Eduskuntavaalit 2019

Ketä kirkko äänestäisi? – Vaalikone löysi kirkolle yllättävät ehdokkaat
Kirkko ja kaupunki vastasi Ylen vaalikoneeseen kirkon virallisten kantojen perusteella. Kirkon arvoja parhaiten vastaavat ehdokkaat löytyivät vasemmistolaisista musliminaisista.

Eduskuntavaalit järjestetään kahden viikon kuluttua sunnuntaina ja suuri osa suomalaisista etsii vielä omaa ehdokastaan. Ketä kirkko äänestäisi? Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ”pääministeri”, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokunakieltäytyy vastaamasta.

– Me olemme aika varovaisia kertomaan, miten pitäisi äänestää. Luterilaiseen perinteiseen ei oikein sovi, että kirkko lähtisi poliitikkojen takuumieheksi, Huokuna korostaa.

Yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta on samaa mieltä.

– Ei kirkko voi Suomessa asettua kenenkään poliitikon taakse. Yhdysvalloissa, missä uskonnollinen kenttä on paljon hajanaisempi, on ihan tavallista, että eri kirkot ottavat suoraan kantaa ehdokkaisiin. Suomessa se ei toimisi. Täällä kirkon on järkevääkin olla varovainen suhteessa valtioon, Wass sanoo.

Mikään ei kuitenkaan estä kirkkoa puhumasta politiikkaa. Viime vuosina poliitikot ovatkin usein saaneet kuunnella kirkosta neuvoja ja nuhteita. Arvotutkija, sosiaalipsykologi Anneli Portmaninmukaan kirkon pitääkin avata suunsa.

– Kirkon kielellä kaiken ytimessä on ajatus, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja että Jumala tykkää meistä. Jos tästä johdetaan kirkon arvoksi se, että lähimmäisiä pitää kohdella hyvin, sitten kirkko väkisinkin haastaa yhteiskuntaa. Yhteiskunta kun ei aina toimi tämän mukaan, sanoo Anneli Portman.

– Me kerromme päättäjille, mikä on tärkeää. Ja aika hyvin meitä kuunnellaankin, sanoo Pekka Huokuna.

Kirkolla ei ole kantaa ydinvoimaan
Kaksi kolmasosaa suomalaisista käyttää vaalikonetta ennen vaaleja. Kai kirkollekin voidaan etsiä sopivaa ehdokasta vaalikoneen avulla vaikka Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä? Pitää vain tietää, mitä mieltä kirkko olisi.

Tässä Pekka Huokuna osaa auttaa. Politiikan asiakysymyksiin kirkolla on tarjota yllättävän yksityiskohtaisia vastauksia. Siinä missä kirkolliskokous jumittaa suhtautumisessaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon, laukoo Kirkkohallitus kirkon virallisia kantoja ilmastonmuutokseen, eutanasiaan ja kehitysyhteistyöhön.

Kirkkohallitus on laatinut jopa omat hallitusohjelmatavoitteet tulevalle hallitukselle.

Yleisradion vaalikone aloittaa ilmastonmuutoskysymyksillä. Niihin on helppo vastata kirkon puolesta. Kirkolla on uusi ilmastostrategia ja kirkko toivoo Suomelta edelläkävijyyttä myös ilmastoasioissa.




EI KIRKKO VOI SUOMESSA ASETTUA KENENKÄÄN POLIITIKON TAAKSE.
– HANNA WASS



Kirkkoon pitää pitkien välimatkojen Suomessa joka tapauksessa päästä, joten bensa- ja dieselautojen kieltämisessä kirkko on varovainen. Tiekirkkoihin kyllä suunnitellaan sähköautojen latauspisteitä. Metsien hakkaamistakin kirkko vähentäisi, niitä kun tarvitaan hiilinieluina ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Ydinvoimasta kirkolla ei Huokunan muistin mukaan kuitenkaan ole mielipidettä. Myöskään Wass ei kaipaa kirkolta ydinvoimakantaa.

– Arvot, kuten ilmastonmuutoksen vastustaminen, kuuluvat kirkolle. Keinoista päättäminen jää politiikan piiriin, Wass tähdentää.

Vaalien yhteydessä puhutaan arvoista.

– Ehdokkaat ja puolueet kalastelevat samanmielisiä vetoamalla yhteisiin arvoihin. Ei kuitenkaan voi aina tietää, mitä mieltä ehdokkaat todellisuudessa ovat. Viime vaaleissakin puolueet kilvan antoivat koulutuslupauksia, jotka sitten siirtyivät syrjään koulutusleikkausten tieltä, sanoo Portman.

Vaalikone ei välitä rikotuista lupauksista. Vaalikoneen käyttäjän on uskottava ehdokkaan vastauksia.

Perustulo aiheuttaa päänvaivaa
Ilmastonmuutosta koskevien kysymysten jälkeen vaalikone kysyy rahasta. Se onkin sopivaa, sillä Anneli Portmanin mukaan arvot tulevat todeksi nimenomaan ajassa ja rahassa, myös äänestäjille itselleen.

– Kenelle annan aikaani ja rahaani, luonnonsuojeluun vai nuorten mielenterveystyöhön, pohtii Portman.

Kun vaalikone kysyy leikkauksista ja veronkorotuksista, se asettaa vastakkain arvot ja rahan. Koska lapsiperheiltä ei saisi leikata ja kehitysapumäärärahojakin pitäisi nostaa, kirkko joutuu vaalikoneessa myöntymään veronkorotusten kannalle. Keisarille se, mikä keisarille kuuluu.

Kysymys perustulosta tuottaa enemmän päänvaivaa. Diakoniatyöntekijät ehkä olisivat perustulon kannalla, mutta muuten kirkon opetuksessa on korostettu vastuuta ja ahkeruutta. Vastikkeeton raha tuntuu luterilaisittain vähän epäilyttävältä.

– Perustulo on väline, ei arvo sinänsä. Tärkeää on se, että heikommassa asemassa olevista pidetään huolta, sanoo Huokuna.

Perustulokysymys jääköön tyhjäksi.

Terveysosiossa kirkko asettuu vastustamaan yksityistämistä, onhan muistuttanut, että hyvinvointivaltio on luterilaisuuden maallinen sovellus.

Vaalikoneessa on myös kysymys eutanasiasta. Siihen löytyy suoraan kirkollinen kanta niin hallitusohjelmatavoitteista kuin kirkon perinteestäkin. Ihminen on kirkolle Jumalan kuva ja elämä ainutlaatuinen lahja, jota ihmisen ei pidä väkisin keskeyttää.

Kirkko vastustaa ehdottomasti eutanasiaa ja muistuttaa samalla saattohoidon kehittämisestä. Kysymys sopii Portmanin mielestä kirkolle.

– Suhteensa eutanasiaan kirkko voi perustella omalla opetuksellaan ja ihmiskäsityksellään.

Viinit ja vahvat oluet eivät vaalikoneeseen vastaavan kirkon mielestä kuulu ruokakauppoihin. Itse asiassa Kirkkohallitus esitti kaksi vuotta sitten keskioluen siirtämistä Alkoihin, pois lasten ulottuvilta.

Onko kirkko vasemmalle kallellaan?
Vaalikoneen ylälaidassa kirkolle sopivat ehdokkaat vaihtuvat toisiin vastausten mukaan. Väri sen sijaan näyttää jämähtävän punaiseksi.

Kirkkoa pidetään usein vanhoillisena ja oikeistolaisenakin. Toisaalta joskus keskustellaan siitä, onko kirkko liikkunut poliittisella kartalla kohti vasenta.

Hanna Wassin mukaan kristilliseltä pohjalta äänestävä voi tuntea hämmennystä kirkon perinteen ja puheiden välillä koetusta ristiriidasta. Kirkko on instituutiona ja esimerkiksi suhteessa avioliittoon konservatiivinen, mutta puhuu vasemmistolaisiksi mielletyistä arvoista, kuten tuloerojen kaventamisesta ja ihmisten yhtäläisistä oikeuksista.

– Kirkossa on vanhastaan vierastettu vasemmistoa, mutta se on selvästi vähentynyt viime aikoina, Wass sanoo.

Kokonaan konservatiivisuus ei kirkosta ole karissut, ei sen arvoista eikä mielikuvista. Wass kertoo Johanna Kallion ja Hannu Lahtisen kanssa tehdystä tutkimuksesta, jossa on vertailtu kahta köyhyyden kanssa työskentelevää ryhmää, sosiaalityöntekijöitä ja diakoniatyöntekijöitä.

– Diakoniatyöntekijät olivat puoluekannatuksessaan sosiaalityöntekijöihin verrattuna varsin oikealla. Sosiaalityöntekijöillä suosituimmat puolueet olivat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto, diakoniatyöntekijöillä Kristillisdemokraatit ja Keskusta.




TULOS KERTOO EHKÄ ENEMMÄN VAALIKONEEN LOGIIKASTA KUIN KIRKOSTA.
– PEKKA HUOKUNA



Äänestyspäätöksessä ryhmäidentiteetti ratkaisee lopulta paljon.

– Äänestäjä valitsee, mihin porukkaan katsoo kuuluvansa tai mihin haluaa kuulua. Näkemykset yksittäisissä asiakysymyksissä seuraavat tarvittaessa perästä. Mielipidettä on helpompi muuttaa kuin samaistumisen kohdetta, selittää Wass.

Anneli Portmanin mukaan juuri oman ryhmän etujen edistäminen näyttäytyy yleensä moraalisesti hyvänä, omien arvojen mukaisena.

– Arvot eivät ole yksilön itsensä keksimiä. Ne syntyvät niiden ihmisten parissa, joiden kanssa me elämme. Ne tulevat perheestä, jossa kasvamme, koulusta, työpaikalta. Poliitikot ovat tässä samanlaisia, osa me-kokonaisuutta.

Korkeakouluja pitää olla joka hiippakunnassa
Koulutuskysymyksissä kirkko vannoo sivistyksen nimiin ja olisi siksi valmis jatkamaan oppivelvollisuutta, koulutus kun on lääkettä syrjäytymiseen. Korkeakoulujen määrää kirkko ei suostuisi vähentämään, onhan sillä aluepoliittinen ulottuvuus. Kirkon hallitusohjelmatavoitteisiin on erikseen kirjattu vaatimus kansalaisten alueellisesta yhdenvertaisuudesta. Jokaisessa hiippakunnassa pitää olla jatkossakin yliopisto.

Maahanmuuttajien määrän kasvu ei kirkon mielestä ole lisännyt turvattomuutta, joistakin seurakuntalaisista vain tuntuu siltä. Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa korostetaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja vaaditaan koko turvapaikkajärjestelmän tarkistamista turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Natosta kirkko ei ole lausunut mitään, se jääköön tyhjäksi. Piispat ovat toistuvasti saarnanneet vihapuhetta vastaan. Vihapuheesta voisi kirkon mielestä säätää lailla.

Sitten on arvokysymysten aika. Vaalikone kysyy, ovatko perinteiset arvot hyvän elämän perusta. On vaikea tietää, mitä perinteiset arvot kenellekin tarkoittavat. Selvää kuitenkin on, että kirkko katsoo edustavansa niin perinnettä kuin hyvää elämääkin. Tähän oli helppo vastata.

Eriarvoisuutta kirkko vastustaa, tästä on kirkon hallitusohjelmatavoitteissa useampikin kohta.

Ykkösehdokkaissa on paljon samaa
Kaikkiin kysymyksiin on nyt vastattu. Jännitys tiivistyy. Kuka on kirkon ehdokas? Yleisradion vaalikoneen mukaan kirkko on vasemmalle kallellaan. Puolueista vaalikonevastauksiin osuu parhaiten Feministinen puolue. Helsingissä ja Uudellamaalla vaalikone tarjoaa kirkolle ykkösehdokasta eduskuntapuolueista.

Vaalikoneen tarjoamissa ehdokkaissa on keskenään paljon samaa. Kummassakin vaalipiirissä lähimpänä kirkon vastauksia on huivipäinen nainen. Kumpikin edustaa vasemmistopuoluetta, molemmat ovat muslimeja ja molemmat ovat syntyjään Somaliasta.

Helsingissä vaalikoneen kirkolle tarjoama ehdokas on Vasemmistoliiton Zahra Abdullah, Uudellamaalla SDP:n Habiba Ali. Mitä tuloksesta ajattelee Pekka Huokuna?

– Tulos kertoo ehkä enemmän vaalikoneen logiikasta kuin kirkosta. Kysymykset nostavat esiin yksinkertaistettuja vastauksia asioihin, jotka juuri nyt ovat pinnalla. Kirkon elämä on laaja-alaisempaa ja asettuu toisenlaiseen asiayhteyteen. Mutta onhan tämä mielenkiintoinen tulos, kommentoi kansliapäälikkö.

Anneli Portmanin mukaan äänestäjä päätyy usein äänestämään ehdokasta, joka jollakin yksittäisellä, tärkeäksi koetulla tavalla muistuttaa häntä itseään.

– Jos joku valkoinen suomalainen kristitty vaalikoneen tehtyään huomaakin, miten paljon yhteistä hänellä on huivipäisen somalinaisen kanssa, olemme ottaneet jo ison askeleen. Sitä työtä kirkko Suomessa tekee ja sen eteen minä haluan poliitikkona työskennellä, lupaa vaalikonetuloksesta yllättynyt Habiba Ali.

 
Ketä kirkko äänestäisi? – Vaalikone löysi kirkolle yllättävät ehdokkaat
Kirkko ja kaupunki vastasi Ylen vaalikoneeseen kirkon virallisten kantojen perusteella. Kirkon arvoja parhaiten vastaavat ehdokkaat löytyivät vasemmistolaisista musliminaisista.

Eduskuntavaalit järjestetään kahden viikon kuluttua sunnuntaina ja suuri osa suomalaisista etsii vielä omaa ehdokastaan. Ketä kirkko äänestäisi? Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ”pääministeri”, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokunakieltäytyy vastaamasta.

– Me olemme aika varovaisia kertomaan, miten pitäisi äänestää. Luterilaiseen perinteiseen ei oikein sovi, että kirkko lähtisi poliitikkojen takuumieheksi, Huokuna korostaa.

Yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta on samaa mieltä.

– Ei kirkko voi Suomessa asettua kenenkään poliitikon taakse. Yhdysvalloissa, missä uskonnollinen kenttä on paljon hajanaisempi, on ihan tavallista, että eri kirkot ottavat suoraan kantaa ehdokkaisiin. Suomessa se ei toimisi. Täällä kirkon on järkevääkin olla varovainen suhteessa valtioon, Wass sanoo.

Mikään ei kuitenkaan estä kirkkoa puhumasta politiikkaa. Viime vuosina poliitikot ovatkin usein saaneet kuunnella kirkosta neuvoja ja nuhteita. Arvotutkija, sosiaalipsykologi Anneli Portmaninmukaan kirkon pitääkin avata suunsa.

– Kirkon kielellä kaiken ytimessä on ajatus, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja että Jumala tykkää meistä. Jos tästä johdetaan kirkon arvoksi se, että lähimmäisiä pitää kohdella hyvin, sitten kirkko väkisinkin haastaa yhteiskuntaa. Yhteiskunta kun ei aina toimi tämän mukaan, sanoo Anneli Portman.

– Me kerromme päättäjille, mikä on tärkeää. Ja aika hyvin meitä kuunnellaankin, sanoo Pekka Huokuna.

Kirkolla ei ole kantaa ydinvoimaan
Kaksi kolmasosaa suomalaisista käyttää vaalikonetta ennen vaaleja. Kai kirkollekin voidaan etsiä sopivaa ehdokasta vaalikoneen avulla vaikka Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä? Pitää vain tietää, mitä mieltä kirkko olisi.

Tässä Pekka Huokuna osaa auttaa. Politiikan asiakysymyksiin kirkolla on tarjota yllättävän yksityiskohtaisia vastauksia. Siinä missä kirkolliskokous jumittaa suhtautumisessaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon, laukoo Kirkkohallitus kirkon virallisia kantoja ilmastonmuutokseen, eutanasiaan ja kehitysyhteistyöhön.

Kirkkohallitus on laatinut jopa omat hallitusohjelmatavoitteet tulevalle hallitukselle.

Yleisradion vaalikone aloittaa ilmastonmuutoskysymyksillä. Niihin on helppo vastata kirkon puolesta. Kirkolla on uusi ilmastostrategia ja kirkko toivoo Suomelta edelläkävijyyttä myös ilmastoasioissa.




EI KIRKKO VOI SUOMESSA ASETTUA KENENKÄÄN POLIITIKON TAAKSE.
– HANNA WASS



Kirkkoon pitää pitkien välimatkojen Suomessa joka tapauksessa päästä, joten bensa- ja dieselautojen kieltämisessä kirkko on varovainen. Tiekirkkoihin kyllä suunnitellaan sähköautojen latauspisteitä. Metsien hakkaamistakin kirkko vähentäisi, niitä kun tarvitaan hiilinieluina ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Ydinvoimasta kirkolla ei Huokunan muistin mukaan kuitenkaan ole mielipidettä. Myöskään Wass ei kaipaa kirkolta ydinvoimakantaa.

– Arvot, kuten ilmastonmuutoksen vastustaminen, kuuluvat kirkolle. Keinoista päättäminen jää politiikan piiriin, Wass tähdentää.

Vaalien yhteydessä puhutaan arvoista.

– Ehdokkaat ja puolueet kalastelevat samanmielisiä vetoamalla yhteisiin arvoihin. Ei kuitenkaan voi aina tietää, mitä mieltä ehdokkaat todellisuudessa ovat. Viime vaaleissakin puolueet kilvan antoivat koulutuslupauksia, jotka sitten siirtyivät syrjään koulutusleikkausten tieltä, sanoo Portman.

Vaalikone ei välitä rikotuista lupauksista. Vaalikoneen käyttäjän on uskottava ehdokkaan vastauksia.

Perustulo aiheuttaa päänvaivaa
Ilmastonmuutosta koskevien kysymysten jälkeen vaalikone kysyy rahasta. Se onkin sopivaa, sillä Anneli Portmanin mukaan arvot tulevat todeksi nimenomaan ajassa ja rahassa, myös äänestäjille itselleen.

– Kenelle annan aikaani ja rahaani, luonnonsuojeluun vai nuorten mielenterveystyöhön, pohtii Portman.

Kun vaalikone kysyy leikkauksista ja veronkorotuksista, se asettaa vastakkain arvot ja rahan. Koska lapsiperheiltä ei saisi leikata ja kehitysapumäärärahojakin pitäisi nostaa, kirkko joutuu vaalikoneessa myöntymään veronkorotusten kannalle. Keisarille se, mikä keisarille kuuluu.

Kysymys perustulosta tuottaa enemmän päänvaivaa. Diakoniatyöntekijät ehkä olisivat perustulon kannalla, mutta muuten kirkon opetuksessa on korostettu vastuuta ja ahkeruutta. Vastikkeeton raha tuntuu luterilaisittain vähän epäilyttävältä.

– Perustulo on väline, ei arvo sinänsä. Tärkeää on se, että heikommassa asemassa olevista pidetään huolta, sanoo Huokuna.

Perustulokysymys jääköön tyhjäksi.

Terveysosiossa kirkko asettuu vastustamaan yksityistämistä, onhan muistuttanut, että hyvinvointivaltio on luterilaisuuden maallinen sovellus.

Vaalikoneessa on myös kysymys eutanasiasta. Siihen löytyy suoraan kirkollinen kanta niin hallitusohjelmatavoitteista kuin kirkon perinteestäkin. Ihminen on kirkolle Jumalan kuva ja elämä ainutlaatuinen lahja, jota ihmisen ei pidä väkisin keskeyttää.

Kirkko vastustaa ehdottomasti eutanasiaa ja muistuttaa samalla saattohoidon kehittämisestä. Kysymys sopii Portmanin mielestä kirkolle.

– Suhteensa eutanasiaan kirkko voi perustella omalla opetuksellaan ja ihmiskäsityksellään.

Viinit ja vahvat oluet eivät vaalikoneeseen vastaavan kirkon mielestä kuulu ruokakauppoihin. Itse asiassa Kirkkohallitus esitti kaksi vuotta sitten keskioluen siirtämistä Alkoihin, pois lasten ulottuvilta.

Onko kirkko vasemmalle kallellaan?
Vaalikoneen ylälaidassa kirkolle sopivat ehdokkaat vaihtuvat toisiin vastausten mukaan. Väri sen sijaan näyttää jämähtävän punaiseksi.

Kirkkoa pidetään usein vanhoillisena ja oikeistolaisenakin. Toisaalta joskus keskustellaan siitä, onko kirkko liikkunut poliittisella kartalla kohti vasenta.

Hanna Wassin mukaan kristilliseltä pohjalta äänestävä voi tuntea hämmennystä kirkon perinteen ja puheiden välillä koetusta ristiriidasta. Kirkko on instituutiona ja esimerkiksi suhteessa avioliittoon konservatiivinen, mutta puhuu vasemmistolaisiksi mielletyistä arvoista, kuten tuloerojen kaventamisesta ja ihmisten yhtäläisistä oikeuksista.

– Kirkossa on vanhastaan vierastettu vasemmistoa, mutta se on selvästi vähentynyt viime aikoina, Wass sanoo.

Kokonaan konservatiivisuus ei kirkosta ole karissut, ei sen arvoista eikä mielikuvista. Wass kertoo Johanna Kallion ja Hannu Lahtisen kanssa tehdystä tutkimuksesta, jossa on vertailtu kahta köyhyyden kanssa työskentelevää ryhmää, sosiaalityöntekijöitä ja diakoniatyöntekijöitä.

– Diakoniatyöntekijät olivat puoluekannatuksessaan sosiaalityöntekijöihin verrattuna varsin oikealla. Sosiaalityöntekijöillä suosituimmat puolueet olivat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto, diakoniatyöntekijöillä Kristillisdemokraatit ja Keskusta.




TULOS KERTOO EHKÄ ENEMMÄN VAALIKONEEN LOGIIKASTA KUIN KIRKOSTA.
– PEKKA HUOKUNA



Äänestyspäätöksessä ryhmäidentiteetti ratkaisee lopulta paljon.

– Äänestäjä valitsee, mihin porukkaan katsoo kuuluvansa tai mihin haluaa kuulua. Näkemykset yksittäisissä asiakysymyksissä seuraavat tarvittaessa perästä. Mielipidettä on helpompi muuttaa kuin samaistumisen kohdetta, selittää Wass.

Anneli Portmanin mukaan juuri oman ryhmän etujen edistäminen näyttäytyy yleensä moraalisesti hyvänä, omien arvojen mukaisena.

– Arvot eivät ole yksilön itsensä keksimiä. Ne syntyvät niiden ihmisten parissa, joiden kanssa me elämme. Ne tulevat perheestä, jossa kasvamme, koulusta, työpaikalta. Poliitikot ovat tässä samanlaisia, osa me-kokonaisuutta.

Korkeakouluja pitää olla joka hiippakunnassa
Koulutuskysymyksissä kirkko vannoo sivistyksen nimiin ja olisi siksi valmis jatkamaan oppivelvollisuutta, koulutus kun on lääkettä syrjäytymiseen. Korkeakoulujen määrää kirkko ei suostuisi vähentämään, onhan sillä aluepoliittinen ulottuvuus. Kirkon hallitusohjelmatavoitteisiin on erikseen kirjattu vaatimus kansalaisten alueellisesta yhdenvertaisuudesta. Jokaisessa hiippakunnassa pitää olla jatkossakin yliopisto.

Maahanmuuttajien määrän kasvu ei kirkon mielestä ole lisännyt turvattomuutta, joistakin seurakuntalaisista vain tuntuu siltä. Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa korostetaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja vaaditaan koko turvapaikkajärjestelmän tarkistamista turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Natosta kirkko ei ole lausunut mitään, se jääköön tyhjäksi. Piispat ovat toistuvasti saarnanneet vihapuhetta vastaan. Vihapuheesta voisi kirkon mielestä säätää lailla.

Sitten on arvokysymysten aika. Vaalikone kysyy, ovatko perinteiset arvot hyvän elämän perusta. On vaikea tietää, mitä perinteiset arvot kenellekin tarkoittavat. Selvää kuitenkin on, että kirkko katsoo edustavansa niin perinnettä kuin hyvää elämääkin. Tähän oli helppo vastata.

Eriarvoisuutta kirkko vastustaa, tästä on kirkon hallitusohjelmatavoitteissa useampikin kohta.

Ykkösehdokkaissa on paljon samaa
Kaikkiin kysymyksiin on nyt vastattu. Jännitys tiivistyy. Kuka on kirkon ehdokas? Yleisradion vaalikoneen mukaan kirkko on vasemmalle kallellaan. Puolueista vaalikonevastauksiin osuu parhaiten Feministinen puolue. Helsingissä ja Uudellamaalla vaalikone tarjoaa kirkolle ykkösehdokasta eduskuntapuolueista.

Vaalikoneen tarjoamissa ehdokkaissa on keskenään paljon samaa. Kummassakin vaalipiirissä lähimpänä kirkon vastauksia on huivipäinen nainen. Kumpikin edustaa vasemmistopuoluetta, molemmat ovat muslimeja ja molemmat ovat syntyjään Somaliasta.

Helsingissä vaalikoneen kirkolle tarjoama ehdokas on Vasemmistoliiton Zahra Abdullah, Uudellamaalla SDP:n Habiba Ali. Mitä tuloksesta ajattelee Pekka Huokuna?

– Tulos kertoo ehkä enemmän vaalikoneen logiikasta kuin kirkosta. Kysymykset nostavat esiin yksinkertaistettuja vastauksia asioihin, jotka juuri nyt ovat pinnalla. Kirkon elämä on laaja-alaisempaa ja asettuu toisenlaiseen asiayhteyteen. Mutta onhan tämä mielenkiintoinen tulos, kommentoi kansliapäälikkö.

Anneli Portmanin mukaan äänestäjä päätyy usein äänestämään ehdokasta, joka jollakin yksittäisellä, tärkeäksi koetulla tavalla muistuttaa häntä itseään.

– Jos joku valkoinen suomalainen kristitty vaalikoneen tehtyään huomaakin, miten paljon yhteistä hänellä on huivipäisen somalinaisen kanssa, olemme ottaneet jo ison askeleen. Sitä työtä kirkko Suomessa tekee ja sen eteen minä haluan poliitikkona työskennellä, lupaa vaalikonetuloksesta yllättynyt Habiba Ali.

Voiko kirkko alemmas enää vajota
 
Ketä kirkko äänestäisi? – Vaalikone löysi kirkolle yllättävät ehdokkaat
Kirkko ja kaupunki vastasi Ylen vaalikoneeseen kirkon virallisten kantojen perusteella. Kirkon arvoja parhaiten vastaavat ehdokkaat löytyivät vasemmistolaisista musliminaisista.

Eduskuntavaalit järjestetään kahden viikon kuluttua sunnuntaina ja suuri osa suomalaisista etsii vielä omaa ehdokastaan. Ketä kirkko äänestäisi? Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ”pääministeri”, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokunakieltäytyy vastaamasta.

– Me olemme aika varovaisia kertomaan, miten pitäisi äänestää. Luterilaiseen perinteiseen ei oikein sovi, että kirkko lähtisi poliitikkojen takuumieheksi, Huokuna korostaa.

Yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta on samaa mieltä.

– Ei kirkko voi Suomessa asettua kenenkään poliitikon taakse. Yhdysvalloissa, missä uskonnollinen kenttä on paljon hajanaisempi, on ihan tavallista, että eri kirkot ottavat suoraan kantaa ehdokkaisiin. Suomessa se ei toimisi. Täällä kirkon on järkevääkin olla varovainen suhteessa valtioon, Wass sanoo.

Mikään ei kuitenkaan estä kirkkoa puhumasta politiikkaa. Viime vuosina poliitikot ovatkin usein saaneet kuunnella kirkosta neuvoja ja nuhteita. Arvotutkija, sosiaalipsykologi Anneli Portmaninmukaan kirkon pitääkin avata suunsa.

– Kirkon kielellä kaiken ytimessä on ajatus, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja että Jumala tykkää meistä. Jos tästä johdetaan kirkon arvoksi se, että lähimmäisiä pitää kohdella hyvin, sitten kirkko väkisinkin haastaa yhteiskuntaa. Yhteiskunta kun ei aina toimi tämän mukaan, sanoo Anneli Portman.

– Me kerromme päättäjille, mikä on tärkeää. Ja aika hyvin meitä kuunnellaankin, sanoo Pekka Huokuna.

Kirkolla ei ole kantaa ydinvoimaan
Kaksi kolmasosaa suomalaisista käyttää vaalikonetta ennen vaaleja. Kai kirkollekin voidaan etsiä sopivaa ehdokasta vaalikoneen avulla vaikka Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä? Pitää vain tietää, mitä mieltä kirkko olisi.

Tässä Pekka Huokuna osaa auttaa. Politiikan asiakysymyksiin kirkolla on tarjota yllättävän yksityiskohtaisia vastauksia. Siinä missä kirkolliskokous jumittaa suhtautumisessaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon, laukoo Kirkkohallitus kirkon virallisia kantoja ilmastonmuutokseen, eutanasiaan ja kehitysyhteistyöhön.

Kirkkohallitus on laatinut jopa omat hallitusohjelmatavoitteet tulevalle hallitukselle.

Yleisradion vaalikone aloittaa ilmastonmuutoskysymyksillä. Niihin on helppo vastata kirkon puolesta. Kirkolla on uusi ilmastostrategia ja kirkko toivoo Suomelta edelläkävijyyttä myös ilmastoasioissa.




EI KIRKKO VOI SUOMESSA ASETTUA KENENKÄÄN POLIITIKON TAAKSE.
– HANNA WASS



Kirkkoon pitää pitkien välimatkojen Suomessa joka tapauksessa päästä, joten bensa- ja dieselautojen kieltämisessä kirkko on varovainen. Tiekirkkoihin kyllä suunnitellaan sähköautojen latauspisteitä. Metsien hakkaamistakin kirkko vähentäisi, niitä kun tarvitaan hiilinieluina ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Ydinvoimasta kirkolla ei Huokunan muistin mukaan kuitenkaan ole mielipidettä. Myöskään Wass ei kaipaa kirkolta ydinvoimakantaa.

– Arvot, kuten ilmastonmuutoksen vastustaminen, kuuluvat kirkolle. Keinoista päättäminen jää politiikan piiriin, Wass tähdentää.

Vaalien yhteydessä puhutaan arvoista.

– Ehdokkaat ja puolueet kalastelevat samanmielisiä vetoamalla yhteisiin arvoihin. Ei kuitenkaan voi aina tietää, mitä mieltä ehdokkaat todellisuudessa ovat. Viime vaaleissakin puolueet kilvan antoivat koulutuslupauksia, jotka sitten siirtyivät syrjään koulutusleikkausten tieltä, sanoo Portman.

Vaalikone ei välitä rikotuista lupauksista. Vaalikoneen käyttäjän on uskottava ehdokkaan vastauksia.

Perustulo aiheuttaa päänvaivaa
Ilmastonmuutosta koskevien kysymysten jälkeen vaalikone kysyy rahasta. Se onkin sopivaa, sillä Anneli Portmanin mukaan arvot tulevat todeksi nimenomaan ajassa ja rahassa, myös äänestäjille itselleen.

– Kenelle annan aikaani ja rahaani, luonnonsuojeluun vai nuorten mielenterveystyöhön, pohtii Portman.

Kun vaalikone kysyy leikkauksista ja veronkorotuksista, se asettaa vastakkain arvot ja rahan. Koska lapsiperheiltä ei saisi leikata ja kehitysapumäärärahojakin pitäisi nostaa, kirkko joutuu vaalikoneessa myöntymään veronkorotusten kannalle. Keisarille se, mikä keisarille kuuluu.

Kysymys perustulosta tuottaa enemmän päänvaivaa. Diakoniatyöntekijät ehkä olisivat perustulon kannalla, mutta muuten kirkon opetuksessa on korostettu vastuuta ja ahkeruutta. Vastikkeeton raha tuntuu luterilaisittain vähän epäilyttävältä.

– Perustulo on väline, ei arvo sinänsä. Tärkeää on se, että heikommassa asemassa olevista pidetään huolta, sanoo Huokuna.

Perustulokysymys jääköön tyhjäksi.

Terveysosiossa kirkko asettuu vastustamaan yksityistämistä, onhan muistuttanut, että hyvinvointivaltio on luterilaisuuden maallinen sovellus.

Vaalikoneessa on myös kysymys eutanasiasta. Siihen löytyy suoraan kirkollinen kanta niin hallitusohjelmatavoitteista kuin kirkon perinteestäkin. Ihminen on kirkolle Jumalan kuva ja elämä ainutlaatuinen lahja, jota ihmisen ei pidä väkisin keskeyttää.

Kirkko vastustaa ehdottomasti eutanasiaa ja muistuttaa samalla saattohoidon kehittämisestä. Kysymys sopii Portmanin mielestä kirkolle.

– Suhteensa eutanasiaan kirkko voi perustella omalla opetuksellaan ja ihmiskäsityksellään.

Viinit ja vahvat oluet eivät vaalikoneeseen vastaavan kirkon mielestä kuulu ruokakauppoihin. Itse asiassa Kirkkohallitus esitti kaksi vuotta sitten keskioluen siirtämistä Alkoihin, pois lasten ulottuvilta.

Onko kirkko vasemmalle kallellaan?
Vaalikoneen ylälaidassa kirkolle sopivat ehdokkaat vaihtuvat toisiin vastausten mukaan. Väri sen sijaan näyttää jämähtävän punaiseksi.

Kirkkoa pidetään usein vanhoillisena ja oikeistolaisenakin. Toisaalta joskus keskustellaan siitä, onko kirkko liikkunut poliittisella kartalla kohti vasenta.

Hanna Wassin mukaan kristilliseltä pohjalta äänestävä voi tuntea hämmennystä kirkon perinteen ja puheiden välillä koetusta ristiriidasta. Kirkko on instituutiona ja esimerkiksi suhteessa avioliittoon konservatiivinen, mutta puhuu vasemmistolaisiksi mielletyistä arvoista, kuten tuloerojen kaventamisesta ja ihmisten yhtäläisistä oikeuksista.

– Kirkossa on vanhastaan vierastettu vasemmistoa, mutta se on selvästi vähentynyt viime aikoina, Wass sanoo.

Kokonaan konservatiivisuus ei kirkosta ole karissut, ei sen arvoista eikä mielikuvista. Wass kertoo Johanna Kallion ja Hannu Lahtisen kanssa tehdystä tutkimuksesta, jossa on vertailtu kahta köyhyyden kanssa työskentelevää ryhmää, sosiaalityöntekijöitä ja diakoniatyöntekijöitä.

– Diakoniatyöntekijät olivat puoluekannatuksessaan sosiaalityöntekijöihin verrattuna varsin oikealla. Sosiaalityöntekijöillä suosituimmat puolueet olivat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto, diakoniatyöntekijöillä Kristillisdemokraatit ja Keskusta.




TULOS KERTOO EHKÄ ENEMMÄN VAALIKONEEN LOGIIKASTA KUIN KIRKOSTA.
– PEKKA HUOKUNA



Äänestyspäätöksessä ryhmäidentiteetti ratkaisee lopulta paljon.

– Äänestäjä valitsee, mihin porukkaan katsoo kuuluvansa tai mihin haluaa kuulua. Näkemykset yksittäisissä asiakysymyksissä seuraavat tarvittaessa perästä. Mielipidettä on helpompi muuttaa kuin samaistumisen kohdetta, selittää Wass.

Anneli Portmanin mukaan juuri oman ryhmän etujen edistäminen näyttäytyy yleensä moraalisesti hyvänä, omien arvojen mukaisena.

– Arvot eivät ole yksilön itsensä keksimiä. Ne syntyvät niiden ihmisten parissa, joiden kanssa me elämme. Ne tulevat perheestä, jossa kasvamme, koulusta, työpaikalta. Poliitikot ovat tässä samanlaisia, osa me-kokonaisuutta.

Korkeakouluja pitää olla joka hiippakunnassa
Koulutuskysymyksissä kirkko vannoo sivistyksen nimiin ja olisi siksi valmis jatkamaan oppivelvollisuutta, koulutus kun on lääkettä syrjäytymiseen. Korkeakoulujen määrää kirkko ei suostuisi vähentämään, onhan sillä aluepoliittinen ulottuvuus. Kirkon hallitusohjelmatavoitteisiin on erikseen kirjattu vaatimus kansalaisten alueellisesta yhdenvertaisuudesta. Jokaisessa hiippakunnassa pitää olla jatkossakin yliopisto.

Maahanmuuttajien määrän kasvu ei kirkon mielestä ole lisännyt turvattomuutta, joistakin seurakuntalaisista vain tuntuu siltä. Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa korostetaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja vaaditaan koko turvapaikkajärjestelmän tarkistamista turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Natosta kirkko ei ole lausunut mitään, se jääköön tyhjäksi. Piispat ovat toistuvasti saarnanneet vihapuhetta vastaan. Vihapuheesta voisi kirkon mielestä säätää lailla.

Sitten on arvokysymysten aika. Vaalikone kysyy, ovatko perinteiset arvot hyvän elämän perusta. On vaikea tietää, mitä perinteiset arvot kenellekin tarkoittavat. Selvää kuitenkin on, että kirkko katsoo edustavansa niin perinnettä kuin hyvää elämääkin. Tähän oli helppo vastata.

Eriarvoisuutta kirkko vastustaa, tästä on kirkon hallitusohjelmatavoitteissa useampikin kohta.

Ykkösehdokkaissa on paljon samaa
Kaikkiin kysymyksiin on nyt vastattu. Jännitys tiivistyy. Kuka on kirkon ehdokas? Yleisradion vaalikoneen mukaan kirkko on vasemmalle kallellaan. Puolueista vaalikonevastauksiin osuu parhaiten Feministinen puolue. Helsingissä ja Uudellamaalla vaalikone tarjoaa kirkolle ykkösehdokasta eduskuntapuolueista.

Vaalikoneen tarjoamissa ehdokkaissa on keskenään paljon samaa. Kummassakin vaalipiirissä lähimpänä kirkon vastauksia on huivipäinen nainen. Kumpikin edustaa vasemmistopuoluetta, molemmat ovat muslimeja ja molemmat ovat syntyjään Somaliasta.

Helsingissä vaalikoneen kirkolle tarjoama ehdokas on Vasemmistoliiton Zahra Abdullah, Uudellamaalla SDP:n Habiba Ali. Mitä tuloksesta ajattelee Pekka Huokuna?

– Tulos kertoo ehkä enemmän vaalikoneen logiikasta kuin kirkosta. Kysymykset nostavat esiin yksinkertaistettuja vastauksia asioihin, jotka juuri nyt ovat pinnalla. Kirkon elämä on laaja-alaisempaa ja asettuu toisenlaiseen asiayhteyteen. Mutta onhan tämä mielenkiintoinen tulos, kommentoi kansliapäälikkö.

Anneli Portmanin mukaan äänestäjä päätyy usein äänestämään ehdokasta, joka jollakin yksittäisellä, tärkeäksi koetulla tavalla muistuttaa häntä itseään.

– Jos joku valkoinen suomalainen kristitty vaalikoneen tehtyään huomaakin, miten paljon yhteistä hänellä on huivipäisen somalinaisen kanssa, olemme ottaneet jo ison askeleen. Sitä työtä kirkko Suomessa tekee ja sen eteen minä haluan poliitikkona työskennellä, lupaa vaalikonetuloksesta yllättynyt Habiba Ali.

Tähän juttuun pakko todeta että EI ole jumalauta todellista!
 
Ykkösehdokkaissa on paljon samaa
Kaikkiin kysymyksiin on nyt vastattu. Jännitys tiivistyy. Kuka on kirkon ehdokas? Yleisradion vaalikoneen mukaan kirkko on vasemmalle kallellaan. Puolueista vaalikonevastauksiin osuu parhaiten Feministinen puolue. Helsingissä ja Uudellamaalla vaalikone tarjoaa kirkolle ykkösehdokasta eduskuntapuolueista.

Vaalikoneen tarjoamissa ehdokkaissa on keskenään paljon samaa. Kummassakin vaalipiirissä lähimpänä kirkon vastauksia on huivipäinen nainen. Kumpikin edustaa vasemmistopuoluetta, molemmat ovat muslimeja ja molemmat ovat syntyjään Somaliasta.

Helsingissä vaalikoneen kirkolle tarjoama ehdokas on Vasemmistoliiton Zahra Abdullah, Uudellamaalla SDP:n Habiba Ali. Mitä tuloksesta ajattelee Pekka Huokuna?

– Tulos kertoo ehkä enemmän vaalikoneen logiikasta kuin kirkosta. Kysymykset nostavat esiin yksinkertaistettuja vastauksia asioihin, jotka juuri nyt ovat pinnalla. Kirkon elämä on laaja-alaisempaa ja asettuu toisenlaiseen asiayhteyteen. Mutta onhan tämä mielenkiintoinen tulos, kommentoi kansliapäälikkö.

tumblr_lrd6a0rR621r0ojhto1_500.gif
 
Jussi Halla-aho (PS, Helsingin vaalipiiri)
Jukka Hankamäki (PS., Helsingin vaalipiiri)
Atte Harjanne (Vihr. Helsingin vaalipiiri)
Timo Heinonen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Petri Huru (PS., Satakunnan vaalipiiri)
Marisanna Jarva (Kesk., Oulun vaalipiiri)
Harri Jaskari (Kok., Pirkanmaan vaalipiiri)
Atte Kaleva (Kok. Helsingin vaalipiiri)
Mikko Kasonen (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Jukka Kopra (Kok.,Kakkois-Suomen vaalipiiri)
Terhi Koulumies (Kok., Helsingin vaalipiiri)
Kari Kulmala (Siniset, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Suna Kymäläinen (SDP, Kymen vaalipiiri)
Niilo EJ Kärki (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Jussi Niinistö (Siniset, Uudenmaan vaalipiiri)
Kinno Oila (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Sakari Puisto (PS., Pirkanmaan vaalipiiri)
Jaakko Raivio (PS., Lapin vaalipiiri)
Päivi Räsänen (Krist., Hämeen vaalipiiri)
Jukka Sassi (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Mikko Savola (Kesk., Vaasan vaalipiiri)
Oula Silvennoinen (Vihr., Helsingin vaalipiiri)
Mauri Venemies (Krist.,Helsingin vaalipiiri)
Samuli Voutila (PS, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Kalle Virtanen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Ben Zyskowicz (Kok.,Helsingin vaalipiiri)
 
Jussi Halla-aho (PS, Helsingin vaalipiiri)
Jukka Hankamäki (PS., Helsingin vaalipiiri)
Atte Harjanne (Vihr. Helsingin vaalipiiri)
Timo Heinonen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Petri Huru (PS., Satakunnan vaalipiiri)
Marisanna Jarva (Kesk., Oulun vaalipiiri)
Harri Jaskari (Kok., Pirkanmaan vaalipiiri)
Atte Kaleva (Kok. Helsingin vaalipiiri)
Mikko Kasonen (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Jukka Kopra (Kok.,Kakkois-Suomen vaalipiiri)
Terhi Koulumies (Kok., Helsingin vaalipiiri)
Kari Kulmala (Siniset, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Suna Kymäläinen (SDP, Kymen vaalipiiri)
Niilo EJ Kärki (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Jussi Niinistö (Siniset, Uudenmaan vaalipiiri)
Kinno Oila (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Sakari Puisto (PS., Pirkanmaan vaalipiiri)
Jaakko Raivio (PS., Lapin vaalipiiri)
Päivi Räsänen (Krist., Hämeen vaalipiiri)
Jukka Sassi (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Mikko Savola (Kesk., Vaasan vaalipiiri)
Oula Silvennoinen (Vihr., Helsingin vaalipiiri)
Mauri Venemies (Krist.,Helsingin vaalipiiri)
Samuli Voutila (PS, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Kalle Virtanen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Ben Zyskowicz (Kok.,Helsingin vaalipiiri)

Tampereen reserviläisten 1. varapj. (yliv. res.).
 
Ei noiden vaalikoneiden 30 kysymystä mitään kovin syvällistä analyysiä anna. Nuo on vähän samanlaisia, kuin vaikkapa Reginan ihmissuhdetestit.
 
Minä vähän luulen, että tuo Sipilän vuodatus ei osunut ainakaan Keskustan maaliin. Ja Halla-aho pääsi vielä Mtv:n tentissä vyöryttämään takaisin.

Halla-aho sai myös harvinaislaatuisesti iltalehdeltä eniten leijonia tentistä.
 
Minä vähän luulen, että tuo Sipilän vuodatus ei osunut ainakaan Keskustan maaliin. Ja Halla-aho pääsi vielä Mtv:n tentissä vyöryttämään takaisin.

Halla-aho sai myös harvinaislaatuisesti iltalehdeltä eniten leijonia tentistä.
Samoin kävi mtv:n pöllöraadissakin

Jussi Halla-aho (ps.), 12 pöllöä

49905848 Halla-aho


Eeva Lehtimäki:
polloarvostelu05-1-data.png


Kannatusnosteessa oleva Halla-aho sai istuskella aika lailla rauhassa eli muut pääministeriehdokkaat eivät uskaltaneet ja halunneet haastaa perussuomalaisten puheenjohtajaa maahanmuuttolinjauksia lukuun ottamatta. Kun muut puhuivat vihapuheesta, nosti esiin Oulun raiskausepäilyt. Halla-aho on parantunut esiintyjänä ja osaa käyttää saamansa puheenvuorot hyväkseen. Uskalsi ainoana puheenjohtajana sanoa suoraan, että euroalueelle on tulossa taantuma.
Juha Kaija:
polloarvostelu04-1-data.png


Näyttää saaneen itsevarmuutta gallupnoususta. Puhui maahanmuutosta varsin vähän muissa kuin sitä koskeneessa osiossa. Uskalsi ainoana, tosin hieman epäröiden, ennakoida leikkauksia ensi vaalikaudella ja sähköautotukea koskeneessa käsiäänestyksessä taktikoi itselleen puheenvuoron.
Alec Neihum:
polloarvostelu03-1-data.png


Kyyhötti kotibileiden nurkassa, kun muut juhlivat – kunnes maahanmuuttolaulu irrotti tanssiliikkeet. Analyyttisia puheenvuoroja energiapolitiikasta, mutta yleisesti liian hiljainen – suoriutui Ylen ensimmäisestä puheenjohtajatentistä paremmin. Maahanmuuttokeskustelussa joka tapauksessa retorisesti todella taitava hyökkääjä, joka sai muiden puheenjohtajien kasvot vakaviksi.

 
Tasapuolisuuden nimissä HS ei jutussaan edes mainitse Halla-ahon nimeä ;)


Orpo ja Rinne nokittelivat toisiaan MTV:n vaalitentissä
Rinne puolusti puolueensa talousohjelmaa.

Kokoomuksen Petteri Orpo, sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä tapasivat tiistaina MTV:n vaalitentissä. (KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA)
Sanna Nikula, Tuomas Savonen STT
Julkaistu: 2.4. 22:53


VIIDEN suurimman puolueen puheenjohtajat kokoontuivat tiistaina MTV:n pääministeritentissä. Keskustelu alkoi talouskysymyksillä ja sillä huomautuksella, että valtiovarainministeriön virkamiesten arvio sopeutustarpeeksi ensi kaudella on ollut kaksi miljardia.

Kokoomuksen Petteri Orpo pääsi sivaltamaan gallupeja johtavan sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä heti tentin alkaessa. Hän luonnehti sdp:n talousohjelmaa vastuuttomaksi.

”Sdp:n [veron]kiristykset lyövät talouskasvua päähän”, Orpo sanoi.

RINNE puolusti puolueensa vero-ohjelmaa asiantuntijoiden kehumaksi.

”Meillä on ainoana puolueena selkeästi rahoitusohjelma. Veropohjan laajentamisen ja tiivistämisen kautta haetaan ratkaisuja, joilla pystytään rahoittamaan menolisäyksiä”, Rinne sanoi.

Rinne myös nosti jälleen esiin oppivelvollisuuden pidentämisen toiselle asteelle ja sanoi sen aivan varmasti maksavan itsensä takaisin. Hänen mukaansa sdp lähtee siitä, että ensi vaalikaudella toteuttavien toimien hintalappu on yhteensä noin miljardi euroa.

SOTE-ASIOISTA puhuttaessa Rinne, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoivat olevansa 18 sote-alueen kannalla. Orpo taas sanoi kokoomuksen kannattavan kuntien ja kaupunkien varaan perustuvaa mallia.

”Kunnat ja kaupungit ovat tällä hetkellä erittäin voimakkaasti jo lähdössä ja lähteneet liikkeelle vapaaehtoisuuden pohjalta”, Orpo sanoi.

”Mennään tällä. Me pääsemme vaalien jälkeisellä viikolla eteenpäin – – Emme tarvitse vaaleja, emme veroja eikä uutta hallinnon tasoa”, Orpo lupasi.

Sipilä tyrmäsi entisen hallituskumppaninsa mallin.

”Tässä on vain se ongelma, että pienet kunnat eivät selviä tehtävistään. Me tarvitaan sinne laajemmat hartiat”, Sipilä sanoi.

Rinteen mukaan sote-palveluiden järjestämisessä tarvitaan leveämpiä hartioita, mutta kunnat ja kaupungit voidaan pitää mukana palveluiden järjestäjinä.

Jännitys tenteissä on tiivistynyt, sillä viime viikolla julkaistussa Ylen gallupissa sdp:n kannatus oli ainoana yli 20 prosentissa ja seuraavina porskuttivat kokoomus (15,8 prosenttia), perussuomalaiset (15,1) ja keskusta (14,4) hyvin lähellä toisiaan.

KAIKKI puheenjohtajat kannattivat sitä, että esimerkiksi Fortumin ydinvoimalayksiköiden tulee saada jatkoluvat, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän. Tätä mieltä oli myös Haavisto, joka joutui selittämään tämän olevan vihreiden kanta jo toiminnassa olevien ydinvoimaloiden kohdalla silloin, kun Säteilyturvakeskus katsoo kriteerien täyttyvän.

”Mutta näistä uusista hankkeista olen sanonut, että minun polkupyöräni dynamo on tuottanut enemmän sähköä kuin nämä 2000-luvun ydinvoimaluvat Suomeen. Ne ovat valtavan hitaita prosesseja.”

Rinteen mielestä tässä tilanteessa ydinvoima on päästöttömin vaihtoehto Suomen energiatarpeille, mutta uusiutuvan energian lähteitä tulee koko ajan kehittää.

Sipilä huomautti ydinvoiman ongelman olevan se, että se on aika kallista.

”Uusiutuvakin on mennyt jo ydinvoiman alapuolelle, esimerkiksi aurinkoenergian ja tuulienergian hinta on halventunut kokoa ajan”, Sipilä sanoi.

 
Jussi Halla-aho (PS, Helsingin vaalipiiri)
Jukka Hankamäki (PS., Helsingin vaalipiiri)
Atte Harjanne (Vihr. Helsingin vaalipiiri)
Timo Heinonen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Petri Huru (PS., Satakunnan vaalipiiri)
Marisanna Jarva (Kesk., Oulun vaalipiiri)
Harri Jaskari (Kok., Pirkanmaan vaalipiiri)
Atte Kaleva (Kok. Helsingin vaalipiiri)
Mikko Kasonen (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Jukka Kopra (Kok.,Kakkois-Suomen vaalipiiri)
Terhi Koulumies (Kok., Helsingin vaalipiiri)
Kari Kulmala (Siniset, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Suna Kymäläinen (SDP, Kymen vaalipiiri)
Niilo EJ Kärki (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Jussi Niinistö (Siniset, Uudenmaan vaalipiiri)
Kinno Oila (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Sakari Puisto (PS., Pirkanmaan vaalipiiri)
Jaakko Raivio (PS., Lapin vaalipiiri)
Päivi Räsänen (Krist., Hämeen vaalipiiri)
Jukka Sassi (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Mikko Savola (Kesk., Vaasan vaalipiiri)
Oula Silvennoinen (Vihr., Helsingin vaalipiiri)
Mauri Venemies (Krist.,Helsingin vaalipiiri)
Samuli Voutila (PS, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Kalle Virtanen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Ben Zyskowicz (Kok.,Helsingin vaalipiiri)
Petteri Leino (Siniset, Pirkanmaan vaalipiiri)
 
3.4.


Jussi Halla-aho (PS, Helsingin vaalipiiri)
Jukka Hankamäki (PS., Helsingin vaalipiiri)
Atte Harjanne (Vihr. Helsingin vaalipiiri)
Timo Heinonen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Petri Huru (PS., Satakunnan vaalipiiri)
Marisanna Jarva (Kesk., Oulun vaalipiiri)
Harri Jaskari (Kok., Pirkanmaan vaalipiiri)
Atte Kaleva (Kok. Helsingin vaalipiiri)
Mikko Kasonen (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Jukka Kopra (Kok.,Kakkois-Suomen vaalipiiri)
Terhi Koulumies (Kok., Helsingin vaalipiiri)
Kari Kulmala (Siniset, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Suna Kymäläinen (SDP, Kymen vaalipiiri)
Niilo EJ Kärki (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Petteri Leino (Sin., Pirkanmaan vaalipiiri)
Veijo Niemi (PS, Pirkanmaan vaalipiiri)
Jussi Niinistö (Siniset, Uudenmaan vaalipiiri)
Kinno Oila (Kok., Uudenmaan vaalipiiri)
Sakari Puisto (PS., Pirkanmaan vaalipiiri)
Jaakko Raivio (PS., Lapin vaalipiiri)
Päivi Räsänen (Krist., Hämeen vaalipiiri)
Jukka Sassi (PS, Uudenmaan vaalipiiri)
Mikko Savola (Kesk., Vaasan vaalipiiri)
Oula Silvennoinen (Vihr., Helsingin vaalipiiri)
Mauri Venemies (Krist.,Helsingin vaalipiiri)
Samuli Voutila (PS, Savo-Karjalan vaalipiiri)
Kalle Virtanen (Kok., Hämeen vaalipiiri)
Ben Zyskowicz (Kok.,Helsingin vaalipiiri)
 
Arvioijasta kiinni kun toinen iltapäivälehti jakoi pisteet .
IS-raati arvioi MTV:n pääministeritentin: ”Puuroa ja irtomiljardeja!” – Yksi muistutti, että lupaukset voivat kääntyä leikkauksiksi
 
Rinne sai paljon ilmaista vaalitukea tuossa tentissä MTV:tä. Sen verran herran naama ruudussa viipyi. Ei sillä, ei sieltä edelleenkään mitään järkevää suusta tullut. Orpo oli kanssa aikamoinen linssilude.

Halla-aho koitti kovin puheenvuoroja pyydellä mutta punainen media ei niitä niin vain anna. Halla-aho pärjäsi kyllä loistavasti silloin kun hänet ääneen päästettiin. Mutta aikamoista yksinpuhelua tuo show rinteeltä näkyi olevan.
 
Äänikynnys on kai Hesassa 4,2 % luokkaa eli tuskin menevät läpi.
Ei kai näitä muita ole mennyt kuin nuorsuomalaiset tohtorit 90-luvulla. Silloin toki heti kahde edustajan voimin.

Sympatisoin liberaalipuoluetta, ja ei piraattipuoluekkaan hullumalta vaikuta. Mutta, Helsingissä heidän kanssaan on vaaliliitossa feministinen puolue. Feministinen puolue on lähinnä uudelleen brändätty vasemmistoliitto, vai pitäisiköhän sitä suoraan verrata kommunistisiin puolueisiin. Tämä sitten aiheutti närää, että miksi tälläisen kanssa ryhdyttiin vaaliliittoon. On mahdollista, että tuosta kolmikosta läpi menee feministisen puolueen suosituin ehdokas eli Katju Aro. Feministinen puolue on saanut aika paljon medianäkyvyyttä. Jos äänestäisin pienpuoluetta ääneni menisi liberaalipuolueelle, mutta asema vaaliliitossa kannattaa huomioida.

Kunnallisvaalien mukaan yhteenlaskettu kannatus on tällä hetkellä n. 10k ääntä, ja Helsingissä tarvittaisiin läpimenoon 14k. Ei siis mahdoton lukema.

FePun suhteen hankala sanoa. Helsingissä (PP+FP liitto vain Helsingissä) kyllä olivat kunnallisvaaleissa 2017 suositumpia kuin Piraatit, se on totta, mutta en tiedä miten hyvin se ennustaa eduskuntavaaleja. Ärsyttävästi kaikki pienpuolueet on jokaisessa gallupissa niputettu otsikon "Muut" alle, joten sieltä on vaikea nähdä mitä kannatukselle tapahtuu. PP:ltä kieltämättä vähän outo veto lähteä FePun mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
FePun suhteen hankala sanoa. Helsingissä kyllä olivat kunnallisvaaleissa 2017 suositumpia kuin Piraatit, mutta en tiedä miten hyvin se ennustaa eduskuntavaaleja. Ärsyttävästi kaikki pienpuolueet on gallupeissa niputettu otsikon "Muut" alle, joten sieltä on vaikea nähdä mitä kannatukselle tapahtuu.

Ei kai niiden kannattajamäärä riitä luotettavien mittausten tekemiseen. Otos on kuitenkin yleensä tuhannen ihmisen luokkaa ja virhemarginaali niin suuri, että pienpuolueet putoavat kokonaan sen sisään.

Feministit voivat yllättää, mutta toisaalta sille punavihreelle porukalle on nyt muitakin gallupsuosikkeja tarjolla.
 
Back
Top