Suomessa on nyt ainutlaatuinen pandemiauhka
Lintuinfluenssan leviäminen herättää huolta. Asiantuntijan mukaan vakavasta tilanteesta huolimatta tilanne on kuitenkin erilainen verrattuna koronaviruksen syntyvaiheisiin.
Mikä on lintuinfluenssa? Videolla kerrotaan keskeiset perustiedot.
Karl Koli
Eilen klo 19:12
Lintuinfluenssan huolestuttava leviäminen Suomessa on nostattanut ilmaan kysymyksen, onko maasta tulossa uusi pandemian leviämisen alkupiste Kiinan Wuhanin tavoin.
Eri puolilta maata on raportoitu lintujen joukkokuolemista, ja tartunnat ovat levinneet laajalti turkiseläintarhoihin, joissa tuhansia elämiä ollaan nyt lopettamassa.
Tilanne tuo mieleen loppuvuoden 2019, jolloin koronavirus alkoi ensimmäisen kerran laajemmin levitä Kiinassa.
Virustutkija
Tuomas Aivelo rauhoittelee huolestuneita. Hänen mukaansa tapaus ei yksinkertaisesti muistuta ollenkaan koronaviruksen kaltaisen tilanteen syntymistä.
– Tilannetta ei voi verrata koronan syntymiseen Kiinassa. Syntymistavat ovat näissä tapauksissa erilaiset.
– Lintuinfluenssa on lähtenyt kiertämään siipikarjatiloilla, eli se on syntynyt ihmisten ruuantuotantoalueilla, kun taas koronavirus oli peräisin luonnonvaraisista eläimistä.
Aivelon mukaan yhtäläisyyksiä voi nähdä turkistarhoista puhuttaessa.
– Koronan myötä huomasimme, että tällainen riski on olemassa. Silloin tuhansia turkiseläimiä muualla maailmassa sairastui koronavirukseen.
– Nyt tosin yritämme suojata minkkejä, että ne eivät saisi tautia linnuilta ja levitä sitä ihmisiin. Koronan aikana suojattiin, että minkeille ei tule ihmisiltä tartuntoja, Aivelo huomauttaa.
Tilanne on maailmanlaajuisesti kuitenkin ainutlaatuinen, sillä koskaan aikaisemmin lintuinfluenssa ei ole levinnyt näin laajasti. Aivelon mukaan kyseessä on tällä hetkellä lintujen pandemia. Ihmisille koituvasta mahdollisesta uhasta ei voi vielä sanoa oikein mitään.
– Pandeeminen uhka on olemassa, koska tartunnat leviävät nyt niin nopeasti. Kuitenkin maailmanlaajuisesti Ihmisten ja luonnonvaraisten lintujen suoria tartuntoja on ollut vähän.
– Etukäteen ei voida sanoa tuleeko tästä lintuinfluenssasta siis pandemia.
Lintuinfluenssa on levinnyt eläinten keskuudessa. Eero Liesimaa
Hidastumisen merkkejä
Suomessa epidemia näyttää hidastumisen merkkejä, mutta tilanne on Aivelon mukaan yhä huolestuttava.
– Saatavilla ei ole kovinkaan hyvää tilannekuvaa, mutta nyt kuitenkin vaikuttaisi siltä, että luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia ja turkistiloilla vahvistettuja tapauksia on ollut vähemmän. Viime viikolla todettiin vain yksi kumpaakin tapausta.
Tilanne on kuitenkin yhä huolestuttava, sillä virus voi mahdollisesti vielä muuntua siten, että se leviää ihmiseen aiempaa helpommin.
– Tilanne otetaan nyt vakavasti, koska olemme sellaisessa vaiheessa, jossa virus voi muuntua siten, että se leviäisi ihmisten välillä tehokkaasti.
– Emme kuitenkaan varmasti tiedä, miten tässä käy, sillä emme ole kokeneet tällaisia tilannetta aiemmin, Aivelo huomauttaa.
Aivelon mukaan viruksen muuntuminen siten, että se leviää ihmisten välillä vaatii vain kourallisen muutoksia, joista osa nähdään jo nyt.
– Virussekvensseissä näkyy muutoksia siitä, että se leviäisi nyt nisäkkäiden keskuudessa. Muutokset eivät kuitenkaan ole vielä huolestuttavia, sillä toistaiseksi ei näytä siltä, että muutokset mahdollistaisivat leviämisen tehokkaasti ihmisten välillä, Aivelo kertoo.
Aivelon mukaan viruksen muuntuminen voi kuitenkin tapahtua hyvinkin nopeasti.
– Influenssaviruksissa muutoksia tapahtuu nopeasti. Se ei vaadi kovinkaan montaa nisäkkäästä nisäkkääseen -tartuntaa. Puhutaan ehkä jopa yksinumeroisista määristä nisäkkäiden välisiä tartuntoja.
Tuomas Aivelon mukaan vahvistetut lintuinfluenssatartunnat näyttäisivät vähentyvän juuri nyt. Tilanne on silti vakava. Pete Anikari
Ihmistartunnat vaativat uusia toimenpiteitä
Aivelon mukaan tärkeintä olisi saada nyt turkistarhojen tilanne mahdollisimman nopeasti kuntoon, jotta viruksen muuntumista ei pääse tapahtumaan. Jos näin kävisi, se vaatisi uusia toimenpiteitä.
– Jos ihmisillä todetaan tautitapauksia, taudin jäljityksen merkitys korostuu. Se nostaisi myös esiin kysymyksiä muun muassa siitä, miten virus on päässyt sopeutumaan ihmisiin ja onko suojaustoimissa ollut jotakin puutteita.
– Myös erilaiset eritystoimenpiteet saatetaan ottaa käyttöön, kuten tartuntatautien kohdalla yleensäkin.
Aivelo uskoo, että tilanne saadaan todennäköisesti rauhoitettua, kun Ruokaviraston määräämät turkiseläimet on lopetettu.
– Tilanne saadaan nyt todennäköisesti hallintaan, kun turkiseläimet lopetetaan, mutta onko ensi kevääseen varauduttu, mikäli tartuntatapauksia ilmaantuu silloin uudelleen, Aivelo pohtii.