Hyviä uutisia Suomesta - kansallista "hyvä me" -selkääntaputtelua

Mita... Sina "pistoolin" kanssa vastassa, huutaen, etta "antaudun"?:)

Lähitaisteluhan se aina mielessä.. ja 9mm latingissa :oops::eek:

On tuota paria itäisen naapurikansan naispuolista taistelijaa tullutkin yritettyä kesyttää, mutta eivät jääneet pysyväksi YYA-sopimukseksi :( Sattumoisin tällä hetkellä sitten vaihdettu perinteisempään asetoveriin Keski-Euroopan suunnalta - jonka isoisällä muuten on vieläkin pahoja muistoja Pohjois-Suomesta :D
 
Joskus aina tulee kysyttya, etta mika olet koulutukseltasi. Paras oli: suunnittelin ydinsukellusveneita:eek:

Tosin Englannissakin varvasin vastaavia (miespuolisia, valitettavasti) kun holmoyksissaan jattivat valia eri sv-luokkien valiin. Cityssa palkat kolminkertaistuivat samalta istumalta, ja tuskin takaisin houkuttelu onnistuu.
 
Tuli mieleen eräs uusi kätevä systeemi kiinnittää laiva laituriin eli automooring. Ymmärtääkseni suomalaisen firman kehittämä.
Toimii siten että laiva kiinnittyy jonkinlaisilla "imukuppeilla" eikä enää tarvitse kuluttaa aikaa köysien vetämiseen.

http://www.portofhelsinki.fi/uudist...en/automooring-nopeuttaa-laivojen-kiinnitysta

l%C3%A4nsisatama-23.jpg
 
Vaikka ei sinänsä ole kotimaista, niin suomalaiset oli selvittämässä tämänkin:

http://theshiftnews.com/2017/12/04/...on-with-daphne-caruana-galizia-assassination/

Muscat said the arrests were the result of a joint operation in Marsa between the police, the security services, the Armed Forces of Malta and foreign investigators. The Shift’s sources explained that such raids are only carried out if the security forces had been tipped off or if “solid” information is available.
Most probably, the raids were only carried out after the collection of data by the FBI, Europol and Finnish investigators, who are in possession of equipment which retrieves information from mobile phones, social media sites and others, sources said. They added that the Maltese police force do not have the equipment and know how to retrieve such information.
 
Kerrataanpa tämäkin merkkipaalu jälleen, saisinko semmoset 1200 kpl F-35 hävittäjiä aseineen:

Suomalaisten työeläkevarat hipovat jo 200 miljardia euroa - ”keskuspankkien elvyttävällä rahapolitiikalla on ollut suuri vaikutus”

http://www.iltalehti.fi/talous/201711302200571290_ta.shtml

Aina kun uikutetaan sitä että mitä kaikkea puuttuu ja pitäisi hankkia, kannattaa muistaa että sama raha kalustossa kiinni ollessaan vanhenee nopeasti pois ja fiksusti säätiöitynä taas kasvaa korkoa.

Jos Suomi joutuisi sotaan ja plänttäisi pikana - tai mieluiten etukäteen - eduskunnan läpi sellaisen lain, että valtio voi laskea liikkeelle kiinteäkorkoisen bondin, johon kaikkien yli 10 miljoonan euron sijoitusmassan omaavien säätiöiden arvopaperisijoitukset voidaan vaihtaa ei-vapaaehtoisella operaatiolla, niin valtiolla olisi hyvin nopeasti hyvin iso läjä puolilikvideitä ja likvideitä miljardeja ase-, ampumatarvike-, sensori-, viestintä- yms. käyttöön.

Nykymaailmassa raha on ase. Ja se on yksi niistä harvoista aseista jotka kasvavat korkoa.
 
To Americans and Britons, the Nordic countries have come to represent a near-mythical paradise of gender equality and family harmony, where legions of happy fathers push prams through the streets, relaxed mothers enjoy lengthy paid maternity leaves, and well-nourished children in chunky sweaters glow from their free healthcare.

But even against that backdrop, one statistic about Finland, a nation of 5.5 million, stands out: According to a recent OECD report, it’s the only country in the developed world where fathers spend more time with school-aged children than mothers, to the tune of eight minutes a day.
https://www.theguardian.com/lifeand...nd-only-country-world-dad-more-time-kids-moms

Hyvä me?
 
YLE: ”Nanosatelliittien kysyntä kasvanut räjähdysmäisesti

Tällä hetkellä avaruuden valloitusta tehdään erityisesti kevyiden, niin kutsuttujen nanosatellittien avulla, joiden kysyntä on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti. Avaruudessa onkin jo useita satoja noin muutaman kilon painoisia satelliitteja. Tässä kehitystyössä myös Suomi haluaa Praksin mukaan olla mukana.

– Tämän hetkisen avaruuden valloituksen yhtenä ideana on, että me saamme avaruuteen mahdollisimman paljon satelliitteja. Mitä pienempi se yksittäinen satelliitti on, sitä enemmän me saadaan niitä kiertoradalle ja mitä mitä enemmän niitä on kiertoradalla sitä paremmin me saadaan ajallinen kattavuus kuin mitä koskaan aikaisemmin on ollut.

Suomessa tämänkaltaisia satelliitteja on laukaistu jo onnistuneesti matkaan. Aalto-yliopisto on laukaissut opsikelijavoimin rakennetut Aalto 1 ja Aalto 2 satelliitit. Tämän vuoden lopulla on ollut tarkoitus laukaista ensimmäinen suomalainen kaupallinen satelliitti, mutta laukaisu siirtynee ensi vuoden puolelle.

– Satelliittien avulla otettujen kuvien avulla voidaan saada reaaliaikaisia tietoa esimerkiksi maanjäristyalueelta. Mutta me voimme seurata niiden avulla myöskin vaikkapa talouden kehitystä tai liikenteen toimivuutta, Praks luettelee.”

Tuleeko suomalaisesta avaruusteknologiasta uusi Nokia?
Suomesta on tarkoitus tehdä avaruustoiminnan huippumaa vuoteen 2020 mennessä. Tätä tavoitetta varten olisi maahamme perustaa oma avaruushallinto ja avaruusministerikin olisi paikallaan, sanoo Aalto-yliopiston professori Jaan Praks Ylen Kova talous -haastattelussa.

Avaruustekniikka11.12.2017 klo 06:16
Käynnistä Tuleeko suomalaisesta avaruusteknologiasta uusi Nokia? - "Suomesta löytyy valtavasti kykyä, potentiaalia ja mahdollisuuksia"
Kova talous

Riikka Luukkonen
@riikkaluukkonen

Kyky päästä avaruuteen ja hyödyntää sen mahdollisuuksia on perinteisesti kuulunut suurvaltojen etuoikeuksiin. Nyt kuitenkin niin Euroopan avaruusjärjestö ESA (siirryt toiseen palveluun)kuin Yhdysvaltain avaruushallinto NASA (siirryt toiseen palveluun)etsivät yksityisiä yrityksiä mukaan avaruusohjelmiin.

– Merkittävin muutos aikaisempaan verrattuna on, että yksityiset yritykset ovat niin merkittävässä roolissa ja myös unelmat ovat hyvin suuria. Puhutaan esimerkiksi siitä, että yksityiset yritykset lähtevät valloittamaan Marsia, kertoo professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

Syy yksityisten yritysten yhä kasvaneeseen osuuteen avaruuden valloittamisessa on yksinkertaisesti raha. Sillä mitä isompi satelliitti sitä kalliimpi se on. Nykyisiin satelliiteissa käytettävä teknologia on Praksin mukaan kehittynyt entisajoista hyvin paljon pienemmäksi, mikä on laskenut kustannustasoa roimasti alaspäin.

– Avaruuteen ja kiertoradalle pääsyllä on käytännössä kilohinta. Nykyinen kustannustaso pienempien laitteiden ansiosta on mahdollistanut, että yhtäkkiä on taloudellisesti järkevää tehdä aivan uudella tavalla uusia kokeiluja ja kehittää markkinoille uusia palveluja, Praks kertoo.

Nanosatelliittien kysyntä kasvanut räjähdysmäisesti

Tällä hetkellä avaruuden valloitusta tehdään erityisesti kevyiden, niin kutsuttujen nanosatellittien avulla, joiden kysyntä on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti. Avaruudessa onkin jo useita satoja noin muutaman kilon painoisia satelliitteja. Tässä kehitystyössä myös Suomi haluaa Praksin mukaan olla mukana.

– Tämän hetkisen avaruuden valloituksen yhtenä ideana on, että me saamme avaruuteen mahdollisimman paljon satelliitteja. Mitä pienempi se yksittäinen satelliitti on, sitä enemmän me saadaan niitä kiertoradalle ja mitä mitä enemmän niitä on kiertoradalla sitä paremmin me saadaan ajallinen kattavuus kuin mitä koskaan aikaisemmin on ollut.

Suomessa tämänkaltaisia satelliitteja on laukaistu jo onnistuneesti matkaan. Aalto-yliopisto on laukaissut opsikelijavoimin rakennetut Aalto 1 ja Aalto 2 satelliitit. Tämän vuoden lopulla on ollut tarkoitus laukaista ensimmäinen suomalainen kaupallinen satelliitti, mutta laukaisu siirtynee ensi vuoden puolelle.

– Satelliittien avulla otettujen kuvien avulla voidaan saada reaaliaikaisia tietoa esimerkiksi maanjäristyalueelta. Mutta me voimme seurata niiden avulla myöskin vaikkapa talouden kehitystä tai liikenteen toimivuutta, Praks luettelee.

Suomesta avaruustoiminnan huippumaa?

Euroopan avaruusjärjestö ESA ilmoitti marraskuun lopussa perustavansa Suomeen yrityskiihdyttämön (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoitus on saada Suomeen avaruusalan kasvuyrityksiä sekä mahdollistaa suomalaisen teollisuuden yhteys uuden avaruusteknologian sovelluksiin. Espoon Otaniemeen, Aalto yliopiston kampukselle perustettava kiihdyttämö on jo 18. ESAn yrityskiihdyttämö.

– Kyllä se nyt kiihdyttä tätä alan toimintaa ja kasvua sekä siivittää alan kehittymistä. Sekä yritykset, jotka avaruuteen tähtäävät sekä esimerkiksi ESA ja NASA kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen innovaatioketjun alkupäähän eli saadaan uusia ideoita, joita saadaan nopeasti esille ja rahoitettua.

Ensimmäinen haku kiihdyttämöön avautuu ensi vuoden alussa. Tarkoitus on löytää seuraavan viiden vuoden aikana 50 alan kasvuyritystä. Tavoite on myös tehdä Suomesta avaruustoiminnan huippumaa vuoteen 2020 mennessä.

– Tämä on aivan realistinen tavoite. Suomi on erinomainen start-up maa ja täällä on todella paljon hyviä ideoita. Meillä on valtavasti kykyä ja potentiaalia menestyä tällä alalla maailmalla, Praks huomauttaa.

Moni on kaivannut Suomeen uutta Nokiaa, olisiko suomalaisesta avaruusteknologiasta siihen?

– Se on ehdottomasti ala, josta suomalaiset hyötyvät ja joka tuo meille uutta kehitystä ja uutta huipputeknologiaa. On suomalainen vahvuus, että pystymme tuomaan markkinoille uusia huipputeknologian tuotteita.

Suomeen suunnitteilla oma avaruushallinto

Tavoitteeseen pääsemiseksi Suomeen on suunnitteilla oma kansallinen avaruuslaki. Muista EU-maista Ruotsilla, Tanskalla, Itävallalla, Belgialla, Hollannilla, Ranskalla sekä eroneuvotteluja EU:n kanssa käyvällä Iso-Britannialla on oma kansallinen avaruuslaki.

Lakiesitys on käsittelyssä tällä hetkellä valiokuntien käsittelyssä. Esityksessä on pohdittu muun muassa sitä, pitäisikö Suomeen perustaa oma avaruushallinto.

– Avaruushallinto olisi yksi tapa hoitaa konkreettisemmin ja paremmin esimerkiksi koordinointia sen suhteen, mitä suomalaisessa avaruustoiminnassa tapahtuu.

Avaruushallinnon lisäksi Praks kannattaa, että hallituksesta löytyisi lähitulevaisuudessa myös oma avaruuministeri.

– Minä kyllä kannatan, että avaruusministeriä pohdittaisiin jo.

Tuollainen Nanosatelliittien parvi (parveinä näitä suunnitellaan käytettäväksi) olisi ihan paikallaan itärajalle Venäjän yläpuolelle pörräämään.
 
Tässä nyt oli itseäni eniten piristänyt kotimaan uutinen tältä päivältä (eiliseltä), hyvin toimittu koiranpennun löytäjiltä. Omistajien järjenjuoksua vähän vielä epäilen kun jättävät 11-viikkoisen pennun "autoon nukkumaan" yksin yli tunniksi joulukuussa...
Silti, lähes paras mahdollinen lopputulos! (parhaassa olisi koiravarkaat ensin XXXXXXX ja sitten XXXXXXX, perkele...)
45afe76b002d49228ed40aa9c98c5b7f.jpg


11-viikkoinen alaskanmalamuttipentu varastettiin autosta. Pentu onneksi löytyi maanantai-iltana.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005495235.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=1&utm_source=tf-other
 
Kun nyt revontulet vielä hehkuvat viimeisimpien viestien joukossa ja pukki on ajankohtainen...

Lumi on kuin vahva magneetti – kansainvälinen matkailu kasvaa kiihtyvällä vauhdilla Lapissa (Yle 23.12.2017)

Helsinki kipuaa maailman suurimmaksi matkustajasatamaksi (Tekniikka & Talous 12.12.2017)

Lappiin lentää tänä talvena yli 600 charter-koneellista turisteja ja Finnair tehtailee 52 reittilentoa viikossa. Viime vuonna Lapissa tehtiin 2,7 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä. Luvut näyttävät edelleen olevan jyrkässä kasvussa. Satamatilastoissa on joitain tulkinnanvaraisuuksia kuten risteily- ja matkustajaliikenteen erittely ja ovatko esimerkiksi Aasian megakaupungit tilastoinnissa mukana, mutta yli 11 miljoonaa matkustajaa on joka tapauksessa iso luku. Näillä näkymin siitä tulee isompi luku kuin Doverissa, joka sijaitsee Englannin kanaalin laidalla - juuri sen, joka on 65-miljoonaisen Ison-Britannian ja 67-miljoonaisen Ranskan välissä. En menetä yöuniani, vaikka joku satamiljoonaisen Aasian maan satama sattuisi sittenkin menemään absoluuttisissa matkustajamäärissä ohi.

Kai tästäkin joku saa valitusvirren aikaan, jos oikein vakaasti haluaa lähteä asioihin pessimismi ja epätoivo edellä. Väärin tilastoitu, väärin matkustettu, huono maa ja niin edespäin. Onneksi täällä on myös nohevaa väkeä, joka osaa haistaa markkinaraon ja tehdä töitä turismin eteen tunteja laskematta. Hiukan asioita oikoen voisi myös julistaa, että "ei se Lappi katsomisesta kulu". Moottorikelkalla rälläys voi toki vähän kuluttaa, mutta enemmän tässä silti myydään aineettomia elämyksiä kuin maasta rouhittuja luonnonvaroja. Rahaa siis virtaa sisään, eikä kovin paljon tarvitse myydä materiaa pois. Lääniä piisaa vielä pitkään tarpeeseen, ja samat revontulet näkyvät yhtä lailla seuraavallekin tunturille, joten kasvunvaraa on tarvittaessa vaikka kuinka.

Rypijöiden mielestä Muualla (TM) on oikeaa kulttuuria ja eksotiikkaa, Suomessa ei muuta kuin hävettävää, mutta kun käväisee itse maailman eri laidoilla, huomaa äkkiä että sieltä katsoen tilanne onkin tasan päinvastoin. Japanilaisten mielestä Japani voi olla tuikitavallinen ja arkinen paikka, mutta Suomi eksotiikan ja autenttisen kulttuurin huipentuma. Kun tämän vain sisäistää ja ryhtyy rypemisen sijasta myymään, tulostakin näyttää lopulta syntyvän. Vilpitön hatunnosto heille, jotka tämän saavutuksen todella tekevät, eivätkä vain huutele latteuksia kaukalon laidalta.

Maailmalla on selvästi tilausta matkakohteelle, jossa luonto on lähellä, mutta palvelut kuitenkin pelaavat. Täällä taksi saattaa olla lähtökohtaisesti kallis, mutta tulee kuitenkin, eikä pistä ylimääräistä nollaa turistin laskun perään. Hanasta tulee lämmintä vettä, juna saapuu kaikesta parjauksesta huolimatta useimmiten ajallaan, ruoka harvemmin heittää matkailijaa ensimmäiseksi viikoksi kaakelisviittiin, ja palvelua saa useammalla suurella kielellä. Nämä eivät ole "siellä Muualla missä kaikki on paremmin" lähelläkään itsestäänselvyyksiä. Käppyröistä päätellen moni on tämän havainnut, ja viidakkorumpu (nykyään Instagram, TripAdvisor tai muu vastaava) välittää sanaa edelleen.

Muu maailma näyttäisi siis kiistävän jyrkästi väitteet, että Suomi on paska maa eikä käyminen kannata. "Puhukaa pukille", sanoi lappalainen.
 
Kun nyt revontulet vielä hehkuvat viimeisimpien viestien joukossa ja pukki on ajankohtainen...

Lumi on kuin vahva magneetti – kansainvälinen matkailu kasvaa kiihtyvällä vauhdilla Lapissa (Yle 23.12.2017)

Helsinki kipuaa maailman suurimmaksi matkustajasatamaksi (Tekniikka & Talous 12.12.2017)
...
Muu maailma näyttäisi siis kiistävän jyrkästi väitteet, että Suomi on paska maa eikä käyminen kannata. "Puhukaa pukille", sanoi lappalainen.

Vaikka julkkispalvontaan en ole taipuvainen, niin viime vuosina merkittävää on ollut näiden erinäisten superjulkkisten käynnit Lapissa. On Intian tärkeimpiä elokuvatähtiä, jalkapalloilijaa ym. Iltalehtikarja ympäri maailmaa seuraa näitä ja suuremmat matkailijavirrat seuraavat perässä. Hieno juttu joka tuo työpaikkoja ja rahaa Suomeen. Kunpa vielä keksittäisiin Järvi-Suomen tuotteistus samaan tapaan kuin Lapin.

Tai, oikeastaan vielä tärkeämpää, milloinhan saataisiin tuotteistetua loka-marraskuun matkailu Suomeen? "Winter is coming - darkness is here"...
 
Kun nyt revontulet vielä hehkuvat viimeisimpien viestien joukossa ja pukki on ajankohtainen...

Lumi on kuin vahva magneetti – kansainvälinen matkailu kasvaa kiihtyvällä vauhdilla Lapissa (Yle 23.12.2017)

Helsinki kipuaa maailman suurimmaksi matkustajasatamaksi (Tekniikka & Talous 12.12.2017)

Lappiin lentää tänä talvena yli 600 charter-koneellista turisteja ja Finnair tehtailee 52 reittilentoa viikossa. Viime vuonna Lapissa tehtiin 2,7 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä. Luvut näyttävät edelleen olevan jyrkässä kasvussa. Satamatilastoissa on joitain tulkinnanvaraisuuksia kuten risteily- ja matkustajaliikenteen erittely ja ovatko esimerkiksi Aasian megakaupungit tilastoinnissa mukana, mutta yli 11 miljoonaa matkustajaa on joka tapauksessa iso luku. Näillä näkymin siitä tulee isompi luku kuin Doverissa, joka sijaitsee Englannin kanaalin laidalla - juuri sen, joka on 65-miljoonaisen Ison-Britannian ja 67-miljoonaisen Ranskan välissä. En menetä yöuniani, vaikka joku satamiljoonaisen Aasian maan satama sattuisi sittenkin menemään absoluuttisissa matkustajamäärissä ohi.

Kai tästäkin joku saa valitusvirren aikaan, jos oikein vakaasti haluaa lähteä asioihin pessimismi ja epätoivo edellä. Väärin tilastoitu, väärin matkustettu, huono maa ja niin edespäin. Onneksi täällä on myös nohevaa väkeä, joka osaa haistaa markkinaraon ja tehdä töitä turismin eteen tunteja laskematta. Hiukan asioita oikoen voisi myös julistaa, että "ei se Lappi katsomisesta kulu". Moottorikelkalla rälläys voi toki vähän kuluttaa, mutta enemmän tässä silti myydään aineettomia elämyksiä kuin maasta rouhittuja luonnonvaroja. Rahaa siis virtaa sisään, eikä kovin paljon tarvitse myydä materiaa pois. Lääniä piisaa vielä pitkään tarpeeseen, ja samat revontulet näkyvät yhtä lailla seuraavallekin tunturille, joten kasvunvaraa on tarvittaessa vaikka kuinka.

Rypijöiden mielestä Muualla (TM) on oikeaa kulttuuria ja eksotiikkaa, Suomessa ei muuta kuin hävettävää, mutta kun käväisee itse maailman eri laidoilla, huomaa äkkiä että sieltä katsoen tilanne onkin tasan päinvastoin. Japanilaisten mielestä Japani voi olla tuikitavallinen ja arkinen paikka, mutta Suomi eksotiikan ja autenttisen kulttuurin huipentuma. Kun tämän vain sisäistää ja ryhtyy rypemisen sijasta myymään, tulostakin näyttää lopulta syntyvän. Vilpitön hatunnosto heille, jotka tämän saavutuksen todella tekevät, eivätkä vain huutele latteuksia kaukalon laidalta.

Maailmalla on selvästi tilausta matkakohteelle, jossa luonto on lähellä, mutta palvelut kuitenkin pelaavat. Täällä taksi saattaa olla lähtökohtaisesti kallis, mutta tulee kuitenkin, eikä pistä ylimääräistä nollaa turistin laskun perään. Hanasta tulee lämmintä vettä, juna saapuu kaikesta parjauksesta huolimatta useimmiten ajallaan, ruoka harvemmin heittää matkailijaa ensimmäiseksi viikoksi kaakelisviittiin, ja palvelua saa useammalla suurella kielellä. Nämä eivät ole "siellä Muualla missä kaikki on paremmin" lähelläkään itsestäänselvyyksiä. Käppyröistä päätellen moni on tämän havainnut, ja viidakkorumpu (nykyään Instagram, TripAdvisor tai muu vastaava) välittää sanaa edelleen.

Muu maailma näyttäisi siis kiistävän jyrkästi väitteet, että Suomi on paska maa eikä käyminen kannata. "Puhukaa pukille", sanoi lappalainen.
Mielenkiintoinen ilmiö on mielestäni sesongin jatkaminen alkupäästä halpis-briteillä. Marras-joulukuussa Briteistä raahataan sitä Onslow-tyyppistä (ks. Pokka pitää -sarjaa) työväenluokkaa pilvin pimein. Eikä siinä tietysti sinänsä mitään, mutta kun se perseilyn määrä on kuulema jotain aika hillitöntä.

Ne on täällä viikon esim. keskellä Lapin erämaata hotellissa. Ulkona ei käydä, kun ei kiinnosta, kun ei ole mitään nähtävää eikä ole kamppeita (kun lainakamppeet ei oikein kiinnosta). Napapiirillä ne käy pukkia katsomassa kerran, muttei ihan kaikki. Hiihto ei, huskyt ei, pilkkiminen ei, käveleminen ei, mikään ei. Kaupungilla käydään pari-kolme kertaa ja bussi ajetaan kauppakeskuksen viereen ja opas neuvoo, mistä saa viinaa ja kaljaa ja röökiä ja sitten takaisin hotellille. Ruokailu on ranskiksia ja kananugetteja seisovasta pöydästä. Hampurilaiset uppoaa osalle, muttei kaikille. Salaattia saa tehdä 200 hengelle saman minkä täällä nelihenkiselle perheelle ja n. puolet tulee takaisin biojätteeseen. Seisovassa pöydässä on joka päivä vaihtuva tarjoilu, mutta niitä ranskiksia ja nugetteja menee. Ja nakkeja. Ja ketsuppia.

Ja siis korostan sitä, että ohjelmaa on tarjolla ja siitä on osin jo maksettu. Samoin se sapuska kuuluu hintaan. Mutta kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta. Valtaosaa.

Eikä siinä mitään, mutta jos itse lähtisin seiväsmatkalle, niin ehken jonnekin lämpimään halvan viinan maahan, en talviseen korpeen. Ne matkapaketit ei nimittäin ole ihan halpoja...
 
Vaikka julkkispalvontaan en ole taipuvainen, niin viime vuosina merkittävää on ollut näiden erinäisten superjulkkisten käynnit Lapissa. On Intian tärkeimpiä elokuvatähtiä, jalkapalloilijaa ym. Iltalehtikarja ympäri maailmaa seuraa näitä ja suuremmat matkailijavirrat seuraavat perässä. Hieno juttu joka tuo työpaikkoja ja rahaa Suomeen. Kunpa vielä keksittäisiin Järvi-Suomen tuotteistus samaan tapaan kuin Lapin.

Tai, oikeastaan vielä tärkeämpää, milloinhan saataisiin tuotteistetua loka-marraskuun matkailu Suomeen? "Winter is coming - darkness is here"...
No joo.

Toinen juttu ovat tietysti ne, jotka haluavat olla ihan rauhassa. Kaveri palveli David Beckhamia ja Posh Spicea joskus 20 vuotta sitten. Ne olivat ilmoittaneet, että he ovat sitten David ja Victoria, eikä heitä saa kohdella mitenkään erikoisesti. Siinäpä pulma, miten palvelet kuten ketä tahansa, muttet silti kuten ketä tahansa...

Tarinat kertovat melkoisista kelolinnoista korvessa, joissa saattaa olla oma helikopterikenttä ja vieraat maailman poliittista/julkkisten eliittiä...

Tuttava nauroi kerran opettajainhuoneessa, että kun Kaisa Varis kärähti ampujahiihtäjänä dopingista ja katosi, niin se majoittui Kari-Pekka Kyrön kanssa hänen tuttavansa mökille Inarinjärven yläpuolelle. "Siellä se Kaisa hiihti aamusta iltaan tuntureita ylös-alas ja Kyrö istu mökissä kannettavan ääressä ja luki netistä uutisointia." Yksi hölmö kysyi, että miksei kukaan ilmoittanut tiedotusvälineille kun joku 7-päivää tai vastaavat lupasi julkisestikin löytöpalkkiota. Saamelaistaustainen tuttava katsoi kuten vähä-älyistä katsotaan ja sanoi, että "No nethän halusivat olla rauhassa. Mitä se kelheen kuuluu, misä ne on?" Eli vielä jostain löytyy paikkoja, joissa saa olla rauhassa ja ihmiset ymmärtävät huolehtia vain omista asioistaan. Sekin voi olla maailmalla arvossaan.
 
Mielenkiintoinen ilmiö on mielestäni sesongin jatkaminen alkupäästä halpis-briteillä. Marras-joulukuussa Briteistä raahataan sitä Onslow-tyyppistä (ks. Pokka pitää -sarjaa) työväenluokkaa pilvin pimein. Eikä siinä tietysti sinänsä mitään, mutta kun se perseilyn määrä on kuulema jotain aika hillitöntä.

Ne on täällä viikon esim. keskellä Lapin erämaata hotellissa. Ulkona ei käydä, kun ei kiinnosta, kun ei ole mitään nähtävää eikä ole kamppeita (kun lainakamppeet ei oikein kiinnosta). Napapiirillä ne käy pukkia katsomassa kerran, muttei ihan kaikki. Hiihto ei, huskyt ei, pilkkiminen ei, käveleminen ei, mikään ei. Kaupungilla käydään pari-kolme kertaa ja bussi ajetaan kauppakeskuksen viereen ja opas neuvoo, mistä saa viinaa ja kaljaa ja röökiä ja sitten takaisin hotellille. Ruokailu on ranskiksia ja kananugetteja seisovasta pöydästä. Hampurilaiset uppoaa osalle, muttei kaikille. Salaattia saa tehdä 200 hengelle saman minkä täällä nelihenkiselle perheelle ja n. puolet tulee takaisin biojätteeseen. Seisovassa pöydässä on joka päivä vaihtuva tarjoilu, mutta niitä ranskiksia ja nugetteja menee. Ja nakkeja. Ja ketsuppia.

Ja siis korostan sitä, että ohjelmaa on tarjolla ja siitä on osin jo maksettu. Samoin se sapuska kuuluu hintaan. Mutta kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta. Valtaosaa.

Eikä siinä mitään, mutta jos itse lähtisin seiväsmatkalle, niin ehken jonnekin lämpimään halvan viinan maahan, en talviseen korpeen. Ne matkapaketit ei nimittäin ole ihan halpoja...
Täällä on pienempi riski jäädä rekan alle.
 
Kun nyt revontulet vielä hehkuvat viimeisimpien viestien joukossa ja pukki on ajankohtainen...

Lumi on kuin vahva magneetti – kansainvälinen matkailu kasvaa kiihtyvällä vauhdilla Lapissa (Yle 23.12.2017)

Helsinki kipuaa maailman suurimmaksi matkustajasatamaksi (Tekniikka & Talous 12.12.2017)

Lappiin lentää tänä talvena yli 600 charter-koneellista turisteja ja Finnair tehtailee 52 reittilentoa viikossa. Viime vuonna Lapissa tehtiin 2,7 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä. Luvut näyttävät edelleen olevan jyrkässä kasvussa. Satamatilastoissa on joitain tulkinnanvaraisuuksia kuten risteily- ja matkustajaliikenteen erittely ja ovatko esimerkiksi Aasian megakaupungit tilastoinnissa mukana, mutta yli 11 miljoonaa matkustajaa on joka tapauksessa iso luku. Näillä näkymin siitä tulee isompi luku kuin Doverissa, joka sijaitsee Englannin kanaalin laidalla - juuri sen, joka on 65-miljoonaisen Ison-Britannian ja 67-miljoonaisen Ranskan välissä. En menetä yöuniani, vaikka joku satamiljoonaisen Aasian maan satama sattuisi sittenkin menemään absoluuttisissa matkustajamäärissä ohi.

Kai tästäkin joku saa valitusvirren aikaan, jos oikein vakaasti haluaa lähteä asioihin pessimismi ja epätoivo edellä. Väärin tilastoitu, väärin matkustettu, huono maa ja niin edespäin. Onneksi täällä on myös nohevaa väkeä, joka osaa haistaa markkinaraon ja tehdä töitä turismin eteen tunteja laskematta. Hiukan asioita oikoen voisi myös julistaa, että "ei se Lappi katsomisesta kulu". Moottorikelkalla rälläys voi toki vähän kuluttaa, mutta enemmän tässä silti myydään aineettomia elämyksiä kuin maasta rouhittuja luonnonvaroja. Rahaa siis virtaa sisään, eikä kovin paljon tarvitse myydä materiaa pois. Lääniä piisaa vielä pitkään tarpeeseen, ja samat revontulet näkyvät yhtä lailla seuraavallekin tunturille, joten kasvunvaraa on tarvittaessa vaikka kuinka.

Rypijöiden mielestä Muualla (TM) on oikeaa kulttuuria ja eksotiikkaa, Suomessa ei muuta kuin hävettävää, mutta kun käväisee itse maailman eri laidoilla, huomaa äkkiä että sieltä katsoen tilanne onkin tasan päinvastoin. Japanilaisten mielestä Japani voi olla tuikitavallinen ja arkinen paikka, mutta Suomi eksotiikan ja autenttisen kulttuurin huipentuma. Kun tämän vain sisäistää ja ryhtyy rypemisen sijasta myymään, tulostakin näyttää lopulta syntyvän. Vilpitön hatunnosto heille, jotka tämän saavutuksen todella tekevät, eivätkä vain huutele latteuksia kaukalon laidalta.

Maailmalla on selvästi tilausta matkakohteelle, jossa luonto on lähellä, mutta palvelut kuitenkin pelaavat. Täällä taksi saattaa olla lähtökohtaisesti kallis, mutta tulee kuitenkin, eikä pistä ylimääräistä nollaa turistin laskun perään. Hanasta tulee lämmintä vettä, juna saapuu kaikesta parjauksesta huolimatta useimmiten ajallaan, ruoka harvemmin heittää matkailijaa ensimmäiseksi viikoksi kaakelisviittiin, ja palvelua saa useammalla suurella kielellä. Nämä eivät ole "siellä Muualla missä kaikki on paremmin" lähelläkään itsestäänselvyyksiä. Käppyröistä päätellen moni on tämän havainnut, ja viidakkorumpu (nykyään Instagram, TripAdvisor tai muu vastaava) välittää sanaa edelleen.

Muu maailma näyttäisi siis kiistävän jyrkästi väitteet, että Suomi on paska maa eikä käyminen kannata. "Puhukaa pukille", sanoi lappalainen.


Tuohon lisäyksenä vielä - Turvallisuus!. Suomessa, ei ainakaan lapissa vielä parveile erinlaisia ääri-islamilaisia ryhmittymiä suunnittelemassa ja toteuttamassa pommi-iskuja. SE on suuri asia, jota tänä päivänä arvostaa ihmiset ympäri maailman enemmän ja enemmän.
 
Back
Top