Petteri Orpo: ”Työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä reilusti” – vastasi yrittäjälle, joka ei löydä Suomesta työntekijöitä
Tänään klo 9:08
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi Iltalehden haastattelussa, että hän ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ovat löytämässä sovun sote-ratkaisusta. Sinipunasote on rakentumassa suurten kaupunkien varaan. ”Sotessa näkyy SDP:n kanssa valoa tunnelin päässä”, Orpo vahvistaa.
Yrittäjä Omer Nura ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat yhtä mieltä siitä, että työperäistä maahanmuuttoa Suomeen pitää lisätä seuraavalla vaalikaudella. LAURI NURMI
Petteri Orpo selittää käsillään ymmärtävänsä kosovolaistaustaisen
Omer Nuran turhautumisen.
Sotaa lapsena perheensä kanssa Suomeen paennut Nura sanoo, että
työperäisen maahanmuuton säännöt ovat hänen mielestään liian tiukat.
Nuralla on ollut vaikeuksia löytää Suomesta työntekijöitä.
– Työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä reilusti, Orpo sanoo ja vastaa yrittäjän
yläfemmatervehdykseen.
Toimitusministeristön valtiovarainministeri Orpo on torstaina julkistanut rahaministeriön julkisen talouden suunnitelman vuosille 2020-2023.
Valtionvelan arvioidaan kasvavan 12 miljardilla eurolla ja nousevan 119 miljardiin euroon.
– Talous jatkaa heikkenemistään.Se johtaa jonkin verran yli 73 prosentin työllisyyteen vuoteen 2023 mennessä. Työllisyysasteen nostaminen 75:een ei tapahdu siis itsestään, Orpo arvioi merenrantaravintolassa.
Lohikeitto höyryää. Kermaakin siinä on.
Jotta kissanpäivät jatkuisivat, kokoomus vaatii seuraavaan hallitusohjelmaan konkreettisia kirjauksia kannustavasta sosiaaliturvasta, työn verotuksen keventämisestä, jatkuvasta oppimisesta, työmarkkinauudistuksista ja työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.
– Talous- ja työllisyyskysymys on SDP:n ja kokoomuksen välillä kaikkein vaikein asia, Orpo haarukoi.
Tämä on yleisesti tiedossa.
Tarkoitus on puhua sote-uudistuksesta. Siinä sinipunahallituksen muodostamisen tieltä vaikuttaa poistuneen iso este, kun demarijohtaja
Antti Rinne antoi
Iltalehdelle haastattelun, jossa hän pitää mahdollisena suurten kaupunkien toimimista sote-palveluiden järjestäjinä.
– Voi hyvinkin olla niin, että Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu ovat väestöpohjaltaan riittäviä, ja ne voivat olla tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjäorganisaatioita eli itsehallintoalueita, Rinne arvioi.
Orpo ilahtui Rinteen kannasta
Orpo hymyilee.
Kokoomus kannattaa kuntapohjaista sote-ratkaisua.
– Rinne ei ole aiemmin näin sanonut. Näyttää siltä, että SDP on tullut sote-uudistuksessa meidän linjoillemme. Vielä on avoimia kysymyksiä, mutta on hyvä, että maakuntavimma on demareilta poissa, Orpo tuumaa.
Orpo tulkitsee Rinteen keskustelunavausta siten, että SDP:n ja kokoomuksen on mahdollista saavuttaa hallitusneuvotteluissa sopu sote-uudistuksesta, jos puolueet niitä yhdessä käyvät.
– Olen ilahtunut siitä, että demareiden kannassa on selvästi muuttumista. Kun Rinne nyt sanoo näin, hän tunnustaa, että kuntapohjaisesti voidaan edetä.Mutta kun hän puhuu itsehallintoalueista, se saattaa viitata edelleen sote-veroajatukseen. En suin surminkaan halua kolmatta verottajaa tähän maahan, Orpo kertoo.
Kokoomus vaalii nykyistä verotuksen rakennetta, jossa verottajia ovat kunnat ja valtio.
– Kun kerran uskomme kaupunkien kykyyn hoitaa soten, on turha yrittää rakentaa uutta hallintoa.Rakennamme kuntayhtymiä olemassa olevalle kuntapohjalle.Tämä on meille niin iso kysymys, että on hyvä, että siinä näkyy SDP:n kanssa valoa tunnelin päässä, Orpo jatkaa.
On kuulemma yksi murhe vähemmän sopimisen tiellä.
Vapaavuori ja Lyly taustalla
Orpo kertoo puhuneensa eri sote-vaiheissa Helsingin pormestarin
Jan Vapaavuoren, Tampereen pormestarin
Lauri Lylyn, Espoon kaupunginjohtajan
Jukka Mäkelän, Turun kaupunginjohtajan
Minna Arven ja Oulun kaupunginjohtajan
Päivi Laajalan kanssa.
– Olen tavannut lukemattoman määrän myös pienten kuntien johtajia. Minulle tulee keskustalaisista kunnista viestiä, että on hyvä, kun maakuntahomma kaatui, Orpo sanoo.
Sote-palveluiden järjestäjien määrää Orpo pienentäisi perustamalla nykyistä laajempia kuntayhtymiä.
– Harvempaan asutussa Suomessa voi olla maakunnan kokoisia ratkaisuja. Pirkanmaalla mietitään vapaaehtoisuuden pohjalta maakunnan kokoista sote-kuntayhtymää. Kaupungit kyllä pärjäävät. Seuraavan hallituksen pitää huolehtia, että pienet kunnat eivät jää yksin, vaan että jokainen kunta on mukana isommassa sote-kuntayhtymässä, Orpo painottaa.
Sote-uudistuksen yrittäminen alkoi vuonna 2006, jolloin keskustalaisen
Matti Vanhasen hallitus laittoi vauhtiin Paras-hankkeen. Aluksi tuloksia syntyi. Vasta 2010-luvulla sotesta on tullut poliitikoille painajainen.
– Kuntaministeri
Hannes Mannisen (kesk.) johdolla velvoitettiin kunnat hakeutumaan 20 000 asukkaan väestövastuualueisiin. Se on ainoa hanke, joka sotessa on onnistunut.Vastaavilla ohjaamis-, kannustamis- ja velvoittamismenettelyillä varmistetaan, että kaikki kunnat ovat mukana kuntayhtymissä, Orpo avaa kokoomuksen sote-ajattelua.
Yksityisille yrityksille potilaita
Yksityiset terveyspalveluyritykset sekä kokoomus että SDP ottaisivat palveluseteleillä mukaan sote-uudistukseen.
Hoitotakuuta kokoomus kiristäisi siten, että kiireettömässä perusterveydenhuollossa lääkärin vastaanotolle pitäisi päästä kuukaudessa nykyisen kolmen asemesta. Hammaslääkäriin pääsisi kolmessa kuukaudessa.
– Järjestäjä velvoitetaan antamaan asiakkaalle palveluseteli, jos se ei pysty hoitotakuun puitteissa hoitoa antamaan julkisella puolella.Demarit ovat tulleet linjoillemme.Se on erinomainen asia. Silloin toteutuu hoitoon pääsy, ja kehiin tulee valinnanvapaus. Julkisella ovat järjestämisvastuu, rahat ja valta. Tämä on minusta suorastaan nerokasta, Orpo innostuu kiittelemään Rinnettä.
Siitä, kumpi puolueista on ollut ensin palveluseteleiden kannalla, vallitsee totta kai erimielisyyttä.Vaalien alla poliittisessa retoriikassa ei ole tapana antaa ylettömästi tunnustusta päävastustajalle.
Sotessa läpimurto vaikuttaa gallupeiden kärkikaksikon kohdalla silti ilmeiseltä, eikä Orpo sitä kiistä.
– Kaikki tässä on samaa, kunhan loppuvat ajatukset uudesta hallinnon tasosta ja verotuksesta, hän vahvistaa.
Hoitojonojen purkaminen vie kertaluontoisesti 50-80 miljoonaa euroa. Siitä Orpo on teettänyt laskelmia valtiovarainministeriössä.
– Ammattilaisen arvioitavaksi, sitten lääkäriin, erikoislääkäriin ja toimenpiteeseen ja saman tien kuntoutukseen. Nopeutamme näitä kaikkia. Sitten pitää huolehtia siitä, että järjestelmä syntyy niin tehokkaaksi, että jonoja ei synny uudestaan, Orpo pohtii.
0,7 sopii kokoomukselle
Rinne on asettanut vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostamisen 0,7:ään kynnyskysymykseksi SDP:n hallitukseen menolle. Orpo on valmis kirjaamaan numeron lakiin.
– Kokoomus on valmis 0,7:ään, jos asiantuntijat sitä osana kokonaisratkaisua esittävät. Uusien hoitajien määrä olisi vanhustenhoidossa silloin noin 4 000. Tiedämme, että tarvitsemme ne hoitajat sinne, mutta haluamme, että jokainen mummo ja vaari saa tarvitsemansa. Kaikille 0,7 ei riitä.Haluamme varmistaa, että hoitajat eivät ole pois kotipalveluista, Orpo sanoo.
Orpo tähdentää, että myös hänellä on kynnyskysymyksiä. Ne liittyvät talouteen ja työllisyyteen.
– Kynnyskysymys on se, että hallitusohjelmaan kirjataan talous-ja työllisyyspolitiikan linja, jolla velkaantuminen pysyy kurissa ja työllisyysaste nousee 75:een.Muuten emme pysty huolehtimaan palveluistamme.
Kokoomus ei aio osallistua hallitukseen, joka luopuisi aktiivisesta Eurooppa-politiikasta.
– Hallituksen pitää sitoutua EU:n kehittämiseen. Ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat yhtäkkiä kynnyskysymyksiä, jotka pitää tässä maailmanajassa sanoa ääneen, Orpo korottaa kynnystä.
Sen yli Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset tuskin kiipeävät.
– Se on kyllä hyvin vaikeaa, erittäin, erittäin vaikeaa, Orpo kertoo kantansa yhteistyöhön Halla-ahon kanssa.
Hoitajia ulkomailta
Lähes kynnyskysymykseksi Orpo nostaa työperäisen maahanmuuton lisäämisen. Se on ikään kuin vastaus Rinteen vaatimukseen sitovasta hoitajamitoituksesta.
– Jotta suuri hoitajien tarve saadaan täytettyä, se edellyttää sitä, että tarveharkinnasta pitää työperäisen maahanmuuton osalta luopua. Ei meillä riitä muuten lääkäreitä ja hoitajia. Tarvitsemme myös tekijöitä teollisuuteen, tutkijoita ja insinöörejä, Orpo luettelee.
Vasemmistopuolueita Orpo arvostelee näiden antamista vaalilupauksista. Vasemmistoliiton puheenjohtajan
Li Anderssonin kritiikkiin Orpo vastaa sanomalla, että vanhustenhoitoon on jo varattu ensi vaalikauden alustavissa budjettikehyksissä miljardi euroa enemmän kuin nyt.
– Olen esittelemässäni julkisen talouden suunnitelmassa laittanut 1,2 miljardia euroa lisää terveyspalveluihin. Kun väki vanhenee, meidän on löydettävä rahat, joilla pystymme vastamaan vanhusten palvelutarpeisiin. Kun Andersson sanoo Ylellä, että miljardi lisää vanhuspalveluihin ei ole mahdollista, niin kyllä se sitä on, kokoomusjohtaja huomauttaa.
Lisäraha tarkoittaa summaa, joka vuonna 2023 menee valtiovarainministeriön arvion mukaan nykyisen lainsäädännön hoitovelvoitteiden täyttämiseen.
Keskustelu siitä, heikentääkö hävittäjiin käytettävä raha mahdollisuuksia muihin menolisäyksiin on turhaa. Ikävä kyllä hävittäjät tulevat kalliiksi.
– Vuonna 2023 budjetin loppusumma on kolme miljardia euroa suurempi kuin ensi vuonna, eli budjetti nousee sen verran ilman yhtään vaalilupausta.Hävittäjät ovat lisäyksestä puolitoista miljardia euroa, Orpo kertoo.
”Rahaa ei ole”
Orpon mielestä menolupauksia tekevät puoluejohtajat eivät ymmärrä kulujen kasvavan ilman yhtään vaalilupausta.
– Se on velkaa lasten piikkiin tai lisää veroeuroja ihmisten kukkaroista. Siksi ei ole reilua antaa äänestäjille käsitystä, että täältä tulee kaikennäköistä hyvää ja että rahaa on. Rahaa ei ole, Orpo arvioi.
Kilpailijat ovat epäilleet kokoomuksen veronkevennysten realistisuutta.
– Meillä on miljardin kevennykset työ- ja eläketulojen verotukseen.Ne katetaan kokonaan ympäristö-, haitta-, ilmasto-, kulutus- ja arpajaisverotuksen kiristyksillä.Paketti on tasapainossa, Orpo vakuuttaa.
LAURI NURMI
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi Iltalehden haastattelussa, että hän ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ovat löytämässä sovun sote-ratkaisusta. Sinipunasote on rakentumassa suurten kaupunkien varaan. ”Sotessa näkyy SDP:n kanssa valoa tunnelin päässä”, Orpo vahvistaa.
www.iltalehti.fi