Hölmö kysymys patruunoiden jne. säilytyksestä

hessukessu

Kenraali
Hra. Murasen jälkeen ovat nämä valmiusasiat menneet aikalailla takapakkia varuskunnissa. Pelätään ja ihan syystäkin, että joku sekopää nappaa patruunoita ja lähtee ammuskelemaan. Kuitenkin patruunoiden pitäminen kaukana aiheuttaa selvän ongelman valmiuden suhteen. Entäpä jos viikonlopun aikana tapahtuu jotain ja patruunoita tarvittaisiinkin pikaisesti? Tiedän, ettei varusmiehiä saa enää käyttää vaarallisiin tilanteisiin virka-apuna, mutta tuli mieleen vähän toisenlaiset "tapahtumat" kun tämä maailmantilanne on mitä on. Ja muutenkin tuota säilytysasiaa jne.

Eikö olisi helppoa ratkaista "päivystyspatruunoiden" tilanne yksinkertaisesti niin, että laitetaan (laskennallisesti) jokaiselle komppanian sotilaalle satakunta patruunaa päivystäjän pöydän lähellä olevaan tuhtiin teräskaappiin ja yksinkertaisesti laitetaan sen kaapin oveen vaikkapa 3 eri lukkoa? Yksi avain päivystäjälle, toinen yhdelle kokelaalle ja kolmas yhdelle alikessulle. Vieläpä niin, että ei kerrota, kenellä alikeista ja koksuista ne avaimet ovat kulloinkin. Tällöin kukaan yksin eikä edes kaverinsa kanssa voisi aukaista lukkoja, eikä edes uhkaamalla tai varastamalla pölliä avainta, koska ei tiedä kenellä se on. Tietenkin jos "hightechiksi" halutaan, niin nuo kolme lukkoa voisivat olla sellaiset, että vaativat kaikkien avainten samanaikaista kääntämistä, joten yksi ihminen ei pystyisi niitä edes avaamaan itse vaikka saisi kaikki kolme avainta haltuunsa.

Toisaalta voidaan käyttää vaikka "murtovarmoja" "riippulukkoja" (noita fillareiden tuhteja lukkoja joita ei saa sahaamalla eikä pihdeillä poikki millään) jos tuo "kolme avainta pitää kääntää samanaikaisesti" ei ole pakkovaatimuksena. Tällöin voisi myös sarjoittaa lukot niin, että vaikkapa PU:lle voisi antaa avaimen jolla nuo kaikki lukot saa auki tarvittaessa kaikissa komppanioissa. Ei maksaisi paljon paskaakaan.

Ennen hra. Murasen touhuja päivystyspatruunoita säilytettiin...niin miten tarkkaan ottaen mahtoikaan olla...mutta kuitenkin saatavilla tarpeen vaatiessa.
 
Vartiosto on tuota varten. Jos sen ohitetaan, niin kyllä ne päivystyspatruunatkin käyvät tarpeettomiksi, kun paikalle kävellään majurin laatat päällä ja isketään tuhoamispanos patruunakaapin kylkeen.

Karkeasti ottaen näin. Hyper suurissa varuskunnissa asia voi olla toisin, jos komppanioita on enemmän kuin sormia kädessä.
 
Kaukaisella 80-luvulla jolloin kävin intin, jokaisessa komppaniassa jossa palvelin oli oma asevarasto (oikeammin asehuone) josta meille varusveijareille annettiin palvelukseen astuttaessa henk.koht. ase ja sinne se sitten reserviin siirryttäessä luovutettiin. Samasta paikasta noukittiin matkaan myös ei-henk.koht aseet, esimerkiksi singot, konepistoolit ja konekiväärit joiden nimeen joku huumorimies oli laittanut etuliitteen "kevyt". En usko että tuo toimiva systeemi olisi mihinkään muuttunut eli siellä peltioven takaa löytyy edelleen patruunaa sun muuta kovaa taistelutarviketta jos tulee rähinä.
 
Väittäisin, että meiltä ei ainakaan löytynyt. Kellarissa oli ns lomavarasto jonne rynkyt vietiin viikonlopuiksi kun yksikkö oli kokonaan kiinni. En ole tietoinen, että siellä olisi mitään muuta säilytetty. Rynkytkin jaettiin erilliseltä varastolta eli yksikössä niitä ei ollut kuin jokaisen oma ase. Kovista a-tarvikkeista tiedän vain että ampumaradalle ne ilmestyivät skapparin takakontista.

Mutta toistan taas, että nykysysteemissä Suomella ei käytännössä ole jatkuvaa valmiutta minkään laajemman hyökkäyksen torjumiseksi. Se on melko epäolennainen detalji onko varusmiesten ulottuvilla patruunoita, maanpuolustusta ei voi laskea koulutuksessa olevan joukon varaan. Jos laskettaisiin, helppo ratkaisu olisi hyökätä viikonloppuna tai saapumiserän vaihtumisen jälkeen. Jos yllätyshyökkäykseen halutaan varautua niin se edellyttää käytännössä jatkuvasti valmiudessa olevia, käytännössä ammattisotilaista koostuvia yksiköitä.
 
Käytännön syistä ja omiin kokemuksiin perustuen sanoisin että mitään patruunoita ei olisi ollut suuressa varuskunnassa saatavissa kuin korkeintaan jyrätyn päävartioston jälkeen ei-mistään, koska kapiaisia ei näkynyt klo 17-08 välisenä aikana koskaan sekä patruunat olivat koodin ja muutaman cm:n teräksen takana. Varusmiehillä ei ollut mitään mahdollisuutta saada niitä kuin ainoastaan ampumaleireiltä varastettua. Tälläisessa active shooter -tilanteessa joku kapiainen virka-ajallaan pyssy paraatikotelossa on yhtä hyödyllinen kuin ei-mitään. Aina massa-ampumiset tapahtuvat paikoissa,joissa uhreilla ei ole mahdollisuutta puolustautua eli esim. kouluissa, varuskunnissa ja sellaisissa paikoissa. Käytännössä Suomen puolustus liikkeellekannallepanon sekavuuden ja harjoittamattomuuden sekä samalla tietoliikenteeseen kohdistuvan iskun vuoksi vaikeutuu huomattavasti sodankäynnin muuttuessa nopeammaksi. Ainoat jotka puolustavat Suomea ovat ammattisotilaat ja aliupseerioppilaat/aliupseerit.
 
Mutta toistan taas, että nykysysteemissä Suomella ei käytännössä ole jatkuvaa valmiutta minkään laajemman hyökkäyksen torjumiseksi. Se on melko epäolennainen detalji onko varusmiesten ulottuvilla patruunoita, maanpuolustusta ei voi laskea koulutuksessa olevan joukon varaan. Jos laskettaisiin, helppo ratkaisu olisi hyökätä viikonloppuna tai saapumiserän vaihtumisen jälkeen. Jos yllätyshyökkäykseen halutaan varautua niin se edellyttää käytännössä jatkuvasti valmiudessa olevia, käytännössä ammattisotilaista koostuvia yksiköitä.

Onko sille jokin periaatteellinen este (muu kuin poliittinen)? Tai miksei sitä perustettu edes kylmän sodan aikana? Olihan Neuvostoliitossakin kaksivuotinen palvelus ja Israelissa nykyäänkin kolme/kaksi vuotta. Saksoissakin se taisi olla pitempi kuin tämä suomalainen versio. Miksi? Pariisin rauhansopimuksesta ei oikein voi olla kyse, koska miten suuret ikäluokat saatiin sitten koulutettua? Yli 50 000 miestä neljänä peräkkäisenä vuotena, ja palvelusajat 8 ja 11 kuukautta. Ok, pieni osa vapautettiin ja osa suoritti siviilipalveluksen, mutta silti: rajavartiolaitoksellakin oli jonkin verran henkilöstöä ja lisäksi puolustusvoimien palkallinen henkilökunta, joka varmaan söi ainakin 10 000 noista miesmääristä.

Pariisin rauhansopimuksen III osa asetti puolustusvoimille sotilaallisia rajoituksia:

 
Miksi ajatuskin jälkipuberteettisten varusmiesten keskinäisestä puuhastelusta aseiden ja ampumatarvikkeiden käytännössä vapaan saatavuuden keskellä tai varsinkin valmiusasioiden jättäminen heidän varaansa ja vastuulleen saa mieleni lähes kauhun partaalle ja kylmästä hiestä märät niskakarvat kangistumaan pystyyn?

Tämän lisäksi vaaditaan tietysti kaiken tämän touhuamisen vastuun ulkoistamista, kenelle muullekaan kuin virkamiehelle eli ammattisotilaalle.
 
Liekö päivistyjällä enää edes avainta yöaikaan asetelineisin kuten aikoinaan muuten?

On toki, mutta ainakaan meillä päivystäjän telineessä ei saanut olla aseita virka-ajan ulkopuolella, vaan aseita säilytettiin isojen lukkojen ja murtohälyttimien takaisessa asehuoneessa.
 
Viimeksi muokattu:
Oletan (tai toivon), että tiedustelusta vastaavat tahot ovat sen verta hereillä, että tarvittaessa patruunoita uskalletaan jakaa ajoissa. Tilanne jossa esimerkiksi muutama kiinnioleva gona joutuu kiireessä jakamaan toisilleen a-tarviketta, kun vartiopäälliköltä on tullut panikiinomainen puhelinsoitto päivystäjälle, vaikuttaa aika heikolta. En sitten tiedä onko sellainen mahdollinen tilanne?
 
Jaaha, vai virka-ajalla pitää aseetkin siis putsata, tutustua uusiin aseisiin koulutusta suunniteltaessa (yleensähän neitsyt opettaa neitsyttä) jne. Mitä helvettiä siellä tehdään virka-ajan ulkopuolella? :D Pidetään munanmittauskilpailuja vai valitetaan kun mokkula nykii? :D Taitais olla tehokkaampaa järjestää moodle- ja vkl-kursseina koko orjuusvelvollisuus. Kansalaiseen luotetaan niin paljon että aseet ovat lukkojen takana ja patruunoita vahditaan silmä kovana ja tälläisen valtion puolesta pitäisi kuolla kunniankentillä isänmaallisesti?
 
Jaaha, vai virka-ajalla pitää aseetkin siis putsata, tutustua uusiin aseisiin koulutusta suunniteltaessa (yleensähän neitsyt opettaa neitsyttä) jne. Mitä helvettiä siellä tehdään virka-ajan ulkopuolella? :D Pidetään munanmittauskilpailuja vai valitetaan kun mokkula nykii? :D

Ei ollut puhettakaan siitä, että aseita saisi käsitellä "vapaa-ajalla". Kaikki aseiden puhdistaminen joka tapahtui kasarmilla, oli johdettua ja silloin aseet myös tarkastettiin ainakin miehistöltä. Uusiin aseisiin tutustuttiin normaalin virka-ajan ja leirien puitteissa. Eli siis AU-kurssin alussa tai 6 kk miehistön osalta 2-3 viikon "asejaksolla", joka alkoi heti P-kauden jälkeen. Päivällisen jälkeen oli luvassa siivousta ja siivoamisen jälkeen sitten koulutusvaiheesta riippuen vapaata sotkua, punttisalia, kaupungille menoa tms. varten (E+J kaudet=SotaK) tai lisää siivoamista (AUK).
 
Muutama vuosi sitten oli varuskuntakohtaista. Joissain paikoissa aseet puhdistettiin johdetusti kuten pstsika kertoo, ja joissain paikoissa iltasin omatoimisesti.
 
Eiköhän suurin syy ole se, että se tulisi kohtuuttoman kalliiksi verrattuna tällaisen yllätyshyökkäyksen todennäköisyyteen.
Aijaa miten niin muka? Nykyisillä (etenkin nuoriso)työttömyysluvuilla tuo olisi vain rahan siirtämistä valtion taskusta toiseen. Hitto, inttihän voisi saada valtiolta ties mitä kaikkea työllistämistukea ja avustusta jo sellaisenaan, jos ottaisi tyyppejä sinne valmiusosastoihin vaikka vain 0,5-2v ajaksi! Mikäpä mukavampi tapa "kertausharjoituttaa" solttuja kuin käydä siellä työministeriön budjetilla työllistämisrahoja kiskomassa ja tulee ainakin kunnon koulutusajat samalla. Tietysti voidaan tehdä asia pidemmän kaavan kautta ja yksinkertaisesti pistää sinne määräaikaisia sopimussotilaan vakansseja auki (etenkin SPOL-puolelle), lisärahoitus sitten sen mukaan PV:lle mitä nuo palkat ja majoituskulut yms. maksavat. Asiaa olisi myös helppo perustella "työllistävällä vaikutuksella" ja "nuorten syrjäytymisen ehkäisemisellä" jne.

Laskin äkkiseltään, että Suomesta löytyy noin 20 varuskuntaa tai muuta sotilastukikohtaa. Jos jokaiseen näistä hankittaisiin sopimussotilaiksi vaikka 1 SPOL ja 1 Jääkärikomppania, niin eihän tuo tarkoittaisi miesmääräisesti kuin 6000-10000 sotilasta. Ei sitä edes huomattaisi työttömyystilastoissa. Sitten meillä olisi valmiutta niin mummojen etsintöihin, poliisin aseellisiin virka-aputehtäviin kuin myös yllätyshyökkäyksenkin torjuntaan kaikkialla maassa ympäri vuoden. Parista komppaniasta voisi laskea olevan yhteensä hetkenä minä hyvänsä yhden komppanian verran käytettävissä, äijien työviikko kun voisi olla hyvin vaikkapa pe-ma, eli 4 päiväinen ja kattaa nimenomaan viikonloput kun varusmiehiä on lomalla kuitenkin. Tai jos halutaan vuorotella ja vaihdella vähän, niin että siis joka päivä olisi tasaisesti noita sopimussotilaita paikalla, niin vähintään pari joukkuetta olisi 24/7 valmiudessa per varuskunta tai muu sotilastukikohta.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös tuota varten oo varusmiesten virka-apuosastot? Poliisille aseellista virka-apua PV toimittaa hyvin harvoin, RVL vähän tiheämmin. Luulenpa, että useempikin sopimus estää palkkaamasta työttömiä sotilaiksi sellaisenaan työttömyysmäärärahoilla ja -tuilla. Se saatettaisiin herkästi tulkita pakottamisena tai ainakin painostamisena aseisiin, riippumatta siitä, onko maassa asevelvollisuus vai ei. Porsaanreikiä tuohon voi toki olla ja oon itekki sitä mieltä, että sopimussotilaiden määrää alkaa olla pakko kasvattaa. Mitä teknisemmäksi sotakalusto menee, sitä hankalammaksi sen operointi varusmiesvoimin menee. Vrt. merivoimien ohjusveneet, miehistöön kuuluu useampi kymmenen ammattilaista ja vajaa tusina varusmiestä.
 
Samo: poikkeaako tilanne yhtään siitä miten varusmiehenä Säkylässä vuosi kerrottiin sotajuttuja Afganistanista tuossa pari vuotta sitten ja valmisteltiin sekä sitten heitettiin sinne töihin?
 
Eikös tuota varten oo varusmiesten virka-apuosastot?
Niitä on kovin vähän, komppania per varuskunta tyyliin.

Poliisille aseellista virka-apua PV toimittaa hyvin harvoin, RVL vähän tiheämmin.
Silloin olisi mahdollista myöskin antaa sitä, vaikkei muuta niin edes panssaroituja ajoneuvoja ja liikenteenohjausta nopsaan.

Luulenpa, että useempikin sopimus estää palkkaamasta työttömiä sotilaiksi sellaisenaan työttömyysmäärärahoilla ja -tuilla. Se saatettaisiin herkästi tulkita pakottamisena tai ainakin painostamisena aseisiin, riippumatta siitä, onko maassa asevelvollisuus vai ei.
Ei kait siinä mitään ongelmaa ole, kyllä voidaan työtön pistää vartijaksikin ja onpa yritetty pistää naispuolisia strippareiksikin, heh. Ottaen huomioon kuitenkin maanpuolustustahdon, en usko, että tuosta tulisi ongelma. Eikä sinne välttämättä tarvitsisi ketään suoranaisesti pakottaa...annetaan vaihtoehdoksi joko menet tuonne siivoamaan paskoja tai sitten menet inttiin lisäkoulutukseen ja vartiointi- ja valmiustehtäviin. :cool: Kyllä intin touhut aina jotkut nuorten työpajatoiminnat ja tyhjänpäiväiset nollakurssit voittavat aivan varmasti.

Niin ja mikäs estäisi sukupuolten väliseen tasa-arvoon vetoamasta ja pistämästä nuoria naisiakin varusmiespalvelusta suorittamaan ja sitten valmiusjoukkoihin? Eli jos ei ole opiskelupaikkaa eikä töitä, niin sossuta ei tipu euroakaan rahaa jos ei ole suostunut menemään osoitettuun hommaan eli tässä tapauksessa inttiin asepalvelukseen ja sen jälkeen valmiusjoukkoihin. Ja jos ei sentään aseelliseen puoleen niin aseettomaan palvelukseen ainakin voisi aivan surutta iskeä kaikki nuoret naiset ainakin.
 
Nyt oikeesti..

Jos tilanne pääsee äitymään niin pahaksi, että perusyksikössään päivystävän tykkimies Pennasen on tehtävä päätös sotimisen aloittamisesti, niin peli on lähtökohtaisesti jo menetetty. Eikä tilanne muutu pätkääkään, vaikka Pennasen esimies upseerikokelas Koikkalainenkin olisi gineksestä huolimatta selvin päin.
 
Nyt oikeesti..

Jos tilanne pääsee äitymään niin pahaksi, että perusyksikössään päivystävän tykkimies Pennasen on tehtävä päätös sotimisen aloittamisesti, niin peli on lähtökohtaisesti jo menetetty. Eikä tilanne muutu pätkääkään, vaikka Pennasen esimies upseerikokelas Koikkalainenkin olisi gineksestä huolimatta selvin päin.
"Virka-apuosastossa hälytys! Jokainen taistelija noutaa päivystäjältä tuliannoksen verran patruunoita. Se taistelija jolla on asekaapin avain palauttaa sen välittömästi päivystäjälle!!". Epäilen, että kyseisessä tilanteessa olisi Pennasen ja Koikkalaisen terveyden kannalta parempi painua sotkuun ja jättää patruunat ja aseet kaappiin. Liiallinen määrä sotilaskodin munkkeja voi toki altistaa elintasosairauksille, mutta se lienee vähemmän haitallinen vaihtoehto kuin akuutti lyijymyrkytys.
 
Back
Top