Ennenkaikkea painottaisin kohteensuojauksen osana olevassa voimankäyttäkoulutuksessa sitä, että voimankäytön tulee olla suhteessa uhkaan ja tilanne voi olla heti kärkeen niin jäykkä, että lähdetään liikkeelle ampuma-aseenkäytöstä, mutta kuitenkin muuttua sekunneissa sellaiseksi, että aseen käytölle ei ole perusteita, mutta kyse on edelleen voimankäyttötilanteesta, jossa joudutaan siirtymään lievempään keinoon eli siis patukka, kaasu, fyysinen voimankäyttö. Joskus siirrytään kovempiin otteisiin, joskus aloitetaan kovista ja siirrytään lievempiin.
Jo vuosien ajan on käytetty ratasta kuvaamaan voimankäytön tapahtumista. Ei ole siis eri tasoja, jotka pitää orjallisesti käydä läpi alkaen fyysisestä voimankäytöstä päätyen aseeseen. Rattaassa on käytettävät keinot ja siitä valitaan se, joka on riittävän tehokas murtaakseen vastarinnan, mutta ollakseen kuitenkin lievin mahdollinen. Tuon kun sisäistää, niin ollaan jo pitkällä. Joskuys ase on lievin vaihtoehto, joskus joku muu.
Tuo on ihan oikeasti sellainen pullonkaula reserviläiskoulutuksessa, koska harvalla on kokemusta ei-harjoitustilanne-voimankäytöstä. Se koulukirjaesimerkki ei toimi välttämättä edes harjoituksessa sellaisenaan, vaan käskytyksenkin tulee elää tilanteen mukaan ja jatkua myös voimankäytön aikana jos siihen on mahdollisuus. Ihan jo käskytystekniikka on oma juttunsa opeteltavaksi... Toisaalta uhkaan reagoitaessa ei välttämättä ehdi käskyttämään ennen kuin on jo ammutta hätävarjelulllisesti ts. itseä tai toista puolustaakseen.
Tilanne voi muutenkin elää voimankäyttö-hätävarjelu-voimankäyttö-hätävarjelu-voimankäyttö skaalalla todella paljon ja tuo sitten määrittää pitkälti sen mitä ja miten saa tehdä. Siinä missä hätävarjeluperusteisesti voi olla okei potkaista kohdehenkilöä munille, jotta saadaan etäisyyttä ja henkilö irti, niin tuon jälkeen ollaan taas voimankäyttötilanteessa, jossa ei voi jatkaa iskemällä kiväärinperällä päähän, vaan jatketaan voimankäyttöä vastarinnan murtamiseksi siinä missä munille potkiminen oli hätävarjelua hyökkäyksen torjumiseksi. Tajuaako joku pointin?
Ei mikään helppo aihe eikä todellakaan opittavissa viikonlopussa, sillä ensin pitää ymmärtää ja omaksua voimankäytön perusteet ajattelutapaan sekä ymmärtäää miten voimankäyttö eroaa hätävarjelusta ja sen jälkeen oppia vielä tekninen suorittaminen. Ja toki pitää olla sen verran ballsseja, että on kanttia tarttua toiseen ihmiseen ja satuttaa sitä hallitusti.