Heh, giljotiineja ja (Occamin) partaveitsiä. Sen voi kyllä todeta, että juttua tulee lisää nopeasti. Ei tässä tahdo ehtiä vastaamaan kaikkeen ja kun uutta ja vanhaakin tulee kommenteissa koko ajan lisää. No, kärsivällisyys on hyve, joten yritetään pystyä kykenemään.
Ok, selvitetään tätä. Kuten Humen giljotiini sanoo, siitä, miten asiat on, ei voi päätellä sitä, miten niiden pitäisi olla. Siksi lähden tämän "miten niiden pitäisi olla" suhteen siitä, miten itse subjektiivisesti koen asian. Hyväksyn täysin, että oma käsitykseni on omani, mutta jos joku on esittämieni oikeudenmukaisuuskäsitysten kanssa eri mieltä, niin hän voisi sitten esittää hyvät perusteet sille, mitä hänen mielestään minun lähtökohdassani on vikana.
No, sitten jos pääsemme yhteiskäsitykseen siitä, mikä on "oikein" tai mitä tavoitteiden pitäisi olla, niin sitten niihin tavoitteisiin pääsemisen suhteen pitää heittää tunteet romukoppaan ja katsoa asioita mahdollisimman teknokraattisesti faktoihin perustuen. Eli siis tavoitteiden asettamisen pitää lähteä moraalista, mutta sinne tavoitteisiin pääsemiseen valittavien keinojen pitää taas olla faktoihin perustuvia.
Hyvä, nyt meitä on ainakin kaksi subjektiivisen näkemyksen omaavaa kirjoittelijaa täällä. Lähdet tunteesta ja moraalista päätyen faktapohjaiseen teknokraattiseen lähestymistapaan. Kaunista, mutta toteutus on varsin haastavaa. Oletko varma siitä, että maailma jakaa moraalikäsityksesi ja suostuu toimimaan sinun oikeudenmukaisuutesi mukaan? Kuka toteuttaa kauniin ideologian ja millä keinoin? Tässä on lähtökohdan haaste. Onnistuu hyvin, jos saan lobattua sinut maapallon diktaattoriksi. Joko aletaan?
Suomeksi: pulma on ihminen ja ihmisluonnon taipumukset vääristää ja tuhota kaikki. Mutta, kannattaa silti yrittää. Tosin politiikka voisi olla parempi kanava siihen.
Miksi lähdet vääristelemään minun tekstejäni? Tämä juuri ärsyttää kirjoittajissa, jotka sen sijaan, että lainaisivat tekstiäni, kirjoittavat omasta päästään sen, mitä minä olen mieltä ja sitten hyökkäävät sen kimppuun. Minä olen sanonut, että vaurastuminen on historiallisesti ollut se tapa, jolla hedelmällisyysluku on kaikkialla painanut alas. Toistaiseksi kukaan ei ole osoittanut tässä olevan faktuaalisesti mitään väärin. Mutta jos tässä on jotain vikaa, niin kukaan ei ole pystynyt osoittamaan mitään muuta eettisesti kelvollista keinoa, joka painuisi alaspäin, jos vaurastumista ei hyväksytä. Muistaakseni sinä mainitsit ehkäisyn. Et tajua sitä, että ehkäisyvälineillä ei tee yhtään mitään, jos perheet haluavat tehdä lapsia.
Pahoittelen jos olen ymmärtänyt väärin ja sanonut ilkeästi. Olen väittänyt vaurastumisella vaikuttamista liian hitaaksi ja tehottomaksi tavaksi vähentää maapallon väkilukua. Ja siihen vaurastumiseen liittyivät sitten ne toiset asiat, jotka ovat minulle vielä epäselviä.
Lähihistoriassa on monia asioita, jotka saattavat vaikuttaa hedelmällisyyslukuihin varhaisemmista vaiheista poikkeavalla tavalla. Kyseessä eivät ole aina välttämättä yhdestä tekijästä (kuten vaurastuminen) riippuvat asiat. Suattaap olla muuten ympäristön puhtauteen, kemikaaleihin yms. liittyviä tekijöitä mukana noppasopassa. Ja se on EYES -mielessä huolestuttava asia. Puhut naisista, mutta raskauteen tarvitaan se toinenkin osapuoli. Oletko seurannut länsimaisten miesten hedelmälisyyden kehittymistä?
Joo, kumilla ei tee mitään, jos puskassa halutaan panna paljaalla. Ja halutaanhan sitä, monista eri syistä. 70-luvulla ja vielä ehkä seuraavallakin oli vielä jotain yritystä vaikuttaa asioihin, mutta ei enää.
Mitä vaurastumiseen tulee, niin en todellakaan ole niin vanhanaikainen, että jumiutuisin merkantilisimin periaatteeseen kuten sinä tunnut tekevän ja luulisin, että ihmisten vaurastuminen olisi mahdollista vain jakamalla vaurautta tasaisemmin. Kysytään sinulta suoraan. Vaurastuiko Suomi 1900-luvulla? Tapahtuiko se sinusta jakamalla vaurautta tasaisemmin? Jos ei, niin miten se oli mahdollista?
Miten maailman ihmiset voivat vaurastua ilman, että vaurautta jaetaan tasaisemmin? Olen hieman yksinkertainen ja tarvitsen opastusta. Toki, jos vaurastumisen käsite ja mittari ovat erilaisia, puhumme eri asioista.
Suomi muuttui ja vaurastui ennennäkemättömällä tavalla viime vuosisadalla. Vaurastuminen perustui suurelta osin teollistumiseen ja kehittyvien teknologioiden käyttöön ottoon. Lisäksi maassamme tehtiin merkittäviä sosiaalisia uudistuksia ja alettiin jakaa varallisuutta tasaisemmin kuin edellisellä vuosisadalla. Tämä vaurastutti ihmisiä etenkin vuosisadan jälkipuoliskolla. Maamme keskiluokkaistui ja hyvinvointi lisääntyi ainakin aineellisilla mittareilla mitattuna.
Nyt meillä puhutaan jälleen taloudellisen polarisaation ja tuloerojen kasvusta.
Mitä tuohon tosielämän havaintoon tulee, niin kyllä, tuo pätee täysin laissez-faire kapitalismissa. Harjoitetaanko sitä sinusta esim. Suomessa?
Vähemmän kuin monessa muussa paikassa planeetallamme. Muualla vaikutus on huomattava. Meitä on varsin vähän ja vaikka moraalinen egomme olisi kuinka suuri hyvänsä, se ei voi korjata kaikkea. Maailmanliigassa pelataan.
Ei ole pyhä totuus. Se on yksi mittari. Voit minun puolestani käyttää jotain muuta mittaria. Ne linkkisi liittyivät jälkiteolliseen yhteiskuntaan, jolla ei ole mitään tekemistä tämän keskustelun (vaurastuminen sille tasolle, että lasten hankkiminen muuttuu taloudellisesta hyödystä taakaksi) kannalta.
Ok, jätetään BKT pois yhtälöstä ja katsotaan, mihin päästään. Rikka vähemmän rokassa, sano keisari Bokassa.
En ihan tiedä, mitä koitat sanoa. Olen sanonut, että 2.1 lasta per nainen tarkoittaa pitkällä tähtäimellä väestönkasvun loppumista, vaikka lyhyellä tähtäimellä väestö kasvaakin johtuen siitä, että nuoria on enemmän kuin vanhoja. Mutta siis mitä sinusta hedelmällisyyslukujen sitten pitäisi olla, jos 2.1 ei kelpaa?
Ja siis minusta on yhtä hiusten halkomista, onko tuon luvun oltava 2.1 vai 1.8 tai jotain muuta vastaavaa. Oleellinen pointti on siinä, että se on melkein kaikkialla lähtenyt laskuun sieltä tasolta 6-7 kohti kahta. Ja suunnilleen kaikkialla se laskuvauhti on nopeampi kuin mitä se oli aikoinaan Suomessa 1900-luvulla. Ja siis en edes näe juuri mitään erityisen hyvää keinoa saada sitä nopeutettua.
Se pitkä tähtäin on hidas. Liian hidas ihmiskunnan aiheuttamaan hävitykseen nähden. Suomessa tämä ei ole ongelma, meidän pulmanamme on hiipumisen kanssa tuskailu.
Jos tästä aiheesta haluat edelleen jatkaa, toivoisin, että katsoisit ensin Hans Roslingin
TED-esityksen, joka käy läpi nämä asiat ja esittää enemmän dataa kuin minulla on mahdollista tässä esittää. Hän vielä aloittaa erinomaisesti esimerkillä siitä, miten ruotsalaisten opiskelijoiden ennakkokäsitykset olivat päin mäntyä ja siltä minusta tuntuu, että sama pätee tämän ketjun lukijoihin. Tämä todennäköisesti säästäisi reilusti aikaa tässä keskustelussa, kun meidän ei tarvitse jauhaa samoja asioita kerta toisensa jälkeen.
Katsoin. Ja veikkasin muuten ennakkokäsitystehtävässä kaikki oikein (toisin kuin ruotsalaisopiskelijat, jotka eivät liene relevantti yleistys muualla kuin ruotsalaisessa koulutusjärjestelmässä). Helppoheikin perustäky, jonka funktiota jäin miettimään. Hans Kompis on ilmeisen viehättynyt datasta ja sen yhdistelystä. Kovin innoissaan hän tuntui olevan, vaikka mallit eivät olleet järin monimutkaisia. Ehkä se mallintamisen yksinkertaisuus oli hienoa. Ja palleroiden animoitu liike.
Haluan kysyä aina, mistä se data tulee ja miten sitä (valikoiden ja poimien) käytetään ja mikä on datailijan agenda? Kuinka luotettavaa tuotettu data on? Aika lyhkäisellä videopätkällä maailma pelastui ja kaikki oli hyvin.
Valhe, emävalhe, tilasto. Numeroilla voidaan varsin uskottavasti osoittaa ihan mitä halutaan. Ongelma ei ole numeroissa, vaan siinä, että ne ovat Agendan kääntöaura. Poikkeuksetta. Ja mikä on Agenda ja kuka hyötyy siitä, kysyn ma?
En sellaisena ongelmana, jolle me voisimme tehdä jotain. Siksi sanoin sen suhteen, että ei auta itku markkinoilla. Tämä siis toisin kuin toinen ilmastomuutokseen vaikuttava tekijä, eli se, miten paljon nämä ihmiset aiheuttavat päästöjä, jotka vaikuttavat ilmastoon. Väestömäärään, etenkään silloin, kun se ei johdu korkeasta syntyvyydestä, vaan siitä, että nuoria on enemmän kuin vanhoja, on käytännössä mahdotonta vaikuttaa millään tavoin moraalisesti hyväksyttävällä tavalla (jep, Hitlerin konstit toimii, mutta tuskin kukaan niistä haluaa edes keskustella). Sen sijaan, päästöihin pystyy vaikuttamaan monella tavoin ja hyvin harva niistä johtaa juuri mihinkään moraalisiin ongelmiin.
Mutta jos olet tästä eri mieltä, niin kerro nyt vihdoinkin, mitä haluat väestönkasvun suhteen tehdä. Selvästikään et hyväksy siihen vaikuttamisessa sitä keinoa, jonka minä sanoin toimivan kaikkialla, eli vaurastumisen.
Vaurastumisen tavoittelu on kaikilla mielessä. Se on vain tuskallisen hidasta. Ellei sinulla ole antaa hyvää vinkkiä?
Nopeat keinot ovat ilkeitä ja sitä en ole kiistänyt. Mutta ne voivat olla lopulta välttämättömiä. Toivottavasti tulevaisuus ei ole Sarek1damuksen synkkien ennustusten mukainen.
Mitä tarkoitat? En ole sitä mieltä, että yksilöt ovat hyviä ja valtiot pahoja. Tuntuu jälleen kerran, että joko et ole ymmärtänyt, mitä olen kirjoittanut tai sitten pahantahtoisesti tarkoituksella esität kantani vääristeltynä. Jälleen kerran, olisi reilumpaa, jos lainaisit suoraan, mitä minä kirjoitan ja sitten kommentoisit sitä suoraan.
Ymaruksesa on vika, en umara mitn. Enka osa kirotaa. Hyvä-paha -asetelma oli johdannainen siitä, että pidät valtiota huonona lähtökohtana mallillesi, mutta joudut kuitenkin turvautumaan valtio-olentoon esimerkiksi alla. Niitä kun on.
Se, mitä olen yksilöstä ja valtiosta sanonut tässä kontekstissa, on se, että koska päästöt johtuvat lähes kokonaan yksityisestä kulutuksesta, minusta on perusteltua, että päästöjen rajoitustoimenpiteet kohdistuvat yksilöihin* ei valtioihin. Valtioilla on toki silti oma roolinsa tässä. Ensinnäkin, kun poliittinen järjestelmä on se, mikä se on (eli elämme suvereenien valtioiden systeemissä), erinäköisten rajoitussysteemien tulee tietenkin kulkea valtoiden kautta ja perustua niiden lainsäädäntöön. Toiseksi, suurin osa tieteellisestä rahoituksesta tulee valtioilta. Toki tieteellisessä tutkimuksessa tehdään kansainvälistä yhteistyötä, mutta rahoitus tulee valtioiden veroista. Päästöttömien energiamuotojen kehityksessä valtioilla on siis tärkeä rooli.
Kerrattaisiinko vielä, kuka ja mikä valvoisi valtioiden kansalaisilleen toteuttamia päästöjen rajoitustoimenpiteitä ja miten maailmantilille kerätyt varat ohjattaisiin kehittämään pienipäästöisempää teknologiaa ja yhteiskuntaa siten, että valtavat erot eri maiden saastuttavien teknologioiden ja päästöjen välillä saataisiin pienenemään?
Yksityinen kulutus on sitä suurempi, mitä suurempi väestö maapallolla on.
Siis maksuhimmeliä kenelle? Ja siis kuka sinusta minun ehdotuksessani olisi vaurastumassa? Eivät ainakaan ne jo nyt vauraat (joista kirjoitit yllä), koska heidän kulutuksensa tekee heistä lähes varmasti maksajia siinä.
Kts * edellisessä lainauksessa. Maksumiehen osa on selvä ja jotkut kyllä tekevät tällä voittoa. Kyse on vallasta ja rahasta ja ellet huomaa tätä, ee voe mittään.
Minä en ole yhtä naivi kuin sinä, enkä siksi luota, että tämä päästöjen vähentäminen tulisi toteutumaan puhtaasti ihmisten vapaaehtoisuuteen luottaen. Kun katsotaan melkein kaikkia muita saastuttamisen vähentämisiä, niin suunnilleen aina ovat lainsäädännöliset sitovat rajoitukset olleet niissä avainasemassa.
Sinisilmäisenä ja hyväuskoisena en luota ihmisten vapaaehtoisuuteen pätkääkään, mutta se ei liene tullut esille kovin selvästi. Rotia täytyy pitää ja toistaiseksi meillä Suomessa noudatetaan lakeja kohtalaisen hyvin. Muualla maailmassa lakeihin on toisenkinlaisia lähestymiskulmia.
Olen kirjoitellut tänne niitä vapaaehtoisia tekoja sen vuoksi, että ne ovat pieniä asioita, joita teen oikeasti. Eivät ne tietenkään maailmaa pelasta, mutta ne ovat aitoja oikeita tekoja. Ajelen muuten enimmäkseen itsensä perkeleen keksinnöllä, dieselautolla joka ei ole edes Euro6, joten pyhimystä ei saa tekemälläkään.
———
Muuten olen sitä mieltä, että ElinYmpäristön ElinkelpoiSuuden edistäminen on tärkeää.
Ei kuitenkaan putkinäkömallilla, kuten esim. CO2-kouhotus rahastusautomaatteineen (kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa).