Suomen nykyiset ydinvoimalat ovat Loviisan ykkösreaktori ja kakkosreaktori ja Olkiluodon ykkösreaktori ja kakkosreaktori. Nämä ovat rakennettu 1970-luvulla.
https://www.fortum.fi/fi/energiantuotanto/ydinvoima/Loviisan_voimalaitos/Historia/Sivut/default.aspx
http://www.tvo.fi/vuosihuollot
Loviisa 1 ja 2 ja Olkiluoto 1 ja 2 jälkeen ei ole kytketty uusia fissioreaktoreita verkkoon. Loviisan fissioreaktorille 1 ja 2 on annettu käyttölupa vuoteen 2030 asti. Olkiluoto 1 ja 2 saa käyttää vuoteen 2040 asti.
Loviisa 1 ja 2 tuottavat yhteensä 800 megawattia.
Olkiluoto 1 ja 2 tuottavat yhteensä noin 1600 megawattia. Olkiluoto 3 tuottaisi yksinään 1600 megawattia.
Olkiluoto 3 piti valmistua 2009. Hankkeessa on ollut viivästyksiä. Olkiluoto 3 voimalan sanotaan valmistuvan 2016. Olkiluoto 4 ydinvoimala on vasta suunnitelmissa.
Fennovoima oli aikeissa rakentaa Pyhäjoelle yhden reaktorin ydinvoimalan. Hankkeelta katosi kuitenkin osakkaat ja rahoitus.
http://www.fennovoima.fi/hanke
Olkiluodon omistaja on Teollisuuden voima, joka on Suomen teollisuusmiesten perustama voimayhdistys.
http://www.tvo.fi/TVOnHistoria
Loviisan omistaja on Fortum, joka koottiin yhdistämällä valtionyhtiöt Imatran voima ja Neste.
https://www.fortum.fi/fi/konserni/fortum-lyhyesti/historia/pages/default.aspx
http://www.tvo.fi/news/907
Vuonna 2014 valtioneuvosto torppasi Olkiluoto 4. Tuleekohan Olkiluoto 4 takaisin valtioneuvoston pöydälle, kun Fennovoiman Hanhikivi 1 mahdollisesti kaatui. Olkiluotolaisilla on sentään todistaa, että heillä on mahdollisesti vuonna 2016 toimintansa aloittava Olkiluoto 3. Jos Olkiluoto saa rakentaa Olkiluoto 4 jonka teho korvaa kevyesti Loviisa 1 ja 2 niin tässä on sitten se, että jos Suomen ydinvoimaloita operoi vain yksi operaattori Olkiluodossa niin hän saa monopolin kotimaan ydinsähkön hinnoittelussa.
Suomessa tuotetaan ydinvoimalla 27 prosenttia sähköstä.
Voitaisiin kysyä, että jos Suomeen ei ole kyetty valmistamaan uusia ydinreaktoreita siinä vaiheessa, kun 1970-luvulla rakennetut Olkiluoto 1 ja 2 ja Loviisa 1 ja 2 on pakko ajaa alas niin alkaako Suomessa energiapula.
Luotan kuitenkin siihen, että Olkiluoto 3 ja 4 valmistuvat ja ne korvaavat enemmän kuin paremmin Loviisa 1 ja 2 ja Olkiluoto 1 ja 2 sähköntuotannon.
Se on vain se, että Euroopassa ei tiettävästi ole rakenteilla riittävästi ydinvoimaa nykyisen ydinvoiman korvaamiseksi. Voinemme siis ennustaa, että Eurooppa on luomassa itsellemme sähköpulan nykyisillä poliittilla päätöksillä.
Tosin sähköntuotantokapasiteettia meillä on kyllä koska sähkön kulutus on laskenut johtuen varmaankin Euroopan teollisuuden siirtymisestä Aasiaan. Tämä on varmaankin ollut tekijä Euroopan sähköntuotantokapasiteetin rakentamisen laskussa koska mitäs sitä rakentaa, jos ei ole tarvettakaan niin suurelle määrälle sähköä.
Sitten pitää huomata siirtymä sähköautoihin. Ja tähän tarvitaan sähköntuotantokapasiteettia. Talvet ovat leudompia joten lämmitykseen ei tarvita niin paljoa sähköä. Avainkysymys on se, että luommeko niin suuren sähköntuotantoresurssin, että sähkön hinta on kilpailukykyinen kilpailtaessa verotuloja tuottavan teollisuuden sijoittumisesta juuri tänne.
Maailmassa on 435 ydinvoimalaa, jotka tuottavat 14 prosenttia maailman käyttämästä sähköstä.
http://www.tvo.fi/page-615
http://www.world-nuclear.org/info/Nuclear-Fuel-Cycle/Uranium-Resources/Uranium-and-Depleted-Uranium/
Sitten tämä uraaniresurssi. Uraani muodostuu auringon räjähtäessä sen poltettua kaiken vetynsä. Maan uraani muodostui 6,6 miljardia vuotta sitten räjähtäneessä auringossa. Aurinkokunta oli maan uraanin muodostuessa supernovissa räjähtänyttä pölyä, joka alkoi kasautua uudestaan auringoksi ja planeetoiksi ja paikalla olikin aika pian aurinkokunta. Voimme sanoa, että uraania on ympäri aurinkokuntaa. Uraania on aivan kaikessa. Kyse on vain sen rikastusasteesta. Paljonko materiaalia pitää louhia ja jauhaa ja erotella, että saamme taloudellisesti kannattavan määrän uraania.
Sitten on Iter- fuusioreaktori.
https://www.iter.org/mach
Ja mitäs sitten.