Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Hävittäjien datalinkit: Link-16, TARAS, TIDLS, STRIL, Viiri, MADL, IFDL

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja deeq, 15.05.2010.

 1. deeq

  deeq Kersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  193
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Onko tämä nyt sitten hyvä vai huono asia? Mites käy aisti-ilmavalvonnan, saako sen tuohon systeemiin mukaan mahtumaan vai poistuuko AI-valvonta kokonaan pois vai tekeekö sillä mitään enää nykypäivänä?
   
 2. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,829
  Tykkäykset:
  2,028
  Pisteet:
  1,286
  Ilmavoimathan kehitteli Instan ja Patrian kanssa kolmannen sukupolven tietovuojärjestelmää (nk. SIHTI) jonka piti korvata VIIRI. Järjestelmä oli ilmeisesti melko kehittynyt ja puhuttiinhan julkisuudessakin että se olisi ollut teknisesti parempi kuin LINK16. LINK16 mainittiin jopa vanhentuneeksi. Mutta suurin syy lienee tämä NATO-yhteensopivuus hömpötys.

  LINK16 ei ole juurikaan tekemistä aisti-ilmavalvonnan kanssa. Se on tiedonsiirtojärjestelmä millä olisi mahdollista siirtää aisti-ilmavalvontatietoja ja niinkauan kuin suomessa on iso reservi on aisti-ilmavalvonta varmaan ihan hyvä systeemi. AI:lla valvotaan tutkien katvealueita ja suoritetaan esimerkiksi suojeluvalvontaa.
   
 3. Mainos 4. JaRi

  JaRi Alikersantti

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  61
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  6
  Onkohan tuota aisti-ilmavalvontaa harjoiteltu kuinka paljon esim. reserviläisten ja MPK:n toimesta. Siinä olisi sellainen "jokamiehen" tehtävä, ei tuo kuntopuolikaan olisi niin tärkeässä roolissa.
   
 5. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,257
  Tykkäykset:
  6,446
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole tekemistä suoranaisesti ilmavalvonnan kanssa, vaan tiedonsiirron kanssa (vaikka ilmavalvonta tieto tuossa siirtyykin). Link-16 on perinteisesti toiminut vain lentokoneiden välillä. Tuo systeemi saa nyt lisäksi sen maa- komponentin, eli ei ole välttämätöntä olla koneita ilmassa lähettämässä tietoja ja etenkään ei tarvitse mitään lentävää johtokestusta tms. Tällä kaupalla on varmasti yhteys NASAMS kauppaan, mutta se yhteys voi olla pelkästään se, että NASAMS patterit käyttää Link-16:sta ainakin osaan tiedonsiirtoon.
   
 6. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,257
  Tykkäykset:
  6,446
  Pisteet:
  1,286
  Susi1:ssä taisi olla tieto, että molemmat (viiri ja link) on käytössä ja meidän ukot on nykyään mukana Link-16 jatkokehittelyssä. Sihti oli toki kehittynyt, mutta muun mukana heidän oli pakko todeta, että homma alkoi mennä heidän käsistään projektin laajentuessa ja vaikka SIHTI olisikin saatu valmiiksi, niin se olisi jäänyt pitkälti siihen, kun pitemmälle kehittäminen olisi vaatinut liikaa resursseja pelkästään ilmavoimien tarpeita täyttämään. Eikä meillä myöskään olisi resursseja kilpailla Link-16 kanssa, sillä kun on jo valmis asiakaskunta.
   
 7. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,598
  Tykkäykset:
  23,104
  Pisteet:
  1,286
  Mikäänhän ei estä sihtiä olemassa rinnan Link-16:n kanssa. Näin ainakin tuntuisi.

  Juu, tuo IVA-toiminta olisi aivan täyttä peliä ressuille, mutta onko sille tilausta pv:n puolelta? Jos pv ei tarvi, niin mitäpä tuota touhuamaan.
   
 8. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  Ilmatorjunta lehdellä oli muutama vuosi takaperin oikea teemanumero tuosta ilmavalvonnasta. Ilmavoimathan kouluttaa tälläkin hetkellä miehiä ilmavalvontatehtäviin ja miehet sitten sijoitetaan niihin ilmavalvontakomppaniohin. MPKY järjestää "ilmavoimien valmiuskurssia" jossa käsittääkseni annetaan myös aistipuolen koulutusta. Jos ei ole varusmieskoulutusta ilmavoimista niin tuo valmiuskurssi toimii pohjakoulutus vaatimuksena muihin ilmapuolustuspiirin kursseihin.

  Tuollainen aistivalvonta on erittäin tarpeellinen nykyäänkin. Ilmavalvonnan tutkat kun ovat vihollisen tärkeimpiä maaleja heti kun sota alkaa.

  Useimmissa länsimaissahan tuollaiset aisti-ilmavalvonnat on lopetettu. Yksi viimeisistä taisi olla Tanskan kodinturvajoukkojen AIV- organisaatio joka pantiin jäihin kai joskus 90-luvun lopulla. Brittien vapaaehtoisuuteen perustunut Royal Observer Corps lopetettiin heti kylmän sodan loputtua. Tosin ROC ei ollut enää vuosikymmeniin harrastanut aisti-ilmavalvontaa vaan sodan ajan tehtävä oli säteilyarvojen mittaaminen ja sienipilvien suunnan ja korkeuden mittailu suuntakehillä.
   
 9. JaRi

  JaRi Alikersantti

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  61
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  6
  Niin eikö aisti-ilmavalvonta toimisi aivan siviilien toimesta, kun vaan on joku peruskoulutus, että osaavat ja pystyvät viestittämään näkemänsä oikeaan paikkaan.
   
 10. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  Voi olla, että siellä Itä-Suomessa ja Lapissa rajan pinnassa voi paikalle ilmestyä vaikka vihollisen partio tms.. Kyllä ainakin ilmatorjunnan ja merivalvontapuolen koulutuksessa korostetaan, että tähystyspaikalle voi tulla kutsumattomia vieraita...
   
 11. JaRi

  JaRi Alikersantti

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  61
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  6
  Kyllä varmaan ja missä tämä vaara on oleellinen siellä suojana olisikin aseistetut joukot. Mutta myöskin sisämaassa kriisiaikana missä tuo vihollisen toiminta ei niin hirveän aktiivista tulisi olemaan, voisi ilmavalvonta toimia aivan siviilien miehittämien pisteiden avulla tai kansalaisvalvontana kun jotakin sattuu havaitsemaan ilmoittaa iv-pisteelle joka viestittää tiedon varmistettuaan eteenpäin operatiiviselle puolelle.
   
 12. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,257
  Tykkäykset:
  6,446
  Pisteet:
  1,286
  Toki, mutta koulutus on ollut käynnissä taukoamatta sotien jälkeen tähän päivään asti. Sikäli kun muistan, niin rauhansopimuksessa sanottiin, että siviilit eivät voi saada sotilaskoulutusta. Siispä, ei koulutusta siviileille.

  Tuossa on myöskin muita syitä miksi kannattaa antaa noille sotilaskoulutus. Esim. He voivat toimia partisaani tms. jahdissa. Toinen syy on varmaankin se, että noita tähystäjiä voidaan tarvita hyvinkin lähellä rintamalinjaa tai sitten noita porukoita voi jäädä linjojen taakse/sivustoille.
   
 13. Jonkku

  Jonkku Alikersantti

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  77
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  6
  En tiedä mistä moinen ajatus on tullu päähän, mutta olen ollut kokoajan siinä luulossa, että meillä tämä ko. järjestelmä olisi ollut jo käytössä :D No hyvä, että ainakin on tulossa. Natonato ;)
   
 14. Mainos 15. Pullosorsa

  Pullosorsa Luutnantti

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  423
  Tykkäykset:
  55
  Pisteet:
  36
  Itse kävin aisti-ilmavalvontakurssin jo armeijassa ja sissit vaani koko ajan lähistöllä... :) MPK kouluttanee vielä tänä vuonna jonkun kurssin jos niitä ei peruta, kuten on uumoiltu. PV on lopettamassa koulutuksen virallisesti rahapulan takia, mutta totuus taitaa olla se ettei muut NATO maat enää käytä aiv:tä ja euroopassakin Suomen lisäksi vain (muistaakseni) Sveitsi.

  Päivän selvää kuitenkin on, että sodan syttyessä menetetään nopeasti ainakin osa tutkakalustosta ja millä ne korvataan jos koulutettua henkilökuntaa ei ole ilmatilaa valvomassa? Ja kyllä se ihminen on parempi tähystämään maahanlaskuja yms kuin tutka/kamera
   
 16. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,460
  Tykkäykset:
  5,359
  Pisteet:
  1,286
  menee OT, mutta ruotsi on osallistunut Red Flag harjoitukseen Nevadassa

  oli 2008

  [dokkari tästä, mutta HD katsottuna (kaveri oli ottanut netistä) vakuuttavaa katselua huonoista arvosteluista huolimatta]

  hienoa grafiikka awacsin ruuduilta HD:nä

  siellähän koneen muista prestandoista on saatu "close allied" porukassa kokemusta verrattuna jenkkiläläkalustoon. yllä mainitussa leffassa lennettin usa kalustoa vastaan, jossa muistaakseni "vastapuolen" lentäjillä kypärissä oli punaiset tähdet ;) . eli tässä tapauksessa hornet vertailua gripeniin, muualtakin kuin lapista.

  niin tässä on red flagista ja Loyal Arrow 2009 harjoituksesta, johon kotikoneemmekin ottivat osaa, josta tämän sivun keskivaiheilla kommenttia.

  ja tässä vaihtoehtoinen näkökulma.. niin mitähän tuohon sanoisi.... ?

  gripeneissä on tietovuo joka käsittää ainakin samojen koneiden kesken jaettavan tiedon. siellä nevadassa ei taida olla ruotsin muita lähteitä, mutta olettaisin, että BAE:n mukaantulon jälkeen gripeninkin tietovuo on NATO yhteensopiva + ruotsilisällä

  jostain (julkisessa tiedossa/netissä) luin että suomen horneteissa oli suomi-inssien tietovuo, joka pystyi ottamaan kaiken infon, ilmassa, maatutkat jne. ja horneteissa siirtymistä naton tietovuohon pidettiin alalla downgradena
   
 17. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,074
  Tykkäykset:
  1,468
  Pisteet:
  636
  Tätä ne tekniikan miehet kiros sillon kun päivityksiä alkoi tulemaa,että huonompi tietovuo tulee.
  Mutta kun se on nato yhteensopiva.
   
 18. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,620
  Tykkäykset:
  1,993
  Pisteet:
  316
  Joskus kuulin "alan miesten" kehuskelevan, että olivat Hornetien saavuttua pyytäneet lupaa tuon Suomi-tietovuon integroimiseen Hornetiin. Jenkit olivat kieltäytyneet antamasta tarvittavia koodeja tietojärjestelmiin, mutta luvanneet, että "Saattehan te tietenkin yrittää murtaa niitä (heh-heh)."

  Sitten olivatkin olleet pahana, kun suomalaiset olivat kiitelleet, että "Kiitos, kun saatiin asentaa omat ohjelmat teitin (meitin) koneille."

  Todenperäisyydestä en tietenkään ole varma, mutta kertojalla periaatteessa oli riittävästi meriittiä, että olisi voinut ollakin hankkeessa mukana.
   
 19. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,460
  Tykkäykset:
  5,359
  Pisteet:
  1,286
  vähän samanlainen (tosi) stoori kun tehtiin ne syvänmerenpienoissukellusveneet ryssille. jenkit naureskelivat kun COCOM:in takia pyydettiin lupia [vaikkei oltu jäseniä, mutta talousasioiden takia piti noudattaa] ja saatiin, kun itse eivät saaneet aikaiseksi eivätkä uskoneet että joku maalaiskylä saa aikaiseksi, mutta kun niitä oli pari tehty, silloinen CIA:n nokkamies, myöhempi yhden kauden pressa, GB ensimmäinen, laittoi kätyrit kertomaan että jos niitä tehdään enemmään, Rauma-Repola (nyt Metson osa) konkataan.
   
 20. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Eikä pelkästään Rauma-Repola. Jenkit painostivat Suomea ja suomalaista teollisuutta todella kovin ottein.
   
 21. muhvetti

  muhvetti Kersantti

  Liittynyt:
  18.07.2010
  Viestejä:
  294
  Tykkäykset:
  14
  Pisteet:
  16
  Se kolmas kuulahan ois vielä valmiina. Kuhan vaan koottaisiin loppuun. CIA todellakin nöyryytti suomea.
   
 22. muhvetti

  muhvetti Kersantti

  Liittynyt:
  18.07.2010
  Viestejä:
  294
  Tykkäykset:
  14
  Pisteet:
  16
  Niissä horneteissä oli todellakin parempi softa ihan suomalaisten koodareiden tekeminä, mutta piti sitten nato-kiimassa laittaa se jenkki paska takaisin.
   

Jaa tämä sivu