Harjoitustehtävä. Siviiliaseiden käyttö

KIM

Kenraali
Harjoitustehtävä ryhmän muodostamiseen ja sen kalustamiseen ottokalustolla.

Toimit perustamiskeskuksen suojauspataljoonan jääkärikomppanian joukkueen johtajana. Perinteinen vihollinen on painostanut poliittisesti mm. Kälviän kunnanjohtajakiistassa ja jättäneet nootin bolsun kiilaamisesta hiihtokilpailussa. Suomi ei ole taipunut painostuksiin ja vihollinen on tehnyt ilmaiskuja sotilaskohteisiimme jo viikon ajan. Suomessa on toteutettu sotatilalakien käyttöönottoja ja annettu liikekannallepanokäsky.

Ensimmäinen käskytyserä on jo taisteluvalmiina. Samoin ilmavoimat ja merivoimat ovat lähes kokonaan taisteluvalmiina. Joitakin vihollisen miehitettyjä ja miehittämättömiä koneita on tiputettu jo. Syvällä suomen alueella on tehty erilaisia pienehköjä tuhomistehtäviä ja maakuntajoukkojen kerrotaan pidättäneen ja tuhonneen pieniä tiedustelu- ja tuhoamisyksiköitä myös sinun perustamiskeskuksesi maakunnassa.

Perustamiskeskuksen suojapataljoonasta on siirretty muut komppaniat pääkaupunkiseudun henkilöautoliikenteen päästömittauksiin, joten perustamiskeskuksessa on enää sinun komppaniasi. Komppanian seuraavat tehtävät perustamisen jälkeen ovat maakunnan alueen sotatilan kannalta kriittisten teollisuuslaitosten suojaaminen joukkueisiin hajautettuna.

Joukkueesi on työllistetty koko kapasiteetilla ja miehet on aika kuormittuneita. Kävi vielä niin ikävästi, että eilen loppiaispäivänä vihollisen ohjusisku hävitti joukkueestasi yhden 9 hengen ryhmän Kettulanmäen risteyksen alueelta. Miehistä ja heidän kalustostaan ei jäänyt mitään kalustoa käyttökelpoiseksi. Olet pyytänyt täydennystä, koska et pysty suorittamaan sinulle käskettyjä tehtäviä vajaalla miehityksellä. Perustamiskeskukseen oli tullut vapaaehtoisesti tarjoutumaan palvelukseen kymmeniä 30-50 vuotiaita sijoittamattomia reserviläisiä. Heidän yhteystietonsa otettiin ylös, vaikka heille ei ollut tuolloin käyttöä, eikä kalustoa. Nyt on perustamisista jäänyt vaatteita ja majoitustarpeita sen verran yli, että sinulle on poimittu ja käsketty palvelukseen näistä sijoittamattomista täydennyksenä yksi 9 hengen ryhmä. Ryhmä on paikalla ja heitä on opastettu tehtäviinsä. Ryhmän johtajaksi vaihdettiin toisesta ryhmästä "ylimääräinen" alik. Ja yksi täydennysmies meni hänen tilalleen. Nyt on ongelmana vielä, että täydennysryhmälle ei ole minkäänlaista aseistusta olemassa, eikä sitä saada puolustusvoimilta muualtakaan, kun viime kesänä jouduttiin jonkun uuden standardin vuoksi stenaamaan kymmeniä tuhansia rynkkyjä, koska huomattiin, ettei Valmetin asetehtaan hiilidioksidipäästöjen mittausta oltu tehty välillä 1968-75 standardien mukaisesti. Tuona aikana valmistetut aseet jouduttiin siis sulattamaan. Sulattamiseen käytettiin Argentiinasta rahdattua bambuöljyä suomalaista turvetta säästäen.

Perustamiskeskuksen päällikkö muistaa, että paikallinen maakuntakomppaniahan perustettiin jo aiemmin ja olivat viettäneet eilen saunailtaa läheisellä metsästysmajalla. Sinne lähetettiin partio tarkastamaan olisiko maakin jäljiltä jotain käyttökelpoista tavaraa jäänyt majalle. Olihan siellä sentään jotakin. Ja kun pyydettiin maakkilaisia majalle siivoamaan, niin ilmoittivat etteivät ole koskaan siellä käyneetkään ja eivät ainakaan ole jättäneet sinne mitään siivottavaa. Saat siis evakuoida vapaasti majalle unohtunutta kalustoa täydennysryhmällesi.

Aseita löytyi seuraavasti:
Suomi konepistooli ja 10 täyttä lipasta
Pystykorva m39, alkuperäinen, patruunoita 300 kpl
Norinco 7,62*39 reserviläiskivääri avotähtäimillä ja 6 täyttä lipasta
Pulttilukkokivääri .30-06 4-16*44 kiikarilla. Patruunoita n. 200.
Beretta tt3 haulikko 12/76. Satakunta jänispatruunaa ja 50 täyteistä.
Tikka rihlakko 12/76---.308 1-8*24 kiikarilla, molempiin sata patruunaa
Vipulukkokivääri .44 rem mag, avotähtäimin, ei patruunoita
Emma pikakivääri ja 20 täyttä lipasta
L1A1 tt3 .308 kivääri, kiiikarina 1-4*24. Kymmenen täyttä lipasta ja 200 irtopatruunaa.
AR15 tt3 .223, punapisteellä 2 lipasta ja 500 irtopatruunaa
AR9 tt3, 9*19 mm luger, punapisteellä, 12 täyttä lipasta ja repullinen patruunoita
Kranaatinheitin m/vapaussota, ei ammuksia
.44 rem mag revolveri 11" piipulla, 400 patruunaa
Lahti L35 pistooli kahdella lippaalla, ei patruunoita.

Lisäksi edellisellä saunareissulla maakkilaisilta oli unohtunut 23 mm sergei ja pari 12,7 itkoa, kiljupönttö ja 1 maastokuorma-auto kenttäkeittimellä. Nämä oli jo otettu käyttöön muualle.

Tehtäväsi!
Jaa saunalta löytynyt aseistus ryhmällesi. Ja kerro lyhyesti partioittain, että miksi valitsit kyseiseen partioon juuri nuo aseet. Ja miksi jätit jotkut aseet valitsematta ryhmän käyttöön. Ryhmässäsi on kolme 3 hengen partiota. Partiot kärki, johto ja tuki. Puolustusvoimien kalustoa löytyy vielä laatikollinen käsikranaatteja, 10 kessiä ja 2 telamiinaa. Perustamiskeskuksesta saatte patruunoita kaikkiin komppaniassasi oleviin pv:n kalibereihin.

Kerro mitkä ovat akuuteimmat puutteet ryhmän aseistuksessa, jotta tiedetään etsiä maakkin jäljiltä sopivia siviiliaseita. Yksi hyvä täydennyskeino voisi olla maakkin käyttäminen perkin läpi, jolloin heiltä voisi takavarikoida kaikki aseet jotka eivät ole pv:n kirjanpidossa.

Ryhmälle pitäisi vielä saada ajoneuvo tai kaksi. Miten toimit, että saisit ne pv:n puolelta, kun omasta komppaniasta ei sellaisia löydy?
 
Viimeksi muokattu:

KIM

Kenraali
Vastaan itse. Sekailaisen aseistuksen pyrin jakamaan siten, että jokaiseen partioon tulisi vähintään yksi lähitaisteluun sopiva ase ja yksi pidemmälle matkalle sopiva ase. Kärkipartioon painitus nopeaan ja tehokkaaseen tulenavaukseen ja lähitilanteisiin. Tukipartioon tarkkaa tulta pidemmälle sekä tulivoimaa. Johtopartioon mitä sattuu jäämään kärjestä ja tuesta.

Kärkipartioon aseet:
Suomi konepistooli ja 10 täyttä lipasta
Norinco 7,62*39 reserviläiskivääri avotähtäimillä ja 6 täyttä lipasta
L1A1 tt3 .308 kivääri, kiiikarina 1-4*24. Kymmenen täyttä lipasta ja 200 irtopatruunaa

Johtopartioon aseet:
AR9 tt3, 9*19 mm luger, punapisteellä, 12 täyttä lipasta ja repullinen patruunoita
Pystykorva m39, alkuperäinen, patruunoita 300 kpl
Tikka rihlakko 12/76---.308 1-8*24 kiikarilla, molempiin sata patruunaa

Tukipartioon aseet:
Emma pikakivääri ja 20 täyttä lipasta + Lahti L35 pistooli kahdella lippaalla (tähän saatiin patruunat perkistä)
Pulttilukkokivääri .30-06 4-16*44 kiikarilla, 200 patruunaa
AR15 tt3 .223, punapisteellä, lippailla ja patruunoilla

Aseita jäi yli seuraavasti:
Beretta tt3 haulikko 12/76. Satakunta jänispatruunaa ja 50 täyteistä.
Vipulukkokivääri .44 rem mag, avotähtäimin, ei patruunoita
.44 rem mag revolveri 11" piipulla, 400 patruunaa

Haulikossa olisi rutosti tulivoimaa sisätiloissa tapahtuvaan ammuskeluun. Ja täyteisillä tehokas n. 50-70 metriin, mutta pidemmälle ei osu. Reilusti pistoolia parempi, mutta sotakäytössä yleisaseena mielestäni esim. pystykorva ja .44 rem mag vipulukko on parempia.

.44 rem mag vipulukkoisessa on lähelle sama osumaenergia kuin 7,62*39:llä. Ja on melko nopea ampua. Luodin muodon vuoksi yli 100 metriin alkaa olemaan vaikea osua kaarevan lentoradan vuoksi. Lähitaisteluun kuitenkin kohtalaisen hyvä tt2 toimisista. Patruunoita tähän olisi saatu revolverista.

.44 rem mag revolveri voisi olla kohtalainen lähipuolustusase kk-miehelle tai raskasta ta-kivääriä kantavalle. Ryhmässä oli kuitenkin vain yksi raskaampi ase ja sen kantajalle löytyi L35, joka on näppärämpi roikottaa mukana.

Kokonaisuutena hankalasti huollettava ryhmä, mutta tulivoima ja aseistus kuitenkin kohtalaisen asiallinen. Uskaltaisin lähettää tämän ryhmän tehtäviinsä tällä aseistuksella, mutta ensi tarvittaisiin kyllä asekoulutusta ja kohdistus- ja tutustumisammunnat. Taisteluiden edetessä on mahdollisuus korvata osa aseista kaatuneilta. Ja optio ulkomaanapuunkin on olemassa. Espanjasta esim. voitaisiin saada vielä erikoisempaa aseistusta joka ei heidän armeijalleen ole kelvannut.

No joo, olihan tää keissi aika huumorilla kasattu, mjutta saattaa olla realismiakin joukossa. Meillä kun on n. 900 000 sotilasta ja valtiolla on aseita jakaa vain noin kolmannekselle. Kovan maanpuolustustahdon maassa saattaa olla vapaaehtoisiksi pyrkiviä enemmän kuin valtiolla aseita jaettavaksi. Ja saattaa tulla eteen tilanteita joissa pitää miettiä aseiden sotakelpoisuusjärjestystä. Eli onko puoliautomaattihaulikko parempi kuin 12/76+.308 rihlakko kiikarilla, entä mihin väliin asteikolla sijoitetaan vanhat pystykorvat? Itselataavat kiväärit sekä lintukivääriä järeämmät kiikarikiväärit lienee haluttuja. Ja miksei myös osa sarjatuliaseista, joskaan niitä ei ole kuin pari tuhatta koko maassa.

Heitänkin varautumishaasteen kaikille metsästykiväärin omistajalle! Ole hyvä ja varaa edes 100 kpl täysvaippaluotisia patruunoita mahdolliseen sotakäyttöön jokaista kivääriäsi kohden.
 
Top