Nallekarkkeja ja mirhamaa, mutta jotta totuus ei unohtuisi, tämä ohjelma rakentuu velkaantumiselle, siinä se taikatemppu on.
Aina voi kitistä jostakin. Jos ei muusta niin siitä, että hallitusohjelmaan käytetään rahaa.
Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista...
Jään vielä odottamaan lopullista versiota, mutta tähänastisista tiedoista kokoon kursittu yhtälö ei ihan täsmää.
1) Oliko näihin lukuihin jo laskettu mukaan itsestäänselvyytenä, että talouskasvu on pari prossaa vuodessa ja työllisyys kohta 75%, ihan noin vain? Samalla julistetaan jo kovasti edellisen hallituksen työllisyystoimien peruuttamista. Ainahan sitä voi väittää, ettei näillä asioilla ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Jokainen saa uskoa mitä tahtoo. En ryhdy silkkaan huultenheiluttelukisaan sen suhteen, mutta sanotaanko näin, että tietty skeptisyys kalvaa mieltäni. Nyt on jo vihjailtu, että työllisyyden noston saa luvan hoitaa "joku muu". Kun se sitten pätkähtää kuin Manulle illallinen, hallitus keskittyy kuittaamaan kunnian ja pistämään rahat jakoon. Siinä sivussa nostetaan polttoaineveroja entisestään. Sen vaikutukset hintoihin ja talouden yleiseen vetävyyteen ovat aika helposti ennustettavissa.
2) Uutisen mukaan "Pysyviä menoja lisätään 1,23 miljardia euroa vuoden 2023 tasolla verrattuna kevään 2019 tekniseen julkisen talouden suunnitelmaan. Pysyvät uudet menot kohdennetaan muun muassa osaamisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseen sekä ilmastopoliittisiin toimiin." Edellistä hallitusta syytettiin säästölinjasta. Yksi jos toinen tarjosi vaihtoehdoksi aivan ennenkuulumattomana innovaationa elvyttävää politiikkaa. Hieno idea, mutta missä kohtaa tätä miljardierää on se varsinainen elvytys? Siis sellainen, joka todella loisi yrittäjyyttä ja talouskasvua? Pelkkä "osaaminen" ei kelpaa reseptiksi. Osaaminen pitää viime kädessä kyetä muuttamaan rahaksi, ja se ei tapahdu itsestään.
3) Myöskin uutisoitiin, että
Ohjelman mukaan ”erityisesti osaavan työvoiman työperusteista maahanmuuttoa lisätään”.
Työperäisen maahanmuuton painopisteeksi asetetaan työvoimapulasta kärsivät alat sekä ”tki-toiminnan kärki- ja kasvualojen kannalta olennaiset erityisosaajat, opiskelijat ja tutkijat”. Tavoitetta varten laaditaan toimenpideohjelma.
Vai että ihan toimenpideohjelma. Karu totuus on, että erityisosaajien virta suuntautuu tälläkin hetkellä hälyttävää tahtia
pois päin. Syy on usein niin äärettömän yksinkertainen, että täällä asiantuntijan oletetaan myyvän osaamisensa kansainvälisesti vertaillen pilkkahintaan, päätyen silti jo viiden-kuuden tonnin palkoilla erityisen rangaistusverotuksen piiriin. Välttämättöminen menojen kuten asumisen, ruoan ja liikkumisen hinnat on jo pumpattu tappiin. Laskutaitoiset tekevät omat johtopäätöksensä. Mahtaako hallitusohjelmasta löytyä tälle osastolle yhden ainoaa kannustinta. Nykyiset lähtevät, uusia ei tule. Milloin "toimenpideohjelma" valmistuu ja löytyykö siitä lopulta yhden ainoaa konkreettista houkutustekijää nettomaksajalle? Pelkkä "saa tulla" ei riitä. Jonkun pitäisi myös
haluta tulla. Asiantuntijoita ei voi pakkosiirtää, eikä näiden maahanmuuttoa sitä myöten voi myöskään lisätä pelkällä julistuksella.
Vai ovatko nämä työvoimapulasta kärsivät alat todellisuudessa niitä, joilla halutaan maksaa palkkaa tonni tai pari ja loput elinkustannukset hoidetaan yhteiskunnan tuilla? "Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamista" kai sekin. Tämä sampo kyllä saadaan jauhamaan niin kauan kuin taikaseinässä riittää rahaa. Kaikkea ilmaista tarjoamalla saadaan varmasti houkuteltua ottajia, mutta ei maksajia.
Niin kauniilta kuin kaikki kuulostaakin, kyllä tässä todellakin haiskahtaa kansan lahjominen sen omilla rahoilla. Toistaiseksi on vielä epäselvää, mitä tämän "käsi toisen taskussa" -rivin päästä löytyy. Jotain siellä on oltava tai käy kalpaten. Pelkällä tupakan verotuksella ei nimittäin taloutta oikaista.