Mahdollisia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta pelkkiä käsiaseita käytettävissä, ei valmiita asemia, eikä mitään realistisia mahdollisuuksia kiistää vastustajan ilma- ja meriherruutta? En tuosta D-Day kakkosta oikein saa.
Toki tuo pitäisi yhdistää muuhun operaatioon. Ei Ahvenanmaalle tuoda merkittävästi porukkaa risteilyaluksella huomiota herättämättä. Myös meritorjuntaohjuksille ja ilmatorjuntaohjuksille olisi tarvetta.
Konsulaatin varastoissa voisi olla rynnäkkökiväärejä, konekiväärejä, panssarintorjuntaohjuksia ja olkapääohjuksia. Lisäksi tarvittaisiin vähintään raskaampia meritorjuntaohjuksia ja mielellään ulottuvampia ilmatorjuntaohjuksia sekä lisää vähän kaikkea. Näiden raskaampien asejärjestelmien tuonti voisi onnistua sopivalla maskirovkalla.
Venäjä ostaa peiteyhtiön nimiin mukavuuslipun alle rekisteröitävän rahtialuksen. Kaukoidässä siihen lastataan tarvittavat järjestelmät ja niiden operaattorit. Meritorjuntaohjuksia Venäjällä jo onkin konttiasenteisina ja varmaan joitakin ilmatorjuntajärjestelmiäkin voisi purkaa osiksi, lastata konteissa ja koota merimatkan aikana. Kuvioon voi vielä halutessaan yhdistää aluksen identiteetin vaihdon Intian valtamerellä. Aluksen päästyä Itämerelle poiketaan Maarianhaminaan viemään tai tuomaan rahtia.
Kompetentti tiedustelu tietysti havaitsee moisen kuvion ja pohjoismaisen yhteistyön nimissä Gotland-luokan sukellusvene upottaa aluksen jo Pohjanmerelle. Koska sodissa kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, niin sanotaan nyt, että alus pääsee perille asti ja purkaa lastin Ahvenanmaalle. Osapuilleen samanaikaisesti Itämeren laivastosta ja Pihkovasta siirretään joitakin joukkoja Ahvenanmaalle meritse ja ilmateitse. Päälle tietysti ne aamuyöllä reittialuksilta purkautuneet ja konsulaatissa aseistautuneet erikoisjoukot.
Venäläisjoukot ottavat kuljetusvälineikseen paikallisten kuljetusyrittäjien kuorma-autoja ja linja-autoja. Myös kolmen paikallisen maansiirtoyrittäjän koneet takavarikoidaan linnoitustöitä varten. Takavarikoiduista kuljetusvälineistä ja koneista suoritetaan 100 ruplan käypä kertakorvaus.
Ahvenanmaalla on nyt siis nelinumeroinen määrä miehiä sekä kohtuullisesti ilmatorjuntaa ja meritorjuntaa. Suomi ja Ruotsi perustavat yhteisen joukon valtaamaan saarta takaisin. Nimeksi tulee FIN-SWE Task Force Aland.
Joukolle Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien vahvuudesta poolattavissa olevat keskeisimmät voimavarat:
1. Liki mittaamattomasti sotilaita (ml. tuhansia rannikkojääkäreitä ja satoja ammattilaiserikoisjoukkojen operaattoreita)
2. Kymmeniä kuljetushelikoptereita ja joitakin kuljetuslentokoneita
3. Toista sataa kuljetusvenettä ja kourallinen hieman isompia lauttoja sekä pakko-otoin mittaamattomasti siviiliveneitä sekä kymmeniä isompia aluksia
4. Kourallinen sukellusveneitä, ohjusveneitä ja korvetteja
5. Rynnäköintikykyistä ilmavoimaa ilman tutkasäteilyyn hakeutuvia ohjuksia, häiveominaisuuksia ja lentävää elsoa
6. Raskaat raketinheittimet GMLRS-raketteineen ja satojen putkien tykistö
Miten takaisinvaltausta lähtisi lähestymään? Helppoa en saa siitä millään tavalla.
Ilmatorjunta aiheuttaa ongelman ilmavoimille, joita ei ole optimoitu ilmatorjunnan lamauttamiseen. Rajoitetusti ja ajan myötä raskaampien ohjusjärjestelmien tuhoaminen voi kuitenkin onnistua ja avata sitä kautta mahdollisuuksia sekä ilmatiedustelulle että JDAM:lla ja muilla lyhyen kantaman täsmäpommeilla suoritettaville ilmaiskuille. Kuitenkin olkapääohjukset muodostuvat suureksi uhaksi helikopterioperaatioille sekä suojattomien lähestymisreittien että Manner-Ahvenanmaan pienen pinta-alan takia.
Meritorjuntaohjukset ja panssarintorjuntaohjukset taas muodostavat maihinnousulle merkittävän uhan. Meritorjuntaohjukset eivät säteile ilmatorjuntaohjusjärjestelmien tutkien tapaan, jolloin niiden tuhoaminen on paljon vaikeampaa, ja venekalustolle pst-ohjuskin on vaarallinen.
Erikoisjoukoille toimintaympäristö on haastava. Taistelusukeltajien toimittaminen sukelluveneillä varmasti onnistuisi, mutta mitä sen jälkeen? Alue on suhteellisen kompakti ja alueen rikkonaisuus aiheuttaa liikkumiselle hankaluuksia. Monin paikoin pitäisi ylittää kapea kannas tai jopa silta, ellei sitten halua uida. Maarianhaminan ympäristössä toki on isompi yhtenäinen alue, mutta se on paljolti peltojen rikkoma.
Takaisinvaltaus on toki täysin mahdollinen. Taistelusukeltajat puhdistavat maihinnousualueen ympäristöstä niin monta ohjusryhmää kuin mahdollista, samanaikaisesti isketään siltoihin vihollisen joukkojensiirtojen hankaloittamiseksi ja lopuksi suoritetaan massiivinen tulivalmistelu maihinnousualueelle. (Tähän saa yhdistää hämäyksen väärään paikkaan.) Vähän myöhemmin satoja veneitä rantaan ja alue haltuun. Seuraavaksi tykistöä, muuta materiaalia ja lisää miehiä keularampilla varustetuilla suuremmilla aluksilla riskillä rantaan/satamaan Haminoiden suojaamana ja parasta toivoen. Myöhemmässä vaiheessa helikopterit mukaan kuvioon, kun riittävän iso alue on luultavasti puhdas olkapääohjuksista. Siitä sitten kohti Maarianhaminaa.
Mini D-Day takaisinvaltauksesta vähintäänkin tulisi, jos ei D-Day 2.