Tämäpä just!!
Hyvin on monilta PS:n kannattajilta unohtunut että PS oli tekemässä nyt lopettelevan hallituksen hallitusohjelmaa, hyväksyi yhtenä muiden hallituspuolueiden kanssa kaikki leikkaukset jne.
Sanoisin, että ymmärrät melko varmasti kuinka systeemi toimii. Ensin käydään vaalit, muodostetaan hallitus ja sovitaan hallitusohjelmasta. Tähän asti on saletisti selvää, siihen voinen luottaa. Jotta hallitus voi syntyä jossain määrin eri linjoilla olevien puolueiden on tehtävä myönnytyksiä hallitusohjelman muodostamiseksi. Melko tavallisena pidetään, että suurin eli pääministeripuolue tekee myönnytyksiä vähiten, toiseksi suurin toiseksi vähiten jne., kukin painoarvonsa mukaan.
Yleensä se, että pidetään kiinni jo sovituista asioista on ollut hyvänä ja haluttavana pidetty asia. Ehkäpä tästä ajatellaan kokoomuksen kannattajien piirissä eri tavalla? Esimerkiksi hallitusohjelma on sellainen asia mikä lukeutuu jo sovitut asiat -kategoriaan. Sellaisena se on aika merkittävä koska sillä on varsinaisten asioiden hoidon lisäksi politiikan yleistä luottamusta lisäävä vaikutus tai jos sitä ei noudateta niin sillä taas on politiikan yleistä luottamusta rapauttava vaikutus. Samalla logiikalla KOK ajoi hallituksessa kepun himoitsemaa ja aseman betonoivaa maakuntamallia (mitä kaikki muut, ml. asiantuntijatkin, vastustavat). Kun hallitus kaatui, kok ei yhden yön jälkeen enää ajanutkaan sitä. Tämä on näitä politiikan hienouksia
Sama mekanismi pätee, ja sen tulee päteä, muihin puolueisiin. Myös perussuomalaisiin. Tähän kai ei pitäisi olla mitään ulistavaa? Koska se lisää luottamusta, on loogista, on poliittinen traditio ja sisäänrakennettu koko systeemin. Minkä reunaehtojen mukaan puolueiden on toimittava.
Vaalilupaukset on sitten vielä vähän eri asia ja niiden arvostelun oikeutus riippuu siitä millaiset hallituksen voimasuhteet ovat ja sen myötä tosiasialliset mahdollisuudet pitää (tai edistää) annetut lupaukset ovat. Jos esimerkiksi kaksi merkittävintä puoluetta antaa äänien toivossa vaalilupauksen ja molemmat päätyvät hallitukseen miehittäen ne ministeripestit jotka ovat ratkaisevat sanottujen vaalilupausten suhteen ja hallitukseen päästyään pettää ne, vaikka toisinkin olisi voinut valita, niin sehän olennaisesti moitittavampaa toimintaa kuin noudattaa tehtyä hallitusohjelmaa. Eikö? Ainakin mun mielestä on. Jos vaalien alla (tulevat) valtionvarainministeri ja pääministeri lupaavat kylttien kanssa poseeraten, että koulutuksesta ei leikata ja sitten leikkaavat niin tämän toimintatavan luulisi asettavan nämä henkilöt huonompaan valoon kuin sellaisen puolueen poliitikot jotka noudattavat ja edellyttävät hallitus"kumppaneidenkin" noudattavan jo sovittua?