Epidemiat maailmalla

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tässä nyt tekstiä by Dr. Shaman & co. Kirottuja salaliittolaisia kaikki tyynni ja GRU:n rahoittamia. Eiku hetko... se on joku U.S. National Institutes of Health.

https://www.mailman.columbia.edu/pu...ission-fuels-fast-spread-coronavirus-outbreak

INFECTIOUS DISEASE
Feb. 26 2020'Stealth Transmission' Fuels Fast Spread of Coronavirus Outbreak

Undetected cases, many of which were likely not severely symptomatic, were largely responsible for the rapid spread of the COVID-19 outbreak in China, according to new research by scientists at Columbia University Mailman School of Public Health. The findings based on a computer model of the outbreak are published online in medRxiv, a preprint server for health sciences. (Read a Q&A with study co-author Jeffrey Shaman below.)

cvst86-312x218.jpg
The researchers report:
• 86 percent of all infections were undocumented prior to the January 23 Wuhan travel shutdown
• Per person, these undocumented infections were half (52 percent) as contagious as documented infections yet were the source of two-thirds of documented infections
• Government control efforts and population awareness have reduced the rate of spread of the virus in China; after travel restrictions and control measures were imposed, it spread less quickly

“The explosion of COVID-19 cases in China was largely driven by individuals with mild, limited, or no symptoms who went undetected,” says co-author Jeffrey Shaman, PhD, professor of environmental health sciences at Columbia University Mailman School. “Depending on their contagiousness and numbers, undetected cases can expose a far greater portion of the population to virus than would otherwise occur. We find for COVID-19 in China these undetected infected individuals are numerous and contagious. These stealth transmissions will continue to present a major challenge to the containment of this outbreak going forward.”

The researchers used a computer model that draws on observations of reported infection and spread within China in conjunction with mobility data from January 10-23 and January 24-February 8. They caution that major changes to care-seeking or patient documentation practices, as well as rapid developments with regard to travel restrictions and control measures, may make predictions difficult.

“Heightened awareness of the outbreak, increased use of personal protective measures, and travel restriction have helped reduce the overall force of infection; however, it is unclear whether this reduction will be sufficient to fully stem the virus spread,” says Shaman. “If the novel coronavirus follows the pattern of 2009 H1N1 pandemic influenza, it will also spread globally and become a fifth endemic coronavirus within the human population.”
Additional co-authors include first author Ruiyun Li, Imperial College London, London; Bin Chen, University of California, Davis; Yimeng Song, University of Hong Kong; Tao Zhang, Tsinghua University, Beijing; and Sen Pei and Wan Yang at the Columbia Mailman School.

This research was supported by U.S. National Institutes of Health grants (GM110748, AI145883). Shaman and Columbia University report partial ownership of SK Analytics, a provider of influenza forecasting and analytics services. Shaman also reports receiving consulting fees from Merck.
 
Oli niin tai näin kansanterveyden kannalta, niin ainakin maailmantalous on erimieltä sekä ne seudut joilla tautu nykyisin riehuu.
Jos tauti hyväksytään flunssaksi muiden joukossa, niin tällöin ei tietenkään ryhdytä mihinkään karanteeneihin vaan jatketaan elämää kuten ennenkin.

Suhtaudun epäillen sellaiseen ajatukseen, että Euroopassa enää ryhdyttäisiin kovinkaan merkittäviin torjuntatoimiin. Tauti leviää aika rivakasti Euroopassa.
 
Jos tauti hyväksytään flunssaksi muiden joukossa, niin tällöin ei tietenkään ryhdytä mihinkään karanteeneihin vaan jatketaan elämää kuten ennenkin.

Suhtaudun epäillen sellaiseen ajatukseen, että Euroopassa enää ryhdyttäisiin kovinkaan merkittäviin torjuntatoimiin. Tauti leviää aika rivakasti Euroopassa.

Tästä taudista tullee kiertävä kanssaeläjä, jos ei sitä rokotuksella nitistetä. Mutta uskon, että käytännön syistä se joudutaan ja tullaan kohtaamaan tänä vuonna Euroopassa aivan eri tavalla kuin flunssa. Nämä torjuntatoimet ovat tarkoitukseltaan epidemiaa hidastavia. Näin on pakko toimia, koska tauti leviää niin nopeasti ja tuottaa liikaa kriittisiä potilaita. Kaikkia ei haluta samaan aikaan sairaalaan, koska silloin ihmisiä ei pystytä enää hoitamaan. Itse uskon, että Suomessa tullaan vielä pakon edessä toteuttamaan laajempia karanteeneja ja mm. erilaisten kokoontumispaikkojen, kuten oppilaitosten sulkemisia. Eivätkö nämä ole mielestäsi "merkittäviä torjuntatoimia", vai etkö vielä usko että näin käy? Ainakaan Tohtori Shamaanin tutkimuksen pohjalta ei sellaista johtopäätöstä voi tehdä.

Näissä ketjuissa on tuotu esille paljon tieteellistä tietoa varmaan kymmenissä eri tutkimusartikkeleissa ja paljon footagea infektioalueilta, joita ei ole millään tasolla kohdattu tai kumottu tuon prosentin kuolleisuutta ja lievien tapausten runsautta hahmottelevan tutkimuksen myötä. On lienee turha kerrata tämän viruksen kaikkia tunnettuja ominaisuuksia ja eroja influenssavirukseen, koska ne ovat varmasti jo kirjoittajien tiedossa. Prosenttijenginkin pitäisi tietää ja käsittää, miksi tämä virus aiheuttaa suuria hankaluuksia terveydenhuollolle ja edellyttää poikkeavaa varautumista eri yhteiskunnissa. Olemme nyt vasta pandemian alkuvaiheessa.

Kuten tiedämme, tieteellisten artikkelien lukemisessa kannattaa käyttää kyseenalaistamista ja asioiden yhdistelyä, kritiikistä puhumattakaan, varsinkin niistä tehtävien johtopäätösten yhteydessä. Tohtori Shamaanin esittämästä prosentin kuolleisuudesta kertovasta tieteestä puuttui ainakin kahden eri viruslinjan osuuksien pohdiskelu. Tiedossa kun jo on, että alussa Wuhanissa oli vallalla lievempi S-tyyppi ja tällä hetkellä alueella dominoi aggressiivisempi ja voimakkaampia oireita aiheuttava L-tyyppi. Tohtori Shamaanin tutkimus käsitteli epidemian alkuvaihetta! Sitä ei tiedetä, kumpi virustyyppi dominoi nyt Italiassa (vai onko se jo uusi genotyyppi). Näitä sopii miettiä ja seurailla kuinka paljon ihmiset sairastelevat reaalielämässä.
 
Last edited by a moderator:
Itse uskon, että Suomessa tullaan vielä pakon edessä toteuttamaan laajempia karanteeneja ja mm. erilaisten instanssien, kuten oppilaitosten sulkemisia. Eivätkö nämä ole milestäsi "merkittäviä torjuntatoimia", vai etkö vielä usko että näin käy?
Merkittävät torjuntatoimet ovat sellaisia, mitä Kiinassa on tehty. En usko, että Euroopassa sellaisia nähdään laajamittaisesti.

Monta uutta tapausta Euroopassa sitten viime tarkistaman?
 
Merkittävät torjuntatoimet ovat sellaisia, mitä Kiinassa on tehty. En usko, että Euroopassa sellaisia nähdään laajamittaisesti.

Monta uutta tapausta Euroopassa sitten viime tarkistaman?

En ole pitänyt realistisena että jokin muu maa kuin Kiina edes yrittäisi samaa kuin Kiina, ehkä
Pohjois-Koreaa lukuunottamatta. Kiina on aivan omassa luokassaan.

Laskin täällä maanantaina, että mikäli Italian tautitapaukset lisääntyvät samaa tahtia, tuplaantuen kerran 3,5 vrk:ssa, niin nyt loppuviikosta niitä olisi 3000, ensi viikon alussa 6000 ja ensi viikon lopussa 10 000 jne... Erehdyin sen verran, että menikin reilusti alakanttiin tuo laskelma, vaikka maanantaina tuntui vielä uskomattomalta, että kasvu olisi edelleen niin nopeaa. Totta kai kyseessä on myös piilevien tapausten kiinnijääminen, mutta näin kai se menee aina epidemiolgiassa. Ensi kuun alussa Italiassa olisi n. puoli miljoonaa todettua tapausta, mikäli sama tuplaantumisvauhti jatkuu.
 
Merkittävät torjuntatoimet ovat sellaisia, mitä Kiinassa on tehty. En usko, että Euroopassa sellaisia nähdään laajamittaisesti.

Monta uutta tapausta Euroopassa sitten viime tarkistaman?


Nyt vasta tajusin, että olet aiemmin ketjussa kertonut, ettet viitsi lukea kaikkea, vaan hypit yli. Sen sijaan pistelet linkkejä aihetta sivuaviin juttuihin, kun joku tirehtööri on jotain koronaan liittyvää jossain sanonut. Olen monta kertaa miettinyt, että millä oikein priorisoit materiaaliasi ja mitä itse ajattelet niistä jutuista, kun se linkittely usein vaikuttaa aika sattumanvaraiselta ja joskus melko triviaaliltakin. Tulinkin tässä juuri siihen tulokseen, että sovitaan vaan, että koronavirus hyväksytään flunssaksi. Se on varmaan selkeintä.
 
Uskokaa pois, tämä on Amerikkalaisten juonia.Saadaan Iran polvilleen, sekä Kiina.Räätäöity virus, joka on pistetty leviämään.
 
Uhodinkin mainita rokotteet. Niitä voinee tulla joskus 12-18 kuukauden päästä ja ne tietysti muuttavat asiaa. Samoin mahdolliset lääkkeet.

Jollain prosentin kuolleisuudella ei ole iso juttu. Ikävää toki.
mutta ennen rokotteita/lääkkeitä välinpitämättömyys on vain typeryyttä ja tyhmää, nyt on olisi kumminkin mahdollisuus "ostaa" aikaa terveydenhuollolle että ei kuormiteta sitä liikaa ja ei tule turhia uhria.
Tosin nämä maailmankansalaiset matkustaa aina ja ikuisesti ja just silloin kun se heille sopii, oli sillä haittavaikutuksia tai ei
 
Minkälaisiin kuolleisuusprosentteihin päästään kun tehdään laskentaan tartunta-aikakorjaus? Ja tekeekö sitä kukaan?

Mielestäni aina kun joku tarjoilee jonkun kuolleisuusprosentin on kerrottava onko kyse tartunta-aikakorjatusta laskelmasta vaiko ei!!!! Ja jos on korjattu, niin millä luvuilla.

Jos joku ei vielä ymmärrä eroa, niin tehdään yksi esimerkki yhdella yksinkertaistetulla laskentatavalla Hinkuvinkustanistaniassa on 1.4.2020 koronaan kuolleita 30 henkilöä. Taudin sairastaneita ja sairastavia on 1.4. 1000 henkilöä. Eli tartunta-aikakorjaamaton kuolleisuusprosentti on 3.
Ja nyt yritetään tehdä se tartunta-aikakorjaus, oletuksena tartunnan saannin ja kuoleman väliseksi sairastamisajaksi 11 vrk. Edellisen 10 vrk:n ajalta tulleet uudet sairastuneet ja siihen kuolevat eivät ole vielä kuolleet. Joten kun ne eivät näy kuolleisuustilastoissa, niin niitä ei voi huomioida tartunta-aikakorjatussa laskelmassa. Taudin leviämisvauhti on ollut kyseisessä hieman tuntemattomammassa Hinkuvinkustaniassa ollut sellainen, että sairastuneiden määrä on kymmenkertaistunut 10-12 vuorokauden välein. Eli tuhannesta 1.4. sairastuneeksi lasketusta 900 on sairastunut sen jälkeen kun kaikki 1.4. tautiin kuolleiksi todetut ovat sairastuneet koronaan. Näin ollen kyseiset 30 kuollutta onkin 100 sairasnutta kohti. Eli tartunta-aikakorjattu kuolleisuusprosentti on tässä laskelmassa 30. Ja sitten kun tällä prosentilla lasketaan, niin noista 900 äskettäin sairastuneesta henkilöstä tulee vielä kuolemaan 270 henkilöä.

Tiedän, että kyseisessä laskentamallissani on paljon arvauksia, oletuksia ja myös matemaattisia puutteita. Kännykällä kun ei jaksa kirjoittaa kaikkea mitä osaisi. Eikä tarkoitus ollut edes yrittää täydellisyyttä, vaan osoittaa mistä on kyse kun puhutaan tartunta-aikakorjatuista kuolleisuusprosentin laskennasta taudin nopean leviämisen alkuvaiheessa. 30% kuolleisuus on aika paljon enemmän kuin 3% kuolleisuus. Siksi kehotan kiinnittämään huomiota tartunta-aikakorjaamattoman kuolleisuusprosentin virheeseen. Ja kehotan myös laskemaan paremmin kuin minä äsken.

Lähden kiskomaan metsurinkamppeita niskaan ja palaan omalla alalleni häiritsemästä tartuntatautien tohtoreita, professoreita, johtamispäälliköitä ja muita viksuja.
 
Virallisten lukujen mukaan Venäjällä on todettu 13 tartunnan saanutta, mutta kyyti voi olla aika kylmää esim Pietarissa. Naapurin kyky hallita laajempaa epidemaa ei herätä luottamusta.
 
Minkälaisiin kuolleisuusprosentteihin päästään kun tehdään laskentaan tartunta-aikakorjaus? Ja tekeekö sitä kukaan?

Millaisiin lukuihin päästään tartunta-aikakorjatulla tiedolla? Julkaisukelvottomiin!


On eri asia julkaista joku laskettu luku niin että kertoo mistä luvut on saatu ja mitä epävarmuutta niihin liittyy tai julkaista luku, jota väittää vinoutumista puhdistetuksi.

Jos laskettaisiin tartunta-aikakorjatuilla luvuilla, niin olisi hyvä saada myös diagnostiikkakynnyksen alle jäävät luvut, tartuntoja ja kuolemia koskevat tarkemmat ajalliset tiedot jne. käyttöön. Se on aika mahdollista. Lisäksi olisi hyvä käyttää luotettavia lukuja. Niitä ei saa mistään.

Saman tien olisi oikeastaan hyvä laskea skenaariokohtaiset luvut ainakin päävaihtoehdoille "sairaanhoitojärjestelmä toimii" ja "sairaanhoitojärjestelmä on mennyt täysin polvilleen tai puuttuu muista syistä". Nämä skenaarioluvut saattaisivat olla aika kaukana toisistaan.

Tartunta-aikakorjaamattomat luvut 80-20-5-3.4% antavat kelle vain riittävästi tietoa tilanteen vakavuudesta. Tuplaantumis- ja kymmenkertaistumisnopeusluvut taas kertovat kelle vain riittävästi ongelman leviämisen nopeudesta.

Juuri nyt Kiinan ulkopuolinen kymmenkertaistumisnopeus on noin 12 vrk. Se tekee satakertaistumisnopeudeksi 24 vrk. Oletan että tuhatkertaistumisoletuksen voi vielä koittaa laskea ja se olisi noin 36 vuorokautta. Epävarmuus toki kasvaa eksponentiaalisesti ajan pidetessä, joten noi kannattaa nähdä oletuksina eikä tarkkoina laskelmina.

Aika alusta lähtien on ennakoitu että epidemian huippu voisi asettua noin huhtikuun puolivälin kieppeille Kiinassa ja muualle myöhemmin. Kiinan rajut karanteenitoimet ovat muuttaneet tätä kuviota, mutta vielä ei oikein kai tiedetä miten.

Epävarmuustekijöitä ja muutoksia sisältävien eksponentiaalisesti muuttuvien ilmiöiden ennakoiminen vähänkin pidemmälle on aika hankalaa. Itse koitan tehdä erikseen numeraalista käsittelyä niillä vähäisillä kyvyillä joita osaan ja laadullista leviämismallintamista pään sisäisenä graafisena työskentelyä lähinnä attraktioallas -mallin perusperiaatteita käyttäen. Nämä vähän riitelevät keskenään mikä ei helpota asiaa. Sekään ei helpota, että mun matemaattiset kyvyt eivät riitä juuri mihinkään.
 
Kokeilin mikä exp-kaava voisi sopia siihen että tartunnat 10-kertaistuvat 12 päivässä.

Sain kaavan e potenssiin päivät/5.21
e**(0) =1
e**(12/5.21) = 10
e**(24/5.21) = 100
e**(36/5.21) = 1000
 
mutta ennen rokotteita/lääkkeitä välinpitämättömyys on vain typeryyttä ja tyhmää
Pesetkö käsiäsi tarpeeksi usein ja oikein? Käsihygieniasta huolta pitäminen on aivan keskeinen keino tartuntautien ehkäisyssä. Joskus ihmettelit sitä, että jotkut käyvät suihkussa päivittäin.
 
Johns Hopkins:in livemap:in mukaan pohjoismaissa nyt [EDIT: 292] positiiviseksi diagnosoitua koronavirustapausta, mutta kuolleita tasan 0 kpl. Cool!

:solthum:
 
Viimeksi muokattu:
Fever dreams: did author Dean Koontz really predict coronavirus?
From ‘Wuhan-400’, the deadly virus invented by Dean Koontz in 1981, to the plague unleashed in Margaret Atwood’s Oryx and Crake, novelists have long been fascinated by pandemics
Adam Roberts
@arrroberts
Thu 5 Mar 2020 10.00 GMT
Shares
1 098

Marion Cotillard in Steven Soderbergh’s Contagion (2011).

According to an online conspiracy theory, the American author Dean Koontz predicted the coronavirus outbreak in 1981. His novel The Eyes of Darkness made reference to a killer virus called “Wuhan-400” – eerily predicting the Chinese city where Covid-19 would emerge. But the similarities end there: Wuhan-400 is described as having a “kill‑rate” of 100%, developed in labs outside the city as the “perfect” biological weapon. An account with more similarities, also credited by some as predicting coronavirus, is found in the 2011 film Contagion, about a global pandemic that jumps from animals to humans and spreads arbitrarily around the globe.
...
 
Pesetkö käsiäsi tarpeeksi usein ja oikein? Käsihygieniasta huolta pitäminen on aivan keskeinen keino tartuntautien ehkäisyssä. Joskus ihmettelit sitä, että jotkut käyvät suihkussa päivittäin.
Juu kuule äitini on opettanut että kädet pestään aina kun tullaan kotiin ja kotona kun tullaan ruokapöytään ;)
 
Back
Top