Epidemiat maailmalla

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Juu kuule äitini on opettanut että kädet pestään aina kun tullaan kotiin ja kotona kun tullaan ruokapöytään ;)
Se on hyvä. Lisäksi et räplää naamaasi. Sitten vielä yskit nenäliinaan tai kyynärpäähän/hihaan, et kämmeneen.
 
Se on hyvä. Lisäksi et räplää naamaasi. Sitten vielä yskit nenäliinaan tai kyynärpäähän/hihaan, et kämmeneen.
Miksi pitää yskiä, voiko olla mieluummin yskimättä?
 
Etköhän sinä vielä joskus elämäsi aikana tule yskimään! Muista, että ei kämmeniin!

Itseasiassa olen aina välttänyt yskimistä yleisillä paikoilla.
muista sitten kun köhit siellä ihmisten joukossa niin pitää edes suusi kiinni.
 
Itseasiassa olen aina välttänyt yskimistä yleisillä paikoilla.
muista sitten kun köhit siellä ihmisten joukossa niin pitää edes suusi kiinni.
Paikalla ei ole väliä. Nenäliinaan tai kyynärpäähän/hihaan on parempi yskiä kuin käsiin. Tämä on yleinen virhe, vaikka hirveästi ei tarvitse pääkoppaa rasittaa tajutakseen kuinka hölmöä on yskiä kämmeniin.
 
Paikalla ei ole väliä. Nenäliinaan tai kyynärpäähän/hihaan on parempi yskiä kuin käsiin. Tämä on yleinen virhe, vaikka hirveästi ei tarvitse pääkoppaa rasittaa tajutakseen kuinka hölmöä on yskiä kämmeniin.
En kait ainakaan minä ole puhunut kämmeniin yskimisestä.
 

Tämä esitys selvittää maallikolle paljon perusasioita ja terminologiaa. Kii-tos.

Eli sikainfluenssan osalta seurannan jälkeen paljastui, että kun suhteutettiin kuolemantapaukset labrassa varmistettuihin eli diagnosoituihin tapauksiin, oli kuolemanriski niin että yksi sadasta kuolee (1%). Mutku katottiin suhteessa arvioituun infektoituneiden (jotka voivat joko olla oireisia tai sitten eivät edes välttämättä oireile mitenkään) määrään, niin kuolemanriski onkin yksi kymmenestätuhannesta. Siihen väliin sitten jää kuolleisuus suhteessa arvioituun oireita saaneiden määrään, jolloin päästään riskiin yksi tuhannesta (pandemian alku) - yksi viidestä tuhannesta (pandemian loppuvaihe).

Miten tämä kuulostaakin (ainakin osin) tutulta viime päivien keskustelussa? Tosin nyt kuolemanriski on 3,4 -kertainen verrattuna sikainfluenssaan, kun kuolleisuus suhteutettuna diagnosoituihin tapauksiin on 3,4% eikä 1% niin kuin sikainfluenssassa, joka sekin oli aikanaan ihan riittävän rankka sairastettava eli oireita tuli niin että joka paikkaa, jopa hampaita särki. Ja olin silloin reilu 10 vuotta nuorempi.

Sikainfluenssassa kuoli Suomessa loppupeleissä (osoitetusti) vain 54, mutta he olivat 90%:sti alle 65-vuotiaita, vain 43%:lla kuolleista oli jokin perussairaus ja tuolloin ehdittiin rokottaa reilut puolet kansasta.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00908

Nyt ei ehditä rokottaa ja kuolleet ovat siellä vanhassa päässä, kun oireita saaneiden kuolleisuusriski (sCFR / symptom Case Fatality Risk) rippuu ihan hurjasti iästä. Sikainfluenssassakin oli kiireimpänä aikana ruuhkaa tehohoitopaikoista.
 
Viimeksi muokattu:
Lieneekö täällä jo jossain mainittuna, mutta singaporelaiset ehtivät ensiksi kehittämään toimivan seerumitestin, josta näkee onko joku jo sairastanut aiemmin covid-19 virustaudin. Eli löytyykö verestä vasta-aineita virukselle vaikkei itse virusta enää olisikaan. Tämä auttaa etenkin selvitystyössä mitä kautta virus on levinnyt.

https://www.sciencemag.org/news/202...se-antibody-test-track-coronavirus-infections

Varsin nopeaa toimintaa. Tosin tuossa ei kerrottu milloin testi saadaan laajempaan käyttöön, mutta on sitä sentään jo kentällä käytetty. Ja onhan tuosta uutisesta jo reilu viikko vierähtänyt.

Tuolla testillä laajemmin käytettynä voisi saada paljon paremman kuvan viruksen leviämisessä. Juurikin ne tärkeät oireettomat kantajat ja heidän määränsä tarkentuisi. Sellaisiahan nuo jutussa olevat testin ensikokelaat olivat Singaporessa.

Sinällään herättää kyllä huolta muutamakin seikka tapauksessa. Kyseessä oli siis pariskunta, jota epäiltiin puuttuvaksi linkiksi viruksen leviämisessä. 25. tammikuuta heille tuli oireita, mutta koska ne olivat lieviä, niin heitä ei diagnosoitu covid-19 tapauksiksi eikä testattu. Vasta 18. helmikuuta tutkijat keksivät heidät mahdollisiksi linkeiksi ja nyt heidät testattiin sekä virustestillä, että uudella vasta-ainetestillä. Molemmilla seerumitesti näytti vasta-aineet verestä ja näin linkki oli varmistettu. Mutta mikä huolestuttavaa, niin mieheltä löytyi myös viruksia ja hänet eristettiin.

Jos nyt oikein tuota luin, niin mies oli altistunut 25.1. ja saanut melko pian mietoja oireita, mutta ei sen enempää. Ja vielä 18.2., 25 päivää myöhemmin oireet eivät ilmeisesti olleet pahentuneet, mutta virus oli vielä hengissä hänessä. Aika sitkeä on virus vaikkei aiheuttaisi pahoja oireita.
 
Odottavan aika on pitkä..sanotaan..
Screenshot-2020-03-07-at-12.17.02.png
 
Luulis että Suomessa riittää vessapaperia. Koneet täysille vaan. Sellua pataan. Nyt pitäis alkaa tehdä rahaa kun on vessapaperin kysyntä noin suuresti lisääntynyt!
 
Voisikohan Italiassa olla liikkeellä pääasiassa L-kantaa kun asiat muuttuvat niin nopeasti ja dramaattisesti? Kertokaa heti kun törmäätte tietoon siitä että mikä kanta vallitsee milläkin leviämisalueella!


Sopiva vertauskohta? Sota!

 
Back
Top