Energia- ja ilmastonmuutosuutisoinnissa ovat mielenkiintoisia myös sellaiset uutiset, joita suomalainen media ei julkaise. Syyksi olen havainnut, että uutiset, jotka eivät tue tarinaa ihmisen…
aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi
Kolme energia-alan uutista, joita ei ole kerrottu Suomessa
21.5.2019 09:39
Antero Ollila
32 kommenttia
Energia- ja ilmastonmuutosuutisoinnissa ovat mielenkiintoisia myös sellaiset uutiset, joita suomalainen media ei julkaise. Syyksi olen havainnut, että uutiset, jotka eivät tue tarinaa ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, sen pelottavista vaikutuksista tai uusiutuvan energian voittokulusta, jäävät monessa tapauksessa julkaisematta suomalaisessa valtamediassa.
Silmiini osui eilen kolme tällaista uutista, joista en ole havainnut mitään merkkiä suomalaisissa viestintävälineissä.
- Indonesia uhkaa vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta
Maailman neljänneksi suurin kansakunta eli Indonesia uhkaa vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta (viite 1). Indonesian hallituksen ministeri Luhut Binsar Pandjaitan viittasi USA:n ja Brasilian vetäytymiseen sopimuksesta sanoen, että ”jos USA ja Brasilia voivat vetäytyä ilmastosopimuksesta, me tulemme harkitsemaan samaa, koska se on Indonesian kansan etujen mukaista”.
Tämän asian taustalla on meidän ikioma EU:n komissiomme, joka on hyväksynyt lain, että raaka palmuöljy ei ole kestävän kehityksen tuote. EU:n parlamentti päättää asiasta lopullisesti parin kuukauden sisällä, tuleeko tämä laki voimaan vuoteen 2030 mennessä. Indonesia on maailman suurin palmuöljyn tuottaja ja noin 16-20 miljoonaa ihmistä työskentelee tällä sektorilla.
Oma kannanotto. Medialla ei ole ollut kanttia uutisoida, että Pariisin ilmastosopimus koki kehtokuoleman, kun USA vetäytyi siitä. Vihreä rahasto ei ole kasvanut neljään vuoteen ja se jäi alle 10 miljardin dollarin. Tavoite oli 100 miljardia vuosittain. Toinen aika merkittävä este Pariisin ilmastosopimuksen toteutumiselle on, että länsimailla ei ole tarjota hiilivapaata energiateknologiaa kehitysmaille, koska he eivät pysty siihen itsekään.
- Saksalaiset energia-alan poliittiset asiantuntijat eivät enää usko Energiewendeen
Muutama päivä sitten saksalaisen työnantajajärjestön energia-asiantuntija Björn Peters on kirjoittanut, että Energiewende eli saksalainen energiamuutos on rapautunut sellaiseen pisteeseen, että ”Kukaan asiantuntijapoliitikko Berliinissä ei enää usko energiamuutokseen (viite 2). Keneltä tahansa kysyykin, niin jokainen sanoo tämän suljettujen ovien takana ja ajattelee, että jos menet lehdistön eteen tämän mielipiteesi kanssa, niin tulet häviämään tapauksesi vihreää valtamediaa vastaan”.
Energiamuutos eli Energiewende tarkoittaa matalaa hiilidioksidipäästöä, tervettä, luotettavaa ja edullista energiantuotantoa.
- Saksan tuulivoimainvestoinnit maalle ovat romahtaneet
Varmaankin yksi syy muiden joukossa Saksan energiamuutoksen kuihtumisesta on uutinen maalle sijoittuvien tuulivoimainvestointien romahtamisesta. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana onshore tuulivoimainvestoinnit ovat olleet vain 134 MW, joka on samalla tasolla kuin vuonna 2000.
WindEurope arvioi, että Saksa saa installoitua vain 1-2 GW tuulivoimaa maalle tänä vuonna, kun se on viimeisen viiden vuoden aikana ollut keskimäärin 4,3 GWE vuodessa. Se on selvästi alle Saksan tavoitteiden ja se vaikuttaa negatiivisesti koko EU:n uusiutuvan energian tavoitteisiin.
Viitteet:
- https://www.telesurenglish.net/news...is-Agreement-Over-Palm-Oil-20190328-0007.html
- https://deutscherarbeitgeberverband...0und%20der%20neue%20%D6kologische%20Realismus
- https://www.energylivenews.com/2019...llapse-jeopardises-eu-renewable-energy-goals/