Eduskuntavaalit 2019

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hansai
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hallitus ohjelmassa 2015 myös perussuomalaisten hyväksymä 80 kohdan ohjelma on nyt pantu pääosin käytäntöön.Löytyykö vaalien jälkeen hallituspohja jossa menee tiukempi linja läpi.Rkp ja kristilliset moittineet Sipilän hallituksen joitakin kiristyksiä epäinhimillisiksi.Sdp ja siitä vasemmalle vaatineet perumaan osaa tiukennuksista ja perheenyhdistämisen helpottamista,lakimiesten avun lisäämistä ym.Miten kuvittelette monipuoluehallituksen johon kuuluu yksikin edellämainituista kirjaavan tiukennuksia ohjelmaan.Tanskassa se onnistui kun oppositio tuki tiukennuksia.Tiedustelulaki saatiin läpi meilläkin opposition tuella.Perustuslakitalebaanit meillä kaataa lait joilla esitetään heikompia etuja laittomille oleskelijoille.Abc ukkokporukoissa kuulee kun moni panee nyt toiveensa Halla ahoon vaalivoitolle.Nyt pannaan rajat kiinni ja matut potkitaan ulos.Pelkään ettei toiveet toteudu
 
Ei mielestäni piä paikkaansa. Kirkkohan oli ihan tikkari pystyssä 2015:n keikan yhteydessä, kun tuli tuhansittain pelastettavia sieluja ja tarjosi auliisti lähetystyötä VOK:eissa. Täten, KD on vain tavallista taitavampi piilokommaripuolue kun esittävät olevansa ihan siellä pyhän kolminaisuuden eli isänmaan, uskonnon ja kodin ytimessä.
KD edustaa pääasiassa eri kirkkokuntien konservatiivikristittyjä, kun taas evlut kirkkomme tahtipuikkoa heiluttavat liberaalit. Konservatiiveilta löytyy paljon ymmärrystä persujen suuntaan, kun taas liberaalit ovat suuntautuneet vihervasemmistoon.
 
toivottavasti Halla aho pääsee hallitukseen ja saa painavan ministerin salkun.Kun hän esimerkiksi sisäministerinä kertoo panevansa rajat kiinni ja palauttavansa laittomat maassa oleskelijat niin virkamiehet kiikuttavat hänelle nipun sopimuksia joihin Suomi on sitoutunut ja kertovat että perustuslakivaliokunta on todennut nämä muutokset käytäntään mahdottomaksi.Presitentti Niinistönkin juttusilla pitäisi käydä keskustelemassa Suomen kansainvälisen maineen heikkeminisestä.Jussi järjestää tiedotustilaisuuden ja kertoo realiteetit.Onko mestari petturi vai miten käy.Näin siinä pakkaa käymään kun hyvätkin aikomukset pitäisi panna toteen.Hallitus ohjelmaan pitäisi saada isot asiat kirjoitettua mutta löytyykö tukea.Vennamo lupasi poistaa työttömyyden aikoinaan kolmessa kuukaudessa.Saivat työministerin paikan ja loppu on historiaa.Sanotaan jos joku lupaa oikein hyvää ja halpaa helppoa ratkaisua niin epäile.Ihme ei tapahdu
Kansainväliset sopimukset mainittu:facepalm::facepalm:
 
Odotellaan nyt kaikessa rauhassa vaalien tuloksia..

Poliitikkojen mielipiteet muuttuu ja takit kääntyy kun päästään niin pitkälle että ryhdytään tarjoamaan ministerinpaikkoja..

Moni sosiaaliturvan ja asumistuen varassa elävä kansalainen (perinteisesti vasemmiston kannattaja) miettii tarkkaan omasta näkökulmastaan vihervasemmiston ajatuksia pakolaisten vapaasta maahantulosta....
Jos/kun Suomeen tulee ja tänne oiken haalitaan tuhansittain lisää (siis markkinoidaan maana joka haluaa lisää asukkaita arabiasta ja afrikasta) yhteiskunnan tulonsiirtojen varassa eläviä maahanmuuttanjia niin se tarkoittaa automaattisesti lisää jakajia rajalliseen tulonjakobudjettiin.. Ei Suomen rajallisilla resursseilla ole mahdollisuuksia elättää muualta tulevia kymmeniä tuhansia sosiaaliturvan tekokkaita hyödyntäjiä..

Monet kyselevät miten Tanskassa voidaan olla tiukempia maahantulijoita kohtaan..Ilman että rikotaan mitään kansainvälisiä sopimuksia. Samoin Kanadassa, Autraliassa ja monessa muussa maassa.. Moni osaa arvata senkin miksei kyseiset, elintasonperässä kulkevat, pakolaiset muuta Viroon, Puolaan, Unkariin jne.. Kyseiset maat eivät kelpaa pakolaisille koska siellä sosiaaliturvan taso on pienempi ja siellä edellytetään myös tiukemmin työllistymistä jne..

Nuo eivät ole mitään tyhmiä kysymyksiä..

Toivotaan että kansalaiset osaavat laittaa nämä asiat järjestykseen myös omien etujensa vuoksi ja käydä äänestämässä ehdokkaita jotka muiden asioiden ohella pitävät kiinni suomalaisten oikeuksista. Vaalien jälkeen nähdään miten asioita ja hallintoa ryhdytään kokoamaan. Toivottavasti persut saavat läpi sellaisen määrän edustajia ettei heitä voi ohittaa lainsäädännössä eikä maan hallinnossakaan.
 
Enemmän #turpo -kirjoituksillaan tunnetulta Ari Pesoselta hyvä analyysi Uudessa Suomessa:

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusi...aan-sen-taas-ja-nousevat-toiseksi-suurimmaksi

PERUSSUOMALAISET TULEVAT TEKEMÄÄN SEN TAAS JA NOUSEVAT TOISEKSI SUURIMMAKSI

29.3.2019 22:41 Ari Pesonen
49 kommenttia
Tänään oli nähtävissä huolestuttavia ilmeitä sekä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon naamalta.
Voin kuvitella heidän ajatuksensa: ”Voi ei, joko taas jo kolmannen kerran peräkkäin!”.

Rinteen ja Orpon ajatukset Sipilän ja Haaviston ajatusten ohella on satavarmasti ollut, että Perusuomalaisten hajaantuminen sinisiin ja perussuomalaisiin olisi ollut kuolinisku Perussuomalaisille marginaaliliikkeeksi, jota ei enää olisi tarvinnut huomioida politiikanteossa ja vielä vähemmän vuoden 2019 hallituksen muodostamisessa.

Nyt ehkä jo viisaimmat heistäkin ymmärtävät, että mikäli Perussuomalaiset ei olisi revennyt kahdeksi poliittiseksi puolueeksi, Perussuomalaiset olivat näivettyneet hallituksessa marginaalipuolueeksi. Puolueen hajoaminen oli Perussuomalaisten pelastus. Tuossa asiassa Sipilä ja Orpo olivat hieman vajaalla älyllä liikenteessä kesällä 2017.

Sipilälle ja Orpolle kuvio oli puhdasta politiikantekoa, josta nyt he tulevat maksamaan hintaa:

Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.” oli Sipilän Twitter-viesti kesäkuun 12. päivänä 2017.
Tein selväksi Orpolle ja Sipilälle, että nykyinen hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät perussuomalaisille, mutta edellytämme, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.” oli Halla-ahon vastaus Facebookissa samana päivänä.

Keskustassa ja Kokoomuksessa kuten myös muissa puolueissa huokaistiin helpotuksesta. Hajaannuksella oli saatettu Perussuomalaiset marginaaliin ja lisäksi puolueesta lähteneet ministerit olisi saatettu asemaan, jossa ne eivät tulisi haastamaan hallituksen yhtenäisyyttä. Sinisille hallituksen hajoaminen ja joutuminen oppositioon Perussuomalaisten viereen olisi ollut katastrofi. No, puolue kannatuksensa puolesta on muutoinkin ollut katastrofi.

Kun Perussuomalaiset menivät tai kun Keskusta ja Kokoomus ottivat Perussuomalaiset hallitukseen vuonna 2015, monissa puolueissa Kokoomuksen ja Keskustan ohella oltiin sangen varmoja, että perussuomalaisen liikkeen kannatus sulaa ja häviää. No, niin kävikin aluksi.

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat 17,7 prosentin kannatuksen ja 38 kansanedustajaa. Syyskuussa 2015 Ylen kannatusmittauksessa Perussuomalaisten kannatus oli pudonnut jo 10,7 prosenttiin ja vuoden 2017 heinäkuussa 7,6 prosenttiin. Lokakuussa 2017 puoleen hajaannuttua kannatus oli alimmillaan 6,9 prosentissa.

Puolueiden kannatuskehityksiä marraskuulle 2018 saakka voi käydä tarkastelemassa Ylen sivuilta (Yle 4.2.2016).

Suomalaiset ”vanhat” puolueet ovat esittäneet kaiken aikaa kantanaan, että paras tapa hallita populistisia liikkeitä on ottaa ne mukaan päätöksentekoon. Ajatus ja idea on ollut, että näin populistiset liikkeet menettävät kannatustaan ja sulavat pois. Tuota viestiä on tyrkytetty kovasti myös Ruotsiin, jossa puolueilla ei ole ollut halukkuutta ottaa Ruotsidemokraatteja hallitukseen.
****
Jos ja kun Perussuomalaiset nousevat toiseksi suurimmaksi puolueeksi kuten nyt vahvasti näyttää muiden puolueiden maito- ja lihaveroa tihkuvan ilmastonmuutossekoilun johdosta, on tilanne todella mielenkiintoinen, jos ”vanhojen” puolueiden kannanottoja etsitään ja muistellaan menneiltä vuosilta. Perussuomalaisten nouseva kehityssuunta vain generoituu ja vahvistuu, ja tätä kehityssuuntaa etenkin Orpo on tämän päivän typerillä puheilla vain edistänyt.

Petteri Orpo ei luota Ylen gallupin tulokseen eikä lämpene hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa: ’Erittäin, erittäin vaikeaa’” (Iltalehti 29.3.2019).
Kyllä kaveri siis osaa ollakin tyhmä. Ääliöitten ääliö. Tuostakin kannanotosta Perussuomalaiset saa kiittää Orpoa, kun kannatus taa nousi muutaman kymmenyksen.
Suomalaiset eivät pidä syrjinnästä ja nurkkaan ajamisesta.

Nyt Perussuomalaisista tulee kaikkien muiden puolueiden vastustaja ja sylkykuppi, mikä vain vauhdittaa Perussuomalaisten kannatuskehitystä. Näin on käynyt ennenkin. Jonkin osapuolen karsinointi nurkkana ärsyttää suomalaisia ja saa kansan liikkeelle vaaliuurnille.

Jos Perussuomalaiset nousevat toiseksi suurimmaksi puolueeksi, Keskusta ja Kokoomus eivät paljonkaan voi huudella ja esitellä kannanottojaan hallituksesta Perussuomalaisten takaa. SDP on eri asemassa, mutta voisiko se ohittaa Perussuomalaiset sen vakiintuneen käytännön perusteella, mitä demokraattisessa Suomessa on noudatettu hallituksen muodostamisessa.

Ei voi.

Halla-ahon perussuomalaisten kanssa hallitukseen? – 2 puolueelta suora ”ei”, 2 voisi harkita” oli uutisotsikko Uudessa Suomessa viime syksynä (Uusi Suomi 12.9.2018):
SDP: Epätodennäköistä, Kokoomus: Mahdollista mutta epätodennäköistä, Keskusta: Mahdollista, Vihreät: Ei, Vasemmistoliitto: Ei, Suomen ruotsalainen kansanpuolue: Lähes varma ”ei” ja Kristillisdemokraatit: Mahdollista, hallitusohjelma ratkaisee.

Kyse oli siis siitä, voiko Perussuomalaisten kanssa olla samassa hallituksessa.

Monet ”vanhat” puolueet ovat lähestymässä Ruotsia siinä, että Perussuomalaisia pitäisi käsitellä kuten Ruotsissa Ruotsidemokraatteja käsitellään. Siis eristää omaan karsinaansa.
Se niistä suomalaisista opeista Ruotsille ja koko muulle Euroopalle populistien ”kotouttamisesta”. ”Kotouttaminen” oli hyvä asia niin kauan kuin ”kotoutettava” oli Timo Soini, mutta ei enää, kun "kotoutettava" olisi Jussi Halla-aho.

Voi jessus tätä suomalaista politiikan tekoa, kuinka vähän järkeä siinä käytetään.

Hyvää kommentointiakin vaihteeksi, eikä öyhötystä. Pari nostoa:

Markku Hatakka30.3.2019 06:59

Kokoomuksen Atte Kaleva puhui eilen Alfa TV:n suuressa vaalilähetyksessä kuin Jussi Halla-aho, hyvät perustelut kaikkiin teemoihin. Kokoomuksen Rydman ja Koivula ovat vaalikoneissa arvovalinnoilla samalla linjalla kuin minä itse.

Eli Kokoomuksessa on paljon ihmisiä hyvin lähellä Perussuomalaisia, mutta Orpo estää näiden ihmisten nousemisen todellisiksi vaikuttajiksi. Tämä on Kataisen ja EUn vaikutusta.
Arvopohja on liian maailmaa hyväilevä, maailma ilman rajoja. Jotain rajaa.

Siksi valitsen Perussuomalaiset.

Ja Pesosen vastaus:
Ari Pesonen30.3.2019 07:53

Orpon ongelma on myös presidentti Niinistö, jonka täydellisessä hallinnassa Orpo on. Niinistöllä on siis kaksi bostoninterrieriä.

Kirjoitin asiasta edellisessä blogikirjoituksessa. Olen Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja enkä voi äänestää Kokoomusta, koska se tosiasiallisesti ei ole ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä. Kokoomus on Nato-huijari. Orpo on kaikkein vähiten verrattuna Stubbiin ja Kataiseen ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä puoluekokouspäätöksestä huolimatta.

Presidentti Niinistö ei aja Suomen Nato-jäsenyyttä ja on melkein yhtä paha Naton vastustaja kuin Halonen oli.

Vuosina 2011-15 Stubb ja Katainen eivät tulleet Sauli Niinistön kanssa toimeen pääosin Nato-kannan ja Venäjä-kantojen vuoksi ja Niinistö "liittoutui" Tuomiojan kanssa. Kokoomuksen Nato-asia meni aivan toivottomaksi, kun vastassa oli kaksi Nato-vastustajaa.

Toivottavasti minun ei tarvitse enää koskaan katsoa Niinistön ja Tuomiojan yhteistyötä kuten vuosina 2011-15 jouduin.

Jos SDP nousee valtaan, tulemme taantumaan läntisissä puolustusyhteistyösuhteissa.
Tuossapa Pesosen vastauksessa huoleni mihin ollaan menossa. Sekä talous- että puolustuspolitiikka menee entistä vasemmistolaiseksi, sekä Orpo että Katainen voisivat yhtä hyvin olla demareita. Stubukka oli raikas länsituulahdus, mutta ymmärrettävästi ärsyttävä, eihän suomalainen optimisti saa olla.
 
Viimeksi muokattu:
Samalla sukunimellä löytyy muutakin yritystoimintaa. Toimeliasta porukkaa.

Joo, siellä päin maailmaa on tosiaan -toimeliasta ja yritteliästä- väkeä. Pannaan kuitenkin vähän vuosia jonoon, kun tarkastellaan tätä yritteliäisyyttä. Että kertyy vähäsen empiiristä kokemustietoa. :cool: Ruotsilla on kokemusta tuon maanäären toimeliaisuudesta jo -70-luvulta lähtien.
 
Ei ole sattumaa että monessa ruotsalaisessa tv-dekkarissa pahikset on entisestä Jugoslaviasta.

Järjestäytyneen rikollisuuden nousulle 90-luvun Ruotsissahan oli poikkeuksellisen hyvät edellytykset. Ensinnäkin rikolliset pääsivät Ruotsiin pakolaisiksi käytännössä ilman kysymyksiä ja syrjäytyneet mamunuoret oli helposti värvättävissä. Usein unohtuu kuitenkin se, että salakuljetusta ja mustaa taloutta edisti suunnattomasti Ruotsin lapsellinen kansanterveyspolitiikka.

Ruotsi nimittäin käynnisti 90-luvun alussa ohjelman tupakoinnin lopettamiseksi ja siihen kuului vuosittaiset tupakan hinnan nostamiset. Tuohon markkinarakoon sitten iskivät jugoslaaviporukat jotka kiristivät ja uhkailivat muut kilpailijat markkinoiltaan. Kuten lähes aina kieltolaki oli siivittämässä järjestäyneen rikollisuuden nousua.
Hyvä Ruotsi...:facepalm:

 
Ulkomaalaiselle 6 kuukautta alle 700e palkka ja sitten aukeaa Kelan avustukset ilmeisesti loppuelämäksi?

Jos olisin ketku, niin myisin työpaikkoja Schengenin ulkopuolisille ja vetäisin tulevista Kelan tuloista sitten "konsulttipalkkioita".
 
Mielenkiintoisia aikoja... Itse olen sekä hämmästynyt että huolestunut siitä kuinka voimakkaasti näitä vaaleja yritetään nyt selvästikin propagoida jonkinlaisiksi ilmastovaaleiksi yrittämällä kääntää kansalaisten huomio pois siitä faktasta että kyse on ennenkaikkea Suomen (sekä sisäisestä että ulkoisesta) turvallisuudesta, pakolaispolitiikasta ja jo huolella ryssitystä SoTesta. Kyseessä on kuitenkin täsmälleen sama silmänkääntökikka kuin puolustuspoliitiikka/NATO -keskustelussakin jossa on suureen ääneen yritetty puliveivata läpi jo ennalta tuhoon tuomittua Suomi-Ruotsi -yhteistyötä. Tokihan agendalla on vakiintuneen tavan mukaisesti aina tasavahvasti työn tuottavuus/palkan riittävyys/eläkkeen suuruus/työnteon kannattavuus jne... Nuo ovat kuitenkin ongelmia jotka ovat aina pinnalla huolimatta siitä kuka on vetovastuussa.

Sisältä päin Suomea yritetään repiä kahtia mm. pakolaispolitiikkaan verhotulla oikeisto-vasemmisto -vouhotuksella ja sosiaalinen media on äänekkäiden mölisijöiden kyllästämä. Tai ainakin siltä tuntuu. Todellisuudessa nimittäin nuo kovaan ääneen huutavat pöljät saavat aivan liikaa huomiota ja palstamillimetrejä siitä huolimatta että ovat mitä todennäköisimmin häviävän pieni osa kansaa.

Ulkoa päin taas...no, muutamankin puolueen agenda haiskahtaa vahvasti paitsi kaalille, myös todennäköisimmin sen aiheuttamalle 70 -luvun pierunhajuiselle tuulahdukselle. Putinin läheinen moottoripyöräkerho "Yön Sudet" aloittelee toimintaansa Suomessa. Saapa nähdä kuinka kerhon toimintaan tullaan suhtautumaan. Nyt on myös keksitty lähestyä HX -hankkeen hävittäjien määrän pienennysyrityksiä ilmastonäkökulmasta. Asialla ketkäpä muutkaan kuin Vihreät...:

Kohteliaat vihreät miehet IL:ssä kirjoitti:
Ville Niinistö puolustaa Haaviston näkemystä ilmastopolitiikan kytkemisestä hävittäjähankintoihin: ”Hyvä avaus”
Suomen ilmatilaa on valvottu viimeiset 20 vuotta Yhdysvalloista ostetuilla F/A-18 Hornet -hävittäjillä, mutta koneet vanhenevat ja vuodesta 2025 alkaen poistuvien Hornetien suorituskyky on tarkoitus korvata uusilla monitoimihävittäjillä.

Kisassa on mukana viisi vaihtoehtoa, joista kaksi on Yhdysvalloista, Boeingin Super Hornet ja Lockheed Martinin JSF F-35. Ranskasta puolestaan on tarjolla Dassaultin Rafale, lisäksi mukana on yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä ruotsalainen Saabin JAS Gripen.

64 hävittäjää
Parhaillaan Hornetit korvaavassa HX-hankkeessa on käynnissä neuvotteluvaihe, alustava tarjouspyyntö koskee 64 uutta konetta.

Seuraava hallitus pääsee sanomaan poliittisen sanansa esimerkiksi koneiden lukumäärään, ja vasta sen jälkeen syksyllä 2019 lähetetään tarkennettu tarjouspyyntö.

Vaalikeskusteluissa on jo puitu koneiden sopivaa lukumäärää, mutta toistaiseksi erikoisimman poliittisen kannan on esittänyt vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, sillä hän haluaa nostaa hävittäjähankkeen yhteydessä esille myös ilmastokysymyksen.

Haavisto totesi Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen yhteishaastattelussa (26.3.), että Suomen tulee pohtia, voiko hävittäjähankintaa tehdä maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa.

Toteutuessaan Haaviston linjaus voisi rajata Yhdysvalloista hankittavat hävittäjät kokonaan pois kisasta.


Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kertoo suhtautuvansa Haaviston esittämiin ennakkorajauksiin kielteisesti.

– Tällaiset esitykset eivät ole hävittäjähankkeen kustannustehokkuuden ja Suomen puolustustarpeiden kannalta hyviä ratkaisuja. Ongelmaksi voisivat muodostua myös tarpeettomat jännitteet kahdenvälisissä suhteissa, joihin Haaviston esittämä lähestymistapa saattaisi johtaa.

– Mitä vähemmän hankintaprosessi politisoituu, sen parempi, Kanerva sanoo tiedotteessaan.

Hyvä avaus
Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö puolustaa Haaviston avausta ilmastopolitiikan kytkemisestä hävittäjähankintoihin.

– Minusta se oli ihan hyvä avaus Haavistolta, että huomioidaan maiden sitoutuminen ilmastopolitiikkaan ja kauppapolitiikassa reiluihin pelisääntöihin, Niinistö sanoi IL-TV:n Kehtaako edes sanoa -ohjelmassa.

Itärajan takana ollaan varmasti tästäkin aloitteesta mielissään.

Perussuomalaisten noususta sen verran että puoluetta saattaa hyvinkin odottaa jytky 3.0. Mitäänhän ei voi faktaksi sanoa mutta tuttavapiirin mielipiteitä ja reaktioita seurattuani ei PS:n kaksi edellistä jytkyä tulleet millään lailla yllätyksenä ja samalta vaikuttaa tälläkin kertaa. Missä laajuudessa, se jää nähtäväksi, mutta ennustan että useampi hymy hyytyy parin viikon päästä ja huutovollotusraivareita tullaan näkemään niin lehdissä kuin TV:ssäkin (saattaa jopa olla että Some raivostuu). Viimeistään nämä vaalit näyttävät mihin PS:stä on.

Muistakaa äänestää. Hyvin ja oikein.
 
”Kaikkien kannattaisi tunnustaa tosiasiat - Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa jatkaa saatavuusharkintaa”


30.3.2019 11:10

KOTIMAA
|
TYÖVOIMAN TARVEHARKINTA

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) peräänkuuluttaa puolueilta ennakkoluulotonta suhtautumista työvoiman ns. saatavuusharkinnasta poistamiseksi. Hän huomauttaa, että eri arvioiden mukaan Suomessa jäi viime vuonna syntymättä lähes parikymmentätuhatta työpaikkaa yritysten rekrytointivaikeuksien vuoksi, mikä tarkoittaa myös valtavia hyvinvointitappioita.

”Kaikkien puolueiden kannattaisi tunnustaa tosiasiat. Suomella, jossa joka maakunnassa on tällä hetkellä pula eri alojen osaamisesta, ei kerta kaikkiaan ole varaa jatkaa nykyisenkaltaista työvoiman saatavuusharkintaa. Nykylinja ei ole tästä maailmasta eikä päivästä. Nykylinja on talouskasvun hidaste ja aiheuttaa monilla aloilla isoja ongelmia.

Tekemätöntä työtä jääkin tekemättömäksi, kun tekijöitä ei löydy. Ihmisiä jää vaille työtä, koska heidän ei anneta tulla tekemään sitä”, Virolainen kommentoi tiedotteessaan.

Tällä hetkellä työnantajan on mahdollista palkata avoinna olevalle, tekijää tarvitsevalla paikalle muu kuin suomalainen tai EU-kansalainen vain, jos tehtävään ei näiden joukosta työntekijää löydy. Vain tietyillä erikseen määritellyillä ja tarkoin rajatuilla poikkeusaloilla tätä saatavuusharkintaa ei sovelleta.


Työvoima- ja elinkeinoministeriön viime torstaina julkaisema työvoima- ja elinkeinotoimistojen tietoihin perustuva ammattibarometri kertoi, että työvoimapula vaivaa yhä useampaa ammattia. Tilanne on huonontunut vauhdilla, työvoimapulasta kärsii nyt 54 ammattia kun kaksi vuotta sitten tällaisiksi ammateiksi määriteltiin 24.

”Suhteellisesti eniten työvoimapula-ammatteja on Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Työntekijöistä on huutava pula muun muassa sosiaali- ja terveysalalla sekä palvelualoilla. Eri alojen osaajapulaan vastaamisessa oikein kohdennettu koulutus on tärkeässä roolissa. On kuitenkin selvää, että kaikkia tarvittavia käsipareja emme eri aloille mitenkään löydä Suomesta. Tekijöitä tarvitaan nyt, ei vasta useamman vuoden päästä”, ministeri sanoo.

Virolainen muistuttaa, että samalla kun saatavuusharkinnasta luovuttaisiin tulisi vahvistaa resursseja reilujen työehtojen noudattamisen valvontaan työpaikoilla.
Virolaisen mukaan myös oleskelulupakäytäntöjä tulee edelleen sujuvoittaa. Jo nyt on todella paljon hyvää työtä tehty eri viranomaistahojen toimesta, mutta työtä pitää jatkaa. Hän asettaisi tavoitteeksi, että työluvan saa viikossa.
”Pieni mutta merkittävä askel oikeaan suuntaan otettiin eilen. Tasavallan presidentti vahvisti ulkomaalaislain muutoksen, jonka myötä Suomessa vähintään vuoden oleskeluluvalla työskennellyt voi vaihtaa toisen alan työhön ilman että pitää käydä uudelleen byrokraattinen saatavuusharkintaprosessi läpi.”

Uusi Suomi kertoi byrokratiaongelmasta äskettäin.
Se on närästänyt muun muassa Närpiössä, jossa maanviljelys- ja puutarha-ala on ollut vapautettu saatavuusharkinnasta eli alalle voi rekrytoida vapaasti EU:n ulkopuolelta. Työvoima ei kuitenkaan ole voinut siirtyä alueen muiden, saatavuusharkinnan piirissä olevien alojen yrityksiin.

LUE LISÄÄ: 80 työpaikkaa meni Suomelta sivu suun – Outo byrokratialukko tuskastuttaa ihmekunnassa, jonka työttömyysprosentti on 3,2%

Sisäministeri Kai Mykkänen kertoi perjantaina tiedotteessaan, että työ- ja elinkeinoministeriön helmikuussa julkaiseman selvityksen mukaan ulkomailta tarvittaisiin 20 000 työntekijää vuosittain. Vuonna 2018 yhteensä 18 000 työpaikkaa jäi syntymättä yritysten rekrytointivaikeuksien vuoksi.

 
”Kaikkien kannattaisi tunnustaa tosiasiat - Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa jatkaa saatavuusharkintaa”


30.3.2019 11:10

KOTIMAA
|
TYÖVOIMAN TARVEHARKINTA

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) peräänkuuluttaa puolueilta ennakkoluulotonta suhtautumista työvoiman ns. saatavuusharkinnasta poistamiseksi. Hän huomauttaa, että eri arvioiden mukaan Suomessa jäi viime vuonna syntymättä lähes parikymmentätuhatta työpaikkaa yritysten rekrytointivaikeuksien vuoksi, mikä tarkoittaa myös valtavia hyvinvointitappioita.

”Kaikkien puolueiden kannattaisi tunnustaa tosiasiat. Suomella, jossa joka maakunnassa on tällä hetkellä pula eri alojen osaamisesta, ei kerta kaikkiaan ole varaa jatkaa nykyisenkaltaista työvoiman saatavuusharkintaa. Nykylinja ei ole tästä maailmasta eikä päivästä. Nykylinja on talouskasvun hidaste ja aiheuttaa monilla aloilla isoja ongelmia.

Tekemätöntä työtä jääkin tekemättömäksi, kun tekijöitä ei löydy. Ihmisiä jää vaille työtä, koska heidän ei anneta tulla tekemään sitä”, Virolainen kommentoi tiedotteessaan.

Tällä hetkellä työnantajan on mahdollista palkata avoinna olevalle, tekijää tarvitsevalla paikalle muu kuin suomalainen tai EU-kansalainen vain, jos tehtävään ei näiden joukosta työntekijää löydy. Vain tietyillä erikseen määritellyillä ja tarkoin rajatuilla poikkeusaloilla tätä saatavuusharkintaa ei sovelleta.


Työvoima- ja elinkeinoministeriön viime torstaina julkaisema työvoima- ja elinkeinotoimistojen tietoihin perustuva ammattibarometri kertoi, että työvoimapula vaivaa yhä useampaa ammattia. Tilanne on huonontunut vauhdilla, työvoimapulasta kärsii nyt 54 ammattia kun kaksi vuotta sitten tällaisiksi ammateiksi määriteltiin 24.

”Suhteellisesti eniten työvoimapula-ammatteja on Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Työntekijöistä on huutava pula muun muassa sosiaali- ja terveysalalla sekä palvelualoilla. Eri alojen osaajapulaan vastaamisessa oikein kohdennettu koulutus on tärkeässä roolissa. On kuitenkin selvää, että kaikkia tarvittavia käsipareja emme eri aloille mitenkään löydä Suomesta. Tekijöitä tarvitaan nyt, ei vasta useamman vuoden päästä”, ministeri sanoo.

Virolainen muistuttaa, että samalla kun saatavuusharkinnasta luovuttaisiin tulisi vahvistaa resursseja reilujen työehtojen noudattamisen valvontaan työpaikoilla.
Virolaisen mukaan myös oleskelulupakäytäntöjä tulee edelleen sujuvoittaa. Jo nyt on todella paljon hyvää työtä tehty eri viranomaistahojen toimesta, mutta työtä pitää jatkaa. Hän asettaisi tavoitteeksi, että työluvan saa viikossa.
”Pieni mutta merkittävä askel oikeaan suuntaan otettiin eilen. Tasavallan presidentti vahvisti ulkomaalaislain muutoksen, jonka myötä Suomessa vähintään vuoden oleskeluluvalla työskennellyt voi vaihtaa toisen alan työhön ilman että pitää käydä uudelleen byrokraattinen saatavuusharkintaprosessi läpi.”

Uusi Suomi kertoi byrokratiaongelmasta äskettäin.
Se on närästänyt muun muassa Närpiössä, jossa maanviljelys- ja puutarha-ala on ollut vapautettu saatavuusharkinnasta eli alalle voi rekrytoida vapaasti EU:n ulkopuolelta. Työvoima ei kuitenkaan ole voinut siirtyä alueen muiden, saatavuusharkinnan piirissä olevien alojen yrityksiin.

LUE LISÄÄ: 80 työpaikkaa meni Suomelta sivu suun – Outo byrokratialukko tuskastuttaa ihmekunnassa, jonka työttömyysprosentti on 3,2%

Sisäministeri Kai Mykkänen kertoi perjantaina tiedotteessaan, että työ- ja elinkeinoministeriön helmikuussa julkaiseman selvityksen mukaan ulkomailta tarvittaisiin 20 000 työntekijää vuosittain. Vuonna 2018 yhteensä 18 000 työpaikkaa jäi syntymättä yritysten rekrytointivaikeuksien vuoksi.



Kuinka EU alueelta on yritetty rekrytoida? Jos vaikka Baltiasta ei löydy tekijöitä liikeideassa on jotain helvetin outoa.
 
Kuinka EU alueelta on yritetty rekrytoida? Jos vaikka Baltiasta ei löydy tekijöitä liikeideassa on jotain helvetin outoa.
Ymmärrän ja hyväksyn erikoisasiantuntijoiden työhön tulon helpottamisen. Sen sijaan minkä tahansa "halpatyövoiman" tuominen EU:n ulkopuolelta on - niin - helvetin outoa.
 
Ymmärrän ja hyväksyn erikoisasiantuntijoiden työhön tulon helpottamisen. Sen sijaan minkä tahansa "halpatyövoiman" tuominen EU:n ulkopuolelta on - niin - helvetin outoa.

Se asiantuntijoiden tuominen on kuulemma jo nyt helppoa, jos ei ole niin toki pitää helpottaa.
Näistäkin olen kyllä kuullut myös negatiivista esimerkiksi insinööreiltä.
 
Se asiantuntijoiden tuominen on kuulemma jo nyt helppoa, jos ei ole niin toki pitää helpottaa.
Näistäkin olen kyllä kuullut myös negatiivista esimerkiksi insinööreiltä.
Asiantuntijan saamisessa Suomeen ei kai periaatteessa ole ongelmia, mutta juuttuvat samoihin jonoihin missä koitetaan saada "marjanpoimijoita" maailman halpamaista. Tai näin olen kuullut.
 
Salaliittoteoria: Kokoomus haluaa tarveharkinnan pois. Kokoomuslainen käsittelijä viivyttää yksinkertaisia asiantuntijahakemuksia tunnin sijaan vuoden pöydällään. Tästä seuraa se, että koska tarvitaan asiantuntijoita, niin pitää poistaa koko tarveharkinta koska käsittely kestää liikaa ja on ongelmallinen. Ja koska käsittely kestää vuoden, niin sitten Kokoomuksen lisäksi muut puolueet kannattavat tarveharkinnan poistoa.
 
Back
Top