F-35:n huoltomallin soveltuvuus sodanaikaan.

Kaikissa moderneissa ja monimutkaisissa järjestelmissä asiakkaan ja valmistajan suhde kestää järjestelmän koko elinkaaren ajan. Mikään ei ole mustavalkoista. Huoltojakin on monen tasoisia ja varaosia ei kukaan osta hankinnan yhteydessä koko elinkaaren ajaksi.
 
F-35 huoltokysymykseen sodan aikana - pitäisi ensin määritellä millainen se seuraava sota olisi. Ainakaan minä en tohdi tarkkaan arvioida.
 
Onko F-35 oikeasti ryssien silmissä niin pelottava laite, että sitä yritetään vetää lokaan koko somepataljoonan voimin? :D

F-35 pystyy tiettävästi toimimaan suurinpiirtein kun venäläiset ilmatorjuntaohjusjärjestelmät olisi tehty pahvitötteröitä liisterillä yhteen liimaamalla.

Venäläinen ilmapuolustuskyky nojaa ilmatorjuntaohjusten kapasiteettiin. Kyseisen kapasiteetin devalvoituminen johonkin näppiritsan ja lokkiparven puoliväliin tekee arvovaltapipiä.

Lisäksi vielä maalla, ilmassa ja etenkin merillä F-35 devalvoi monia muitakin järjestelmiä. Laivasto-osaston kyky liikkua turvatusti? Massiiviset maajoukkojen kuljetukset ja keskitykset? Tutka-, tiedustelu- ja ilmatankkauskoneiden kyky toimia suojatusti?

Vaikka koskaan ei tulisi yhteenottoa, niin venäläisten järjestelmien devalvoituminen on - rahassakin mitaten - aivan järjettömän mittaluokan tappio Venäjälle.

Lisäksi niiden - ja sitä kautta Venäjä-liittolaisuuden - uskottavuus asemarkkinoilla ottaa F-35:n vuoksi isosti osumaa.

Jatähän päälle sisäpoliittinen tappio kun Venäjän kansa alkaa hitaasti ja hissunkissun tajuta että heidän johtajiensa strateginen ajattelu on liikkunut enemmänkin Puolen Hehtaarin Metsässä kuin reaalitodellisuudessa. "Joo, kyllä ilmatorjuntaohjukset on kätevämpiä kuorma-autoissa kuin hävittäjälentokoneiden kantamina!" "Jeps. Iso, kurvasotaan erikoistunut ja helposti havaittava hävittäjä on paras - etenkin jos sillä on aika pieni käyttötuntimäärä." "Määrä on tärkeempi kuin tarkkuus, koska me hallitaan ilmatilaa ja voidaan mennä pommittamaan lisää jos tarttee."

Sisäpoliittinen maskirovka on riskialtis peli.
 
Onko F-35 oikeasti ryssien silmissä niin pelottava laite, että sitä yritetään vetää lokaan koko somepataljoonan voimin? :D

Eipä nämä taida Venäjältä tulla, aika paljon löytyy porukkaa jotka eivät pidä Amerikan voimapolitiikasta tai ylivallasta, mutta eivät myöskään muista öykkäreistä. Olisi aika vaarallista niputtaa ryssien leiriin kaikki joilla on jotain sanottava jotakin amerikkalaista juttua kohtaan. Syitä voi olla useita ja ihan valiideja, vaikka perehtyminen USA:n sisäpolitiikan/ulkopolitiikan/aseteollisuuden syvään raadollisuuteen, minkä kyllä kaikki tietävät, mutta ei haluta ruotia kun joku voimakas ystävä on kai pakko valita. Niputtamista tuntuu olevan aika paljon liikkeellä varsinkin turpo-asioissa ja se tyhmentää jokaisen keskustelun. Vähän niinkuin Hitler-kortti somen esivaiheessa nyyssiryhmissä. Sen jälkeen äänessä jaksavat olla vain ne, jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä kaikesta. Ja jotkut pikakävijät, jotka saapuvat huvikseen trollaamaan ärsyynnyttyään tarpeeksi foorumin hegemoniasta tai tyylistä.

Täällä kantsisi olla myös aika varovainen niputtamasta ihmisiä johonkin poliittiseen leiriin sotatekniikkaan liittyvien käsityksiensä tai mielipiteidensä perusteella. Kirjoittajan ei kannata tehdä vaikkapa demareista vihollisia omille ajatuksilleen väenvänkään. Tai voihan täällä, jos haluaa.

Itse aiheesta sivumennen, minua huolestuttaisi, jos suomalaisten taistelukoneiden moottorihuollon pitäisi tapahtua nyky-Turkissa. Mutta, nyky-Turkki ei välttämättä ole ollenkaan niin vaarallinen maa sotilasmielessä kuin poliittisessa mielessä. Poliittisesti se käy naimakauppaa Venäjän kanssa ja ärsyttää kaikkia muita; sotilaallisesti toistaiseksi se on erittäin kiinteä Nato-maa ja myöskin toimii tiukasti USA:n intressien mukaisesti. Saas nähdä miten jatkuu. Oletettavasti tästä ei tarvitse olla huolissaan F-35:n huollettavuuden takia, kyllä se moottorihuolto siirtyy aika nopeasti muualle jos sotilaspuolen lojaliteettia ruvetaan USA:ssa epäilemään tosissaan. Ei eiköhän tuo Turkki-asia ole jossain järkevässä kuosissa sitten kun hankintojen aika on.

Jos puhutaan isosta ongelmasta akselilla "huoltomalli ja Venäjä", huolestuttavaa on verkottuneen huoltojärjestelmän resilienssi infiltraatiota ja erilaisia palvelunestoja vastaan. Siinä tulee olemaan aika kova työ pitkällä tähtäimellä, koska toimijoita on niin paljon.
 
Tuskinpa Suomi (samoin kuin Israel) suostuu mihinkään ulkomailla tapahtuvaan huoltomalliin.
 
Itse aiheesta sivumennen, minua huolestuttaisi, jos suomalaisten taistelukoneiden moottorihuollon pitäisi tapahtua nyky-Turkissa.

Sillä varmuudella jonka vain täydellinen asiantuntemuksen puute voi suoda, väittäisin että Turkki on pelannut Naton suhteen kaksilla korteilla jo islamistipuolueen valtaan pääsystä lähtien.

Nyt tuon tajuavat jopa arvolipilaariston tuulihattusiiven taivaanrannanmaalareiden utopiateollisuuden sisällöntuottajat - eli journalistit.

Venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia ostava ääri-islamistinen tyrannia... Tuskin keskitetään F-35 -huoltoa sinne. Voi olla ettei saa edes tilaamiaan koneita. Ne olisivat kuitenkin melkein heti venäläisten tutkittavina.
 
Heh, täällähän käydään jo vaaleja: HX -kilpakumppanit edustavat näköjään puolueita. Eikös se ollut muuten kepun Vanhanen, joka liputti Gripeniä? Vai onko hän vaihtanut puoluetta?

Huoltomallin ruotiminen ei ole lokaan vetämistä, vaan koneiden toimivana pitämisen pohtimista. Tässä ketjussa F-35:n osalta.

Keskitetty huoltomalli olisi oikein kannatettava siinä tapauksessa, että Norjan ja Tanskankin koneet huollettaisiin Patrian toimesta Suomessa! :)

Voi olla putkiunelmaa, mutta saadaan sitä silti haaveilla.
 
Keskitetty huoltomalli olisi oikein kannatettava siinä tapauksessa, että Norjan ja Tanskankin koneet huollettaisiin Patrian toimesta Suomessa! :)

Tuollainen järjestely voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Etenkään Tanskan osalta ei ole mitään Patrian omistussuhteisiin tai maantieteeseen liittyvää etua näkyvissä, helpompi ja halvempi se kone on lentää vaikkapa Hollantiin.
 
Mihin perustuu näkemys, jonka mukaan meidän mahdollisten F-35:n moottoreiden huolto olisi Turkissa?
Kuten @intternetsoturi tuossa yllä jo kirjoitteli, myös Norjaan ja Hollantiin on tulossa moottorien huoltopisteet. P&W on tehnyt jo 3 vuotta sitten Norskifirman kanssa tuosta sopparin:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/AIM-Norway-to-maintain-F-35-engines/id2345652/

The US Department of Defence today confirmed that future European engine maintenance for the F-35 will be performed by three partner nations, Turkey, Norway and the Netherlands. This means that the Norwegian state owned enterprise, AIM Norway, has succeeded in achieving a position as one of three businesses that will be performing maintenance on several hundred engines for the F-35, which is expected to remain in service until well after 2050.

En löydy tähän hätään lähdettä, mutta muistaakseni arvio oli, että moottori kävisi ensimmäisen kerran tuollaisessa huoltokeskuksessa 5-7 vuoden ikäisenä.
 
Back
Top