Epidemiat maailmalla

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä
Erillisessä selvityksessä hongkongilaiset tutkijat arvioivat, että tartuntoja on jo kymmenkertaisesti viranomaisten kertomaan verrattuna.
edcf7dd3ae5e4d2db3ec16c87fa38205.jpg

Kiinan pääministeri Li Keqiang (kesk.) tapasi Jinyintanin sairaalan työntekijöitä epidemian keskipisteessä Wuhanissa maanantaina. (KUVA: REUTERS)
Tommi Hannula HS
Julkaistu: 28.1. 16:52


UUDENLAISEN koronaviruksen tartuntoja havaittiin aiemmin kuin Kiinan viranomaiset ovat kertoneet, eikä epidemia näytä olevan kytköksissä Huananin ruokatoriin Wuhanin kaupungissa yhtä tiiviisti kuin viranomaiset ovat antaneet ymmärtää. Potilaat eivät myöskään ole niin suurelta osin iäkkäitä tai pitkäaikaissairaita kuin viranomaiset aluksi korostivat.

Tiedot käyvät ilmi kahdesta kiinalaistutkimuksesta, jotka julkaistiin akateemisessa Lancet-tiedejulkaisussa viime perjantaina. Niiden osoittamista ristiriidoista uutisoi muiden muassa yhdysvaltalainen uutissivusto Vox.



HONGKONGIN yliopiston tutkijaryhmä puolestaan arvioi maanantaina hongkongilaisen South China Morning Post -sanomalehden mukaan, että sairastuneita oli jo viime lauantaina todellisuudessa noin 44 000, vaikka viranomaisten mukaan vahvistettuja tartuntoja oli tänä tiistaina vasta noin 4 500.

Tutkijaryhmän arvio perustui tietoihin oireita osoittaneiden ihmisten määrästä ja matemaattisiin malleihin. He ennustivat, että epidemian huippu koittaisi Pekingin, Shanghain, Guangzhoun, Shenzhenin ja Chongqingin jättimetropoleissa vasta huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Silloin esimerkiksi Chongqingin kaupungissa vahvistuisi joka päivä 150 000 tartuntaa, mitä selittäisivät kaupunkialueen lähes 20 miljoonan väkiluku ja vilkkaat liikenneyhteydet läheiseen Wuhaniin.

Tutkijaryhmän johtaja Gabriel Leung tosin sanoi South China Morning Postin mukaan, että ennusteet voivat olla liian pessimistisiä, koska ne perustuvat vain Wuhanin karanteenin menestykseen.



LANCETISSA julkaistuista tutkimuksista yleisluontoisemmassa usean eri kiinalaisen yliopiston tutkijat keskittyivät 41 ensimmäiseen potilaaseen, joilla vahvistettiin 2019-nCoV-koronaviruksen tartunta. Ensimmäinen potilas sai oireita 1. joulukuuta, viikkoa aiemmin kuin viranomaiset ovat kertoneet.

Tartuntatautien dosentti Daniel Lucey Georgetownin yliopistosta Washingtonista arvioi Voxille, että virus on todennäköisesti levinnyt Wuhanissa paljon ennen joulukuuta, ehkä jo lokakuussa.

Ensimmäisellä potilaalla ei ollut kytköstä lihaa ja kalaa myyvään Huananin ruokatoriin. Ei siis tiedetä, mistä hänen tartuntansa on peräisin. Hänestä ei myöskään käynyt ilmi minkäänlaista yhteyttä myöhemmin sairastuneisiin.

62d684d2c8ce4feb90846291092b4cb8.svg

”Jos ihmiset eivät saaneet tartuntaa sillä torilla, on kaksi vaihtoehtoa: Joko he saivat tartunnan virusta kantavasta eläimestä jollain muulla torilla tai missä tahansa, missä tartunnan saanut eläin oli, tai sitten he saivat tartunnan toiselta ihmiseltä – jolloin tauti olisi levinnyt jo siinä vaiheessa ihmiseltä toiselle”, Lucey sanoi Voxille.



TUTKIMUKSEN mukaan tauti vaikuttaa tarttuneen ihmisestä toiseen viimeistään tammikuun alkupäivinä, vaikka Kiina vahvisti näin tapahtuneen vasta viime viikon maanantaina 20. tammikuuta. Sitä ennen viranomaiset pitivät mahdollisena, että tauti tarttuisi ihmisiin vain eläimistä.

Koronaviruksen uskotaan siirtyneen ihmiseen lepakosta väli-isännän kautta. Väli-isäntä on ollut todennäköisesti jokin nisäkäs. Erityisesti on epäilty villieläimiä. Huananin ruokatorilla on ollut myynnissä paitsi karja- myös villieläinten lihaa.

Lancetin tutkimuksen mukaan tautiin kuoli ensimmäisenä 9. tammikuuta mies, joka oli käynyt Huananin ruokatorilla. Hän tartutti vaimonsa, joka ei ollut käynyt torilla. On tosin mahdollista, että vaimo sai tartunnan lihasta, jonka hänen miehensä on saattanut tuoda torilta.

LANCETIN julkaisemassa toisessa tutkimuksessa Hongkongin yliopiston ja Hongkongin–Shenzhenin yliopistosairaalan tutkijat seurasivat yhtä ainoaa perhettä. Perhe asuu Shenzhenin kaupungissa Guangdongin maakunnassa, noin tuhat kilometriä etelään epidemian keskuksesta Wuhanista, mutta kuusi perheenjäsentä oli käynyt sukuloimassa siellä. Kukaan heistä ei ollut käynyt Huananin ruokatorilla, ollut tekemisissä eläinten kanssa tai tiennyt syöneensä riistaa.

Silti tartunnan oli saanut viisi Wuhanissa käynyttä ja yksi heidän sukulaisensa, joka ei ollut mukana matkalla. Myös Wuhanissa asuneita sukulaisia sairastui. Yksi heistä oli käynyt Wuhanissa eräällä lihaa ja kalaa myyvällä ruokatorilla, mutta kyse ei ollut Huananin torista, jota on pidetty epidemian lähtöpisteenä.

Perheenjäsenet olivat olleet Wuhanissa 29. joulukuuta–4. tammikuuta, ja heistä ensimmäiset hakeutuivat oireiden takia sairaalaan Shenzhenissä 10. tammikuuta.

Perheenkin tapaus siis viittaa taudin leviämiseen ihmisestä toiseen huomattavasti viranomaisten kertomaa aiemmin, vaikka tapaukset olivat nopeasti sairaalan tiedossa.

KIINAN viranomaiset korostivat aluksi, että sairastuneet olivat iäkkäitä tai esimerkiksi aiempien pitkäaikaissairauksien takia terveydentilaltaan heikkoja.

Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan enemmistö sairaalaan otetuista oli kuitenkin alle 65-vuotiaita ja teho-osastolle joutuneista noin puolet oli 25–49-vuotiaita. Lisäksi vain kolmasosa potilaista kärsi jostain aiemmasta sairaudesta.

KIINAN on arvioitu tiedottaneen uudesta koronaviruksesta avoimemmin kuin vuosien 2002–2003 sars-epidemiasta, joka johtui niin ikään koronaviruksesta.

Silloin mahdollisesti tuhannet ihmiset saivat tartunnan ja sadat kuolivat, koska Kiina pimitti tietoja ja vääristeli tilastoja hillitäkseen paniikkia ja säilyttääkseen kasvonsa.

Lue myös: HS-analyysi: Kiinan mysteerisairaus palauttaa synkästi mieleen sars- ja aids-skandaalit – Onko maan johto oppinut virheistään?

Kiina on kiistatta yrittänyt pysäyttää epidemian järeillä otteilla. Pahimmalla epidemiaseudulla Hubein maakunnassa kokonaisia kaupunkeja on asetettu karanteeniin, ja julkinen kaukoliikenne on pysäytetty monista muistakin suurkaupungeista. Kiina myös lopetti toistaiseksi kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kuitenkin kertoi jo viime viikolla, että Wuhanin paikallishallinnon viranomaiset olisivat viikkojen ajan vähätelleet keskushallinnolle uhkaa, jonka uusi koronavirus aiheuttaa. Sanomalehti The New York Times kertoi sunnuntaina, että syy tietojen pimittämiseen oli halu olla pilaamatta juhlamieltä Hubein maakuntahallinnon seremonioissa vuoden alussa.

Tammikuun alussa viranomaiset myös rajoittivat keskustelua aiheestamuun muassa pidättämällä ihmisiä, jotka olivat kirjoittaneet siitä sosiaaliseen mediaan, ja uhkailemalla aihetta käsitelleitä toimittajia.

MONI asiantuntija on arvioinut, että vaikka Kiina haluaisi jakaa tietoja epidemiasta läpinäkyvästi, alue- ja paikallisjohtajat eivät ole keskusjohdon hallittavissa niin hyvin kuin usein kuvitellaan.

”Diktatuurin oire on se, että paikallistasolta pitää kertoa vain hyviä uutisia keskushallinnolle. Huonoista uutisista rangaistaan”, Kiinan katastrofinhallintaa tutkinut professori Lauri Paltemaa Turun yliopistosta sanoi HS:lle perjantaina.

Lue myös: Onko Kiina ”ketterä diktatuuri”, joka hoitaa kriisit länsidemokratioita tehokkaammin? Asiantuntija kommentoi Kiinan näyttäviä toimia viruksen torjunnassa

Kiinan tiedotuksen ja Lancetin julkaiseman tutkimuksen ristiriidat voivat toki johtua salailun sijaan tai ainakin salailun lisäksi siitä, että Wuhanin paikallisviranomaisten saamat tiedot eivät syystä tai toisesta ole yksinkertaisesti olleet kovin ajantasaisia. Syytä voi olla myös Kiinan byrokratian rattaiden hitaudessa.

”Tämän raskasliikkeisyyden takia tietoa voi tulla julki hyvin, hyvin hitaasti”, Kiinassa pitkään asunut ja työskennellyt tutkija Alexandra Phelan Georgetownin yliopistosta sanoi Voxille.
 
Asiaa mutaatioista. Olennaisin pointti: valtaosa viruksien mutaatioista on virukselle joko haitallisia tai neutraaleita. Vain pieni osa mutaatioista on virukselle hyödyllisiä ja niistäkin suurin osa vaikutuksiltaan vähäisiä.

EPTAmpJWoAIXXUY.jpg


 
We estimatedthemeanR0of 2019-nCoV ranging from 3.30 (95%CI: 2.73-3.96) to 5.47 (95%CI: 4.16-7.10) and being 3.98 (95%CI: 3.19-4.92) if the reporting efforts doubled after the diagnostic protocol released on January 17, 2020.

hurjia lukuja näillä kiinalaisilla tutkijoilla


"Japan is reporting its first case of an individual who has not been to Wuhan, China, but has contracted the novel coronavirus. The case is one of two new infections reported Tuesday," The Japan Times tweeted on Tuesday.

Vuoto. PLA tiesi viruksen olevan peräisin lepakosta, kun muut epäilivät kaloja. En lue kiinaa mutta kuvakaappaukset on vakuuttavia.

It means the novel ZS bat-CoV was owned by Chinese military labs only. In the papers above, they have clarified that ZS bat-CoV has potential cross-species

Jos kyseessä on bioase niin se selittäisi viranomaisten reaktion ja sen miksi Wuhaniin on asetettu ulkonaliikkumiskielto. Huomatkaa myös että bioase ei tarvitse olla tappava, sen vain tarvitsee lamauttaa kohdeyleisö. https://translate.google.com/transl...t-voennoe-polozhenie-1481943.html&prev=search

Three Russian regions in the Far East have closed their borders with China until Feb. 7 amid fears over the outbreak of coronavirus there, the TASS news agency cited the governor of Khabarovsk region as saying on Tuesday.
 
Googletuksen perusteella tämä on jostain sinofobisesta gnewsistä.

En tiennyt tätä. En myöskään ymmärrä miksi tälläisiä tulisi ulos propagandakoneesta. Mutta kuten sanoin aikaisemmin onko sattumaa että wuhanissa sijaitsee PLAn viruslabroja? Onko sattumaa että he päättivät pistää kaupungin tiukkaan karanteeniin ja nyt siellä on myös ulkonaliikkumiskielto? Tai että viranomaiset tiesivät uuden viruksen olevan liikkeellä joulukuun alussa mutta kesti seitsämän viikkoa ennenkuin siitä tilanne lävähti päälle kunnolla?

En myöskään lue gnewsiä, mutta onko mahdollista että he ovat siitä raportoineet ja sinä yhdistit tuon sorsakseni?
 
Asemoin taas itseni sille älylliselle tasolle, että repesin tuon sairaalavideon lopussa (anteeksi). Kontrastia tyynnyttelyyn toi pieni yksityiskohta, joka ikään kuin alleviivasi ettei tilanteessa ei ole mitään normaalia.

Ehkä kyse tosiaan on siitä, että tästä zoonoottisesta viruksesta ei vielä tiedetä tarpeeksi. Toinen vaihtoehto tietysti on se, että siitä tiedetään jo tarpeeksi.
 
Vielä on kovin vähän tapauksia Kiinan tai Aasian ulkopuolella. Saas nähdä nouseeko luku parin viikon sisällä.

Luvun muutama- tai moninkertaistuminen jo tällä viikolla tuntuu ihan mahdolliselta, ehkä jopa todennäköiseltä.

Nyt on menossa paljon liikennettä pahiten kärsiviltä, suljetuilta ja sulkemisuhan alla olevilta alueilta pois. Se liikenne vie hyvin todennäköisesti pöpöä kokonaan uusiin paikkoihin.

Lisäongelmana tulee sekin että jossain pöpöstä ei ole vielä kokemusta ja missä on, järjestelmät alkavat olla pian tukossa.

Jos ja kun alkaa tulla enemmän julki se, että sairastuneiden kuolleisuus on varsin korkea, niin edessä on myös erilaisia paniikki- ja säännöistä piittaamattomuusreaktioita. Osa niistä tulee levittämään tuota pöpöä.

Kiinassa kyetään reagoimaan tuohon pöpöön tehokkaasti. Entä sitten jos/kun se iskee Intiaan, Pakistaniin, Nigeriaan, Meksikoon, Ruotsiin tai muihin sellaisiin maihin joissa viranomaisjärjestelmällä ei ole kykyä tai arvovaltaa laittaa rajuja rajaamistoimia voimaan ja myös näyttää ja käyttää uskottavaa voimaa niiden ylläpitämisen suhteen?
 
En tiennyt tätä. En myöskään ymmärrä miksi tälläisiä tulisi ulos propagandakoneesta. Mutta kuten sanoin aikaisemmin onko sattumaa että wuhanissa sijaitsee PLAn viruslabroja? Onko sattumaa että he päättivät pistää kaupungin tiukkaan karanteeniin ja nyt siellä on myös ulkonaliikkumiskielto? Tai että viranomaiset tiesivät uuden viruksen olevan liikkeellä joulukuun alussa mutta kesti seitsämän viikkoa ennenkuin siitä tilanne lävähti päälle kunnolla?
Tietysti tarinat, perustui ne sitten tosiasioihin tai valheisiin, siitä kuinka virus on Kiinan bioaseohjelmasta peräisin, palvelee Kiina-vastaisen sivuston tarkoitusperiä. Sellaiset tarinat heikentävät Kiinan mainetta ihmisten silmissä. Wuhanissa sijaitsevassa viruslaboratoriossa ei ole mitään ihmeellistä, sillä tuolla on ennenkin esiintynyt vastaavanlaisia epidemioita. Mitä karanteeniin ja ulkonaliikkumiskieltoon tulee, niin luonnollisetkin epidemiat voivat olla hyvin vaarallisia. Viranomaisten hidas reagointi ei ole maailman kahdeksas ihme.


En myöskään lue gnewsiä, mutta onko mahdollista että he ovat siitä raportoineet ja sinä yhdistit tuon sorsakseni?
Googlella gnews.org on ainoa lähde, jonka tuolle löytää.
 
Jos joku luotettavana pidetty valtamedia on asiasta uutisoinut, niin voinet linkittää.

:salut:

Pudotan tuon kunnes siitä on todisteita. Mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun sellainen on päässyt karkuun. Biopreparaattilla oli aikoinaan omia ongelmia.



Dr Alibak myös mainitsee kirjassaan miten hän myös piikitti itseään hanskojen läpi ja otti sen jälkeen yliannostuksen antivirus lääkkeitä. Vahinkoja sattuu tekevälle.
 
Viimeksi muokattu:
Sinänsä tätäkin epidemiaa miettiessä voi iloita (tai surra) sitä tietoa, että olemme kuolemattomia. 13,8 miljardia vuotta täällä on oltu ja paljon aikaa on edessä. Ehkäpä kuolemamme jälkeen koemme reinkarnaation koronaviruksena tai sitä kantavana lepakkona.
 
Lepakoista puheen ollen.

China coronavirus: Misinformation spreads online about origin and scale
One such clip shows a smiling Chinese woman holding a cooked bat on camera, before admitting it tastes "like chicken meat". The video prompted outrage online, with some users blaming Chinese eating habits for the outbreak.

But the video was not shot in Wuhan, or in China for that matter. Originally filmed in 2016, it shows popular blogger and travel show host Wang Mengyun during a trip to Palau, an archipelago in the western Pacific Ocean.

The clip resurfaced on social media after cases of the new coronavirus emerged in Wuhan late last year.
 
Ei saa. Tässä lista flunssalääkkeitä
  • oseltamivir phosphate (available as a generic version or under the trade name Tamiflu®),
  • zanamivir (trade name Relenza®)
  • peramivir (trade name Rapivab®), and.
  • baloxavir marboxil (trade name Xofluza®).
Tamiflu maksaa verkossa noin 25 puntaa, viiden päivän kurssi. Tarvitsee reseptin.
Tamiflu myös aloitettava heti (1 päivän sisällä) kun kuume nousee. Jos odottaa kaksi päivää, että menisikö se ohi itsestään, niin ei enää tehoa. Itsellä oli influenssa B jouluna ja menin lääkäriin vasta 4. päivänä, kun kuume ei laskenut millään. Annettiin Tamiflu, mutta sanottiin, ettei se enää tod näk mitään tee. Söin kuitenkin (kun on neljä päivää olla +39C kuume, sitä on valmis yrittämään mitä vain)

Edit: muistakaa myös, että tavallinen nuhakuume tulee pikkuhiljaa: ensin vähän väsyttää, sitten on vähän kurkku kipeä illalla, sitten aamulla on hieman lämpö koholla - ehkä 37,2C, iltaa kohti nousee hiukka lisää ehkä jo 37,6C. Mutta influenssa-virus tulee kertalaakista: illalla kaikki hyvin, ei kurkku kipeä, ei nuhaa, ei nenä tukossa, ei mitään. Aamulla kun heräät: 38,7C ja iltaa kohti nousee lisää. Siitä tietää, että on virus ja jos haluaa Tamiflu-kortin pelata, niin samana päivänä lääkäriin ja labrat.
 
Virukset on outoja otuksia. Elävän ja elottoman rajoilla. Voivat "mineralisoitua" pitkäksi aikaa oikeissa oloissa jaherätä taas toimimaan.

Niinpä. Kaikkia kantoja ei voi kuin pestä pois.Vaikea tappaa jotain mikä ei kunnolla edes elä. Tosin on olemassa vielä kuolleempi taudinaiheuttaja. Partikkeli. Sellainen aiheutti Hullun lehmän taudin.
 
Back
Top