet.

Perussuomalaisten kannatus perustuukin tutkijoiden mukaan protestimielialaan, johon kukaan muu puolue ei ole tähän mennessä onnistunut vastaamaan.

– Aina kannatusnousu johonkin perustuu. Tälle on jonkinlaista sosiaalista tilausta tietyissä väestöryhmissä. Nyt jää nähtäväksi, saako puolue väkeä liikkeelle samalla tavalla kuin kaksissa aikaisemmissa vaaleissa, Borg sanoo.


TAMPEREEN YLIOPISTON YLIOPISTONLEHTORI SAMI BORG.(KUVA: VESA MOILANEN)

POLITIIKAN tutkija Jenni KarimäkiTurun yliopistosta toteaa, että perussuomalaiset profiloituu vastavoimana useammassakin vaalien alla puhuttavassa kysymyksessä.

Puolueen kannatuksen nousua vaalien alla on selitetty muun muassa Oulun seksuaalirikoksilla, josta käytävä keskustelu on satanut suoraan sen laariin.

Maahanmuuton lisäksi puolue käyttää Karimäen mukaan hyväkseen myös ilmastokeskustelua, vaikkei se ole mikään puolueen ykkösteema näissä vaaleissa.

Muiden puolueiden puheissa vähintään pohjavire on ollut se, että Suomenkin tulee tehdä isoja ja merkittäviä tekoja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

– Perussuomalaiset ovat oikeastaan ainoa puolue, joka tarjoaa äänestäjälle mahdollisuuden siihen, ettei hänen tarvitse muuttaa kulutustottumuksiaan. Heidän viestinsä on se, että Suomi on jo tehnyt tarpeeksi, eikä meidän yksinään ole tarve enää tehdä enempää, Karimäki sanoo.


TURUN YLIOPISTON POLITIIKAN TUTKIJA JENNI KARIMÄKI. (KUVA: RONI REKOMAA)

KARIMÄKI muistuttaa, että kärkipuolue Sdp:n takana kannatus on gallupeissa melko tasaista. Hän näkeekin epätodennäköisenä että perussuomalaiset päätyisi hallitukseen, mikäli puolueen maahanmuuttolinjaukset eivät merkittävästi muutu.

– Ainakin jos lähdemme siitä oletuksesta, miten puolueet ovat puhuneet hallitusyhteistyöstä perussuomalaisen kanssa, Karimäki perustelee.

Jokisipilä on samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on selkeästi linjannut, että sen jälkeen kun Jussi Halla-ahosta tuli perussuomalaisten puheenjohtaja, tuli puolueesta sellaisen arvomaailman kannattaja, jonka yhdistäminen Sdp:n arvomaailmaan tuntuu vaikealta.

– Kai meidän täytyy Antti Rinteeseen pystyä luottamaan. Eivät he tietysti ole suoraan hallitusyhteistyön mahdollisuutta tyrmänneet, mutta aika viileästi suhtautuneet, Jokisipilä sanoo.

Borg muistuttaa, että vasta vaalien jälkeen selviää lopulta, miten hallitusta ryhdytään muodostamaan.

– Puolueille voi tulla hyvinkin erilaisia intressejä lähteä hallitukseen tai jättäytyä sen ulkopuolelle riippuen vaalituloksesta.

– Mutta jos perussuomalaiset ei päädy suurimmaksi puolueeksi, niin en usko että sillä on mitään oleellista vaikutusta hallitusneuvotteluihin, Borg sanoo.

 
Katsoin sitten osan tuosta AlfaTV:n vaalipaneelista. Hyvä veto Atte Kalevalta. Fiksu kaveri, toivottavasti menee läpi - ja pienoisena pettymyksenä pitäisin hänen rannalle jäämistä. Toivottavasti Atte vaikuttaa puolueensa linjaan. :)

En katsonut panelia. Harmi sinänsä jos oli hyvä. Mutta Atte. Rattaiden kolina on liian kovaa. Opin videolain (80-luku) käsittelyn aikana tämän kokkareiden kahden rattaan politiikan (Zyskovicz oli sen isä käsittääkseni). Se on tehokas tapa, mutta jos lukee liikaa, se ei oikein toimii pitkän päälle.
 
Katsoin sitten osan tuosta AlfaTV:n vaalipaneelista. Hyvä veto Atte Kalevalta. Fiksu kaveri, toivottavasti menee läpi - ja pienoisena pettymyksenä pitäisin hänen rannalle jäämistä. Toivottavasti Atte vaikuttaa puolueensa linjaan. :)
Oli kyllä melkoinen moniuraohjus tuo Aten esiintyminen. Ikävää, että hänen linjalla ei ole hiventäkään katetta hänen edustamassa puolueessa.
 
Suhdanneherkkää teollisuus on, mutta ei kai sillä verukkeella pidä jättää nousukauden satoa poimimatta?

Perikainuulaiseen tapaan vaan sanottaisiin, jotta "mittee se hyvejää" ja jäädään kaivamaan napaa.

Niin nousu suhdanteen aikaan on ihan hyvä olla. Sitten kun lama ja kupla puhkeaa on hieman eri ääni kellossa. Jopa satoja tai parikin tuhatta voi menettää työnsä. Jos ovat asunnonkin ostaneet lähistöltä ja työtä ei ihan läheltä löytynekkään suurelle joukolle. Vaikka teoriassa asia on hyvä niin jotenkin pidän suuria tehtaita jotenkin epävarmoina kumminkin. En osaa selittää. Pitänee yrittää mietiskellä asiaa.
 
Back
Top