Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon
8.5.2019 11:23
Minna Karkkola
14 kommenttia
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on nyt ahtaassa raossa. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) huusi keskustaa hallitukseen, ja puolue teki kipuilun jälkeen ratkaisunsa: vaalien suurin häviäjä keskusta lähtee mukaan hallitusneuvotteluihin.
Keskusta on
juuri ilmoittanut virallisesti, että se on valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin. Tämä tarkoittaa että hallitusta yritetään kansanrintamahallituspohjalla, johon kuuluvat SDP, keskusta, vihreät, Vasemmistoliitto ja rkp.
Kokoomus romahti Orpon johdolla vuoden 2018 alkupuolen
gallup-kärjestä eduskuntavaalien kolmanneksi 38 paikkaan ja 17 prosentin kannatukseen. Orpon niskaan hengittää nyt puolueen oikea laita.
Supersuosioon noussut ex-oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) keräsi koko maassa kolmanneksi eniten ääniä, yli 20 000. Kokoomuksen talousoikeistolaisen ajattelun apostoli Elina Lepomäki keräsi hänkin yli 19 000 ääntä. Orpo sai tyytyä yli 10 000 ääneen, eikä yltänyt edes kovin lähelle kymmenen kärkeä.
Nyt supertähtien osakkeet nousevat, koska kokoomus on ajautumassa kriisiin.
Tähän saakka kokoomus on pystynyt markkinoimaan torjuntavoittoa, mutta puolue ei tavoita edes hallituspaikkaa. Vielä vuosi sitten toiveissa oli pääministerin paikka. Kokoomus putoaa nyt täysin tyhjän päälle.
Kuvitelkaa Petteri Orpo oppositiojohtajana räksyttämässä ankarasti hallitukselle. Ei oikein onnistu. Sen sijaan Elina Lepomäen näkee tylyttäjän asemassa oikein hyvin.
Kun kokoomus lumpsahtaa oppositioon, puolue joutuu luomaan nahkansa. Viimeksi kokoomus oli oppositiossa Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisen hallituksen aikaan vuosina 2003–2007.
Oppositiossa kokoomus joutuu perussuomalaisten ja Jussi Halla-ahon varjoon. Kun puolue yrittää oikeistolaistaa itseään talouspolitiikassa, perussuomalaiset on vastassa. Kun kokoomus yrittää ajaa kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa, perussuomalaiset on vastassa.
Kokoomus on vaarassa ajautua perussuomalaisten kevytversioksi ja siinä piilee todellinen kauhukuva. Se olisi todellinen näivettymisen paikka puolueelle.
Perussuomalaiset alkaa jo olla puolihyväksytty puolue oikeistopiireissä. Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professori Hanna Wass
arvioi vaalien jälkeen Talouselämälle, että vaaleissa löytyi uusi ryhmä,
perusporvarit. Hänen mukaansa perussuomalaiset on vienyt aiemmin ääniä etenkin sdp:ltä ja nyt myös keskustalta ja kokoomukselta.
Seuraavissa vaaleissa kokoomuksen kannattajien lienee entistä helpompi valita perussuomalaiset, kun tilanne on tämä. Vasemmistolaista talouspolitiikkaa voi yhtä hyvin vastustaa perussuomalaisten joukoissa.
Myös keskusta joutuu määrittelemään itsensä uudelleen, kun puolue on nousemassa hallituksen kakkospaikalle.
Viimeksi keskusta oli kakkospuolueena vuosikymmeniä sitten Kalevi Sorsan neljännessä hallituksessa vuosina 1983–1987.
Täytyy toki muistaa, että hallitusneuvotteluista on povattu vaikeita ja nyt pyörähtää käyntiin vasta ensimmäinen virallinen kierros. Varmaa ei ole, että kierros jää myös viimeiseksi, joskin keskustan kynnyskysymysten on arvioitu sopivan sdp:n pirtaan melko hyvin. Ainakin ne sopivat sdp:lle paremmin kuin kokoomuksen kynnyskysymykset.
Kirjoittaja on Talouselämän ja Alma Talentin toimittaja. Uusi Suomi on osa Alma Talentia.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on nyt ahtaassa raossa. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) huusi keskustaa hallitukseen, ja puolue teki kipuilun jälkeen ratkaisunsa: vaalien suurin häviäjä keskusta lähtee mukaan hallitusneuvotteluihin
minnakarkkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi