Eränkäyntioikeus, nautintaoikeus erämaa-alueisiin oli yleensä maanviljelijä-yhteisöillä. Nämä oikeudet oli sovittu ja jaettu eri yhteisöjen kesken. Eränkäyntioikeuteen kuuluivat myös eräalueilla olevan muun metsästäjä- ja kalastajaväestön verotusoikeus.
Juu, en tarkoittanut sanoa etta mikaan olisi mennyt pieleen (enka ole edes paassyt viela starttaamaan sivulta 1). Etymologiaa haeskelin: kayda verkot/ kayda eralla, eli siis ottaa se, mita on otettavissa saaliina. Tuo verotusoikeuskin liittyy suoraan asiaan, koska veroja ei maksettu rahalla vaan alkuun esim. turkiksilla, mutta myohemmin rahayksikoksi melkeinpa muodostui kapakala. Jutustelua asiasta Savukosken suunnalta: "
Hauki on kuninkaitten kala. Lukuisat ovat ne kuormat, mitä verovoudit vielä 1800-luvun lopulla ajoivat kuivattua haukea verona kuninkaille täältä kaukaa Pohjolan korpien kätköissä asuvilta ihmispoloisilta. Isoja kapakaloja oli reessä poikittain ladottuna kuin halkoja.
Kalojen kuningas puolestaan on lohi."
- eli ennen kuninkaittenkin aikaa, miksi menna kalaan, jos voi delegoida? Eralla kaytiin, kummiskiin, ja tulosta tuli - sitahan silla haettiin, ei elamyksia
- non-nih, luen nuon jutut tassa valissa