Itärajan puolustukseen kaavaillaan uudenlaisia jalkaväkimiinoja
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) selvityttää kevääseen mennessä, miten Ottawan sopimuksen kieltämät jalkaväkimiinat korvattaisiin. Kaksi valmistajaa, Nammo ja Forcit, ovat kehittäneet etäältä laukaistavia miinoja.
Viuhkapanos perustuu suunnatuun sirpalevaikutukseen. Kuvassa Viuhkapanos VP 2010. Kuva: Puolustusvoimat
Puolustusministeriö ryhtyy selvittämään syksyllä jalkaväkimiinojen korvaamista uudenlaisilla miinoilla. Kevääseen mennessä pitäisi olla selvillä, miten Ottawan sopimuksen kieltämät sakaramiinat voitaisiin korvata vastaavalla pelotteella.
Miinat ovat olleet puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) lempiaiheita. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana Niinistö vaati Suomea irtaantumaan Ottawan sopimuksesta.
– Tositilanteessa tämä päätös maksaa suomalaista verta. Meillä on pitkät rajat, mutta vähän puolustajia, Niinistö sanoi vuosi sitten.
Enää Niinistö ei kannata kansainvälisistä sopimuksista irtautumista.
– Nyt voidaan tehdä etäaktivoituja miinakenttiä. Tässä on kotimaisella puolustusteollisuudella mahdollisuus uusiin innovaatioihin ja voin luvata, että mielenkiintoisia uutisia on tulossa, Niinistö lupaili eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa tiistaina.
Kranaattilaukkuja ja viuhkapanoksia
Uuden ajan miinoja on jo saatavilla. Kotimainen Forcit valmistaa viuhkapanoksia, jotka sinkoavat ympäristöön satoja teräskuulia.
Myös Patrian ja Norjan valtion omistama Nammo valmistaa uuden ajan henkilömiinoja.
Nammon Hystrix-järjestelmä koostuu eräänlaisista laukuista, jotka ampuvat kranaatteja kolmen metrin päähän.
Nammo Lapuan toimitusjohtajan Raimo Helasmäen mukaan puolustusministeriön kanssa ei ole neuvoteltu miinajärjestelmästä, vaikka yritys on puolustusvoimien strateginen kumppani.