Todellisuudessahan suurimmat eurostoliiton kannattajat ovat niitä samoja tyyppejä joiden mielestä YYA oli "rauhan ja hyvinvoinnin tae Suomessa".
Tässä on kysymys perusteellisesta tietämättömyydestä
(tai sitten suorastaan valehtelusta/vääristelystä, jonka harjoittajalle on nettikirjoittelussa ihan oma sanansa).
Suomen ja Neuvostoliiton aikoinaan harjoittamaa YYA-poliitiikkaa tehtiin täysin päinvastaisista lähtökohdista kuin se mitä EU:n jäsenyyden (sekä jo sitä ennen EFTA ja EEC-sopimuksilla) myötä on saatu suomalaisen yhteiskunnan teolliseen ja taloudelliseen kehitykseen. Jokainen politiikkaa seurannut (tai opiskellut) varmasti tietää mitkä puolueet sekä ideologiat olivat keskeisesti Suomen ja Neuvostoliiton keskinäisen "ystävyyden" taustalla.
YYA:n kohdalla kysymys oli ennen kaikkea (ääri)vasemmiston sekä keskustapuolueen (presidentin tuella) harjoittamasta ulkopolitiikasta joka ohjasi samalla kaikkea muutakin yhteiskunnan poliittista hallintoa. Vasemmisto vastusti (osin kepun tuella) jo silloin kaikkea länteen päin suuntautuvaa taloudellista ja poliittista yhteistyötä. Vastustamalla mm. edellä mainittuja yhteistyösopimuksia länsimaiden kanssa. Näihin aikoihin (1970-1980 luvuilla) erityisen suuren panoksen NL:n johtamalle sosialistiselle yhteisölle antoivat mm. Erkki Tuomioja, Tarja Halonen, Paavo Lipponen sekä kokonaisuudessaan kommunistit + SKDL jne. Mukana Neuvostoliittoa ja sen aikaista DDR:aa tukevassa rintamassa oli myös yksittäisiä YYA-politiikalle myötämielisiä kepun poliitikkoja. He vastustivat ja vastustavat edelleenkin EU:n ja länsimaiden vapaaseen markkinatalouteen perustuvaa talousjärjestelmää.
EU:n jäsenyyden välttämättömyys Suomelle nousi esille 1990-luvun lamakauden aikoina. Erityinen merkitys jäsenyydellä oli turvaamassa suomalaisen kaupan ja teollisuuden tulevaisuutta sekä toimintaedellytyksiä. Käytännössä jäsenmahdollisuus aukeni Suomelle Neuvostoliiton romahduksen jälkiseurauksena sekä Ruotsin tekemän jäsenyyshakemuksen myötä. Jäsenyys EU:ssa ja yhteisessä valuutassa on osoittautui Suomelle erinomaisen hyväksi ratkaisuksi. Maamme teollisuus ja kauppa kykeni muutamassa vuodessa kasvattamaan osuuttaan yhteismarkkinoilla.
EU:n ja yhteisvaluutan kannattajina ovat yksimielisesti kaikki teollisuuden ja kaupan alan toimijat sekä yrittäjät. Toisekseen yhteismarkkinoiden kannattajian ovat kaikki ne jotka näkevät/uskovat vapaan markkinatalouden ja yhteisen (maailman vauraamman) talousalueen muodostaman yhteisön tarjoamaan perustaan taloudellisen kehityksen ylläpitäjänä. Yhteistä talousaluetta kannattavat kaikki joiden mielestä yksittäisten ihmisen ja yhteiskunnan hyvinvointi perustuu terveeseen ja hyvin toimivaan talousjärjestelmään. Se luo kansalaisille mahdollisuudet/resurssit koulutukselle, tutkimukselle, yrittäjyydelle, työpaikkoihin, sosiaaliselle turvallisuudelle sekä viime kädessä myös koko yhteiskunnan turvalliseen tulevaisuuteen.
- Suomessa EU:n vastustajiksi jäivät vanhat YYA-aikaiset länsimaisen markkinatalouden vastustajat ja varsinkin EU:n sekä USA:n vastaiset vasemmistolaiset sosialistit (= suljettuun yhteiskuntaan ja talousjärjestelmään uskovat).
- uusina EU:n vastustajina ovat ne jotka tukeutuvat Venäjän nousuun sekä monet muut vapaaseen monipuoluejärjestelmään perustuvan demokraattisen kehityksen vastustajat.
- EU:n vastustajina ovat myös erilaiset nationalistit jotka tavoittelevat suljetumpia talous/markkina-alueita sekä kansallisesti ja alueellisesti rajoittuneimpaa hallintoa.
Suljetun talousjärjestelmän kannattajat (YYA, sosialismi, nationalismi) edustavat täydellisesti vastakkaista ideologiaa verrattuna - Vapaan markkinatalouden sekä monipuoluejärjestelmään perustuvan demokraattisen hallintojärjestelmän kannattajiin (esim. EU). Mutta, jokainen saa tietenkin ajatella miten haluaa..
Suomalaiset ovat kohtalaisen hyvin koulutettuja sekä lukutaitoisia. Luotan siihen että suurin osa kansalaisista osaa ajatella miten oma ja perheen hyvinvointi sekä tulevaisuus toteutuu parhaiten. Vaaleissa jokainen pääsee vaikuttamaan yhteisiin asioihin.. Omaan henkilökohtaiseen menestymiseen vaikuttaa vain oma tekeminen..olipa vaalitulos mitä hyvänsä.