Jos katsotaan nyt ihan saatujen opetusten pohjalta asioita, niin:
jos maailma on menossa suuntaan, jossa kohtaamme epidemioita laidasta laitaan jatkuvalla syötöllä, niin AINOA TAPA reagoida on ladata terveydenhoitojärjestelmä vastaamaan näihin uhkiin. Eli systeemi on mitoitettava ja resurssoitava nykyistä paremmin. Joo, ei rahaa. Ja kun ei rahaa, niin ollaan reagoivassa tilassa, joka ei saatujen kokemusten valossa kyllä näytä fantsulta. Kunhan terveydenhoitojärjestelmästä muokataan vielä virtaviivaisempi ja kompaktimpi virite, niin aina vaan paranee.
En tiedä millä muulla tavalla toimien voidaan taata yhteiskunnan pyöriminen, JOS uhat oikeasti alkavat tiivistyä.
Kun nyt jo tällaisen uhan toteutuessa järjestelmä nitisee ja natisee, niin entäs jos oikeasti kohtaamme tarpeita, jotka ovat kertaluokkia raskaampia? Aivan. Paremminvointivaltion ylläpitäminen maksaa, se on selvää. Onko maksuhalukkuutta, se on toinen asia. Ja mistäs kohta enää otat.....kun koko verokertymä syödään huolella, eikä piisaakaan.
Jos epidemioita aiotaan hallita, oikeasti, niin se tarkoittaa muutakin kuin puhetta. Ylittävätkö pahimmat epidemiat parhaatkin ihmisyritykset niiden hallitsemiseen, voi olla. Mutta ehkä pitäisi sentään yrittää?
Terveydenhoitojärjestelmän kursiminen parempaan latinkiin voi tussahtaa pöytään myös vaikkapa sotilaallisen kriisin kohdatessa maatamme isolla volyymilla. Eivät ne sari saikkulit ja pepe tohtorit taivaasta putoile, kun sittu kosahtaa tuulettimiin ja potilaita ajetaan sisään ovista ja ikkunoista.